Технічний аналіз. Олдскул чи необхідність?

Технічний аналіз - це метод аналізу фінансових ринків, який базується на вивченні історичних даних цін на активи. Мета ТА — зрозуміти тенденції руху цін та визначити їх можливі майбутні напрямки. Простими словами, зрозуміти куди планує піти ціна, які варианти розвитку подій існують.

Звідки взявся технічний аналіз?

Технічний аналіз не існував би, якщо б в XIX столітті японські трейдери не придумали свою власну систему аналізу цін під назвою «свічковий аналіз».

У 1920-х роках американський трейдер Чарльз Доу застосував свічковий аналіз та інші методи аналізу цін для прогнозування руху активів на фондовому ринку. Після цього він створив «Індекс Доу».

Індекс Доу (Dow Jones Industrial Average) - це один з найбільш відомих та поширених індексів фондового ринку в світі. Він був створений Чарльзом Доузом у 1896 році як міра руху цін на акції 30 великих промислових компаній США. Ці компанії представляють різні галузі економіки, включаючи транспорт, технології, харчову промисловість та інші. Індекс Доу є важливим індикатором економічної ситуації в США та світі, оскільки його компоненти представляють великі компанії з високим рівнем капіталізації та діяльністю в різних галузях економіки.

У другій половині XX століття технічний аналіз набував все більшої популярності серед трейдерів та інвесторів по всьому світу. А трохи пізніше, коли з‘явився комп‘ютер, ТА став ще більш доступним та ефективним завдяки автоматизованій обробці та аналізу великих обсягів даних.

«А що краще: технічний аналіз чи Smart money? Технічний аналіз — минулий вік? Smart money — майбутнє трейдингу?»

Ми не дамо відповіді на ці питання.

Але можемо розглянути угоди, які сталися на одній ділянці ринку: одну відкрила Маша (вона торгує теханаліз), іншу відкрив Andrew Clack (він торгує smart money).

Перший скріншот — угода Маші.

⚪️ Пара: BTC/USDT.

⚪️ Таймфрейм: 15 хвилин.

⚪️ Причини входу: BTC знаходиться в боковику, біля верхньої його межі. Ціна BTC рухається в одному диапазоні не перший день. На графіку ми бачили, що ціна проявляє слабкість перед рівнем, цього разу вона зробила хибний пробій, але не закріпилась. Було прийняте рішення — зайти в шорт з цілями у нижньої межі боковику, аж до КТО боковику внизу.

⚪️ ТВХ: 19198

⚪️ Стоп: 19275

⚪️ Цілі: 1) 19088 — 50% боковику + стоп в б/у; 2) 18976 — низ боковику + стоп в +. 3) 18873 — КТО боковику.

Другий скріншот — угода Andrew.

⚪️ Пара: BTC/USDT.

⚪️ Таймфрейм: 1 година.

⚪️ Загальний контекст та ордерфлоу: низхідний. Формування маніпуляції за напрямом ціни: представлене у вигляді htf POI.

З молодших таймфреймів в Азіатську сесію триває реакція від h1 POI після захоплення ліквідності, триває низхідний тренд.

Подібні натяки маніпулятора та низхідний ордерфлоу були підтверджені в Лондонську сесію, де і було отримано етап для входу на продовження низхідного тренду.

⚪️ ТВХ: 19009

⚪️ Стоп: 19051

⚪️ Цілі: 18920-18850

Висновок:

Зараз трейдери часто сперечаються відносно ефективності технічного аналізу. Хтось каже, що він вже застарілий, а хтось — що ТА працює. Ми не можемо виділити остаточно, що краще — ТА чи Смарт мані, наприклад. Кожен трейдер обирає для себе, яку стратегію він буде використовувати у роботі.

Але одне ми точно можемо сказати: без базових знань технічного аналізу, розібратись в смарт мані неможливо.

Обидві стратегії – Smart Money та технічний аналіз – можуть бути ефективними у трейдингу, але кожна з них має свої переваги та недоліки.

Стратегія Smart Money базується на аналізі дій великих гравців на ринку, які можуть значно впливати на ціни і напрямок руху ринку. Однак, для застосування цієї стратегії потрібно глибоке розуміння ринку, яке без знань основ, неможливо отримати, а також вміння аналізувати інформацію про дії великих гравців, що може вимагати значного часу та зусиль.

Стратегія технічного аналізу, з іншого боку, ґрунтується на аналізі графіків та інших технічних індикаторів для прогнозування майбутніх цін на ринку. Стратегія технічного аналізу може здатись більш простою у використанні та може бути освоєна навіть новачками у трейдингу.

Теханаліз — необхідність?

Неможливо стати науковцем в галузі математики, не знаючи таблиці множення чи фізиком без розуміння законів Ньютона. Тому так. Теханаліз — це основа для трейдера, основа розуміння того, як будується ринок. Тому коли хтось каже вам, що теханаліз не працює, тому вивчайте тільки Smart Money, ця людина точно нічого не розуміє в трейдингу. Без знань бази, тобто теханалізу, зрозуміти Smart Money буде дуже важко. Також деякі трейдери можуть віддавати перевагу комбінації обох стратегій для більш точного прогнозування цін та напрямки ринку.

Наші посилання:

Instagram: inst:elrmcfcoach | Канал TG: @elrmcf_free

Всі посилання: https://zaap.bio/elrmcfcrypto

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ELRMCF TEAM
ELRMCF TEAM@elrmcf_team

163Прочитань
0Автори
4Читачі
На Друкарні з 27 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається