Що таке доповнена реальність (AR) і як це працює

Демонстрація можливостей Microsoft Holo Lens

Доповнена реальність (augmented reality, AR) накладає цифрові елементи з допомогою камери вашого смартфона на реальне оточення, створюючи враження, що цей контент є частиною фізичного світу навколо вас. 

На відміну від віртуальної реальності (VR), ви не занурюєтеся у штучне середовище. Навпаки, AR змінює реальність, додаючи тривимірні об'єкти, звуки, відео, графіку.  Ця технологія збагачує або доповнює те, що ви бачите.

У SmartTek Solutions у нас є окремий відділ AR/VR розробки, який займається створенням продуктів у цьому напрямку, і я попросив його керівника Дениса Павлова, у двох словах пояснити як все це працює, щоб викласти у цьому пості. Отож, давайте перейдемо до діла.

Як працює технологія доповненої реальності?

Доповнену реальність застосовують у різних сферах - з її допомогою можна зробити себе схожим на миле кошеня (привіт, маски у соцмережах) або знайти дорогу в торговому центрі. AR дозволяє віртуально приміряти окуляри або побачити, як нова побутова техніка буде виглядати на вашому столі.

Щоб показати користувачеві релевантний контент, AR використовує технології комп'ютерного зору, одночасну локалізацію, картографування та відстеження просторової глибини (дані датчиків, що обчислюють відстань до об'єктів). Це дозволяє камерам збирати, надсилати та обробляти дані, щоб показувати цифровий контент, релевантний тому, на що дивиться людина.

Навігація вулицями міста з допомогою доповненої реальності

Наприклад, уявіть, що ви використовуєте AR-навігацію. Спочатку комп'ютерний зір обробляє місце розташування та об'єкти, захоплені камерою, і розпізнає їх. Потім програма наносить мітки на поверхню. 

Процес відбувається щоразу, коли користувач тримає камеру телефону перед місцем, яке було попередньо нанесене на карту. Цей тип доповненої реальності називається безмаркерним.

Можливості AR Kit у смартфонах Apple

Інший приклад - футбольна гра. Додаток розпізнає стопу людини, встановлюючи віртуальний відбиток стопи на реальну стопу та її рух, щоб користувач міг бити віртуальний футбольний м'яч по алеї на екрані та "запам'ятовувати" стопу гравця, і таким чином вести рахунок для кожного сеансу. 

Завдяки функції розпізнавання об'єктів, стопа користувача може бути чітко виявлена, що дозволяє програмі ідентифікувати кожного гравця і запропонувати нову гру для іншого користувача відповідно.

Для яких цілей можна використовувати доповнену реальність?

Насправді, навіть якщо взяти те, що вже активно використовується у технологічному світі, то таких прикладів можна навести десятки. Але давайте візьмемо декілька тих, яким можна знайти широке застосування, і я детальніше зупинюся саме на них.

Покращення клієнтського досвіду

Доповнена реальність є потужним інструментом для ритейлу, оскільки дозволяє покупцям побачити тривимірне зображення товару в своєму оточенні, оцінити його зовнішній вигляд у натуральну величину, приміряти, як цей предмет буде виглядати в приміщенні, тощо. 

Крім того, щоб отримати досвід взаємодії з вашою продукцією, покупцеві не потрібно встановлювати додаткове програмне забезпечення - все доступно на смартфоні. 

Більше того, вже доведено, що використання доповненої реальності значно збільшує кількість продажів. За даними Shopify, взаємодія з продуктами, що мають 3D/AR-контент, показала на 94% вищий рівень конверсії, ніж для продуктів без AR/3D.

Приміряємо взуття у доповненій реальності :)

Навігація в приміщенні та на вулиці

Навігація з доповненою реальністю чудово працює як на вулиці, так і в приміщенні. У першому випадку системи AR-навігації працюють як віртуальні гіди і показують інформацію про реальні об'єкти при наведенні смартфона на певний об'єкт, а також направляють вас по маршруту. І виглядає це круто! 

Також AR-гід може вести вас всередині великих будівель, таких як торгові центри або аеропорти. Крім того, для власників комерційних будівель такі додатки - це ще один доступний рекламний простір.

Більше того, навігація з доповненою реальністю може чудово працювати навіть у квартирі чи будинку. Наприклад, якщо ви працюєте чи ведете бізнес у цій сфері, то з допомогою AR можете влаштувати гостям повноцінну 3D-екскурсію будинком одним натисканням кнопки.

Як тобі така навігація, Ілон Маск?)

Медична терапія і навчання

Можливості доповненої реальності в охороні здоров'я менші, ніж у віртуальній реальності, але вони все одно дуже помітні. Почнемо з того, що доповнена реальність дозволяє зробити навчання медичного персоналу більш інтерактивним. 

Вона робить процес освоєння нового обладнання швидшим і комфортнішим, адже для того, щоб дізнатися, як працює та чи інша частина медичного приладу, медпрацівнику достатньо навести на неї камеру смартфона, а не заглядати в інструкцію.

Крім того, AR-додатки можна використовувати для лікування. Наприклад, вчені вже довели ефективність додатків доповненої реальності для лікування фобій. 

Використання AR-технологій у терапевтичній психологічній практиці

Візуалізація майбутнього результату

Основна функція доповненої реальності - переплітатися з реальним середовищем і додавати хоч і віртуальні, але реалістичні елементи. Вона дуже ефективна для демонстрації майбутніх результатів у будівництві, дизайні інтер'єру, роздрібній торгівлі, медицині і величезній кількості інших галузей. 

Таким чином, забудовник можете дати покупцям житла можливість побачити, як виглядатиме їхній майбутній будинок, а з допомогою AR-додатку від інтернет-магазину, ви можете побачити як виглядатиме новий диван у вашій кімнаті. Ну або оцінити, як виглядатиме ваша посмішка після візиту до стоматолога. 

Доповнена реальність робить це все можливим!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Андрій Сидорук
Андрій Сидорук@sydoruk

Co-founder SmartTek Solutions

315Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 17 серпня

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Ваш довгочит дуже цікавий! 🤩

Сьогодні його буде опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Вітаємо!

Вам також сподобається