Від $500 на місяць на аудіостоках

Зміст

Аудіосток - це майданчик для розміщення, скачування та продажу аудіофайлів. У країнах вони дуже поширені, а в Україні лише починають набирати популярності. Здебільшого це пов'язано з можливістю спілкуватися та просувати свої проекти лише англійською мовою.

Принцип роботи аудіостоків

Аудіостоки поділяються на: мікростоки та макростоки.

Мікростоки виступають посередником між музикантом та потенційним покупцем його творів. При цьому вигоду отримують усі учасники сервісу: музиканти заохочуються авторською винагородою за продаж ліцензії, замовники купують відповідну музику для свого проекту за доступною ціною, а проект забирає певний відсоток з кожної угоди.

Для початку роботи необхідно зареєструватися на сервісі та завантажити в портфоліо свої аудіофайли. Перед додаванням на аудіосток всі файли проходять модерацію, після чого можна встановити ціну на свій розсуд. Далі все відбувається в автоматичному режимі. Покупці оплачують ліцензію, а музикантам зараховуються на баланс гроші від продажу.

Варто зазначити, що купівля записів на аудіостоках може здійснюватися з повною або частковою передачею прав покупцю. Багаторазова ліцензія коштує в десятки разів дорожче, тому більшість покупців вважають за краще використовувати композицію одноразово.

Імовірність продажів на мікростоках в інтернеті є досить великою. Про це свідчить висока відвідуваність сайтів. Сотні дизайнерів, діджеїв, розробників комп'ютерних ігор та власників сайтів щодня шукають музичний супровід для свого матеріалу.

Макростоками називають продакшн-бібліотеки – бази музичних добірок для радіо, телевізійних програм та музичних проектів. Основна їхня відмінність від мікростоків у тому, що на них можна завантажувати лише ексклюзивні твори. Тут до авторів із мікростоків ставляться скептично. Тож якщо музикант вирішив перейти на новий рівень заробітку, поєднувати обидва види аудіостоків не вдасться.

Як це працює або як заробити музикантові

Ви записуєте музику та викладаєте її на продаж. Покупець отримує можливість прослухати файли preview – уривки композиції, наприклад, 30 секунд. Захист забезпечує watermark, простіше кажучи, кожні 5 секунд на відтворення накладається голос, що повторює одне й те саме слово, найчастіше назва стоку.

При оплаті покупець отримує файл з треком, а стік оплачує вам від 35 до 70% від продажу.

Головна перевага аудіостоків у тому, що один трек продається скільки завгодно разів — десятки, сотні, тисячі. І за кожну покупку автор отримує гроші. Один і той самий трек можуть купити різні люди.

Подивіться кількість продажів цих треків. (Аудіосток audiojungle.net)
Подивіться кількість продажів цих треків. (Аудіосток audiojungle.net)

Нижче ви зрозумієте, хто купує музику на аудіостоках, а поки що питання, яке цікавить новачків - чи реально заробити на аудіостоках?. Це не тільки реально, а й цілком може перетворитися на пасивний дохід на довгі роки, ну чи активний, залежить від цілей, які ставить перед собою музикант.

Як почати заробляти на аудіостоках

Розібравшись з тим, що таке аудіосток і для чого вони використовуються, музикант може почати заробляти на продажу своїх творів.

Покрокова інструкція, як заробити на аудіостоках:

  1. Зареєструватись на вибраному майданчику.

  2. Підготувати музичний трек до продажу – дати назву та визначити жанр. Також на деяких аудіостоках можна додати обкладинку до аудіофайлу. На фінальному етапі підготовки треку слід визначити його вартість. Деякі майданчики встановлюють ціни самостійно, інші надають таку можливість автору.

  3. Модерація композиції. Перед публікацією та відправкою на продаж музичний трек проходить модерацію. Загалом вона займає від 1 до 10 днів. Не проходить модерацію вміст низької якості і музика, що містить частковий або повний плагіат.

  4. Розміщення. Після успішної модерації на файл накладають «водяний знак» (фраза, що повторюється під час відтворення треку через певні проміжки часу) і знижують його якість (бітрейт). Такі дії допомагають захистити авторський твір від безкоштовного користування. Виставлений на продаж файл можна продавати необмежену кількість разів або лише один раз. Останній варіант передбачає ексклюзивний продаж, він, як правило, у рази дорожчий за багаторазове платне використання.

  5. Потім запис чекає на свого клієнта. Як тільки такий знайдеться і купить її, на рахунок автора надходять долари за вирахуванням комісійних майданчиків. Не варто впадати у відчай, якщо в перші кілька тижнів нічого не відбувається. Keep calm (зберігайте спокій) та продовжуйте викладати треки.

  6. День за днем. Як мінімум пару мелодій та п'ять семплів на тиждень. Чим швидше профайл наповниться хоча б півсотнею треків, тим швидше вас помітять. А коли зауважать, морально працювати стане значно легше. Впевненість прийде із першими заробленими доларами.

Скільки можна заробити на аудіостоках?

За відгуками досвідчених стокерів профайл із кількістю треків менше сотні здатний приносити від $500 на місяць без особливих зусиль.

Ось відгук автора, який пішов з основної роботи і став вільним музикантом:

Перший місяць - $250

Другий місяць - $470

Третій місяць - $610

Це гарний приклад, як заробити на аудіостоках для початківців.

Також сума, одержана від продажу аудіотреку, залежатиме від виду ліцензії. Її вибирає покупець із переліку доступних. Існує чотири основні види ліцензій:

Стандартна. За її умовами придбаний аудіотрек можна використовувати не більше ніж у 10 тис. копій безкоштовних фільмів, реклами, відеоігор тощо. Вартість треку зі стандартною ліцензією варіюється від 10 до 20 доларів.

Мовлення (1 чи 10 мільйонів). У разі використання цієї ліцензії транслювати звуковий файл можна для аудиторії розміром від 1 до 10 млн осіб. Ціна такого твору розпочинається від $100.

Масове мовлення. Обмежень на кількість копій, що використовуються, немає. Тому придбана музика може використовуватися для трансляцій, а також для продажу інших комерційних продуктів.

Музика та фільми. Ця ліцензія найдорожча з усіх представлених, оскільки покупець набуває від автора всі права на композицію.

Вплинути на вибір покупця можна лише, вивчаючи ринок, завантажуючи композиції для того чи іншого типу клієнта.

Аудіостоки для продажу музики пропонують розміщувати на своїх майданчиках, як повноцінні треки, так і окремо записані звуки (сеймпли). Повноцінна інструментальна версія або трек з вокалом коштуватимуть у середньому $15, семпл — не більше ніж $2. Але на запис повноцінної музичної композиції піде багато часу, а запис простого звукового ефекту — немає.

Тому, якщо автору легше записати багато простих сеймплів, краще займатися тільки цим. Так як можна швидше продати більше треків.

Якщо музикант пише повноцінні високоякісні пісні або інструментальні супроводи, то вони будуть затребувані у покупців. Тому можна працювати в цьому напрямку та отримувати великі суми.

Сума щомісячного заробітку на аудіостоках може змінюватись від $500 до $1000 за наявності невеликого портфоліо, в якому зібрано близько 100 творів. Більший дохід дозволить отримати лише створення музики високої якості, яка має попит.

Є ще одна тонкість. Вона пов'язана з вибором автора – продавати музику на кількох майданчиках або зосередитись на одному. Від цього залежить розмір комісії. З власника, так званого, ексклюзивного облікового запису, беруть 30%, з новачка, який розміщує треки на кількох стоках — 70%, з музиканта, який заробив певний рейтинг, але, як і раніше, продає композиції на різних майданчиках — 50%. Від рейтингу залежить і кількість потенційних клієнтів. Ви частіше потраплятимете в топи і станете помітнішим.

Хто купує музику?

Не всі мають мільйони на великих кіно композиторів на зразок Ганса Ціммера або Джона Вільямса. Тільки уявіть, скільки знімається серіалів, відео-роликів, реклами і для всіх потрібна музика.

Ось хто купує контент на стоках:

  • Кінокомпанії;

  • Виробники реклами;

  • Творці комп'ютерних ігор;

  • Телекомпанії (заставки, відбиття);

  • Радіокомпанії (джингли, тобто продакшн-елементи радіоефіру);

  • Продашн-студії (виробляють контент для телебачення та радіо);

  • Автори відеороликів;

  • Інші комерційні компанії.

Список потенційних клієнтів значний, а враховуючи ті чималі суми, що заробляють блогери на створенні інтернет-контенту, якому також потрібен унікальний музичний супровід, ринок аудіостоків лише розширюватиметься.

Як розкручуватись на аудіостоках?

Нічого не дається одразу. Якщо немає продажів у перші тижні, це абсолютно нормально. Спочатку початківцю стокеру необхідно заробити рейтинг. Зробити це можна єдиним способом – методично записувати композиції та завантажувати у профайл. Чим більше треків, тим вище ймовірність потрапити в поле зору клієнтів аудіостоків.

Процес розкручування та підняття свого рейтингу на будь-якому аудіостоку однаковий. Наведемо для цього докладну покрокову інструкцію:

Постійно поповнюйте портфоліо на майданчику. Великий вибір композицій дозволить потенційному покупцю детальніше ознайомитися з творчістю автора та вибрати потрібний трек. Ще краще, якщо портфоліо будуть представлені різні стилі композицій. І тут можна продавати треки більшій кількості покупців.

Збільшити трафік на власний профіль. Чим більше людей відвідає профіль автора, тим більшою буде можливість продати композиції. Збільшити трафік допоможуть публікації посилань на профіль та свої треки у різних соціальних мережах, месенджерах. найкраще просувати профіль в іноземних соцмережах - так охоплення потенційних покупців буде більшим.

Виявляти активність на форумах аудіостоку, брати участь у конкурсах та різноманітних заходах. Це допоможе просунути свій профіль на майданчику, завдяки чому треки частіше пропонуватимуться покупцям.

Яка музика краще продається?

Перш ніж написати музику на продаж, краще розібратися, що купують на стоках. Здебільшого добре продавати треки, які підійдуть для реклами, трейлерів та тизерів — епічні, чіпляючі, хвилюючі або, навпаки, легкі та життєрадісні.

Усе це поєднується у так звану корпоративну тематику.

Щодо сеймплів, тобто звукових фрагментів, то тут — повна свобода. Варто лише врахувати, які звуки найчастіше зустрічаються у кіно та рекламі.

Хтось записує міський шум, фонові розмови людей у ​​кафе. Хтось звук води, що ллється в келих або шипіння бульбашок газування.

Важливо не намагатися виділитися за допомогою підпису, це просто заплутає покупця. Якщо ви записали собачий гавкіт, то підписати файл потрібно саме так, а не «Дружок хоче на прогулянку» або «Малюк радий гостям».

Найпростіший спосіб зрозуміти, яка музика продається – бути в курсі попиту. Послухайте прев'ю найпопулярніших мелодій.

У топі тижня зазвичай епічні треки для трейлерів, фолк, інструментальні композиції, щось яскраве та провокаційне в стилі інді-року. Популярні мультяшні семпли.

Парадокс, але Моцарт навряд чи був успішним на стокових майданчиках.

Потенційні покупці найчастіше шукають на аудіостоках звуки та мелодії для озвучування промороликів, ефектні та треки, що запам'ятовуються, а також звуки для інтерфейсів. Ці категорії музичних творів вважаються найпопулярнішими.

Виникає питання: як заробляти на аудіостоках, якщо автор не працює в жодному з перерахованих напрямків? Відповіді дві — написати музику на продаж, яка буде потрібна на майданчику, або продовжувати писати матеріал у своєму стилі. У будь-якому випадку на якісні треки завжди знайдеться покупець.

Найкращі аудіостоки для заробітку

Заплутатися у кількості майданчиків неможливо, оскільки коло лідерів досить обмежене, а обмежень у реєстрації для громадян різних держав немає.

Найкращі аудіостоки, які відрізняються надійністю, мають високі показники продажу та позитивні відгуки:

AudioJungle

Вже довгий час AudioJungle – найпопулярніший аудіосток, з яким працюють мільйони музикантів. Він широко відомий серед творців ігор, представників лейблів та реклами. На сайті немає підвищених вимог до композицій, тому на ньому легко заробити як початківцям, так і авторам.

Особливості AudioJungle:

  • Приймаються файли, позначені водним знаком (тегітування аудіо за допомогою голосових накладень зі згадкою автора).

  • Обов'язкове завантаження файлу preview. Його потрібно залити додатково до композиції у zip-архіві.

  • Швидка модерація. Загалом займає від 3 до 5 днів.

  • Ціну композиції на продаж музик призначає самостійно.

Заробіток авторів залежить від договору. Ексклюзивні творці заробляють до 70% від продажу композицій, не ексклюзивні музиканти до 35%. Середня вартість завантаження одного треку з урахуванням комісії системи — 5$. Отже, за 100 скачувань за стандартною ліцензією стокер отримає 500 $. Підсумкова сума заробітку музиканта залежатиме від кількості та популярності аудіофайлів у портфоліо.

Зручні способи виведення грошей від 50 $: PayPal, Skrill, Payoneer, SWIFT.

SoundClick

SoundClick, що користується попитом, — це закордонний аудіосток, на якому можна виставити на продаж музику різних, але більшою мірою хіп-хоп напряму, аудиторія переважно американська. Ресурс підходить для просунутих музикантів та передбачає постійне вкладення грошей у просування для подальшого стабільного заробітку на музиці.

Особливості SoundClick:

  • Командна робота. На аудіостоку потрібно не лише завантажувати музичні твори, а й просувати біти, запускати рекламу, робити конкурентний аналіз, заповнювати договори на покупку.

  • Наявність облікового запису в системі PayPal.

  • Необхідність володіння спеціальними навичками. Окрім впевненого знання англійської мови, для створення дизайну сторінки в інтернеті знадобляться початкові навички програмування чи наймані фрілансери.

  • Сувора модерація. При виявленні яскраво вираженого грубого семплювання сторінку блокують і прибирають пісню з топу.

  • Хостинг та домен потрібно також підібрати та оплачувати самостійно. Т.к. сайт не передбачає місце для зберігання інтернет-сторінок користувачів.

Авторську винагороду платять за прослуховування і продаж за різними типами ліцензій, що мають на увазі не тільки права використання, що відрізняються, а й склад файлів: MP3, WAV, Track Out. Кожен проданий біт в середньому приносить автору від 50 до 150 $. Ексклюзивні права на трек можуть сягати 1000$ і вище.

Audiosparx

Майданчик Audiosparx – продакшн-бібліотека, одночасно є паблішером та дистриб'ютором. На ньому беруть звуки, рингтони, музику. Комісія складає 50% від заробітку автора, при цьому авторство залишається за музиканта. Виплати здійснюються від 25 $ через PayPal. Затребуваність бібліотеки пояснюється тим, що з нею працюють багато музичних редакторів, звукорежисерів, продюсерів.

Особливості Audiosparx:

  • Для реєстрації потрібно пройти іспит.

  • Необхідна реєстрація в PRS – товаристві захисту авторських прав.

  • Гроші можна вивести на PayPal чи валютний рахунок.

Дохід автора обчислюється у роялті. Це означає, що музикант може заробити свій відсоток щоразу, коли покупець використовує його твір. Підрахувати заробіток на музиці учасника продакшн-бібліотек складно: залежить від багатьох чинників. Середній прибуток популярних авторів починається від 1000 $. Комісія сайту складає 50%.

10 рекомендацій щодо роботи з аудіостоками

У роботі з аудіостоками не буде достатньо просто викласти музику та чекати на покупця. Тому роботу з продажу музики автору слід проводити згідно з рядом рекомендацій:

Порадада № 1. Не закидати обліковий запис на стоку за відсутності продажів. Перші кілька тижнів (іноді місяців) на майданчику твори автора можуть залишитись непоміченими. Але стабільна викладка якісного матеріалу, гарне оформлення акаунту та невелика реклама в соціальних мережах допоможе продажам зрушити з мертвої точки. Оптимальна періодичність викладення треків – один раз на місяць, семпли можна завантажувати частіше – 2-3 рази на тиждень. Найголовніше – це вивантажувати аудіофайли постійно.

Порада №2. Докладно описувати та оформляти кожен завантажений трек. Опис свого твору кількома мовами, численні теги, а також красива обкладинка дозволять швидше залучити покупця. До того ж докладний опис та теги простіше індексуватимуться пошуковими системами, що дозволить покупцям знаходити файл необхідної тематики.

Порада №3. Орієнтуватися на клієнта. Простий бізнес-закон, який є ефективним і для продажу музики.

Порада №4. Писати музику потрібно або якісну, або ніяку. Платити за низькоякісний трек із шумами чи сторонніми хрипами не буде жоден покупець. Також не варто викладати недороблені заготівлі. Вони покажуть автора не з найкращого боку. А ось якісний аудіоряд дозволить залучити багато клієнтів, серед яких можуть з'явитись постійні замовники.

Порада №5. Переглянути статистику продажів на майданчику. Від того який вид контенту виставлятиметься на продаж автором залежить його заробіток. Тому перед тим, як задаватися питанням, як заробити музикантові гроші на аудіостоку, необхідно моніторити статистику та виявляти найпопулярніші категорії музики. Якщо почати писати якісну музику в такому стилі продажу, підуть швидше і можна буде напрацювати базу постійних клієнтів.

Порада №6. Чи не виставляти на аудіостоки музику з вокалом. Статистика популярних аудіостоків показує, що найгірше продаються треки з вокальним супроводом. Тому краще його прибрати та продати чистий аудіоряд.

Порада №7. Спілкуватися на форумах аудіостоку та у соціальних мережах. На цих майданчиках, окрім учасників, часто бувають замовники музики, увагу яких можна звернути на твори автора. Також спілкування з іншими користувачами аудіостоку допоможе розібратися з правилами, поставити запитання, що цікавлять, і можливо знайти талановитого музиканта, з яким можна співпрацювати. Якщо всі майданчики для спілкування іншомовні, то можна додатково підтягнути мову та навчитися професійно спілкуватися не лише рідною мовою.

Порада №8. Провести рекламу творчості автора поза аудіостоком та його соціальними мережами. Більше охоплення аудиторії можна отримати, звернувшись до рекламного агентства, до розробників ігор чи додатків, запропонувавши аудіоряд відеоблогерам і т.д. Але не потрібно перестаратися з листами, оскільки організація, що потребує, або людина відгукнеться на лист самостійно.

Порада №9. Не підвищувати та не занижувати ціну на авторський музичний контент. Якщо аудіосток дає можливість самостійно виставляти ціну на композицію, то не варто ставити на неї надхмарну ціну. Але й отримувати копійки за свою працю теж буде нерозумним рішенням. Важливо знайти золоту середину. Ціна має відповідати якості та бути на рівні з іншими конкурентами. Тому спочатку краще виставляти ціну, орієнтуючись на конкурентів.

Порада №10. Підвищувати рейтинг. Автори з високим рейтингом продають записи частіше та за вищою ціною. Тому рейтинг потрібно постійно напрацьовувати. Зробити це можна продавши певну кількість музичних композицій.

Увага! Музика з вокалом, що продається на аудіостоку, може мати успіх лише у двох випадках: якщо виконавець відомий широкому загалу або якщо він має унікальний голос. В інших випадках композиція з вокалом просто загубиться серед інших на аудіосток.

Замість висновку

Творчість – це свобода.

Якщо є час займатись музикою не лише на продаж, придивіться до музичних майданчиків. Безкоштовні аудіостоки – це SoundCloud, Free Music, Archive Musopen та інші. Наприклад, на SoundCloud завантажував свої композиції репер Каньє Вест.

Заробіток на аудіостоках для талановитих музикантів – це чудовий спосіб отримання прибутку. Використовувати такі майданчики для продажу музики дуже легко, а багато популярних аудіостоків пропонують вигідні умови співпраці авторам. Тому регулярний запис якісного аудіоконтенту та продаж його за актуальною для ринку ціною дозволить отримувати стабільний прибуток та постійних замовників для подальшої роботи.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

620.6KПрочитань
11Автори
463Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається