Переваги і недоліки сімейного бізнесу

Сімейний бізнес по величині, структурі, способу управління і зосередження основного капіталу може класифікуватися наступним чином:

  • Невеликого розміру компанія, число співробітників якої не перевищує десятка чоловік. У це коло, як правило, входять найближчі родичі.

  • Великі холдинги. Кращим прикладом можуть стати сімейні компанії Англії, володіння якими передається у спадок.

Підписуйтесь на телеграм-канал

В Україні найчастіше можна зустріти сімейні компанії, які зайняті в сфері торгівлі або невеликого виробництва (кондитерське, пекарське).

Переваги бізнесу в колі сім’ї

  • Сімейний бізнес готує кожного нового члена сім’ї до того, що можливо, місце роботи людині вже забезпечено – тобто його майбутня професія як би намічена.

  • Сімейний бізнес краще зберігає секрети майстерності і новому поколінню не потрібно починати все з нуля.

  • Партнери по бізнесу не стануть плести за спиною інтриги і нацьковувати незаплановані перевірки (на жаль, в сучасних реаліях це не завжди спрацьовує, але зараз ми говоримо про дійсно дружню родину).

  • Сімейний бізнес працює на згуртування на грунті взаємовигідних умов.

  • Фінансове виховання дітей проходить на реальних прикладах – школярі та підлітки можуть в сприятливому середовищі заробити свої перші гроші і навчитися цінувати сумлінну працю.

  • Сімейний бізнес сприяє саморозвитку кожного члена сім’ї – від результату кожного конкретного співробітника залежить показник справи і його репутація в цілому.

Недоліки сімейного бізнесу

  • Сімейні відносини можуть бути зруйновані через непорозуміння в фінансовому плані, коли проект починає приносити прибуток, кожному здається, що саме він вклав більше всіх – саме тому необхідно ще на початку існування бізнес-моделі запросити досвідченого юриста і розподілити ролі учасників стартапу.

  • В борговій ямі може виявитися вся сім’я в разі неуспіху бізнесу. Уникнути цього можна, відмовившись від взяття кредиту в банку, і скористатися альтернативними джерелами пошуку фінансування для майбутнього проекту.

  • Нерідкі випадки, коли через халатність одного представника фірми, страждає репутація і рівень доходів інших членів сімейного бізнесу. Повина бути невідповідність співробітника займаної ним посади. У цьому випадку основний власник пакета акцій повинен проявити твердість – якщо працівник не бажає в повній мірі виконувати покладені на нього обов’язки, то він підлягає або звільненню, або перекваліфікації. Варто чітко розмежовувати сімейні відносини і ділові.

  • Засновник справи може втратити авторитет і повагу інших членів сім’ї.

  • На лідерські позиції в бізнесі можуть претендувати 2 і більше осіб.

Як бачимо, основні проблеми ведення сімейного бізнесу криються саме в психології сімейних відносин. Перш, ніж стартувати і починати серйозну справу, яка може принести заробіток, в колі сім’ї, подумайте, чи зможе команда працювати так само згуртовано, чи зможе бізнес мати потенціал для розвитку, або ж з першим отриманим доходом бізнес доведеться ділити в суді.

Корисні поради для сімейного бізнесу

  1. Всі документи, що стосуються компанії, повинні бути оформлені в повній відповідності з законодавством. Необхідно передбачити такі можливості, як розлучення, розділ компанії, особливості купівлі-продажу пайових частин. У договорах потрібно вказувати розмір заробітної плати кожного зі співробітників, скласти графік роботи і відпусток, рівень несення відповідальності, в тому числі і матеріальної.

  2. Формальності – це важливо. Щоб бізнес-модель стала життєздатною і принесла дохід, потрібно вибудовувати схему бізнесу, дотримуючись усіх норм і правил.

  3. Особисті відносини і робота – не одне і те ж.

  4. Створіть окремі банківські рахунки – для рахунків компанії і сімейного користування.

  5. Кожен співробітник – індивідуальність, однак варто дотримуватися правил, що в робочому процесі всі рівні і зобов’язані нести відповідальність за свої дії і погано виконану работу.

  6. Категорії «Приватне» та «Робочий» повинні мати строго певні рамки.

  7. Сімейний бізнес можливий, тільки якщо на чолі справи буде стояти харизматичний лідер, якому будуть підпорядковуватися всі інші співробітники. Лідер повинен вміти чітко розмежувати час робочий і особистий. У робочій обстановці необхідно вести себе відповідно. На нього ж може лягти відповідальність за складання графіка відпусток і вихідних.

  8. Матеріально відповідальні посади краще віддати кровним родичам.

  9. Приймати в команду варто лише тих родичів, з якими в неробочий час зберігаються хороші стосунки, інакше в робочій обстановці з’ясування відносин не уникнути.

  10. У команді повинні бути тільки ті люди, чиї особисті та професійні якості будуть сприяти гармонійному розвитку бізнесу.

  11. Якщо діти не бажають брати участь у побудові сімейної справи, краще надати їм свободу вибору.

  12. Кожен член команди повинен виконувати свою частину роботи. Прохання допустимі, проте в розумних межах. Пам’ятайте про те, що в робочий час необхідно дотримуватися субординації і ставитися один до одного, як до колеги, а не до родича.

  13. Працю кожного працівника необхідно оплачувати вчасно. При цьому на чіткий контроль потрібно поставити рух і розподіл фінансових потоків.

  14. Добре, якщо кожен член сім’ї внесе фінансову лепту в старт бізнесу – тоді стимул працювати буде ще більш яскраво вираженим – повернути і примножити капітал хочеться кожному.

Як відкрити сімейний бізнес

 Як стартувати? Ідеї ​​та планування сімейного бізнесу

Бізнес з невеликими вкладеннями можна почати в сфері продажів. Це може бути будь-який популярний у населення товар. Магазин приколів і сувенірів може користуватися популярністю навіть в кризу, однак необхідно вибрати правильну маркетингову стратегію.

Послуги

Тут необхідно відштовхуватися від знань, умінь і навичок кожного члена сім’ї – це може бути приготування і доставка гарячих обідів, надання допомоги по дому і послуги кур’єрів.

Сільське господарство

Важлива відповідальність, серйозний підхід до справи і любов до природи. Крім того, стартові витрати можна значно знизити, якщо у власності хоча б одного члена сім’ї буде земельна ділянка або заміський будиночок.

Невелике виробництво

Бізнес ускладнюється тим, що необхідно закупити обладнання і навчитися на ньому працювати, а також потрібно підшукати приміщення для створення цеху. Стартувати можна, обладнавши власний гараж і зайнятися, наприклад, пошиттям безкаркасних меблів, які так популярна у сучасних дизайнерів.

Сімейний бізнес в інтернеті без вкладень

Домашній бізнес без вкладень може вирости з хобі, яким раніше людина займалася заради власного задоволення. Дизайнерські речі з обрізків тканини, в’язані речі на замовлення, слінги та дитячі віжки або унікальні вігвами – все це можна зробити своїми руками і отримати за це гроші.

Креативні, незвичайні ідеї народжуються з нічого і починають приносити в сім’ю додатковий дохід. Удома можна займатися фрілансингом і написанням статей на замовлення, створити свій сайт або блог, і зайнятися його монетизацією. Криза – не привід опускати руки і впадати у відчай. Сім’я завжди зрозуміє і допоможе, бізнес вдома – можливий при дотриманні ряду умов.

Засновники сімейних компаній стверджують, що необхідно прислухатися до своїх родичів-співробітників, не боятися просувати нові інноваційні ідеї, і давати простір для можливого розширення повноважень. Власники успішного бізнесу оцінили важливість розподілу конкретних обов’язків. Сімейний бізнес вигідний тим, що ентузіазм лідера може підігріватися ззовні, коли його ідеї вже вичерпали себе, і людина шукає нові джерела натхнення. Тут теж допомагає родина і хороші дружні відносини.

Основна порада для тих, хто зважився будувати бізнес в колі сім’ї: змінити людину і його звички практично неможливо. Однак у відмінностях і є сила команди. Завжди можна повчитися чомусь новому у близького родича, мами чи тата.

Сімейний бізнес найчастіше народжується спонтанно, з’являються смачні робочі ідеї, процес запускається і … на даному етапі сімейна справа потребує чіткого структурування та оптимізації майбутньої бізнес моделі. Успіхів Вам!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.2KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається