‡ Тримор'я ‡ - значення сучасного Міжмор'я для України

Large Infrastructure Projects will attend the Three Seas Initiative Summit  2019 -

В цих днях, 6-7 вересня 2023 року, проходитиме саміт та бізнес-форум Ініціативи трьох морів (ІТМ), відомої також як “Тримор’я”, партнером якої з минулого року стала і Україна. На думку експертів, на ньому обговорюватимуть, крім усього іншого, питання відбудови України. Також в самому синопсисі саміту анонсували підняття питання енергетичної і транспортної інфраструктури, що також може включати і модернізацію відповідної інфраструктури і у нас, а також розвиток штучного інтелекту.

Чим є головною ідеєю Тримор’я, яке значення має членство України в ній, чому Україна на даний момент не є повноцінним членом та які перспективи має Ініціатива на фоні повномасштабної війни - на всі ці питання намагатимуся дати відповідь у даному довгочиті.

ВІД МІЖМОР’Я ДО ТРИМОР’Я

Можливо, дехто з вас уже чув про концепцію Міжмор’я. Проте коротко опишу історію виникнення ідеї, оскільки вона напряму залежить від головної ідеї створення нинішньої Ініціативи. 

Дана концепція почала поступово виникати у 19-му столітті на фоні втрати Річчю Посполитою суверенності і незалежності. Ідея повернення держави була популярною серед поляків, проте не мала підтримки зі сторони українців і білорусів. Відсутність консолідації, вірогідно, і стала причиною поразок всіх польських повстань проти росії та Австрії.

Річ Посполита Обох Народів на своєму піці

У зв’язку з цим, замість повернення втраченої держави, виникла ідея рівноправного союзу національних держав, народи яких раніше проживали на території Речі Посполитої. Остаточно сформулював ідею “Міжмор’я” майбутній маршал Польщі Юзеф Пілсудські.

Проте й вона мала дві форми - спершу це мав бути союз Польщі, України, Білорусі і Литви, яка би поступово наближалася до конфедеративної держави (т.зв. “Перше Міжмор’я”). Але після совєтсько-польської війни, після окупації більшовиками України і Білорусі, а також після війни проти Литви і анексії частини її території, ідея союзу втратила актуальність.

Приблизна карта Першого Міжмор’я

Проте з часом з’явилися нові ідеї Міжморського союзу - спершу Друге Міжмор’я Пілсудського, частиною якого в теорії мали бути балтійські країни, Чехословаччина, Угорщина, Румунія та Югославія.

Вірогідна карта Другого Міжмор’я

Пізніше міністр закордонних справ Польщі 30-х років Юзеф Бек намагався реалізувати союз з Угорщиною і Румунією, а також Італією Муссоліні як гарантом безпеки держав-членів союзу на фоні загрози зі сторони ссср та третього рейху.

Карта вірогідного союзу за концепцією Юзефа Бека

Проте дані концепції не вдалося реалізувати у зв’язку з розв’язанням Другої світової війни. Пізніше про концепцію забули майже повністю у зв’язку з совєтською окупацією країн т.зв. “варшавського блоку”.

Але всі концепції Міжмор’я мали одну важливу спільну характеристику. Ідея союзу держав Центрально-Східної Європи виникла в першу чергу з ціллю захистити свою незалежність і суверенність від російської і німецької загрози. Саме ці дві імперії Пілсудські вважав головною загрозою як для Польщі, так і для всього регіону. Як видно, його страхи мали сенс.

Таким чином ми дісталися до головної причини повернення до даної концепції вже у 2014 році, після анексії Криму, хоч і з певними відмінностями.

ЧИМ Є ІНІЦІАТИВА ТРИМОР’Я?

Ініціатива трьох морів (Three Seas Initiative, 3SI) - це економічно-інфраструктурна ініціатива 12 держав-членів Європейського Союзу: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Австрія, Словенія, Хорватія, а також України в якості “партнера-учасника”.

Країни-учасники Ініціативи Тримор’я

Чому “партнер-учасник”? Даний вид членства створили спеціально для України, яка не входить в ЄС, проте за рівнем інтеграції в проєктах Тримор’я вважається повноцінним членом. Очікується, що з часом кількість партнерів-учасників збільшиться - мова йде про Молдову, Боснію і Герцеговину та навіть Грузію.

Ініціатива була офіційно створена у 2015 за ініціативи Польщі та Хорватії на фоні прямої російської загрози, яка стала очевидною після анексії Криму та початку війни на Донбасі. Тож який сенс створення даного союзу країн Центрально-Східної Європи?

Тримор’я стоїть на трьох стовпах. Перший - це енергетична інфраструктура. Вже тоді більшість держав ЦСЄ усвідомлювали, що російська енергетична політика щодо ЄС - це пряма загроза війни і втрати суверенності Європи.

Однією з головних ідей боротьби проти російського енергетичного впливу на Європу є розвиток газопровідного коридору “північ-південь”, що має з’єднувати газові поклади в Норвегії з Хорватією через країни Центрально-Східної Європи. Вже зараз був втілений до життя перший крок до цього - Baltic Pipe з Норвегії до Польщі.

Газопровід Baltic Pipe (джерело: “Нова Польща”)

Другим стовпом є транспортна інфраструктура. Йде мова про розвиток дорожньої, залізничної інфраструктури в межах регіону. Серед проєктів вирізняються: Via Baltica (Варшава-Таллін), Via Carpathia (зараз тривають роботи у Польщі), траса Одеса-Гданськ тощо. Головною ціллю проєктів є вільне пересування людей і ресурсів та покращення інфраструктурної інтеграції всього регіону.

Проєкт автотраси Via Carpathia (джерело: “Folsal”)

Третій стовп є наймолодшим у Тримор’ї - це діджиталізація та розвиток штучного інтелекту. Для розвитку цифрової інфраструктури у 2020 році, на фоні пандемії коронавірусу, була створена окрема ініціатива Digital Three Seas Initiative (D3SI). Головним ініціатором є Естонія як одна з найбільш цифрово розвинута країна регіону. Очікуються новини про ідеї розвитку цифрової інфраструктурі саме на сьогоднішньому саміті, особливо що стосується розвитку ШІ.

ЧИМ ТРИМОР’Я КОРИСНЕ УКРАЇНІ?

В першу чергу, для України членство в ІТМ створює пряму дорогу для членства і до самого Європейського Союзу завдяки інтеграції інфраструктури з іншими державами Центрально-Східної Європи. У цей же час, розвиток енергетичної інфраструктури в Україні відкриває шлях ледь не до повної відмови від російського газу.

Варто також уточнити, що й Україна може надати вигоди регіонові. Так, вона володіє великими природними ресурсами, а розвиток транспортної і енергетичної інфраструктури дозволить ефективно експлуатувати їх, разом з тим - ще більше послаблювати російський вплив на регіон та на Європу в цілому. А враховуючи існування уряду орбана Україна буде другим повноцінним коридором між Польщею і країнами Балтії та Румунією з Болгарією.

Незважаючи на нинішні проблеми регіону, такі як контроверсії Угорщини з сусідніми Румунією, Словаччиною, Хорватією і самою Україною, посилення проросійських настроїв та складна економічна ситуація у зв’язку з російською агресією, можна стверджувати, що Ініціатива Тримор’я є важливим організацією для України, а в найближчому майбутньому очікується посилення співпраці між країнами регіону.

Якщо Вам сподобалася робота, то можете виразити подяку авторові шляхом поширенням довгочиту, або шляхом переказу на карту Приват: 5168755470045135Щиро дякую, що дочитали до цього моменту! До зустрічі вже згодом!)

Джерела:

M. Chodakiewicz, Intermarium: The Land between the Black and Baltic Seas, 2012

P. Kowal, A. Orzelska-Stączek, Inicjatywa Trójmorza: geneza, cele i funkcjonowanie, 2019

W. Paruch, Myśl polityczna obozu piłsudczykowskiego 1926–1939, 2005

R. Ištok, T. Koziak, Międzymorze as a Polish Geopolitical Concept, „Folia Geographica” 2009

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
‡ Між трьома морями ‡
‡ Між трьома морями ‡@BetweenThe3Seas

Центрально-Східна Європа

103Прочитань
5Автори
2Читачі
На Друкарні з 5 вересня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається