Онлайн-піратство в ЄС зростає, оскільки споживачі відчувають себе обділеними

Зважаючи на велику кількість доступних сьогодні легальних варіантів потокового мовлення, можна подумати, що піратські телешоу відійшли в минуле. Але нове дослідження, проведене Відомством інтелектуальної власності ЄС (EUIPO), показує, що після багаторічного спаду піратство в Інтернеті знову зростає. 

Дослідження, що базується на даних британської компанії MUSO, яка відстежує піратство, свідчить про те, що за останні два роки рівень піратства помітно зріс.

"Основний висновок полягає в тому, що тенденція до зниження, яка спостерігалася в попередніх дослідженнях, здається, змінюється на протилежну, і рівень піратства знову зростає, переважно внаслідок збільшення піратства телевізійного контенту і публікацій", - йдеться у звіті.

Хоча нинішній рівень піратства все ще далекий від того, що був п'ять років тому, зміна тенденції помітна і може свідчити про те, що ми перебуваємо в переломному моменті, особливо коли легальні потокові сервіси стикаються з уповільненим зростанням на тлі посилення конкуренції та економічного спаду.  

Дослідження показало, що телевізійні шоу є найбільш піратським типом контенту в ЄС, на який припадає майже половина (48%) всього піратства. Нелегальна ретрансляція заходів, таких як спортивні ігри, також зростає, а піратство програмного забезпечення та публікацій також продемонструвало значне зростання у 2022 році. Однак піратство фільмів і музики все ще зменшується. 

Згідно з дослідженням, потокове мовлення стало найпопулярнішим методом доступу до нелегального телевізійного контенту: 58% піратства в ЄС відбувається через потокове мовлення, а 32% — через завантаження з таких сайтів, як Piratebay або Torrentz.

Різні країни також відрізняються за обсягом і типом споживаного контенту. Піратство найпопулярніше в Естонії та Латвії, тоді як у Німеччині та Італії воно відносно непопулярне. Існують також різні уподобання щодо типу контенту. Наприклад, у Греції піратство фільмів становить 25% від загального обсягу піратства, тоді як у Польщі — лише 5%.  

Чому піратство знову на підйомі?

У 2000-х роках я і практично всі, кого я знав, споживали піратський контент.  Для нас, школярів з обмеженими фінансовими можливостями, це був єдиний спосіб отримати доступ до фільмів, які ми хотіли, і коли ми хотіли.

Хоча ландшафт онлайн-медіа сильно змінився з того часу, звіт EUIPO показує, що сьогодні люди транслюють нелегальний контент з тих самих причин, що й 10 або 20 років тому — відсутність легальних варіантів і висока вартість підписки або купівлі.   

Економетричний аналіз, який обмежується категоріями фільмів, телебачення та музики, показує, що кількість доступних легальних альтернатив знижує рівень піратства. Це означає, що наявність більшої кількості легальних потокових сервісів корелює з нижчим рівнем піратства.

Водночас рівень доходу в країні також має значний вплив на рівень піратства. Низький дохід на душу населення, високий ступінь нерівності доходів і високий рівень безробіття серед молоді — все це асоціюється зі збільшенням споживання піратського контенту.

"Розуміння механізмів, що лежать в основі піратства, має важливе значення для прийняття ефективної політики та заходів, які сприяють його зниженню", — зазначив Крістіан Аршамбо, виконавчий директор EUIPO.

Оскільки економічна криза впливає на фінансовий стан кожного, а потокові сервіси пропонують все меншу віддачу за свої гроші, споживання піратського контенту може стати все більш привабливим у найближчі роки.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.5KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

І це святі європейці в яких навіть корупції нема? не вірю. це наклеп.

Вам також сподобається