Програмні обговорення Сили Людей у Києві. Тема — «Судова реформа».

Провели ще одну зустріч в рамках програмних обговорень «Сили Людей» у Києві. Тема – «Судова реформа». Однією з перших ми її обрали не просто так. Соціологічні дослідження показували й показують, що запит на справедливість, на справедливий суд, на боротьбу з корупцією є одними з найвищих у суспільстві, порівняно з іншими проблемами.

Поміж собою ми визначили ключові проблеми у наступному:

  • Наявність господарських судів як рудименту радянської системи. Відповідний кодекс на шляху до ліквідації, але самі суди ліквідовувати ніхто не збирається. Це треба виправити.

  • Перевантаженість судів нижчих інстанцій. З одного боку, ми маємо суди завалені справами. З іншого – нестачу суддів. Навіть існують суди, де просто немає суддів.

  • Шалений вплив законодавчої та виконавчої гілок влади, особливо Офісу Президента у питаннях призначення нових суддів. Система, яку запровадив Портнов, діє і продовжує діяти, хоч і в інтересах інших людей.

  • Левова частка суддів отримала свої посади не завдяки навичкам, вмінню, досвіду, а виключно завдяки лояльності та корупційним складовим.

  • Відсутній вплив громадян на суддівський корпус. По суті, останній давно перетворився на закриту корпорацію, яка живе заради власного збагачення та збереження.

  • Замала кількість агентів змін в середині системи. У зв'язку з чим система не здатна якісно та швидко оновити саму себе.

Для розв'язання цих проблем треба кардинально підходити до всієї судової системи в країні й рішення мають носити не косметичний характер, як то рада доброчесності чи перезавантаження ВРП, а системний. А це означає і зміни до Конституції також. Ми маємо змінити всю архітектуру і логіку обрання суддів:

  • Господарчі суди треба ліквідовувати повністю.

  • Необхідно вводити повноцінний еквівалент мирових суддів з чіткою територіальною прив'язкою. Вони мають обиратися громадянами терміном на 5 років і займатися усіма дрібними справами, якими зараз завалені суди. Вони мають право переобиратися. Обрання таких суддів має здійснюватися на кшталт місцевих виборів, аби ці люди були безпосередньо пов'язані з людьми, які їх обрали.

  • Судді вищих інстанцій мають обиратися на з'їзді, зокрема з мирових суддів. Кожен новий суддя, що претендує вирости до місцевого судді чи апеляційного, чи до судді Верховного суду, має пройти горнило дрібних справ.

  • Судді, що обираються з'їздом суддів до вищої ради правосуддя, мають на половину складатися з мирових суддів, а на половину – з суддів вищих інстанцій. Звісно, пропорції, можуть бути й іншими, але все залежить від бажаної швидкості оновлення системи.

  • Вплив Президента, як і його офісу, має бути нівельований. Нових суддів (окрім мирових) має затверджувати Верховна рада єдиним списком, за поданням з'їзду суддів.

Звісно, пропонована система неідеальна. Однак вона розв'язує пріоритетні проблеми. При її системному запровадженні разом зі змінами до Конституції – за п'ять, десять років система повністю оновиться і прийде до геть нової якості.

А ми продовжуємо нашу роботу. Чому? Бо українці здатні на більше 😉

#ми_здатні

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Anton Maleyev
Anton Maleyev@6WTrMeXgawOOCQi

10Прочитань
1Автори
1Читачі
На Друкарні з 1 липня

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Господарські суди не є рудиментом радянської системи. У Німеччині існує система господарських судів, "Landgericht", Франція "Tribunal de Commerce” і т.д. Господарські суди були створені з метою спеціалізації та відокремлення розгляду господарських спорів від загальних цивільних справ

Вам також сподобається