«Пропаґанда»

Терміни.

Що вас більше всього засмучує в цій ситуації? Мене люди, які не знають терміни слів, але вставляють їх куди завгодно.

І перший приклад, який мене засмучує найбільше термін “пропаганда” або ж “пропаґанда”.

Коли ви це чуєте, що перше спадає вам на думку?

Це щось погане, нам навішують неправильні твердження.

Але давайте розберемося:

Пропага́нда або ж пропаґанда (лат. propaganda дослівно — «яка підлягає поширенню (віра)», від лат. propago — «поширюю») — форма комунікації, спрямована на поширення в суспільстві — світогляду, теорії, твердження, фактів, аргументів, чуток та інших відомостей для впливу на суспільну думку на користь певної спільної справи чи громадської позиції.

Термін «пропаґанда» набув яскраво негативного емоційного забарвлення лише завдяки непрофесійній діяльності частини журналістів. Пропаґанда у своєму початковому емоційному значенні мала нейтральне забарвлення.

Одне із перших визначення пропаґанди, які дали Ґарт Йовет та Вікторія О'Доннел:

“Пропаґанда це умисні, систематичні спроби змінити сприйняття, маніпулювати пізнанням та спрямовувати поведінку для досягнення реакції, яка веде до бажаного наміру пропаґандиста”

Але згодом Річард Алан Нельсон, сказав:

“Пропаґанда нейтрально визначається як систематична форма цілеспрямованого переконування, яке намагається вплинути на емоції, погляди, думки й дії визначеної цільової авдиторії з політичною, ідеологічною чи комерційною метою через контрольовану передачу односторонніх повідомлень (які можуть узгоджуватися з фактами або ні)”

Із-за того що саме пропаґанда стала рушійною силою: політики, війни, релігії — тому її почали частіше асоціювати з негативним, а згодом взагалі сприймати.

Наприклад:

Португальській мові та деяких іспанськомовних країнах, зокрема південному конусі, слово «пропаганда» стосується найзвичнішого маніпулятивного засобу — «реклами».

•В англійській мові «пропаґанда» від самого початку була нейтральним терміном для опису розповсюдження інформації з певної причини.

•Яскраво негативного емоційного забарвлення в західних країнах, яким позначається умисне розповсюдження часто хибних, але конкретних «потужних» закликів на підтримку чи виправдання політичних дій чи ідеологій.

  Чому саме в західних країнах?

Це перевизначення відбулося тому, що як Радянський союз, так і Німецький уряд на чолі з Гітлером дозволяли собі відверто використовувати пропаґанду відповідно до постулатів комунізму та нацизму в усіх формах публічного вираження. Оскільки ці ідеології були огидні ліберальним західним суспільствам, то й негативні відчуття до них спроектувалися на саме слово «пропаґанда».

    Позитивна пропаґанда це?

Мета позитивної пропаганди - сприяти соціальній гармонії, злагоді, вихованню людей відповідно до загальноприйнятих цінностей. Така пропаганда виконує виховну та інформаційну функції в суспільстві. Вона здійснюється на користь тих, кому адресована, а не обмеженого кола зацікавлених осіб. Позитивна пропаганда не несе в собі маніпулятивної мети. Вон не допускає обману та приховування фактів. В цьому її відмінність від негативної.


Запитання для відповіді в коментарі:

•Чи є у вас приклад позитивної пропаганди, який ви знаєте або ж яка траплялася з вами?

•Чи потрібна в Україні пропаганда?


Обійняла.🍂

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Вікторія
Вікторія@warmsuga

196Прочитань
3Автори
8Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Сатанізм

    Сьогодні знову поговоримо про терміни. З чим плутають сатанізм і куди діли козу?

    Теми цього довгочиту:

    Сатанізм

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається