Авдіївський напрям: оперативна ситуація

Автор: Pasi Paroinen
Переклад: t.me/in_factum

За минулий тиждень росіяни досягли низки локальних успіхів на Авдіївському напрямку. Вони почалися з раптового і несподіваного проникнення в село Очеретине 22 квітня.

Image

Точні причини цього раптового успіху не зовсім зрозумілі, але, ймовірно, включають невдалу ротацію військ, неправильний розподіл ресурсів і проблеми з координацією сил.

Це посилюється загальною нестачею боєприпасів та живої сили. Росіяни постійно тиснуть на українські позиції дрібномасштабними атаками та зондувальними діями, намагаючись використати саме такі умови. Після раптового успіху в Очеретиному росіяни негайно почали зосереджувати в проломі додаткові сили, очевидно, з різних бригад і полків (30, 35, 55-ї ОМСБр і 433/27 ОМСБр).

Лінія фронту в цьому секторі особливо щільна, тому малоймовірно, що росіяни відвели цілі бригади і полки в такий тісний бойовий простір.

Image

Цілком ймовірно, що більшість підрозділів, задіяних на фронті, мають значну частину своїх сил або в резерві, або відновлюються після попередніх боїв. На мапах показано лише загальне розташування частин, які беруть участь у боях.

За нашими оцінками, сили з обох сторін діють в тактичних угрупованнях, але особливо з боку ЗСУ, порядок ведення бою в реальності набагато більш хаотичний і незрозумілий. Багато бригад були розбиті на окремі батальйонні групи, які діють на дуже різних напрямках фронту. Наростальні втрати з обох сторін також призводять до того, що бригади об'єднуються в менші тимчасові з’єднання. Росіяни також регулярно перекидають свіжу піхоту зі своїх територіальних полків до більш досвідчених бригад.

Image

Під час боїв за Авдіївку та наступних операцій типовим було підпорядкування частин 1-2 територіальних полків одній регулярній бригаді або мотострілецькому полку. Напевно це продовжиться і в майбутньому.


Хоча захоплення Очеретиного могло бути кон'юнктурним, росіяни, безумовно, були готові використати його, і його захоплення відкриває безліч нових тактичних можливостей для нападника. Одразу після проникнення в Очеретине росіяни намагалися розширити свій фронт на прорив, швидко зайнявши Новобахмутівку та Соловйове і швидко забезпечивши захоплення решти Бердичів. Вони також відкрили другорядний прорив в українську оборону в районі Новокалинового та Кераміка.


Впродовж останніх кількох місяців після падіння Авдіївки українці швидкими темпами будують нові оборонні лінії. На даному етапі вони здебільшого складаються з серії опорних пунктів і, ймовірно, не мають багатьох необхідних елементів для успішної оборони. Прорив в Очеретиному може дозволити росіянам передчасно вийти на першу лінію оборони. Також ймовірно, що росіяни спробують скористатися ситуацією, увійшовши в різні балки і яри з Очеретиного і продовжити невеликі піхотні атаки, використовуючи низинну пересічену місцевість на свою користь.

Image

Особливе занепокоєння викликає яр, що пролягає на північ від Архангельського. Російський наступ через цю ділянку місцевості може бути поєднаний з механізованим наступом на північ вздовж траси Н20, якщо росіяни підтягнуть механізовані резерви з 90-ї гвардійської танкової дивізії. Ця дивізія є дуже великою, з 5-6 лінійними полками, частина з яких вже перекинута. Проте ситуація з укомплектуванням даної дивізії залишається під великим питанням.

Іншим варіантом може бути передчасне перекидання на фронт частин 27-ї ОМБр, які все ще проходять підготовку. Наступ на північ з району Авдіївки цілком ймовірно буде поєднаний зі спробами прориву росіян в районі Часів Яру.

Image

Разом ці операції можуть мати на меті захоплення Костянтинівки та оточення або примусове виведення сил ЗСУ навколо Торецька. Наразі росіяни все ще далекі від будь-якої перспективи досягти цього найближчим часом.

Однак, якщо українські підрозділи продовжуватимуть страждати від нестачі живої сили та боєприпасів, або якщо відбудеться загальна дезорганізація оборони, цей сценарій може бути вірогідним (хоча і малоймовірним) протягом наступних кількох місяців.

Росіяни навряд чи дозволять Силам оборони сконцентрувати свої обмежені резерви виключно на цьому фронті, тому можна очікувати, що впродовж найближчих місяців виникне ще кілька гарячих точок, що ще більше напружуватиме українські ресурси.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
In_Factum
In_Factum@infactum

24.2KПрочитань
2Автори
71Читачі
На Друкарні з 16 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається