Ордери в криптотрейдингу. Частина 2: Stop-market‎, Stop-Limit та OCO-ордери | Whitebase Trading №8

Зміст
Зображення стоворено автором у графічному редакторі Canva. Джерело вихідного фото: WhiteBIT © Автор бере на себе авторські права та відповідальність за походження

Минулий матеріал ми присвятили базовим ордерам – спеціальним функціям автоматизації торгівлі у трейдинговому терміналі. Та окрім Market і Limit, існують ще й Stop-market і Stop-limit ордери.

У чому їх відмінність, та яке їх призначення – розберемося у сьогоднішній статті.

Ця стаття входить у серію Whitebase Trading – рубрику навчальних статей про криптоторгівлю, заснованій на однойменному тренінгу від криптобіржі WhiteBIT. Матеріал є продовженням минулих довгочитів, тож рекомендую ознайомитися з ними перед прочитанням цієї статті.

Навіщо використовувати Stop-ордери?

Ордери Stop-market‎ та Stop-limit фактично є тими ж Market і Limit‎, але з додатковим параметром — стоп-ціна. Та навіщо така функція потрібна?

Як правило, стоп-ордери використовують для «захисту» своїх позицій. Іншими словами, якщо ви купили криптовалюту, проте не готові залишатись у “просадці” (низькій ціні) у випадку помилки, то ви можете встановити стоп-ордер, і ваша угода закриється з невеликим збитком за певною ціною.

Важливо зазначити, що при виставленні стоп-ордери на маржинальному чи фʼючерсному ринку для страхування збитків потрібно вказати саме той розмір позиції, яка зараз відкрита. Якщо ви вкажете більший розмір позиції — відкриється протилежна позиція.

Чим вони відрізняються і чому так називаються? 

Перша основна відмінність між традиційними та стоп-ордерами – це кількість етапів реалізації. Зокрема, реалізація лімітного ордера вимагає проведення одного етапу, а саме досягнення ціною зазначеного ліміту. Аналогічна ситуація й з ринковим ордером. Його виконання відбувається також в один етап – зростання або падіння до рівня найближчих лімітних ордерів інших учасників ринку. 

Натомість для реалізації стоп-ордерів необхідно визначити два етапи. Перший етап — це досягнення конкретної тригерної відмітки, яка запустить виконання стоп-ордеру. Другий етап — це безпосереднє виконання ордеру. 

Друга важлива відмінність – це відсутність стоп-ордерів у книзі ордерів. Вони зʼявляються тільки під час досягнення тригерної відмітки угоду. Тому, якщо ви торгуєте на маржинальному ринку, за виставлені стоп-ордери не стягу.ється комісія за бронювання капіталу на цей ордер.

Ринковий стоп-ордер

Визначення

У основі ринкового стоп-ордеру (Market Stop-order) знаходиться тригерна ціна та сам ринковий ордер. Схема його функціонування така: коли ціна доходить до тригерної відмітки стоп-ордеру, платформа автоматично здійснює угоду за ринковою ціною. Структуру угоди можна використовувати як для захисту власних позицій, так і для входу на нову позицію. 

Переваги та недоліки

Якщо ви використовуєте ринковий стоп-ордер для страхування позиції, то можете бути впевнені у його ефективності. Після того, як ціна дістанеться тригерної відмітки, ваш ордер гарантовано реалізується. 

Головний недолік ринкового стоп-ордеру стосується низьколіквідних активів. Вихід із вашої позиції може бути занадто глибшим за ваші очікування через банальну відсутність учасників ринку, які готові реалізувати закриття вашої угоди. Саме через переважне використання ринкових ордерів і ліквідувалася криптовалюта LUNA, яка наразі є неофіційним найменуванням низької ліквідності. 

Лімітний стоп-ордер

Визначення

Лімітний стоп-ордер фактично є комбінацією тригерної ціни та традиційного лімітного ордеру. Після того, як ціна досягне тригерної відмітки, платформа виставить лімітний ордер.

Переваги та недоліки

Перевага лімітних стоп-ордерів полягає в тому, що у випадку, коли ринок рухається в протилежному напрямку, ваша позиція все одно буде закрита за очікуваною вами ціною ціні. 

Тим не менш, якщо рух ринку проти вашої ціни буде без відскоку, лімітний ордер залишиться нереалізованим. У такому випадку, під час використання спотової торгівлі ви отримаєте збиткову позицію, а під час маржинальної торгівлі чи торгівлі ф'ючерсами – ліквідацію.

Що таке ОСО-ордери? Чим вони відрізняються від Stop-ордерів?

ОСО-ордери (з англійської: One Cancels the Other, тобто “Один скасовує інший”)  — це тип угод, які об’єднують заявки ‎Limit та ‎Stop-limit. Виконання такої угоди полягає у розміщенні двох видів ордерів одночасно. 

OCO-ордери можна без перебільшення назвати вдосконаленими лімітними стоп-ордерами. Тобто, якщо завдяки лімітним-стоп ордерам ви могли контролювати свої ризики, то завдяки ОСО-ордерам ви зможете частково контролювати й свої прибутки. Іншими словами, після відкриття вами позиції на маржинальній чи ф'ючерсній торгівлі, ви одразу можете виставити як лімітний ордер для фіксації прибутку, так і лімітний стоп-ордер для фіксації збитків, якщо ціна піде проти вашого сценарію. 

Чим відрізняються два ордери (лімітний ордер на продаж для фіксування прибутку і стоп-лімітний ордер для фіксування збитку) від одного ОСО ордера? Основа різниця полягає в тому, що при спрацюванні одного з двох ордерів ОСО-ордера, дія іншого автоматично скасовується. 

У цілому, ОСО-ордер є максимально комфортним інструментом для управління позицією. При його виставленні ви можете бути впевненими, що не пропустите ані прибутку, ані виходу з позиції у разі помилки.



Висновок

Перед початком торгівлі з основним депозитом обовʼязково спробуйте всі типи ордерів й переконайтесь, що Ви чітко розумієте структуру їх функції. У цьому стане в нагоді біржовий інструмент, який ми вивчили раніше, а саме Demo-токени. Тільки в результатів тренування на помилках, ви зможете викреслити ймовірність тих самих помилок!


Нова рубрика: криптоновини!

Для того, щоб ви постійно тримали руку на пульсі при цьому не перевантажували себе читанням багатьох ресурсів, ми запускаємо нову рубрику: підбірку останніх новин із світу криптовалюти. У ній – найважливіше, що потрапило під активну увагу криптокомʼюніті.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається