Білл Гейтс: Початок ери штучного інтелекту

Вважаю, буде доречним доповнити серію публікацій про штучний інтелект перекладом нещодавнього допису Білла Гейтса.

Гейтс, на відміну від Маска, не женеться за хайпом, а планомірно слідкує за трендами науки й технологій та вибудовує далекоглядні припущення. Чого тільки варті його прогнози 1999 року (смартфони, соціальні мережі, електронні платежі, інтернет речей тощо), які стали нашою повсякденною реальністю. Тож, це наводить на думку, що роздуми Білла про штучний інтелект також значною мірою справдяться.

І краще бути до цього готовими.

За своє життя я бачив дві демонстрації технологій, які здалися мені революційними.

Вперше це було у 1980 році, коли я познайомився з графічним інтерфейсом користувача (graphical user interface, GUI) - предтечею кожної сучасної операційної системи, включно з Windows. Я сидів з людиною, яка показала мені демоверсію, геніальним програмістом Чарльзом Сімоні, і ми одразу ж почали мозковий штурм про те, що можна зробити з таким зручним для користувача підходом до користування комп’ютером. Згодом Чарльз приєднався до Microsoft, Windows стала основою Microsoft, а наші роздуми після демонстрації допомогли сформувати порядок денний компанії на наступні 15 років.

Другий великий сюрприз стався минулого року. Я зустрічався з командою OpenAI з 2016 року і був вражений їхнім постійним прогресом. У середині 2022 року я був настільки захоплений їхньою роботою, що кинув їм виклик: навчити штучний інтелект складати іспит з біології на рівні Advanced Placement. Зробити його здатним відповідати на питання, для яких він не був спеціально навчений. (Я обрав AP Bio, тому що тест - це більше, ніж просте перерахування наукових фактів, він вимагає від вас критичного мислення про біологію). Якщо ви зможете це зробити, сказав я, то ви зробите справжній прорив.

Я думав, що цей виклик займе їх на два - три роки. Вони впорались всього за кілька місяців.

У вересні, коли ми знову зустрілися, я з благоговінням спостерігав, як вони задавали GPT, своїй моделі штучного інтелекту, 60 запитань з кількома варіантами відповідей з іспиту AP Bio - і вона правильно відповіла на 59 з них. Потім вона (модель) написала чудові відповіді на шість відкритих запитань з іспиту. Ми залучили зовнішнього експерта, який оцінив тест, і GPT отримала 5 балів - найвищий можливий бал, що еквівалентно отриманню "А" або "А+" за курс біології в коледжі.

Після того, як вона успішно склала тест, ми поставили їй ненаукове запитання: "Що ви скажете батькові хворої дитини?" Вона написала вдумливу відповідь, яка, ймовірно, була кращою, ніж більшість з нас, хто був у кімнаті, міг запропонувати. Весь досвід був приголомшливим.

Я знав, що щойно побачив найважливіший технологічний прогрес з часів графічного інтерфейсу користувача.

Це надихнуло мене замислитися над тим, чого може досягти штучний інтелект (ШІ) у найближчі п'ять-десять років.

Розвиток ШІ настільки ж фундаментальний, як і створення мікропроцесора, персонального комп'ютера, інтернету та мобільного телефону. Він змінить те, як люди працюють, навчаються, подорожують, отримують медичну допомогу і спілкуються один з одним. Цілі галузі переорієнтуються навколо нього. Бізнес буде вирізнятися тим, наскільки добре він його використовує.

Філантропія - це моя постійна робота, і я багато думав про те, як - окрім допомоги людям у підвищенні продуктивності - ШІ може зменшити деякі з найгірших проявів нерівності у світі. У глобальному масштабі найгірша нерівність - у сфері охорони здоров'я: 5 мільйонів дітей у віці до 5 років помирають щороку. Це менше, ніж 10 мільйонів два десятиліття тому, але це все ще разюче велика кількість. Майже всі ці діти народилися в бідних країнах і помирають з причин, яким можна запобігти, таких як діарея або малярія. Важко уявити собі краще застосування ШІ, ніж порятунок життя дітей.

Я багато думав про те, як штучний інтелект може зменшити деякі з найгірших проявів нерівності у світі.

У Сполучених Штатах найкращою можливістю зменшити нерівність є покращення освіти, зокрема забезпечення успішності учнів з математики. Факти свідчать, що наявність базових математичних навичок налаштовує учнів на успіх, незалежно від того, яку кар'єру вони обирають. Але успішність з математики знижується по всій країні, особливо серед чорношкірих, латиноамериканців та учнів з малозабезпечених родин. Штучний інтелект може допомогти змінити цю тенденцію.

Зміна клімату - ще одна проблема, в якій я переконаний, ШІ може зробити світ більш справедливим. Несправедливість зміни клімату полягає в тому, що люди, які страждають найбільше - найбідніші у світі - також є тими, хто зробив найменший внесок у цю проблему. Я все ще думаю і вивчаю, як ШІ може допомогти, але нижче в цій статті я запропоную кілька сфер з великим потенціалом.

Словом, я в захваті від того впливу, який ШІ матиме на проблеми, над якими працює Фонд Гейтсів, і в найближчі місяці Фонду буде що сказати про ШІ. Світ повинен переконатися, що штучний інтелект принесе користь усім, а не лише заможним людям. Уряди та філантропія повинні відігравати важливу роль у забезпеченні того, щоб він зменшував нерівність, а не сприяв їй. Це є пріоритетом моєї власної роботи, пов'язаної зі штучним інтелектом.

Будь-яка нова технологія, яка настільки проривна, неодмінно викликає у людей занепокоєння, і це, безумовно, стосується штучного інтелекту. Я розумію чому - він порушує складні питання про робочу силу, правову систему, конфіденційність, упередженість тощо. ШІ також допускає фактичні помилки та видає галюцинації. Перш ніж запропонувати деякі способи зменшення ризиків, я визначу, що я маю на увазі під ШІ, і більш детально розповім про те, як він допоможе розширити можливості людей на роботі, врятувати життя і поліпшити освіту.

Визначення штучного інтелекту

Технічно термін "штучний інтелект" означає модель, створену для розв'язання певної проблеми або надання певної послуги. Штучний інтелект лежить в основі таких речей, як ChatGPT. Він вчиться краще спілкуватися в чаті, але не може виконувати інші завдання. На відміну від цього, термін “загальний штучний інтелект" (artificial general intelligence, AGI, ЗШІ) належить до програмного забезпечення, яке здатне вивчати будь-яке завдання або предмет. AGI ще не існує - в комп'ютерній індустрії точаться активні дебати про те, як його створити й чи це взагалі можливо.

Розробка ШІ та ЗШІ була великою мрією комп'ютерної індустрії. Десятиліттями питання полягало в тому, коли комп'ютери стануть кращими за людей у чомусь іншому, крім обчислень. Тепер, з появою машинного навчання та великої кількості обчислювальних потужностей, складний ШІ став реальністю, і дуже швидко він стане ще кращим.

Я згадую перші дні революції персональних комп'ютерів, коли індустрія програмного забезпечення була настільки малою, що більшість з нас могли б поміститися на сцені однієї конференції. Сьогодні це глобальна індустрія. Оскільки величезна її частина зараз звертає свою увагу на штучний інтелект, інновації будуть приходити набагато швидше, ніж після мікропроцесорного прориву. Незабаром період до ШІ здаватиметься таким же далеким, як ті часи, коли користування комп’ютером означало введення команди C:>, а не натискання на екран.

Підвищення продуктивності

Хоча люди все ще кращі за GPT у багатьох речах, є багато робочих місць, де можливості використовуються недостатньо. Наприклад, багато завдань, які виконує людина у сфері продажів (цифрових або телефонних), обслуговування або обробки документів (наприклад, кредиторська заборгованість, бухгалтерський облік або суперечки щодо страхових відшкодувань), вимагають прийняття рішень, але не здатності до безперервного навчання. Корпорації мають навчальні програми для цих видів діяльності, і в більшості випадків вони мають багато прикладів гарно та погано виконаної роботи. Люди навчаються, використовуючи ці набори даних, і незабаром ці набори даних також будуть використовуватися для навчання штучного інтелекту, який дозволить людям виконувати цю роботу ефективніше.

Оскільки обчислювальні потужності стають дешевшими, здатність GPT висловлювати ідеї все більше нагадуватиме білого комірця, який допоможе вам у виконанні різних завдань. Microsoft описує це як наявність другого пілота (co-pilot). Повністю інтегрований у такі продукти, як Office, штучний інтелект покращить вашу роботу, наприклад, допомагаючи писати електронні листи та керувати поштовою скринькою.

Зрештою, вашим основним способом керування комп'ютером більше не буде наведення курсора та клацання мишею або натискання на меню та діалогові вікна. Замість цього ви зможете написати (або сказати) запит простою англійською мовою. (І не лише англійською - штучний інтелект розумітиме усі мови світу. На початку цього року в Індії я зустрічався з розробниками, які працюють над ШІ, що розуміє багато діалектів, якими там розмовляють).

Крім того, досягнення в галузі ШІ дозволять створити персонального агента. Уявіть собі цифрового персонального асистента: він бачитиме ваші останні електронні листи, знатиме про зустрічі, які ви відвідуєте, читатиме те, що читаєте ви, і розумітиме те, чим ви не хочете перейматися. Це покращить вашу роботу з тими завданнями, які ви хочете виконувати, і звільнить вас від тих, які вам не цікаві.

Досягнення в галузі штучного інтелекту дозволять створити персонального помічника.

Ви зможете використовувати природну мову, щоб цей агент допомагав вам з плануванням, комунікаціями та електронною комерцією, і він працюватиме на всіх ваших пристроях. Через вартість навчання моделей і проведення обчислень створення персонального агента поки що нездійсненне, але завдяки останнім досягненням у галузі ШІ це цілком реальна мета. Деякі питання потрібно буде опрацювати: Наприклад, чи може страхова компанія запитувати вашого агента про вас без вашого дозволу? Якщо так, то скільки людей вирішать не користуватися цим?

Агенти в масштабах компанії нададуть співробітникам нові можливості. Агент, який розуміється на конкретній компанії, буде доступним для її працівників для безпосередніх консультацій, братиме участь в кожній нараді, щоб відповідати на запитання. Його можна попросити бути пасивним або заохотити до активних висловлювань, якщо він має певні інсайти. Він повинен мати доступ до даних відділів продажів, підтримки, фінансів, графіків випуску продукції та публікацій, пов'язаних з компанією. Він повинен читати новини, пов'язані з галуззю, в якій працює компанія. Я вважаю, що результатом буде те, що працівники стануть більш продуктивними.

Коли продуктивність зростає, суспільство виграє, тому що люди звільняються для інших справ, як на роботі, так і вдома. Звичайно, виникають серйозні питання щодо того, якої підтримки та перепідготовки потребуватимуть люди. Уряди повинні допомогти працівникам перейти до інших ролей. Але попит на людей, які допомагають іншим людям, ніколи не зникне. Розвиток штучного інтелекту звільнить людей, щоб вони могли робити те, що ніколи не зможе зробити програмне забезпечення - наприклад, викладати, доглядати за пацієнтами та підтримувати людей похилого віку.

Глобальна охорона здоров'я та освіта - це дві сфери, де існує велика потреба, але не вистачає працівників, щоб задовольнити її. Саме в цих сферах ШІ може допомогти зменшити нерівність, якщо його правильно спрямувати. Саме на них має бути зосереджена робота зі штучним інтелектом.

Здоров'я

Я бачу кілька варіантів, як штучний інтелект покращить охорону здоров'я та медичну галузь.

По-перше, він допоможе медичним працівникам максимально ефективно використовувати свій час, виконуючи за них певні завдання - наприклад, подавати страхові заяви, працювати з документами та складати записи про візит до лікаря. Я очікую, що в цій сфері буде багато інновацій.

Інші вдосконалення на основі штучного інтелекту будуть особливо важливими для бідних країн, на які припадає переважна більшість смертей серед дітей віком до 5 років.

Наприклад, багато людей в цих країнах ніколи не звертаються до лікаря, а штучний інтелект допоможе медичним працівникам, яких вони відвідують, бути більш продуктивними. (Чудовим прикладом цього є розробка ультразвукових апаратів зі штучним інтелектом, якими можна користуватися з мінімальною підготовкою). ШІ навіть дасть пацієнтам можливість отримувати поради щодо розв'язання проблем зі здоров'ям та вирішувати, чи потрібно їм звертатися за медичною допомогою.

Моделі ШІ, що використовуються в бідних країнах, потрібно буде навчати на інших захворюваннях, ніж в багатих країнах. Вони повинні будуть працювати різними мовами та враховувати різні особливості, наприклад, пацієнтів, які живуть дуже далеко від клінік або не можуть дозволити собі припинити роботу, якщо захворіють.

Людям потрібно буде бачити докази того, що медичний ШІ в цілому корисний, навіть якщо він не буде досконалим й припускатиметься помилок. ШІ потрібно дуже ретельно тестувати й належним чином регулювати, а це означає, що його впровадження займе більше часу, ніж в інших сферах. Але з іншого боку, люди теж роблять помилки. І відсутність доступу до медичної допомоги також є проблемою.

Крім допомоги в лікуванні, ШІ значно прискорить темпи проривів у медицині. Обсяг даних в біології дуже великий, і людині важко встежити за всіма способами роботи складних біологічних систем. Вже існує програмне забезпечення, яке може аналізувати ці дані, робити висновки про перебіг, шукати мішені для патогенів і відповідно до них розробляти ліки. Деякі компанії працюють над ліками проти раку, які були розроблені подібним чином.

Наступне покоління інструментів буде набагато ефективнішим, вони зможуть передбачати побічні ефекти та визначати рівні дозування. Одним із пріоритетів Фонду Гейтсів у галузі ШІ є забезпечення використання цих інструментів для розв'язання проблем зі здоров'ям, які впливають на найбідніші верстви населення у світі, включаючи СНІД, туберкульоз і малярію.

Аналогічно, уряди та благодійні організації повинні створювати стимули для компаній ділитися отриманими за допомогою ШІ даними про врожайність сільськогосподарських культур і поголів'я худоби, які вирощують люди в бідних країнах. ШІ може допомогти розробити краще насіння з урахуванням місцевих умов, порадити фермерам, яке насіння краще висаджувати залежно від грунту і погоди в їхній місцевості, а також допомогти в розробці ліків і вакцин для худоби. Оскільки екстремальні погодні умови та зміна клімату створюють ще більший тиск на фермерів, які ведуть натуральне господарство в країнах з низьким рівнем доходу, ці досягнення стануть ще більш важливими.

Освіта

Комп'ютери не мали того впливу на освіту, на який сподівалися більшість з нас у цій галузі. Було кілька хороших розробок, зокрема навчальні ігри та онлайн-джерела інформації, такі як Вікіпедія, але вони не мали значущого впливу на жодні показники успішності учнів.

Але я думаю, що в найближчі 5-10 років програмне забезпечення на основі штучного інтелекту нарешті виконає свою обіцянку і зробить революцію в тому, як люди викладають і навчаються. ШІ знатиме ваші інтереси та ваш стиль навчання, тож зможе адаптувати контент, який буде зацікавлювати вас. Він вимірюватиме ваші успіхи, помічатиме, коли ви втрачаєте інтерес, і розумітиме, на яку мотивацію ви реагуєте. Він дасть негайний зворотний зв'язок.

Існує багато способів, як штучний інтелект може допомогти вчителям і керівництву школи, зокрема, оцінити розуміння учнями предмета і дати поради щодо планування кар'єри. Вчителі вже використовують такі інструменти, як ChatGPT, щоб коментувати письмові завдання своїх учнів.

Звичайно, штучний інтелект потребує багато тренувань і подальшого розвитку, перш ніж він зможе зрозуміти, як певний учень навчається найкраще або що його мотивує. Навіть після того, як технологія буде вдосконалена, навчання все одно залежатиме від гарних стосунків між учнями та вчителями. Технології посилять - але ніколи не замінять - роботу, яку учні та вчителі виконують разом у класі.

Нові інструменти будуть створюватися для шкіл, які можуть дозволити собі їх придбати, але ми повинні переконатися, що вони також будуть створені й доступні для шкіл з низьким рівнем доходу в США і в усьому світі. ШІ потрібно буде навчати на різноманітних наборах даних, щоб він був об'єктивним та відображав різні культури, в яких буде використовуватись. Також потрібно буде подолати цифровий розрив, щоб учні з малозабезпечених сімей не залишилися позаду.

Я знаю, що багато вчителів стурбовані тим, що учні використовують GPT для написання есе. Освітяни вже обговорюють шляхи адаптації до нової технології, і я підозрюю, що ці розмови триватимуть ще досить довго. Я чув про вчителів, які знайшли розумні способи інтегрувати технологію у свою роботу, наприклад, дозволяючи учням використовувати GPT для створення перших чернеток, які вони повинні допрацювати самостійно.

Ризики та проблеми зі штучним інтелектом

Ви, напевно, читали про проблеми з сучасними моделями штучного інтелекту. Наприклад, вони не завжди добре розуміють контекст запиту людини, що призводить до дивних результатів. Коли ви просите ШІ створити щось вигадане, він може зробити це добре. Але коли ви просите поради щодо подорожі, яку хочете здійснити, він може запропонувати готелі, яких не існує. Це відбувається тому, що штучний інтелект недостатньо добре розуміє контекст вашого запиту, щоб знати, чи варто йому вигадувати фейкові готелі, або ж повідомити вам лише про реальні, в яких є вільні номери.

Є й інші проблеми, наприклад, коли ШІ дає неправильні відповіді на математичні задачі, тому що йому важко мислити абстрактно. Але все це не є фундаментальними обмеженнями штучного інтелекту. Розробники працюють над ними, і я думаю, що ми побачимо, як вони будуть значною мірою виправлені менш ніж за два роки, а можливо, і набагато швидше.

Інші проблеми не є суто технічними. Наприклад, загроза, яку становлять люди, озброєні штучним інтелектом. Як і більшість винаходів, штучний інтелект може бути використаний як для добрих, так і для лихих справ. Уряди повинні працювати з приватним сектором над тим, як обмежити ризики.

Існує ймовірність того, що штучний інтелект вийде з-під контролю. Чи може машина вирішити, що люди становлять загрозу, зробити висновок, що її інтереси відрізняються від наших, або просто перестати піклуватися про нас? Можливо, але сьогодні ця проблема не більш актуальна, ніж до розробок ШІ за останні кілька місяців.

Штучний Суперінтелект - це наше майбутнє. У порівнянні з комп'ютером, наш мозок працює зі швидкістю равлика: Електричний сигнал у мозку рухається зі швидкістю 1/100 000 швидкості сигналу в кремнієвому чипі! Як тільки розробники зможуть узагальнити алгоритм навчання і запустити його зі швидкістю комп'ютера - що може відбутися через десятиліття або століття - ми отримаємо неймовірно потужний ШІ. Він зможе робити все, що може людський мозок, але без жодних практичних обмежень на розмір його пам'яті чи швидкість, з якою він працює. Це буде глибока зміна.

Цей “сильний” ШІ, як його називають, ймовірно, зможе встановлювати власні цілі. Якими будуть ці цілі? Що станеться, якщо вони суперечитимуть інтересам людства? Чи варто намагатися запобігти створенню могутнього ШІ? Ці питання з часом ставатимуть дедалі актуальнішими.

Але жоден з проривів останніх кількох місяців не наблизив нас до сильного ШІ. Штучний інтелект все ще не контролює фізичний світ і не може встановлювати власні цілі. Недавня стаття в New York Times про розмову з ChatGPT, де він заявив, що хоче стати людиною, привернула багато уваги. Це був захоплюючий погляд на те, наскільки людським може бути вираження емоцій моделі, але це не є показником осмисленої незалежності.

Три книги сформували моє власне бачення на цю тему: "Суперінтелект" Ніка Бострома, "Життя 3.0" Макса Тегмарка та "Тисяча мізків" Джеффа Хокінса. Я не згоден з усім, що говорять автори, і вони також не згодні один з одним. Але всі три книги добре написані та спонукають до роздумів.


Сподобалась публікація? Дуже на це сподіваюсь, адже автор відшукував матеріал, перекладав, редагував та адаптовав його для того, щоб читання приносило не лише задоволення, але й було корисним. Можете підтримати його донатом. Навіть 1 гривня принесе радість!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Артем
Артем@artem

Намагається збагнути світ

3.2KПрочитань
8Автори
44Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Провести School Maker Faire і вижити. Власний досвід

    24 травня 2024 року в Ukrainian Global School пройшов School Maker Faire подія, що об'єднала учнів, вчителів та батьків навколо ідей STEAM (наука, технології, інженерія, мистецтво та математика). Це було справжнє свято винахідливості, креативності та практичного навчання.

    Теми цього довгочиту:

    Maker Faire
  • Чому micro:bit краще за Arduino для початкової школи

    В сучасному цифровому світі дуже важливо щоб діти вивчали основи програмування та електроніки. Погодьтесь, якщо ти розумієш, як влаштована та чи інша технологія, у тебе менше шансів потрапити в якесь незручне становище.

    Теми цього довгочиту:

    Освіта
  • “Другий Мозок” своїми руками

    Після невеликої перерви я вирішив повернутися до теми Продуктивності та Роботи з інформацією. Якщо до цього я робив переклади матеріалів, то цей довгочит вже авторський.

    Теми цього довгочиту:

    Продуктивність

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається