Зараз багато людей повертається до простішого побуту. А також все українське викликає особливу зацікавленність. Це стосується різних сфер, створюючи  реальний привід внести щось самобутнє в своє життя. При цьому немає потреби пертворювати помешкання на музей: існують  складові, що допоможуть відтворити  український інтер'єр в оселі так, щоб це не стало надскладною справою. Розглянемо поетапно, як цього досягти.

Стеля — яка вона

 

Стеля може бути нейтрально білою чи прикрашеною декоративним розписом. Важливо по можливості зробити  акцент на масивних балках, що створюють особливий колорит. Такі декоративні балки — виразна деталь національного стилю. Вони роблять  стелю  помітною та оригінальною. Можуть бути натуральних кольорів. Або фарбовані, орнаментовані. Головне, щоб такий елемент мав органічний вигляд, вписувався в обстановку.

Як оформити підлогу

Хатня долівка аж до початку XX ст. була переважно глиняною. Робили її переважно з червоної глини. Таку підлогу треба було регулярно підмазувати. В теплу пору року, щосуботи і перед святами, її змащували спеціальним розчином і, коли вона висихала, застеляли пахучим різнотрав’ям: татарським зіллям, м’ятою, чебрецем. І в домі завжди приємно пахло. Проте на зараз така підлога — рішення непрактичне. Тому найкраще викоистовувати дерево чи його якісну імітацію. Обираючи покриття, потрібно звернути увагу на забарвлення та структуру деревини. Такі дерева, як вільха, дуб, сосна — найбільше підходять для етнічного інтер'єру.

Вікна в українському стилі

 До певного часу віконця в хаті були не скляними: рами затягували міхуром пузирем). Пізніще скляні віконечка були невеликі, переважно — з отворами-кружальцями. Зараз уже немає необхідності жити майже без вікон. Оформити їх просто: рушниками, хустками замість фіранок. Або фіранками вишитими, з фольклорними мотивами. На підвіконні розмістити кольорові клубки, невелики вазони з квітами.    

 

Як оформити стіни

Вони можуть бути білими чи розписаними, прикрашеними національною символікою. Тепла та світла палітра — примітна складова українського стилю. Така гамма створює відчуття легкості, додає світла. Бежевий, пастельний, а також коричневий та теракотовий кольори найчастіше використовують для стін. Ці барви поєднуться з деревом та природними матеріалами, створюючи гарний фон. Також частина стіни може бути з природного чи декоративного каменю.

Меблювання

 Один з найважливіших аспектів українського стилю —  меблювання. Меблі мають бути виразними, не обов'язково новими. Підійдуть дерев’яні чи інші в гарному стані «бабусині меблі». Або ж  та стільці  з різьбленнням, крісла з вишивкою, масивні або зістарені комоди, шафи, скрині. Дивани з барвистим текстилем.  Гаптовані чи ткані  вироби, килими та матерії з національними орнаментами є яскраваю прикметою саме національного стилю. Тканини використовують для декорування меблів, стільців, а також не  забувають про рядна та подушки.

 

Яку кімнату можна оформити в українському стилі

 Власне, будь-яку. Ось невеликий перелік:

·        передпокій («прихожа»);

·        вітальня;

·        спальня;

·        кухня;

·        ванна кімната;

·        комора.

Надважливий аспект українського стилю в інтер'єрі — використання натуральних та екологічних матеріалів. Вони надають особливе тепло та затишок, створюючи відчуття природи, яка завжди була близькою українцям.

 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
К
Катерина@KaterinaGlushenko

70Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 5 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається