Що таке золото? Розуміння золота як товару трейдера

Золото є одним з найбільш цінних товарів у світі, з історією корисності у валюті та ювелірних виробах, а також є улюбленим безпечним активом. У цій статті ви дізнаєтесь, для чого використовується золото, історію ринку та його роботу, а також що впливає на ціни на золото.

Що таке золото і для чого воно використовується?

Золото — це дорогоцінний метал, який користувався всієї історії завдяки його яскравому кольору, ковкості та відносному дефіциту. Він має промислове застосування в електроніці та обчислювальній техніці, і незмінно популярний як компонент для виробництва ювелірних виробів. Золото завжди використовувалося як монетарний інструмент, а також як безпечний актив через його тенденцію зберігати або збільшувати свою вартість у періоди ринкової турбулентності.

Історія золота, яку класу активів

Тисячі років люди високо цінували золото. Він представляв валюту деяких із найвідоміших цивілізацій світу, таких як імперії Стародавнього Єгипту та Риму. Зовсім недавно, з кінця 19 століття і до початку Першої світової війни, вартість валют прив’язувалася до певної кількості золота.

Починаючи з кінця Другої світової війни, більшість найбільших економік планети працювали в рамках фінансової системи, заснованої на встановленій ціні на золото, яка була прив’язана до долара США. Це закінчилося лише в 1971 році, коли США вирішили припинити прив’язувати свій долар до товару.

Хоча дорогоцінний метал більше не функціонує як офіційна валюта, ціна на золото залишається дуже впливовим елементом на фінансових ринках і світовій економіці.

Що впливає на ціну золота?

Фактори, які впливають на ціни золота, включають стабільність, попит і пропозицію, вплив центрального банку та обсяги торгівлі через ETF.

Стабільність

Як фундаментальний фінансовий інструмент, що лежить в основі світових валют, золото вважається досить надійним активом. Його ціна, як правило, зростає під час кризи, оскільки уряди та інвестори звертаються до нього як до захисту від невизначеності. І навпаки, ціни на золото зазвичай падають у стабільні періоди, оскільки ризиковані, але потенційно прибутковіші шляхи інвестування стають більш життєздатними.

Пропозиція і попит

Як і у випадку з більшістю активів на відкритому ринку, надлишок попиту на золото (зазвичай для виготовлення ювелірних виробів або виробництва певної медичної, промислової та технологічної продукції) підвищує ціну на золото (припускаючи, що пропозиція постійна). З іншого боку, ослаблення попиту часто має протилежний вплив на його вартість, знижуючи ціну (припускаючи, що пропозиція постійна).

Центральні банки

Багато світових запасів золота контролюються центральними банками розвинутих країн, таких як Європа та Північна Америка. У результаті ці банки мають величезну цінову владу на світових ринках золота. Якби банки раптово збільшили або зменшили свою позицію по золоту відразу, навіть незначно, це б значно вплинуло на ціну золота. Таким чином, центральні банки покладаються на спільне (хоча і неофіційне) зобов’язання утримуватися від односторонньої участі у великомасштабних продажах золота, які можуть дестабілізувати світові ринки.

ETF

Хоча біржові фонди, як правило, призначені для відображення ціни на золото, а не впливають на неї, багато великих ETF зберігають значну кількість фізичного золота. Таким чином, припливи та відтоки від таких ETF можуть впливати на ціну металу, змінюючи фізичну пропозицію та попит на ринку.

Як золото впливає на валюти

Коли мова заходить про взаємозв’язок золота з валютами, його кореляція з доларом США є головною темою для розмови, оскільки долар США залишається еталонним механізмом ціноутворення на золото. Коли вартість долара зростає, золото стає дорожчим для інших країн.

Це зрештою призводить до падіння попиту, тому зазвичай існує зворотна залежність між курсом долара США та ціною на золото. Крім того, коли долар починає втрачати свою вартість, інвестори дивляться на золото як на надійну альтернативу, і це сприяє підвищенню його ціни.

Як можна торгувати золотом?

Існує кілька способів торгівлі золотом, як пояснюється в нашому детальному посібнику з торгівлі золотом. Його можна придбати як фізичний актив, продати за допомогою ф’ючерсів і опціонів на товарному ринку або продати через біржовий фонд або ETF. Для отримання додаткової інформації про кожну з них клацніть посилання вище. Для отримання додаткової інформації про кожну з них клацніть посилання вище.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Форекс Бокс
Форекс Бокс@forexbox

4.3KПрочитань
8Автори
11Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається