ОТРК Іскандер - вцілому та зараз.

Сьогодні в цій черговій статті ми поговоримо про російський оперативно-тактичний ракетний комплекс «Іскандер-М/К».

У статті буде розказано про самі ракети які використовуються в цих комплексах, самохідну пускову установку, про сам комплекс Іскандер, його застосування та все інше.

Але спочатку розберемо все ж таки що таке ОТРК:

ОТРК - це оперативно-тактичний ракетний комплекс, задача таких комплексів оперативно відреагувати та нанести швидкий удар по цілі, і так само швидко повернутись до укриття/місця базування.

Прикладів ОТРК у світі не багато, вони є в Росії, а саме Іскандер, у минулому були «Ельбрус», «Ока» та інші, також ОТРК є в США ними є ракета наземного базування «ATACMS», «Lance», «Pluton». Також іде розробка ОТРК і в Україні, а саме «Гром-2» та серія його модифікацій.

Ну а тепер перейдемо до самого Іскандеру.

На фото дві СПУ з комплексів Іскандер-М та Іскандер-К ЗС РБ.

9К720 «Іскандер»

9К720 Искандер - (також відомий як «SS-26») сімейство російських оперативно-тактичних ракетних комплексів.

Розроблені ці комплекси були ще за радянських часів приблизно у 1988 році, вироблятись вони почали у 1999 році на Науково-виробничій корпорації «Конструкторське бюро машинобудування» у місті Коломни московської області, рф.

На озброєння ЗС РФ Іскандер був взятий у 2006 році, одразу тоді ж й почалося серійне виробництво цього ОТРК.

Одна з цілей створення Іскандеру була замінити радянський та відповідно вже застарілий ОТРК 9К741 "Ока" який був створений у 1970-х роках на тому ж "Конструкторському бюро машинобудування" у місті Коломни, московської області, як і майбутній Іскандер.

Шасі:

Більша частина машин в комплексі Іскандер такі як Самохідні Пускові Установки, Транспортно-Заряджальні Машини та інші мають шасі МЗКТ-7930.

МЗКТ-7930.

МЗКТ-7930 це сімейство коліснтх шасі з колісною формулою 8х8 що вироблені на Мінському заводі колісних тягачів.

Такі шасі використовується не тільки в ОТРК "Іскандер", також на цьому шасі БРК 3К60 «Бал», БРК 3К55 «Бастіон», використовується МЗКТ-7930 і для шасі на РЛС до ЗРК С-40о і для РСЗВ білоруського виробництва «Полонез», і ще для багатьох військових засобів.

Основні технічні характеристики МЗКТ-7930:

Колісна формула: 8х8;

МШ: 70 км/год;

Запас ходу: 1000км;

Довжина: 12,6 метрів;

Ширина: 3 метра;

Висота: 3 метра;

Маса: 20 тонн;

Вантажопідйомність: 22 тони;

Повна маса: 43 тони;

Склад комплексу:

Звісно що комплекс Іскандер-М/К не складається тільки з пускових установок, як і усі інші комплекси.

До складу ОТРК Іскандер-М/К входять:

СПУ 9П78-1 з ОТРК «Іскандер-М».

• Самохідні Пускові Установки (СПУ) 9П78-1, у складі одного комплексу може перебувати до 12 пускових установок.

Їх сенс вцілому зрозумілий з назви. Задача СПУ: транспортувати ракети на пускові рубежі, здійснити пуск, повернутись в укриття.

ТЗМ 9Т250 ОТРК Іскандер-М/К.

• Транспортно-Заряджальні Машини (ТЗМ) 9Т250, у складі одного ОТРК Іскандер їх також може бути до 12 штук.

Задача ТЗМ транспортувати на пускові рубежі додатковий БК якщо це буде потрібно.

Імовірно КШМ 9С552 ОТРК Іскандер.

• Командно-Штабна Машина (КШМ) 9С552, зазвичай у комплексі вона одна.

Її задача безпосередньо керувати усіма пусками та іншими процесами комплексу відповідно.

• Машина регламенту та технічного обслуговування (МРТО) також у складі комплексу одна одиниця.

Задача МРТО технічне обслуговування самих ракет у пускових установках та усіх інших систем комплексу.

• Пункт Підготовки Інформації (ППІ) 9С920, у комплексі так само одна.

Задача ППІ підготувати усю необхідну інформацію для нанесення удару по цілі.

МЖО 9Т248 ОТРК Іскандер-М/К.

• Машина Життєзабезпечення (МЖО) 9Т248, кількість в комплексі може бути різна, частіше також одна одиниця на комплекс.

Задача МЖО забезпечити харчування та відпочинок членів комплексу.

Ракети в ОТРК Іскандер:

Тепер про ракети які застосовуються в оперативно-тактичних ракетних комплексах «Іскандер-М/К».

В Іскандері є декілька варіантів ракет для застосування, балістична ракета наземного базування 9М723 що використовується в комплексах «Іскандер-М», крилата ракета наземного базування 9М728 також відома як Р-500 що застосовуються в комплексах «Іскандер-К».

Вцілому можна було б сказати що на цьому ракети Іскандеру і закінчились, але це не зовсім так, бо наприклад той самий відомий "гіперзвуковий" авіаційний комплекс «Кинджал» у якому застосовуються ракети Х-47/М2 є таким собі аналогом балістичного Іскандеру (9М723) ну а точніше його версією повітряного базування, вони вцілому дуже схожі, як і зовні так і по характеристикам, я б навіть сказав однакові.

Модель БРПБ Х-47м2 «Кинджал».

І також якщо вже казати за аналоги, то крилата ракета наземного базування 9М728 (Р-500) що застосовуються в ОТРК «Іскандер-К» є аналогом, а точніше наземною версією крилатої ракети морського базування 3М-14Є також відомих як «Калібр».

Але все ж таки більш детально поговоримо про кожну ракету далі:

БРНБ 9М723:

9М723 - балістична ракета наземного базування що використовуються в оперативно-тактичних ракетних комплексах «Іскандер-М».

Модель БРНБ 9М723.

Ракета розроблялась на московському Конструкторському Бюро Машинобудування "Коломни", у місті Коломни московської області, рф.

ТТХ ракети 9М723:

• Швидкість (максимальна): 8800 км/год

• Дальність (мінімальна): 50 км

• Дальність (максимальна): 500 км

• Маса БЧ: 480 кг

• Маса ракети: 3800 кг

• Точність: ≈10 метрів

• Довжина: 7,2 метри

• Діаметр: до 1 метра

Що до можливості збиття такої ракети, збити її можливо, але дуже складно та можна це зробити не усіма Зенітно-ракетними комплексами, через її балістичну траекторію та швидкість. Збити ракету 9М723 можуть такі сучасні комплекси ППО/ПРО як: ЗРК MIM-104 «Patriot», ЗРК «SAMP-T», ЗРК «THAAD».

На озброєнні повітряних сил ЗС України є вже два комплекси «Patriot» та один ЗРК «SAMP-T», ще один петріот у майбутньому буде отримано від Німеччини.

Складність збиття 9М723 полягає не тільки в тому що це ракета з балістичною траєкторією руху та відповідно вона має надзвукову швидкість, а ще й у тому що ця ракета містить так звані фейкові цілі, пастки, яких під час зниження на ціль з максимальної висоти польоту з ракети "випадає" близько 25 штук. Але все ж таки збити її можливо, і це вже не один раз доводилось нашою Протиповітряною обороною.

Приклад збиття одразу 7 БРНБ 9М723 1 червня 2023 у небі над Києвом.

КРНБ 9М728:

9М728 - крилата ракета наземного базування що використовуються в оперативно-тактичних ракетних комплексах «Іскандер-К».

Момент пуску ракети Р-500 під час навчань на одному з полігонів росії.

Ракета 9М728, вона ж Р-500 була розроблена на вже відомому екатеринбурзькому ОКБ «Новатор» у 1996 році. Випробування ж почалися у 2008 році, а наступного року вона була прийнята на озброєння російської армії.

За словами тодішнього віце-прем'єра Сергія Іванова "ракета (Р-500) здатна долати усі наявні у світі системи ППО/ПРО". Але це звісно не так, тому що зі збиттям ракети 9М728 зміг справитись як і ЗРК американського виробництва «Patriot» що являється як і системою ППО (протиповітряної оборони) так і системою ПРО (протиракетної оборони). Також з цими ракетами відмінно здатен справитись і норвезький ЗРК «NASAMS» що було підтверджено не раз під час повітряних атак на Україну.

Ракета 9М728 (Р-500) по суті є наземною версією ракети морського базування 3М-14/Є, звісно що згідно даних російських джерел точно так і не зрозуміло що є чиїм аналогом бо усі кажуть різне, але вцілому саме Р-500 є аналогом Калібру.

Що до технічних характеристик, у 9М728 (Р-500) вони майже такі ж як і у 3М-14.

ТТХ 9М728:

• Швидкість: ≈ 1000 км/год

• Дальність: 500 км

• Маса БЧ: ≈ 480 кг

• Довжина ракети: 6,2 метри

• Точність: 10-100 метрів

При збитті ракет 9М728 напевно що основною проблемою було їх виявлення, оскільки ці ракети так само як і Калібри ідуть дуже низько, грубо кажучи притираючись до землі, і відповідно їх досить таки складно вчасно виявити, так як чим раніше виявляється ракета тим більше шансів на її збиття, нажаль були випадки коли 9М728 взагалі не вдавалось виявити.

Але все ж таки останнім часом відсоток збиття цих ракет росте через удосконалення систем ППО України.

Оператори:

•Росія:

Основним оператором ОТРК «Іскандер» звісно є росія, точна кількість комплексів яка зараз є на озброєнні ЗС рф нажаль не відома, але за останніми даними це приблизно 108 комплексів «Іскандер-М» та «Іскандер-К» станом на 2016 рік.

Також що до кількості відомо що з початку повномасштабного вторгнення Росія розгорнула близько 46 Самохідних Пускових Установок ОТРК «Іскандер-М/К» поблизу кордонів з Україною та на тимчасово окупованих територіях за даними ГУР МО України.

На озброєнні ЗС рф комплекси Іскандер перебувають у складі 107, 1, 112, 26, 103, 92, 23, 12, 20, 3 та 119-й ракетних бригадах збройних сил росії.

•Вірменія:

Також першим оператором ОТРК «Іскандер» після країни виробника стала Вірменія.

СПУ/ТЗМ вірменського ОТРК «Іскандер-Є»

У 2016 році Вірменія отримала до 10 комплексів ОТРК «Іскандер-Є» (Іскандер-Є це експортний варіант звичайної версії ОТРК).

Але вірменська влада заявляла що отримані Іскандери не мали великого успіху, начебто ракети або вибухали не на всю потужність, або не вибухали взагалі, російська сторона цю інформацію не підтверджувала та взагалі казала що передані ОТРК «Іскандер-Є» Вірменія не використовувала.

•Білорусь:

В січні-лютому 2023 року після низки перемовин, заяв та рішень Збройні Сили Білорусі отримали невизначену кількість СПУ Оперативно тактичних ракетних комплексів «Іскандер-М».

Білоруська СПУ/ТЗМ «Іскандер-М»

Білоруські політики та військові заявляли про нібито завершення теоретичних та практичних навчань білоруських військових з використання ядерних БЧ на Іскандерах та їх отримання. Правда це чи ні невідомо, але відомо точно що Іскандери в Білорусі є.

Також відомо що передані Білорусі пускові установки раніше застосовувалися у війні проти України, це стало відомо по відповідним позначкам що означають кількість уражених цілей на самій установці що була передана.

Ті самі позначки на білоруській СПУ Іскандеру.

Застосування:

Оперативно тактичні ракетні комплекси «Іскандер-М/К» застосовувались у багатьох конфліктах/війнах, вони брали участь і у Сирії та Грузії.

Але все ж таки більше всього вони застосовувались та застосовуються в Україні.

ОТРК Іскандер стали ледь не основною зброєю терору.

Перше застосування Іскандерів було безпосередньо 24 лютого 2022 року тоді під час першого масованого ракетного обстрілу було застосовано близько 142 ракет різних типів, приблизно половина з них були іскандери, і крилаті і балістичні. Тоді їхніми цілями стали військові об'єкти: склади аеродроми, бази та інше. А ось пізніше під прицілом Іскандерів були не тільки об'єкти військової інфраструктури а й цивільної.

ОТРК Іскандер застосовується не тільки по тиловим містам на дальності 100+км від фронту, також доволі часто вони застосовуються по відносно прифронтовим містам/селам для ураження скупчення військових або цивільних людей, складів або ще якихось об'єктів.

Ось декілька найкривавіших випадків застосування ОТРК «Іскандер-М/К»:

• 24 серпня 2022 року з боку ЗС рф було завдано ракетного удару ракетою 9М723 по залізничній станції у Чаплино Дніпропетровської області.

Внаслідок цього теракту загинуло 25 людей, ще 31 людина постраждала.

Фото наслідків атаки на Чаплино.

• 28 червня 2023 року російські терористи завдали ракетного удару двома ракетами 9М723 по місту Краматорськ Донецької області. Одна ракета влучила в приватні будинки а інша у скупчення людей в центрі міста, в кафе «RIА» це був один з найпопулярніших закладів міста. Тоді в цьому кафе загинули 12 людей, ще 65 були поранені.

• 31 липня 2023 року з боку росії було завдано ракетного удару по багатоповерхівці в Кривому Розі Дніпропетровської області.

Всього внаслідок атаки загинуло 6 людей, ще 75 були травмовані.

Наслідки атаки на Кривий Ріг 31 липня.

• 19 серпня 2023 року ракетного удару було завдано по центру Чернігова, ракетою 9М728 було поцілено у місцевий драмтеатр у якому в той час проходила виставка дронового озброєння, яку транслювали і о телемарафону, і всюди де тільки можна було. Ну і відповідно ворог не відмовився від можливості скоїти черговий теракт, та крилатою ракетою поцілив по місту. Внаслідок атаки 7 людей загинуло та ще 207 постраждало.

Наслідки удару по драмтеатру Чернігова.

• Ну і напевно найкривавіший теракт з застосуванням Іскандерів стався 5 жовтня у селищі Гроза що на Харківщині.

Тоді ракетою з комплексу Іскандер-М ворог поцілив по місцевому кафе у якому проходили похорони загиблого на фронті односельця. Тоді загинула 51 людина ще шестеро були поранені.

Розбір завалів у селі Гроза на Харківщині.

Це далеко не всі криваві обстріли з застосуванням Іскандерів. Збройні Сили росії використовують їх майже щодня і не завжди по військовим об'єктам. Доречі з приводу застосування, не так давно був ще один випадок коли ракета 9М723 влучила по місцю розташування військовослужбовців 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади 4 листопада 2023 року. Тоді особовий склад був зібраний у прифронтовому селищі Запорізької області на нагородження. В той день загинуло більше 30 військових.

Отже, Іскандер застосовується і по цивільним об'єктам, і по об'єктам військової інфраструктури. Все ж таки напевно частіше по військовим але і по цивільним не рідко.

Особиста думка:

Іскандер це дійсно доволі серйозна зброя, він і насправді "стелсовий" комплекс як за нього кажуть, тому що зафіксувати наперед розгортання ОТРК Іскандер у нас нажаль майже неможливо, відслідковується вже безпосередньо пуск ракети, а підльотний час балістичної ракети 9М723 до своєї стелі (500 км дальності) лише близько чотирьох хвилин, саме тому тривоги не завжди дають вчасно і іноді вже після вибухів, тому що рішення про тривогу ухвалюється на певних рівнях, і дати її одразу після пуску ракети фізично неможливо, ні у Києві ні у Миколаєві чи у будь-якому іншому місті, тут справа не в рівні ППО міста, а в відстеженні переміщення комплексів.

Що до крилатої 9М728 майже та сама історія, тільки там справа в тому що й сама ракета важко відслідковується, і виявити їх часто вдається тільки біля міста на яке вона летить.

Процес завантаження ракети 9М723 в СПУ Іскандеру.

Ще трохи про іскандер в нашій війні, пуски ракет з нього відбувалися з усіх прикордонних областях росії з Україною. Але все ж таки варто відзначити дві найпопулярніші пускові локації ОТРК «Іскандер»:

• Аеродром у тимчасово окупованому місті Джанкой, Крим. На ньому розміщений і новітній ЗРК С-400 з новими ракетами з дальністю 400км+-, і Оперативно Тактичний ракетний комплекс «Іскандер-М».

Пуски з Джанкойського Іскандеру найчастіше відбувається у напрямку Дніпра та Запоріжжя, більш рідко у напрямку Одеси Миколаєва та Херсону. (По Кропивницькому в основі працює С-400 тому він не зазначений).

Ось координати аеродрому:

45°41'24"N 34°25'14"E

• Також доволі часто застосовується пускові рубежі у районі населеного пункту Клинці Брянської області. Особливо часто вони використовувались під час щоденних атак на Київ у травні-червні 2023 року.

Ну що ж, підіб'ємо підсумки.

Іскандер небезпечний комплекс, найякісніші способи протидії якому це розвідка та натівські зразки ППО по типу ЗРК МІМ-104 «Patriot» та «SAMP-T».

Крилатим 9м728 українська протиповітряна оборона вже майже всюди навчилась протидіяти, а ось балістичні досі є проблемою.

*У цій статті було розказано про все в деталях, потім за потреби будуть окремі статті у яких буде детальна розповідь про якусь складову комплексу «Іскандер».

Дякую за увагу!

Підписуйтесь на телеграм канал Ukrainian Military Review. (https://t.me/umilitary)

_____

Джерела:

Стаття про ОТРК «Іскандер» в Вікіпедії:

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80_%28%D0%9E%D0%A2%D0%A0%D0%9A%29?wprov=sfla1

Стаття про ракетні обстріли що були зазначені вище в Вікіпедії:

Чернігів:

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80_%D0%BF%D0%BE_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%96%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%83?wprov=sfla1

Чаплино:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80_%D0%BF%D0%BE_%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D0%B9_%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8_%D0%A7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE?wprov=sfla1

Краматорськ:

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80_%D0%BF%D0%BE_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%83_27_%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BD%D1%8F_2023_%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83?wprov=sfla1

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5_%D0%B1%D1%8E%D1%80%D0%BE_%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%28%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0%29?wprov=sfla1

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%97%D0%9A%D0%A2-7930?wprov=sfla1

https://mil.in.ua/uk/articles/otrk-yskander-zbroya-raketnogo-terroru/

Стаття про ОТРК Іскандер від Vanguard: https://telegra.ph/%D0%86skander-pererodzhennya-OTRK-Oka-08-17

Телеграм канал Ukrainian Military Review: https://t.me/umilitary

Дякую за те що дочитали статтю)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ukrainian Military Review
Ukrainian Military Review@Umilitary

127Прочитань
5Автори
9Читачі
На Друкарні з 7 грудня

Більше від автора

  • Сучасний склад ВМС ЗСУ

    ВМС ЗСУ - Військово-Морські Сили Збройних сил України.

    Теми цього довгочиту:

    Вмс ЗСУ

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Дуже цікаво, думаю що у вас могла б вийти гарна колаборація з @RA1DER_8_8

Вам також сподобається