“Однією з важливих властивостей якісного користування блокчейном є швидкий час підтвердження транзакцій.” підкреслює співзасновник Ethereum Віталік Бутерін у своїй останній статті. Він зазначає, що хоча Ethereum значно покращився порівняно з п'ятьма роками тому, однак все ще існує потреба у подальшому вдосконаленні користувацького досвіду. У статті Бутерін описує кілька методів збільшення швидкості транзакцій блокчейну. 

Спосіб прискорення транзакцій в Ethereum

У 2022 році відбулося Ethereum Merge, який забезпечив перехід від механізму консенсусного proof-of-work до proof-of-stake. Так, за словами Бутеріна, це скоротило підтвердження транзакцій L1 до 5-20 секунд. Проте, як він зазначає, це приблизно конкурує зі швидкістю оплати за допомогою кредитних карток та додає, що існує потенціал для подальшого прискорення транзакцій. Один з методів, який запропонував експерт, - змінити архітектуру слотів і епох, які посилаються на Ethereum 2.0 і консенсус Ethereum Gasper, закладений в його основу.

Під слотами мається на увазі 12-секундний період, протягом якого випадково обраний валідатор ETH, або стейкер, має час запропонувати блок. Кожні 32 слоти складають одну епоху, що вимагає 32 набори комітетів - або груп валідаторів - для завершення процесу валідації в блокчейні Ethereum.

Система консенсусу Gasper спрямована на забезпечення критично важливої концепції Ethereum, відомої як фіналізація. Вона гарантує, що після завершення транзакції, слоту або ери блок не може бути змінений або видалений з блокчейну без спалення 33% загального стейку Ether.

За словами Бутеріна, Ethereum Foundation стає "все більш незручним" з поточним механізмом голосування за слотами й підходом до фіналізації. Дана система схильна до багатьох помилок і вкрай незручна. Він зазначив, що з такою інфраструктурою фіналізація блоку займає занадто багато часу, наразі це займає 12,8 хвилини.

Щоб розв'язати цю проблему, він запропонував замінити поточну модель на SSF. Однак цей метод ще не до кінця розроблений і ризикує зіткнутися з деякими проблемами.


"Основна проблема SSF полягає в тому, що він, начебто, передбачає, що кожен окремий стейкер Ethereum повинен публікувати два повідомлення кожні 12 секунд, а це дуже велике навантаження для блокчейну". - зауважує він.

Для подолання таких проблем розробляється система Orbit SSF, але Бутерін додає, що подібна інфраструктура все одно не змінює того факту, що користувачам доводиться чекати 5-20 секунд. Далі експерт зазначає, що Ethereum все ще далекий від остаточних відповідей на всі питання, пов'язані з потенційними методами прискорення транзакцій у своїй мережі. За його словами, такі проєкти, як Orbit SSF, з'явилися лише нещодавно, що свідчить про те, що їх простір проєктування слотів і епох все ще недостатньо досліджений.

«Що більше у нас можливостей, то корисніше для користувачів L1 і L2, і то сильніше ми можемо спростити роботу розробників мереж для масштабування» - Бутерін додає на завершення.

Розробники Ethereum представили EIP-7732

3 липня розробники Ethereum представили нове вдосконалення EIP-7732, спрямоване на перегляд процесу перевірки блоків і прискорення роботи блокчейну. Рішення є відповіддю на заклик співзасновника Ethereum Віталіка Бутеріна скоротити час підтвердження транзакцій у зв'язку з підвищеним попитом на продуктивність блокчейну Ethereum.

EIP-7732 направлений на зменшення обчислювального навантаження на валідаторів шляхом розділення рівнів консенсусу і виконання, підвищуючи ефективність і швидкість роботи мережі. Блокчейн Ethereum передбачає, що валідатори повинні виконувати функції консенсусу та виконання за короткий проміжок часу, створюючи потенційну неефективність та затримки в процесі.

EPBS надасть можливість валідаторам зосередитись на негайній перевірці консенсусу та відкласти верифікацію виконання на більш пізній час без шкоди для продуктивності та безпеки мережі.

До того ж Consensys, компанія, що стоїть за програмним забезпеченням Ethereum та криптогаманцем MetaMask, нещодавно запровадила покращення безпеки гаманця. А саме, вони придбали додаток Wallet Guard для посилення безпеки некастодіального гаманця.

За допомогою сервісу Wallet Guard можна виявляти шахрайські транзакції та фішингові посилання завдяки перевірці операцій на стороні клієнта. За словами Consensys, програмне забезпечення компанії забезпечує "максимальний захист" у сфері Web3. На додаток, вся команда Wallet Guard приєднається до Consensys як частина підрозділу безпеки MetaMask.

Consensys наголошує, що безпека залишається одним з ключових питань в індустрії криптоактивів. Згідно зі звітом Chainalysis, у 2023 році хакери вкрали $1,7 млрд за допомогою різних шахрайських схем. Водночас у 2022 році ця цифра сягнула $3,7 млрд.

MetaMask щомісяця надає доступ до децентралізованих додатків і NFT на Web3 понад 30 мільйонам активних користувачів. До того ж платформа інтегрована з низкою компаній, таких як OKX, Bybit, WhiteBIT тощо, щоб забезпечити більш безпечний і зручний спосіб аутентифікації.

Ukrainian Blockchain Week

Наприкінці червня в Україні відбулася масштабна серія заходів під назвою Ukrainian Blockchain Week. Подія об'єднала низку івентів, які зібрали тисячі гостей та учасників, а також представників провідних Web3-компаній й знакових особистостей криптоіндустрії. Серед них були Остін Федера, голова стратегії Solana Foundation, Ілля Полосухін, співзасновник Near Protocol, Дмитро Будорін, CEO Hacken, та багато інших. В тому числі й Віталік Бутерін, який несподівано з'явився на ETH Kyiv Hackathon. Він розпочав свій виступ українською мовою та розповів про майбутнє Ethereum. Пізніше експерт також відвідав конференцію Incrypted Conference 2024, де особисто вручив нагороди переможцям ETH Kyiv Hackathon та поділився думкою про те, як, на його думку, змінюються наративи в українському ком'юніті.

За словами Бутеріна, українські розробники досягли відчутного прогресу, створюючи нові рішення та опановуючи складні технології. А також відзначив, що в кожному великому проєкті екосистеми Ethereum беруть участь вихідці з України.

«Безумовно, українці продовжують чинити великий вплив на всю індустрію», — сказав Бутерін.

Гостем заходу також став Ден Альберт, генеральний директор компанії Solana. В рамках Solana KUMEKATHON! Meetup він презентував Solana Actions та Blinks. Нова функція дозволяє перетворити будь-яке посилання в соціальних мережах на dApps - Blinks, за допомогою яких користувачі можуть здійснити транзакцію Solana. Нововведення можна використовувати для краудфандингу, онлайн-покупок та голосування. Окремо він розповів про запровадження нових стандартів для токенів. Вони дозволять створювати токени, які матимуть різні характеристики з точки зору конфіденційності та трансферу.

Ще одним ексклюзивом став застосунок від проєкту "Ready to Fight". Владислав Чепіс, менеджер з розвитку бізнесу RTF, та Ігор Самарцев, блокчейн-розробник Kauri One (фінтех-компанії, з якою RTF розробляє додаток), оголосили про запуск додатка в мережі TON з підтримкою криптокарт, які згодом можуть бути додані до ApplePay і GooglePay. 

Підсумок

Нещодавня стаття Віталіка Бутеріна підкреслює необхідність покращення користувацького досвіду на блокчейні Ethereum шляхом скорочення часу підтвердження транзакцій. Незважаючи на значні вдосконалення, особливо після Ethereum Merge у 2022 році, все ще є місце для оптимізації. До того ж виступаючи на ETH Kyiv Hackathon та Incrypted Conference 2024, він відзначив значний прогрес українських розробників у створенні нових рішень та технологій, підкресливши їхній важливий вплив на індустрію. Подібні заходи демонструють великий потенціал для розвитку криптосектору в Україні, об'єднуючи провідних експертів та сприяючи обміну інноваційними ідеями.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

1.1KПрочитань
3Автори
9Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

  • Новий навчальний рік – твій старт у блокчейн-індустрії. Як і де здобути необхідні знання?

    З початком нового навчального року увага багатьох студентів та молодих спеціалістів прикута до галузей, що стрімко розвиваються. Серед них особливе місце займає блокчейн-технологія, що демонструє динамічне зростання навіть у часи глобальних викликів.

    Теми цього довгочиту:

    Блокчейн
  • Що можна придбати за крипту у 2024 році

    Криптовалюти стають дедалі популярнішою альтернативою фіатним грошам для купівлі товарів і послуг. У сьогоднішній статті ми розглянемо, як і що можна придбати за криптовалюту у 2024 році.

    Теми цього довгочиту:

    Криптовалюта
  • Головні криптоконференції 2024 року: що варто відвідати

    Індустрія криптовалют набуває стрімкого розвитку, адже щодня з'являються нові інновації, проєкти та ідеї. Одним з найважливіших аспектів розвитку галузі є криптоконференції, які є платформою для спілкування, освіти, презентації нових ідей та зміцнення глобальної спільноти.

    Теми цього довгочиту:

    Криптовалюта

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається