Шерінг ракетних двигунів — можливість зекономити власний кошт.

Американська компанія “Rocket Propulsion Systems” пропонує молодим гравцям на ринку запусків невеликих вантажів цікавий підхід до здешевлення розробки ракет. Вона пропонує пропустити етап розробки власних двигунів та надати власні дешеві та перевірені рішення.

BOOST PROPULSION MODULE

Компанія пропонуватиме своїм замовникам кластерну рушійну систему з 6-ти двигунів закритого циклу з доспалюванням паливного газу для перших ступенів та однин вакуумний варіант цього ж двигуна — для космічних ступенів. Вони бачать їх ~ такими:

Кластер з 6-ти двигунів тягою 9 тон, ПІ у 332с. та масою 90кг. Компанія робить ставку на паливну пару LOX/CH4, щоб спростити та здешевити силову установку (в порівнянні з парою LOX/LH) та забезпечити її багаторазовість (на відміну від пари LOX/RP, яка до того ж не дозволяє зробити двигун з доспалюванням паливного генераторного газу, або вимагає живити турбіну ТНА газом, багатим на окисник, що поки що зовсім не підходить для багаторазового комерційного застосування).

VACUUM PROPULSION MODULE

Вакуумну версію двигуна вони пропонують використовувати

...для використання на невеликих апаратах, що перевозять малі супутники на LEO, або на космічних ступенях, які виконують місії на орбіти LEO на MEO/GEO, Місяць, Марс і далі..

Вона матиме одну камеру та видаватиме тягу 1.5т., ПІ 374с. та масу 15кг. Як бачите, "RPS" хоче досягти тягоозброєнності всіх своїх двигунів на рівні 100.

Тепер щодо вартості — однієї з фішок компанії:

Двигун для космічних ступенів вартуватиме базову ціну — $150к. Для "атмосферного варіанту" двигуна маємо цікавішу картину: кластер з усіх нових двигунів обійдеться у $900к. Проте після повернення на землю компанія їх відновлюватиме та надаватиме вже по ціні одного двигуна, тобто по $150к. за весь кластер.

Компанія таким чином пропонує скоротити витрати розробку рушійної системи. Як вказується, за допомогою її двигунів стартап може досягти позначки у $1.5-2M/ запуск своєї ракети, при цьому всі нові двигуни обійдуться у $1.05М, а за умови використання відновлених — $500к.

80% цих витрат і часу можна витратити на розробку ракетних двигунів . Ці витрати зазвичай фінансуються за рахунок венчурного капіталу/приватного капіталу, і це спонукає невеликі компанії-початківці окупити отримані інвестиції за рахунок вищих витрат на запуск, які не є конкурентоспроможними.
“Centurion” та приклад легкої ракети-носія

"RPS" уже займається тестовим зразком, який називається "Centurion" та являє собою двигун розмірами 360*610мм, масою 15кг, ПІ у 316с. та тягою 1.5т. Його сопло має розширення 12, що в майбутньому буде збільшено за допомогою додаткової неохолоджуваної секцій сопла.

Планується, що він повинен пройти вогневі випробування протягом 2023-2025 років...

Від себе скажу, що концепція цікава, було б цікаво поспостерігати за такою концепцією в дії. Стосовно самої компанії, чи зможе вона досягти своєї задумки, сказати поки що нічого не можу. Її профінансували NASA та космічний підрозділ Національного наукового фонду. Мабуть, всі налаштовані рішуче...

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Uncle Puzzled
Uncle Puzzled@UnclePuzzled

Aerospace Engineering

270Прочитань
9Автори
13Читачі
На Друкарні з 18 жовтня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається