Прогалини в реформах. 2014 р.

Україна опинилася на межі соціального вибуху, незважаючи на найкращий за всі часи незалежності Уряд інтелектуалів та нечувану підтримку міжнародної спільноти. Вибуховою проблемою став "бум демократії" тому що не реформована командно-адміністративна урядова машина не має жодної адміністративної спроможності до взаємодії з наростаючою енергією громадянського суспільства.
Вимога Майдану і об'єктивна потреба "міняти систему" залишається небезпечним звинуваченням Уряду "вони не хочуть". Нова влада сама поставила себе у позицію "винуватих" через відсутність декларації своєї політики щодо "зміни системи".

Через Майдан та війну громадянське суспільство та бізнес вже мають досвід радикально успішного впливу на діяльність влади НЕ через рекомендації та  поради, а через виконання владних функцій громадськими активістами та бізнесом. Саме так відбулась демократична «ротація» злочинної владної команди Януковича, саме так відбувається громадянська волонтерська компенсація неспроможної корумпованої державної машини у справі матеріального забезпечення української армії на Східній війні. 

Україна для життя держави і народу потребує реформ. Прогалини в реформах – це прогалини в алгоритмі, в процедурі реформ, - одинакові для всіх галузей.

Успішні демократичні уряди виробили свої стандарти політичної комунікації з суспільством не тому що люблять свій народ, а тому що без Зелених та Білих книг, без Policy Papers, без публічних консультацій з зацікавленими сторонами неможливе політичне виживання.

В кінці кінців, вирішальне значення для історії має навіть не те, що робить Уряд, як те, що саме громадяни знають про цю роботу та чи розуміє влада,  як сприймають її наміри та дії . Незважаючи на успіх операціі Фіскальне оздоровлення, що дозволило уникнути дефолт та отримати кредит МВФ, за відсутності грамотноі комунікації з суспільством, Прем'єр отримав жорстоку критику. "Грамотна" комунікація означає "ефективна" - яка приводить до взаєморозуміння та підтримки урядових рішень, або іх скасування через усвідомлення неприйняття суспільством. 

Небезпечним викликом в умовах політики децентралізаціі є сумнівна спроможність уряду забезпечити загально-державне бачення реформ та наскрізну регіональну спроможність запровадження реформ на всіх рівнях державного та місцевого управління.
Симптомами дуже серйозної проблеми є чотири прогалини в урядовому дискурсі щодо реформ: 

- брак розуміння в суспільстві урядових планів реформ, 

- брак конкретноі суспільної підтримки, 

- відсутність державноі дисципліни виконання, та 

- відсутність передбачуваного державного контролю за виконанням реформ.

Ці симптоми управлінської хвороби є наслідком неправильного командно-адміністративного (партійно-комсомольського пропагандистсько-роз'яснювального) підходу до суспільноі комунікації.   В демократичних країнах використовується не одно-направлена дія "інформування" суспільства про вже готовий законопроект, а двостороннє "залучення" ( через консультації з зацікавленими сторонами)  до вироблення нової політики, юридичним івиразом якої  стане цей законопроект.

-      для розуміння - обговорювати  НЕ законопроект а policy paper, публічний документ про нову політику. Цілі  нової політики, причини необхідності нової політики, тобто, проблеми, які мусять бути вирішені;  ціна нероблення,  адміністративні рішення цієї проблеми, структури, процедури, стандарти вміння, які мусять бути скасовані, створені нові, чи змінені; нормативно-правові зміни - що має бути скасовано, створено нове, чи змінено, для запровадження нової політики. (Регламент КМ)

-       для підтримки - замість "інформування громадськості" проводити публічні консультації з зацікавленими сторонами.  ( Постанова КМ  966),   

-     для виконання створити до кожної реформи публічні карти адміністративних виконавців

-     для контролю  - створити публічні  карти державного контролю за виконанням реформ

Завдання для громадських організацій:
1. Навчитися робити Policy Paper до кожної реформи
2.Навчитися створювати Комунікативну Стратегію та застосувати ЇЇ до
  кожної реформи.
 3. Професіоналізувати функцію Advocacy.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Віра Нанівська
Віра Нанівська@vira_nanivska

392Прочитань
1Автори
5Читачі
На Друкарні з 29 травня

Більше від автора

  • То партії чи не партії в Україні?

    !АВАРІЙНИЙ СИГНАЛ! Партійна реформа або смерть. Серія публікацій Facebook Vira Nanivska.Разом з Євген Дзюменко, Андрій Морозовський. Inspired by Denys Malkov, Vyshnevetskyi Pavlo.

    Теми цього довгочиту:

    Партії
  • NDI Manual on political identity and ideology

    !АВАРІЙНИЙ СИГНАЛ! Партійна реформа або смерть. Серія публікацій Facebook Vira Nanivska. Разом з Євген Дзюменко, Андрій Морозовський. Inspired by Denys Malkov, Vyshnevetskyi Pavlo.

    Теми цього довгочиту:

    Партії
  • Основні елементи демократії

    !АВАРІЙНИЙ СИГНАЛ! Партійна реформа або смерть. Серія публікацій Facebook Vira Nanivska. Разом з Євген Дзюменко, Андрій Морозовський. Inspired by Denys Malkov, Vyshnevetskyi Pavlo.

    Теми цього довгочиту:

    Партії

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається