Як безкоштовно рекламувати бізнес в Google

Зміст

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Безкоштовна реклама в Google доступна всім, хто має прив’язку підприємства до місця офлайн. Це може бути офіс, склад, пункт самовивезення, магазин та ін. Є за що зачепитися? Тоді читай далі — ти за крок від важливого та корисного інструменту просування.

Яка буває реклама на Google?

У платному варіанті GoogleAds є кілька способів, як створити рекламу в Google. Маркетологи рекомендують комбінувати декілька форматів оголошень:

  • Текстові. Це коротка пропозиція, яка описує послугу чи товар із зазначенням переваг. Текстові оголошення відображаються у верхній та нижній частині пошукової видачі на першій сторінці. Для них властива висока клікабельність завдяки лаконічності, зрозумілому сенсу та легкому розумінню.

  • Оголошення на цільових сторінках. Це спеціальні рекламні місця на сайтах, підключених до Google Ads як майданчики для розміщення оголошень. Твоя реклама може з’явитися на якомусь банері збоку, усередині статті в блозі або будь-якому іншому місці, яке передбачає для цього власник сайту. Тематику сайту ти можеш вибрати так, щоб вона перегукувалася з інтересами цільової аудиторії. Відвідувачі таких ресурсів клацають на оголошення та роблять перехід на вебсайт твоєї компанії або до її профілю в соцмережі. Залежно від тематики та розташування рекламного блоку змінюватиметься вартість одного кліку — вона буде списуватися при кожному переході з оголошення у твоєму профілі GoogleAds. Це найпопулярніший спосіб, як рекламувати свій продукт у Google. Він показує підвищений коефіцієнт конверсії, тобто співвідношення цільових дій до кількості кліків більше, ніж при стандартних оголошеннях над пошуковою видачею. Це пояснюється тим, що в рекламний креатив можна закласти більше інформації, що сприяє прийняттю рішення про купівлю товару або замовлення послуги. Так рекламувати найчастіше вирішують середні та великі компанії, які вже мають значуще ім’я на ринку.

Обидва формати вимагають фінансових витрат. Не завжди є можливість виділити гроші на рекламу, особливо це актуально для стартапів та малого бізнесу. У такому випадку є варіант, як зробити рекламу в Гуглі безкоштовно. Звісно, технічно це не буде повноцінним рекламним оголошенням. Але зате ти зможеш залучити нових клієнтів та закласти основу для розвитку репутації твоєї компанії в інтернеті. Йдеться про додавання компанії до «Google Мій бізнес» із зазначенням її місцезнаходження. Тож ти зорієнтуєш людей, які перебувають у твоєму регіоні, що є ще один варіант, де вони можуть купити товар чи замовити послугу.

Зверни увагу! Як показує наша практика, якщо створити рекламу Google таким чином, можна отримати більш високу конверсію, ніж від оголошень. Маркетологи пояснюють це тим, що відгуки та оцінки в картці компанії працюють як тригер у прийнятті рішення та вчиненні цільової дії, тоді як оголошення позбавлені цієї важливої інформації.

Як рекламувати свій продукт у Google?

Пошукова система Google пропонує бізнесу можливість використовувати сервіс «Мій бізнес» для просування компаній, послуг, окремих проєктів. Для цього передбачені різні рекламні інструменти, з яких найпопулярнішим є платний майданчик GoogleAds.

Є і варіант, коли реклама на Google безкоштовна. На цьому моменті варто трохи зупинитись. Стереотип про безкоштовний сир тільки в мишоловці в цьому випадку не застосовується. Ти можеш використовувати Google Мій бізнес, щоби без вкладень розкрутити свій бізнес на початковому етапі.

Зверни увагу! Google — гігант у digital сфері, одна з найбільших та найвпливовіших корпорацій, тому всі її інструменти, при грамотному використанні, приносять користь у розкручуванні проєктів. В Україні на долю цього пошуковика припадає близько 90 % усіх запитів в інтернеті. Відповідно, тут і знаходиться майже вся аудиторія, на яку варто орієнтувати рекламу та просування, а це десятки чи навіть сотні тисяч користувачів залежно від ніші.

Подати оголошення в Google безкоштовно неможливо, але замість нього можна створити картку компанії, додати її місцезнаходження на карту за наявності фізичної адреси. Далі залишається працювати з рейтингом на Google Карті: бажано отримувати позначки, щоби загальний рейтинг був на 4–5 зірок. Такі компанії викликають більше довіри, ніж організації без рейтингу взагалі чи з 1–3 зірками. Отримуєш відгуки в обліковому записі компанії? Відповідай на них коректно та доброзичливо, взаємодій з аудиторією, дякую за позитивні оцінки та відгуки.

Чим безкоштовна реклама Google така цінна?

Безкоштовна реклама в Google має багато переваг. По-перше, вона не вимагатиме від тебе великих вкладень — не лише фінансових, а й часу та сил. Достатньо один раз налаштувати, а далі підтримувати завдяки комунікації з аудиторією у відгуках. По-друге, ти використовуєш для розміщення інформації про твій проєкт Google — велику пошукову систему, яка дасть тобі ще й додаткові плюшки у вигляді вищого ранжування у видачі, тому що він «знайомий» із твоєю компанією.

Перед тим, як створити рекламу в Google безкоштовно, давай пройдемося тими плюсами, які вона дасть тобі:

  • компанія відображається на карті — тебе помітить більше потенційних клієнтів;

  • збільшується трафік на сайт, якщо він у тебе є, а посилання на нього вказано у картці компанії;

  • з’являються реальні оцінки та відгуки клієнтів — це й хороший зворотний зв’язок, і прокачування репутації;

  • компанія потрапляє до ТОП-видачі за запитом + регіон (наприклад, «суші вок на Подолі»);

  • ти отримуєш додаткові дані, які можна аналізувати.

Розміщення реклами в Google дає тобі два додаткові канали, з яких приходять нові клієнти — Google Пошук та Google Карти. У цьому твоя основна вигода. Особливо, коли користувачі шукають щось, додаючи в пошуковий запит регіон. Google показує йому автоматично карту з відмітками компаній, які можуть допомогти у вирішенні питання користувача і при цьому знаходяться у відповідному районі. Ти отримуєш не просто потенційного клієнта, а «теплого» клієнта, тобто такого, що знаходиться за крок від прийняття рішення щось купити або замовити. Чим вищий твій рейтинг на Google-карті, тим вища ймовірність, що саме ти станеш виконавцем або продавцем, якого користувач вибере зрештою.

Щоб створити рекламу онлайн у Google, тобі знадобиться лише один сервіс — «Мій бізнес» від цієї пошукової системи. Навіть маючи невелику фірму, ти можеш створити на цьому сервісі її профіль та потрапити до першої десятки пошукової видачі без витрат на SEO-просування. У цьому полягає вся ефективність методу: зусиль мінімум, а результат максимальний.

Є ще рекомендація маркетологів, як рекламувати свій бізнес у Google, якщо ти можеш трохи вкластися в рекламу. Створи оголошення та заповни картку компанії із зазначенням місцезнаходження. Коли користувач щось шукатиме, він побачить оголошення з відображенням маркера твоєї фірми на карті та зазначенням її рейтингу. У комплексі ти отримаєш набагато вищу клікабельність оголошення, ніж без геомітки.

Також користувач бачитиме не тільки пропозицію в пошуковій видачі, але й усі дані про компанію: адресу, сайт, номер телефону, електронну пошту, відгуки, а також фото, якщо ти їх додаси. Завдяки цьому ти отримуєш більше точок дотику з потенційним клієнтом, а значить ймовірність, що він стане реальним клієнтом, підвищується.

Як зробити рекламу в Гуглі, щоб вона стала ще ефективнішою? У картці компанії додай логотип. Він буде відображатися замість стандартної геомітки на Google Карті, а значить твоя компанія стане помітнішою, тому що виділятиметься на тлі типових маркерів.

Як рекламувати свій проєкт у Google безкоштовно та платно?

Тепер давай розглянемо схему, як рекламувати свій проєкт у Google за допомогою «Мій бізнес», переходячи між безкоштовним і платним форматом. Безкоштовно ти можеш:

  • Створити профіль компанії Так її помітять клієнти, котрі шукають відповідну послугу у твоєму регіоні.

  • Взаємодіяти з користувачами через відгуки. У зворотний зв’язок можна включати як грамотну комунікацію з клієнтом, так і тригерні слова чи фрази. Вони також працюватимуть на посилення інтересу до твого проєкту та пропозицій.

  • Додавати фото до картки компанії. Покажи вітрини, свій офіс та співробітників, локацію, щоб легше було знайти. Це все допомагає зміцнити довіру, тому що користувачі бачать не абстрактний опис, а фото реальної фірми чи магазину.

Наступний виток у розвитку — запуск рекламної кампанії на тому ж сервісі та з GoogleAds. Це вже платні інструменти, які допоможуть тобі й надалі розширювати бізнес, робити його більш впізнаваним та доступним для широкої цільової аудиторії без регіонального обмеження. Обсяг витрат буде релевантний темі, рівню конкурентності у твоїй ніші, ключовим словам тощо.

Google Мій бізнес підійде й для безкоштовного старту у вигляді створення профілю фірми з метою залучення перших клієнтів, і для подальшої платної рекламної кампанії.

Як рекламувати свої послуги через Google: механіка процесу

Припустимо, користувач вводить запит «психолог у Києві». Компанії, які створили свій профіль у «Мій бізнес», будуть відображені разом із картою та короткою інформацією в ТОП-видачі результатів пошуку. Дуже хороший початок, погодься? І це без будь-яких фінансових витрат.

Як бачите, інструмент допомагає просуватися значно швидше та ефективніше. До того ж у профіль компанії ти можеш додати не лише основну інформацію, а ще й товари з описом та фото, а в новинах зазначати акції. Це працює як додаткова безкоштовна реклама.

Як власник облікового запису ти бачитимеш статистику: звідки зроблено перехід, скільки людей подзвонило, натиснувши на номер телефону в картці, та ін.

Як рекламувати свій бізнес у Google без сайту?

Дуже велика кількість бізнес-проєктів починаються в офлайні та не мають представленості в інтернеті у вигляді свого сайту або облікового запису в соцмережах. Проте в інтернеті завжди знайдеться місце будь-якому бізнесу, навіть якщо ти збираєшся продавати розсаду біля свого будинку. Але для цього не завжди потрібно створювати вебсайт. Можна обійтися безкоштовними можливостями сервісу Google Мій бізнес:

  • Для локальних послуг. Невелика перукарня, салон із ремонту одягу та взуття, майстерня з ремонту дрібної побутової техніки, кав’ярня, ветеринарний кабінет, масажний салон, автомийка та ін. Додай проєкт у Google, і про нього дізнається більше людей. А далі репутація та «сарафанне радіо» зроблять свою справу.

  • Коли не планується розширення. Наприклад, якщо ти продаєш овочі/фрукти зі своєї ділянки або тримаєш відділ одягу в магазині із суборендою, і при цьому не планує збільшувати продаж або доставляти замовлення в інші регіони.

  • Для дуже потрібних послуг. Немає сенсу витрачатися на просування, коли фахівець і так нарозхват. Це стосується юристів, стоматологів, нотаріусів, сантехніків тощо.

Як рекламувати свої послуги у Google безкоштовно?

Переходимо безпосередньо до того, як рекламувати свої послуги. Для цього тобі знадобиться:

  • Опис твого проєкту/фірми. Це короткий текст, у якому потрібно вказати спеціалізацію та УТП (унікальна торгова пропозиція).

  • Контактна інформація: електронна пошта, номер телефону.

  • Адреса. Потрібно виставити геомітку на карті.

  • Час роботи.

  • Логотип компанії або фото організації.

Додатково можна підготувати фото, опис послуг, новини про твою фірму тощо. Коли все буде заповнено, ти отримаєш приблизно такий результат як на скріншоті. Для цього знадобиться лише 5 кроків.

1 крок. Створення та налаштування облікового запису

Швидше за все, у тебе вже є обліковий запис у Google. Якщо ні, саме час його створити. Зареєструйся на сайті, підтверди свої дані за допомогою телефону, а потім переходь на Google Мій Бізнес. Авторизуйся в ньому за допомогою вашого облікового запису Google, натиснувши кнопку «Увійти» у верхньому правому кутку. Після цього профіль у «Мій бізнес» буде прив’язаний до загального облікового запису.

Далі створюй картку компанії: натисніть на кнопку «Перейти в профіль», а у вікні, що відкрилося, введи назву проєкту/компанії. Потім натисніть кнопку «Далі» і в новому вікні виберіть вид діяльності. Згодом можна буде змінити його або додати інші.

2 крок. Заповни дані про компанію

Пам’ятаєш, тобі потрібно було підготувати інформацію про компанію? Ось тепер внеси її в анкету. Потрібно вказати:

  • адресу та район обслуговування;

  • номер телефону;

  • веб-сайт, якщо він є.

На цьому ж етапі ти можеш вибрати, чи хочеш отримувати новини та рекомендації щодо покращення облікового запису, запрошення на участь в опитуваннях та пілотних проєктах від Google.

3 крок. Підтверди, що бізнес існує

Спочатку тобі потрібно буде вказати реальну фізичну адресу, на яку ти можеш отримувати листи та інші поштові відправлення. Потрібно вказати:

  • Область.

  • Місто.

  • Точна адреса.

  • Індекс.

Після того, як ти натиснеш кнопку «Далі», система попросить підтвердити вказаний номер телефону та існування компанії. На нього ти можеш отримати код підтвердження в текстовому чи голосовому форматі. Як альтернатива, можеш надіслати відео, показавши місцезнаходження підприємства та його оснащення чи приміщення офісу всередині. Протягом 10–20 днів на вказану адресу ти отримаєш лист із кодом підтвердження. Після введення тобі відкриється багато додаткових функцій сервісу «Мій бізнес».

Зверни увагу! Це можна зробити пізніше, пропустивши крок підтвердження. Перед тим, як рекламувати свої послуги через Google, ти можеш повністю заповнити потрібну тобі інформацію, подивитися, як це виглядатиме, та скоригувати за необхідності. Користувачі цього не бачитимуть. А коли загальний вигляд профілю компанії тебе повністю влаштує, пройти підтвердження, і тоді картка фірми буде видно користувачам Google.

4 крок. Заповни профіль до кінця

Повернися до тих даних, які підготував заздалегідь, і поступово заповнюй акаунт.

Ти можеш додати аватар фірми у вигляді її логотипу чи банера, фотографії, вказати час роботи. В опис компанії додай ключову інформацію та кілька ключових слів, за якими тебе будуть знаходити користувачі. Дуже важливо не переборщити із цим, тому що опис має бути зрозумілим та приємним для людей, інакше буде зворотний ефект.

Зверни увагу! Ці дані не вводяться раз і назавжди. Будь-якої миті ти можеш їх відредагувати.

Наприкінці анкети сервіс запропонує користуватися рекламними оголошеннями. Цей крок можна пропустити. Є можливість отримати унікальне доменне ім’я для твого сайту та виділену адресу e-mail за бажанням.

5 крок. Оновлюй інформацію та відповідай на відгуки

Змінився профіль компанії? Інший графік роботи? Переїхав офіс/склад? З’явився сайт чи змінилася його адреса? Додай всю оновлену інформацію в обліковий запис фірми відразу. Клієнти ставляться до бізнесу більш лояльно і з великою довірою, коли зустрічають від нього лише актуальну інформацію. Те саме стосується і публікації новин про твою фірму, оновлення інформації про послуги та товари.

Не забувай реагувати на відгуки:

  • За позитивний відгук обов’язково дякую користувачам. Їм це приємно, а отже бізнес запам’ятовується та асоціюється з добрими емоціями.

  • Негативні відгуки слід відпрацьовувати обов’язково. Постарайся акуратно викликати людину на діалог, щоб розібратися в ситуації. Твоє завдання — прояснити обставини й наскільки можна врегулювати конфлікт, наприклад, запропонувати обмін, знижку на наступну покупку, подарунок, компенсацію тощо.

Алгоритм, як розмістити оголошення в Гуглі, нескладний, оскільки сам сервіс дає зрозумілі та чіткі інструкції до кожного кроку.

Короткий висновок, як зробити рекламу в Google безплатно

Використовуючи Google Мій бізнес, ти можеш дати хороший поштовх розвитку твоєї компанії, причому на початковому етапі навіть без вкладень. Ти залучиш нових клієнтів, про твій проєкт, послуги та товари дізнаватиметься все більше людей, а сама компанія показуватиметься вище в пошуковій видачі. Головне — зробити рекламу, вказувати актуальну інформацію, не забувати її оновлювати за потреби та підтримувати зворотний зв’язок у відгуках.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ідеї для Вашого Бізнесу
Ідеї для Вашого Бізнесу@ua_bizidea

Канал №1 для підприємців

3.1KПрочитань
1Автори
7Читачі
На Друкарні з 8 квітня

Більше від автора

  • Як бізнесу почати продавати в соцмережах

    Соціальні мережі беруть на себе роль e-commerce платформ, які зєднують користувачів із брендами. Дослідження HubSpot показує, що 87% маркетологів, що продають у соцмережах, вважають ці канали ефективними.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Бізнес на консалтингу

    Загалом консалтинг це будь-який процес, у якому хтось дає якісь поради. І тут немає обмежень: це 1 година чи 150. Але ми говоримо про нього не як про дисципліну чи термін, а як про сервіс.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається