Огляд "СтягниБорг": чат-бот для стягнення боргів по-українськи

Ринок українського LegalTech зараз майже мертвий — все, що розробляли раніше, після початку війни, або не випустилось або зупинилось.

А напрям насправді дуже перспективний, особливо, якщо враховувати засилля штучного інтелекту в медійці.

Я вже давно планував написати міні-блог про цей напрям — тому почну проєкт «Im Not Your Lawyer» саме з огляду на український продукт.

Так, це знову чат-бот – вже вкотре складається враження, що українці не знають, що існує ще щось окрім ботів в телеграмі.


Мав нагоду протестувати сервіс "СтягниБорг", інструмент для повернення боргів. Хочу поділитися своїми враженнями та думками щодо цього сервісу. Скажу відразу — в мене проблем з боргами немає, але сама ідея дуже цікава.

Зазначу відразу — цей бот не для тих, хто набрав кредитів та не хоче їх віддавати. Він вам не допоможе, бо грає за команду опонентів – тих, кому гроші винні, але не віддають. 

Процес роботи з ботом був відносно простим. Після запуску він ставив запитання про обставини боргу, мої дані та інформацію про «боржника». 

Загалом, перший діалог у мене тривав близько 5 хвилин. Щоправда, я не намагався відповідати на запитання серйозно, якщо заповнювати вдумливо — процес займе десь хвилин 15-20 (якщо зарання підготувати документи).

Після надання даних я отримав від бота згенеровану заяву про видачу судового наказу. Як юрист скажу, що сама заява про видачу судового наказу — це не щось дуже складне, її скласти можна й самостійно, якщо розібратись в питанні.

Але робити це через інтерфейс бота все ж приємніше, ніж шукати все в інтернеті та розбиратись, що і як треба писати. Особливо, якщо у вас немає юридичної освіти або схожого досвіду.

Багів/глюків і т.д. не помітив.

Разом із заявою бот надіслав мені інструкцію щодо подальших дій: куди подавати документи, як оплатити судовий збір тощо. Ніби описано все, але досить коротко – хотілось би мати змогу отримати більш детальну правову консультацію щодо нюансів мого конкретного випадку. 

В цьому плані опція живого спілкування з юристом була б доречною. Нехай це коштувало б якихось грошей, але це допомогло б розібратись тим людям, які ніколи, наприклад, не були в судах.

Бот пропонує скористатись платним тарифом (куди ж без нього), після того, як надсилає заяву — але це не зовсім те, про що я говорю. В платнім тарифі (2000 грн) документами та подачею заяви буде займатись адвокат. 

Кошти порівняно невеликі, але хотілось би мати можливість зекономити умовну 1000 та просто отримати живу консультацію про те, що робити з заявою далі в разі необхідності.


Ще один момент, який може турбувати — це питання довіри. Попри те, що бот надає угоду про обробку персональних даних, все ж передавати особисту інформацію через месенджер може бути дещо тривожно.

Розробники запевняють, що вся інформація захищена і не передається стороннім особам. 

Плюс для користувачів — в боті є згода на обробку персональних даних. Розпорядником там вказане адвокатське бюро, яке реально існує. Втім окрім згоди на обробку даних, я не знайшов більш детальної інформації про політику приватності. Можливо, варто було б зробити окремий розділ з відповідями на типові запитання користувачів щодо безпеки.


Що мене насправді здивувало — базовий функціонал виявився безкоштовним. Звичайно, це не повністю автоматизує весь процес, але приваблює і напевно стане вирішальним фактором для багатьох користувачів. 

Питання тут в тому, як розробники будуть монетизувати його далі — цілком ймовірно, що це все тільки для початкового забору клієнтів. Згодом за генерацію документа можливо вже треба буде платити. Таке вже було разів 10 раніше у схожих продуктах.

Важливо розуміти, що далеко не всі юридичні нюанси можна довірити цьому «СтягниБоргу». У випадку «складних» справ він нічим вам допомогти не зможе від слова зовсім.

Ще один нюанс — судовий наказ можна скасувати, якщо мати бажання та знайомого адвоката.

В цілому, "СтягниБорг" — це нішевий, але корисний сервіс. Його поява — це, перш за все, хороший знак, що в Україні навіть у війну народжуються LegalTech рішення. 

Основний мінус — дуже обмежена сфера застосування.

Ще що цікаво, чи витримає він випробування часом? Патент бот був у свій час популярним, але все ж загнувся. Якщо нічого не додавати до функціонала — думаю його чекатиме така ж доля.


Я вже казав, що українські розробки — це рідкість, тому планую наступні публікації писати про іноземні продукти. Підтримайте аплодисментами, якщо цікаво!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Матвій
Матвій@im_not_your_lawyer

Про український юридичний світ

91Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Рішення МЗС: лакмусовий папірець “на д@біла”

    Рішення МЗС про обмеження надання послуг чоловікам призовного віку – тригер, який показав сутність, як співав класик, «українців за кордоном та українців в Україні».

    Теми цього довгочиту:

    ЗСУ

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається