Трекер фінансів. Продумуємо головний екран

Приступаємо до створення застосунку для управління фінансами. Першим кроком стане розробка головного екрану — стартової точки для користувачів, де вони зможуть оглянути основну інформацію.

Але спочатку…

Трохи про термінологію

Нам важливо визначити ключові терміни, щоб бути певними, що читаючи статтю ви уявляєте те ж саме, що я уявляю поки її пишу.

Отже, для контролю наших фінансів, ми маємо відслідковувати джерела надходжень — назвемо їх прибутками а також визначити напрямки витрат — називатимемо їх видатками. Ці назви говорять самі за себе, тому сильно на них не зупиняємось.

На щастя, люди більше не працюють за їжу, тому між моментом отримання грошей і моментом їх витрати є щаслива мить, коли вони у нас просто є. А значить нам потрібна третя сутність, яку ми назвемо гаманцем.

Інколи ми будемо акцентувати увагу на одній з цих сутностей, але частіше я буду згадувати їх усіх разом. Щоб не перевантажувати вас постійним повторенням "прибуток/гаманець/видаток", введемо додатковий термін — комірка.

Ми зможемо переводити кошти з однієї комірки до іншої, але, погодьтеся, незвично виглядає ситуація, коли гроші поступають з видатків у прибутки. Взагалі ситуація, коли гроші приходять з видатків трохи дивна. Хоча й приємна.

Щоб цього уникнути введемо правила обігу грошей в системі:

І, здається, нам знадобиться ще один термін, щоб пояснити, що то за зелені лінії на зображенні. Це транзакції, вони описують скільки коштів буде переказано з одних комірок до інших, а також містять коментарі, фотографії квитанцій, теги та інше.

TL;DR

Комірки зберігають інформацію про гроші і поділяються на три типи: прибутки, гаманці та видатки.

Транзакції описують рух грошей між цими комірками.

Що важливо?

Я би хотів бачити максимальну кількість комірок на головному екрані. Таким чином, одним поглядом можна оцінити загальний стан нашої домашньої фінансової системи. Додатково можна показувати очікувані видатки, стан заощаджень, або іншу релевантну інформацію.

Знайомтесь, авторський художній стиль! 😁

Проте це лише частина функціоналу, який має бути на головному екрані. Тут же хотілось би і створити транзакцію, якщо виникне необхідність. Або хоча б перейти до її створення.

Трохи про транзакції

Найпростіший сценарій — це коли транзакція є переказом коштів з однієї комірки до іншої. Наприклад, оплатити продуктів за допомогою банківської карти. У вас є видаток “Продукти”, є гаманець “Банківська карта” — все доволі зрозуміло.

Але уявіть ситуацію, коли ви зайшли купити овочі для салату, а потім згадали, що у вас закінчився миючий засіб та пральний порошок. Тепер у вас пральний порошок стає “Продуктом”, чи овочі перетворюються на “Побутову хімію”?

Можливо, нам варто дозволити транзакції з однієї комірки в кілька. Чи буде цього достатньо? Чи можуть виникнути ситуації, коли ми перекидаємо кошти із кількох комірок в одну? Або навіть з кількох в декілька? Якщо вам прийде на думку подібний сценарій, напишіть про це в коментарях, а я повернуся до цієї теми пізніше.

До роботи

Знаєте, що таке прокрастинація? Це коли ви кілька годин переглядаєте референси, а потім розумієте, що зарано і робите як зручніше.

Кути комірок, як щось середнє між планом та референсом

Для початку такий варіант (мій справа, якщо не здогадались) підійде. Наступним кроком ми маємо подумати, як створювати транзакції. А до референсів повернемося іншим разом.

Варіант 1

Транзакцію можна створювати перетягуванням однієї комірки до іншої. Цей варіант мені подобається до тих пір, поки кількість комірок збільшиться настільки, що вони перестануть влазити на один екран.

Згадайте це задоволення, коли ви намагаєтесь перемістити застосунок між екранами смартфона, але вони не пролистуються, або перетягування зривається і ви на мить втрачаєте розуміння куди поділася та річ, яку ви тягли. Не той “досвід користувача”, який хотілось би запропонувати.

Варіант 2

Створення транзакції починається з натискання на комірку-джерело, після чого з'являється вікно для вибору комірок-призначень. Просто і зрозуміло, але як переглянути історію операцій?

Так, про історію операцій ми ще не говорили, але, скорше всього, у багатьох із нас є інтуїтивне очікування побачити всі операції з коміркою після натискання на неї.

Отже, як це вирішити? Можна відкрити історію за довгим натисканням, але це не зовсім очевидно і відчувається така дія дивно. А можна зробити навпаки: історія відкривається після кліку, а транзакція створюється при затисканні.

Можливо цей варіант вам сподобався, але мене дратують оці кількасот мілісекунд, на які мені треба "завмерти", щоб виконати якусь дію. Особливо важко це буде у суботу, коли ви вирішите ввести всі операції, які пропустили за тиждень. Це не моє.

Варіант 3

Натискання відкриває історію, а транзакція створюється перетягуванням, але не в комірку, а в напрям. Тобто замість перетягування з “Банківська карта” в “Продукти”, слід перетягнути її в “Видатки”. Після цього відкриється табличка з видатками, де можна буде вибрати їх стільки, скільки треба.

Так це може виглядати

Після декількох спроб та обговорень я замінив вікно, що накладається (overlay) на підсвічування окремих зон.

Нарешті реалізував drag-n-drop 🎉

Що далі?

Під час ітерацій більш важливо було визначити, який підхід буде зручнішим, ніж дотримуватися гарного стилю коду або витрачати час на проектування. Але продовжувати додавати нові функції на базі поганого коду — закладати міну сповільненої дії. Тому слідуюче наше завдання — рефакторинг.

Цим я й займуся в наступні кілька днів, а вам бажаю гарних новин та чудової погоди! 🌅

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Мишко
Мишко@voidless

There is only Passion

155Прочитань
11Автори
10Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Трекер фінансів. Про референси

    Чужі роботи можуть бути гарним джерелом натхнення як для дизайнерів, так і для розробників. Ми можемо побачити, як люди вирішували схожі задачі та відкрити для себе нові підходи. Сьогодні трохи про те, де шукати референси. Але й невеличкий апдейт по трекеру теж буде.

    Теми цього довгочиту:

    Натхнення
  • Будемо робити застосунок для обліку фінансів

    Знайома вам ситуація, коли кошти, які мали бути витрачені на велику покупку якимось чином зникали до моменту цієї самої покупки? Болісний момент, який може стати тригером, що приведе вас до кращого життя. Теоретично. Але щоб це сталося, потрібно якось вести історію витрат.

    Теми цього довгочиту:

    Розробка

Вам також сподобається

Коментарі (12)

Можна залишити побажання на майбутнє?

1. Ще в жодному трекері не бачив можливості групування під час розбиття якоїсь транзакції потоварно. Щось на кшталт того, як то зроблено з чеками в сільпо, коли ти натискаєш на чек і тобі показує список товарів. То саме в цьому випадку — можливість розбити транзакцію на дрібніші елементи потоварно, і працюватиме воно у форматі розгортання, коли тапаєш на рядок і він вниз розширюється зі списком товарів, або ж як поп-ап вікно з таким самим списком

  1. Інтеграція з банками. Дуже зручно, коли в фоні воно підтягуватиме всі операції по картці

Вам також сподобається