Продукти, культура та рішення - IT Meets: Product.

Насамперед, я б хотіла зробити письмовий дисклеймер, що це суб’єктивні зібрані думки та висновки через призму дизайнерки з дизайн-заходу IT Meets: Product. Зібрано найцікавіші кейси та виступи.

Лун. Український продукт.

Тут буде доречно пригадати вислів, який багато хто з вас знає чи чув: “Порівнюй себе не з кимось, а з собою вчорашнім”. Тільки тут трішки складніше. 

Працюючи з продуктом, особливо українським, варто концентруватися на своєму попередньому досвіді, реалістично і, може, критично оцінювати та весь час працювати над собою. Тоді продукт ставатиме кращим. Не зациклюватись на дослідженні та аналізі конкурентів (хоча це обов’язково треба робити), просто є речі, які заважають продукту рухатися далі, якщо робити ставку лише на аналізі існуючих “суперників”.

Анна Гребнєва (Chief Product Officer в Лун) презентувала кейс про Лун. 
Лун і Flatfy. Чи Лун і є Flatfy? Давайте розберемось, що з них що і яким чином воно все пов’язане.
Хто не в курсі, Лун це PropTech українська компанія (PropTech, від слів  property and technology - нерухомість та технологія), що поєднює в собі приблизно 4 продукти (то вже гугліть, якщо вам цікаво з деталями). Ці продукти є в 10 країнах світу - це було для мене відкриття.

Так от, Лун це додаток про нерухомість, новобудови, з якими можна ознайомитись, переглянути, як візуально буде виглядати будинок, планування, деталі та ціна. Лун, також використовує інновації із AI (штучний інтелект). Творча команда Лун вирішила, що вони робитимуть усі знімки будівель із одного певного ракурсу, що додасть консистентності контенту і буде більш впізнаваний, як брендовий елемент компанії.

А Flatfy - додаток, про вторинний ринок нерухомості. Спочатку, в 2008 (коли Лун з’явився на світ) Flatfy був частиною Лун-у. Опісля, ці дві частини роз’єднали в два окремих продукти. І так воно працювало до 2023 року. Далі, команда Лун зрозуміла, що попит на вторинку дуже піднявся після початку повномасштабного вторгення росії в Україну, і через те, що люди перебиралися в більш західні області країни, їм був цікавий вторинний ринок нерухомості. На Лун-і цього не було, люди бідкалися і не заходили на Flatfy.

Лун вдались до простих рішень. Вони воз’єднали Лун і Flatfy, як було в 2008. 
Хоча, Flatfy й надалі існує і в окремій реалізації. Тут теж досить приземлено вирішили проблему впізнаваності - додали кольори спільні з Лун, а також, інформацію, Flatfy від Лун, а ще, шрифти начебто теж спільні.

На даний момент, два продукти в одному знову. Це Лун.

Тестування нових редизайнів часто мають непередбачуваний результат:

Стало гірше.

Проблеми і статистика.
Тепер, про більш людське або ж користувацьке. Як ви думаєте, яка найбільша проблема в Лун? 
Правдивість вартості за квадратний метр. Тобто, забудовники ставлять хитромудрі ціни, які є на порядок менші, аніж є насправді, і щоб зрозуміти, на яку суму розраховувати, користувачу треба контактувати безпосередньо із забудовником і домовлятися чи узгоджувати. 

Лун ж в своє виправдання каже, що вони працюють над тим, щоб донести партнерам, що варто показувати справжні ціни, із врахуванням всіх базових нюансів. Та забудовники мислять іншими категоріями, і бояться показувати у вільному доступі реальні ціни. Тож, Лун запевняє, що робота із цим питанням, вирішується.

Ціни. Ціни, здебільшого, зрівнялися, якщо порівнювати Київ і Львів. Люди вкладають гроші в нерухомість, зазвичай, ближче до Заходу нашої країни. Скуповують в напрямку Тернополя, Івано-Франківська, Львова, тощо.

Фантастично усвідомлювати, виявляється, що зараз підземний паркінг не є пріоритетом купівлі новобуду в Україні, а також, й далі є попит на житло на високих поверхах. Це все, зважаючи, на те, що війна триває. Лун проводили дослідження що до цих показників і вони отримали результат. Люди настільки переконані, що Україна скоро переможе, що й не сумніваються, що будуть спокійно насолоджуватись комфортним життям на вищих поверхах новобудов без потреби підземного укриття.

Лун це український сучасний продукт, який, безумовно, успішно існує в часі війни та поєднює в собі інноваційні технології, цікавий підхід до викликів та вирішення проблем.

Ліричний відступ.

Кілька слів про дизайнерів. Основні тези:

  • UX UI дизайнери в агенціях, завжди - junior. В кожен короткостроковий проект, він входить з нуля, як початківець. Перевага - такий дизайнер буде мати базові знання в багатьох сферах, досліджує завжди нове - універсальний солдат.

  • Продуктовий дизайнер має змогу пірнути в одну сферу настільки глибоко, наскільки сам захоче і зможе. Він має змогу стати абсолютним експертом в галузі і заглибитись в суть продукту. Та такий дизайнер буде мати обмежений перелік розуміння різних сфер.

Spiilka Design. Українська ідентичність в сучасному дизайні. Дизайн-редизайн Megogo. Філософія понять культури в дизайні.

Що таке український додаток? Чи український продукт?
Український продукт це не значить, що треба додавати туди вишиванку чи петриківський живопис. Часто, ми бачимо примітивно декорований сайт вишиванкою і в нас, звичайно, сіпається око, або навіть два, або ми просто б’ємось в конвульсіях. Це все трапляється від нерозуміння бізнесів, що це не є хороший спосіб поширення культури. Бо шароварщині далеко до автентичної української культури, шароварщина - гівно. Якісний український додаток з автентичними елементами це про глибоке дослідження культури і вмінні гри на нюансах.

Так історично склалось, що Україна це брама Європи. Мистецтво тому показник. Можна прослідкувати цю залежність за допомогою виду мистецтва одного ж і того ж часу в різних країнах. Краще брати до уваги іконопис. Від найнижчого рівня до найвищого: болота на той час (зараз це росія), Україна і Нідерланди. Рівень, який зростав можна легко прослідкувати.

Обов’язково ознайомтесь із творчістю та біографією Василя Григоровича Кричевського та Георгія Івановича Нарбута. Два видатні діячі в галузі українського шрифта і не тільки. 

Створення українського сучасного шрифта це окреме мистецтво поєднання автентичних елементів до потреб сучасності. Створення такого нового шрифта потребує два типи: нестандартне накреслення із цікавими елементами для великих заголовків та більш стандартизований для дрібного базового тексту (звичайно, regular, medium, bold etc). Spiilka розробляла новий український шрифт для Megogo на основі TT Norms Font.

Володимир Смирнов (дизайн-директор та партнер Spiilka design buro та Арт-директор Megogo) презентував кейс про українську ідентичність. 

Megogo та оновлення лого з КІКІ на БУБУ. Про Bouba/Kiki ефект є у Вікіпедії.

Ідея полягає в тому, що Кікі це кутасте, небезпечне, агресивне щось. А Буба це щось про дитячість, безпеку і мякість. 

(Зараз буде субʼєктивно)
Частиною поверхневих завдань для оновлення лого Megogo були:

  • градієнти

  • бубки 

  • універсальне дизайн рішення

Рішення:

Градієнтики

Помічали, що кожна культура має свої означення? 

  • Японський дизайн це: спокій, довершеність, лаконічність, загадковість.

  • Скандинавський дизайн: приємність, хюгге-люкке, простота, ремесло

  • Італійський дизайн: це все і відразу!

А український?

Український дизайн, на думку Володимира Смирнова (а може це думка Насті зі Spiilka Design Buro) можна порівняти з рецептом борщу.

Ідея в тому, що немає ідеального еталонного рецепту для даної страви. Всі рецепти створені по-своєму відносно регіону, де готуються. 
А отже, ми маємо естетичну недовершеність, щось, що не має чіткого визначення “як”. 

  • Український дизайн: гумор, естетична недовершенність, універсальність, немає правил, а отже варіативність.

Rule Makers - Rule Breakers.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марта
Марта@martalyseiko

Наче Продуктова Дизайнерка

106Прочитань
8Автори
7Читачі
На Друкарні з 19 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається