Штучний інтелект Google незабаром споживатиме стільки ж електроенергії, скільки вся Ірландія

Під час дебатів про небезпеку розвитку ШІ, можливо, було випущено з уваги важливу проблему: величезну кількість енергії, необхідну для навчання цих великих мовних моделей.

Нове дослідження, опубліковане цього тижня, свідчить, що до 2027 року індустрія штучного інтелекту може споживати стільки ж енергії, скільки така країна, як Аргентина, Нідерланди чи Швеція. Щобільше, дослідження підрахувало, що якби тільки Google перевів весь свій пошуковий бізнес на штучний інтелект, він би споживав 29,3 тераватт-годин на рік — це еквівалентно споживанню електроенергії в Ірландії. 

Стаття була опублікована Алексом де Врісом в Амстердамській школі бізнесу та економіки VU.

У 2021 році загальне споживання електроенергії Google становило 18,3 ТВт-год, з яких на ШІ припадало 10-15%. Однак технологічний гігант стрімко масштабує АІ-підрозділи свого бізнесу, насамперед завдяки запуску чат-бота Bard, а також інтеграції АІ у свою пошукову систему.

Однак сценарій, описаний дослідженням, передбачає повномасштабне впровадження штучного інтелекту з використанням сучасного обладнання та програмного забезпечення, що навряд чи станеться швидко, вважає де Вріс. Однією з головних перешкод на шляху до такого широкого впровадження є обмежена кількість графічних процесорів (GPU), достатньо потужних для обробки всіх цих даних. 

Хоча це дослідження є суто гіпотетичним, воно проливає світло на часто неочевидний вплив масштабування технологій штучного інтелекту. Центри обробки даних вже використовують від 1 до 1,3% всієї світової електроенергії, а додавання ШІ до наявних додатків, таких як пошукові системи, може швидко збільшити цю частку. 

"Розробникам було б доцільно не лише зосередитися на оптимізації ШІ, але й критично поставитися до необхідності використання ШІ в першу чергу, оскільки малоймовірно, що всі додатки отримають вигоду від ШІ або що переваги завжди будуть переважати над витратами", - радить де Вріс.

Джерело: TheNextWeb
Переклад з англійської: Родіон Шкурко

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

18KПрочитань
17Автори
90Читачі
Підтримати
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається