Поради у вивченні англійської мови

Привіт, у цій статі ви можете дізнатися поради, які допоможуть вам у вивченні англійської, а можливо й інших мов.

Для початку раджу ознайомитися з тим як людина вивчає мову. Аби було зрозуміліше наведу приклад з реального життя кожного із нас, тобто дитинства й вивчення рідної мови. Вивчення мови розпочинається значно раніше ніж від тоді, як ми сказали перше слово, зазвичай це “мама”, а від тоді як з нами розпочали говорити й від того як ми розпочали слухати розмови інших це називається пасивне вивчення. Під час пасивного вивчення ми дізнаємося багато нових слів й конструкцій, проте не можемо сказати, а ні слова, далі ми розпочинаємо говорити, але на початку ми говоримо як діти, адже рівень мови ще низький.

Аби краще зрозуміти в якому напрямку вам потрібно рухатися варто знати рівень знання мови яку ви вивчаєте, якщо це англійська, то рекомендую пройти ось цей безплатний онлайн тест від Cambridge. Тест складається з 25 запитань й пройти його можна досить швидко, але у вивченні мови вам це дуже допоможе! Якщо ви вже пройшли тест, але все ще не розумієте що робити з його результатами то перегляньте табличку з рівнями мови й пояснення до неї.

А1

А2

В1

В2

С1

С2

Basic

Basic

Intermediate

Intermediate

Advanced

Advanced

Що це все означає?! Зараз все поясню, basic тобто базовий рівень йде початковим, intermediate це середній рівень, а advenced це просунутий рівень знання мови.

Якщо у вас базовий (basic) рівень, я вам рекомендую вчитися з репетитором, адже він пояснить головні й правила аспекти мови, також репетитор допомагає направити в правильне русло учня й не загубити вашу мотивацію.

Якщо ви знаєте мову на середньому (intermediate) рівні, то я вас вітаю, ви пройшли довгу дорогу й не зупинилися! Особисто я б рекомендував вам продовжувати навчання з репетитором, що правда зараз це не настільки важливо, як на нижчих рівнях;)

Якщо ви можете сказати що у вас просунутий (advanced)рівень мови, то я вам заздрю, я б не радив вам займатися з репетитором, проте б радив користуватися порадами про які йдеться далі аби тримати свій рівень на місці й потрошечки його вдосконалювати!

Ви вважаєте що досягли необхідного рівня й не хочете продовжувати навчатися й розвиватися у цій мові? Це часта помилка, адже якщо припинити оточувати себе мовою, то ми по трішечки починаємо її забувати, звісно цього не станеться якщо зробити тижневий відпочинок, проте я не рекомендую забувати про мову, яку ви вивчали раніше.

Проте, не зважаючи на те який у вас рівень наступні поради допоможуть вам у вивчені мови й покращенні багатьох навичок. Отож розпочнемо наш список.

Автор: Glenn Carstens-Peters. Опубліковано на Unsplash

1. Перегляд фільмів та серіалів мовою оригіналу.

Як на мене, це дуже крутий варіант, який повинен сподобатися багатьом, адже хто не любить позалипати перед ноутбуком в перегляді гарного фільму чи серіалу? Я рекомендую вмикати субтитри мовою аудіо, а також записувати не відомі слова!

А ось підбірка для кожного рівня, на декілька крутих варіантів для перегляду:

Для рівня А1:

  1. Toy Story (Історія іграшок) думаю цей мультик бачило чимало людей й це ваша перевага, адже перегляд фільму який ви дивилися рідною мовою буде простіше зрозуміти мовою яку вивчаєте.

  2. Frozen (Крижане серце) про цей мультфільм також чуло багато тож не будемо на ньому зупинятися.

Для рівня А2:

  1. Hachiko (Хатіко) зворушливий фільм про неймовірну любов й вірність собаки до людини, без сліз цей фільм ви не додивитеся, проте не сподобатися він не може.

  2. Maleficent (Малефісента) фільм про добру фею яку постійно обманювали, проте незабаром вона накладе прокляття на доньку свого кривдника заради помсти. Цікавий фільм який допоможе вам просунутися у вивченні.

Для рівня В1:

  1. The light between oceans (Світло між океанами) фільм в якому окрім морських краєвидів Австралії ще є історія від перегляду якої ви затамуєте погляд.

  2. Yes Man (Чоловік що завжди каже так) фільм про цікавий експеримент чоловіка, який вирішив завжди казати так, а ви б так змогли?

Для рівня B2:

  1. Home alone (Сам удома) фільм про який знає кожен, рекомендую переглянути його знову й пригадати дитинство й водночас підтягнути англійську мову.

  2. Alice in Wonderland (Аліса в країні чудес) 19 річна Аліса повертається до чарівного світу пригод й зустрічається зі старими друзями, з якими кладе край тероризму Червоної Королеви.

Для рівня С1:

  1. In time (Час) фантастика й трилер поєднані в одному фільмі. В майбутньому люди перестають старіти у 25 років, проте можуть жити лише один рік, але вони мають можливість купити безсмертну молодість.

  2. Vicky Cristina Barcelona (Вікі Крістіна Барселона) двоє подруг під час літніх канікул в Іспанії закохуються в одного художника. Однак його колишня з’явилася на їхньому шляху.

Для рівня С2:

  1. La La Land (Ла Ла Ленд) піаніст й акторка що будують власні кар’єри в Лос-Анджелесі, закохуються одне в одного. Вони намагаються поєднати прагнення й кохання, проте все складається не солодко.

  2. Click (Клік) комедія про переміщення в часі, під час перегляду якої ви насмієтеся досхочу й гарно підтягнете англійську мову.

2. Читання англійською мовою.

Один із найкращих способів збільшити словниковий запас це читання, не важливо що ви читаєте, важлива лише концентрація й періодичність. Ви можете читати по декілька сторінок книги щодня або прочитати декілька статей новин п’ючи ранкову каву чи навіть читаючи блог англійського автора на перерві, головне це читати. Ось коротенька підбірка книг від мене:

  1. The Thursday Murder Club (Richard Osman)

  2. Heaven (Mieko Kawakami)

  3. It Ends With Us (Collin Hoover)

  4. The Midnight Library (Matt Haig)

  5. Heartstopper (Alice Oseman)

3. Слухати пісні та й не тільки.

Мені здається що музика є значною частиною життя багатьох з нас, в мене так точно! Чому б нам і тут не підтягнути свою мову? Ось що я рекомендую, вмикайте улюбленого англомовного виконавця й старайтеся вслуховуватися в текст пісні, якщо це надто складно ввімкніть перегляд тексту під час прослуховування й читайте його разом з виконавцем, всі не відомі слова виписуйте. В піснях використовуються мовні конструкції які зазвичай вживають в повсякденному житті, тому їх також варто вивчати.

В нашому житті також є й подкасти які нас можуть багато чому навчити, так ось, існує багато подкастів про вивчення мови, що допоможуть нам із цим, тож наступного разу як будите йти з собакою на прогулянку або в дорогу до роботи беріть навушники й вмикайте подкасти й пісні з мого списку, що знаходиться нище;)

Топ англомовних виконавців:

  1. Lana Del Rey

  2. Adele

  3. Taylor Swift

  4. Miley Cyrus

  5. The Weeknd

  6. Harry Styles

  7. Billie Eilish

  8. Rihanna

  9. Mitski

  10. Beyoncé

Топ англомовних подкастів:

  1. Learn English with the British Council and Premier League

    by Lack Radford & Rich Moon

  2. The English We Speak

    by BBC Radio

  3. 6 Minute English

    by BBC Radio

4. Спілкуватися з англомовним другом.

Спілкування це одне із найважливіших моментів у вивченні мови. А якщо ви спілкуєтеся з друзями у яких спільні інтереси з вашими це ще й цікаво! Для вас я рекомендую застосунок Slowly яким вже давно й сам користуюся й в якому знайшов безліч друзів з різних куточків світу. Під час створення акаунту ви вкажете власні захоплення й мови які знаєте й вивчаєте, аби знайти друга чи подругу зі схожими інтересами й тією ж мовою вивчення чи спілкування. Також ви можете запропонувати власним друзям що вивчають англійську спілкуватися з вами цією мовою й покращувати ваші навички говоріння разом.

5. Вивчайте невідомі слова.

Як я писав вище “виписуйте й вивчайте невідомі слова” насправді це дуже важливо, адже словниковий запас нам неймовірно допомагає при розмові. Від себе я рекомендую застосунок Quizlet, у цьому додатку ви зможете знайти готові або створити власні стоси з мовними картками, мені особливо подобається те що я можу створювати набір з власними словами й використовувати її як словник. Також у цьому застосунку є декілька режимів вивчення у вигляді тесту чи перегортаючи картки зі словами.

Післямова:

Це моя перша стаття, надіюся що вона вам сподобалася;) Також я буду на сьомому небі від щастя якщо ви поаплодуєте цій статті, а також напишете свій відгук у коментарях, також приймаю ідеї для подальших статей!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Анонімний писака
Анонімний писака@writer

738Прочитань
1Автори
15Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Чому мистецтво важливе для людини?

    Любий читачу, в цьому довгочиті ви дізнаєтеся про істинну цінність мистецтва та його важливість для людини, чому Мона Ліза популярна й інше.

    Теми цього довгочиту:

    Мистецтво
  • Де знайти натхнення?

    Натхнення наскільки необхідна річ в сучасному світі? Та як стати натхненним й вмотивованим працювати або створювати щось нове?

    Теми цього довгочиту:

    Натхнення
  • Чому люди вважають що житимуть вічно?

    У цьому довгочиті ви дізнатися про речі які додадуть різноманітності вашим будням й поради які зроблять ваш день більш продуктивними.

    Теми цього довгочиту:

    Продуктивність

Вам також сподобається

Коментарі (11)

Спробував пройти тест від Cambridge,він показав А2-рівень. Як на мене,це доволі непоганий результат,бо я мову вивчаю самотужки.

Із усіх порад я не користуюсь лише “читання літератури”,бо досі не можу знайти для себе книгу(

Вам також сподобається