Вільний блогінг – не вільний: як вмирають українські продукти!

Велика кількість українців давно мріяли про справжній якісний український продукт в вільному блогінгу. Який витіснить московський ВС раз і назавжди з українського інформаційного простору.

Вільний блогінг по-справжньому важливий елемент українського суспільства, де люди можуть ділитись своїм досвідом, описувати свої проекти та разом вивчати нові теми.

! Скоріше за все цей матеріал та акаунт будуть видалені, але я не можу не поділитись цим матеріалом. Буду вдячний за вашу оцінку в коментарях та оплески для розголосу.

Проблематика вільного блогінгу в Україні

На сьогоднішній день немає якісного майданчику для вільного написання матеріалів. Велика частина українців читаєм матеріали на відомих закордонних ресурсах, таких як Medium та Reddit, але враховуючи англомовність ресурсів, більшість стикається з проблематикою розуміння викладеного матеріалу. Залишається частина тих людей, які споживають московський ВС. Статистика взята із similarweb на ній показано, що 1,17% аудиторії з України, а це 689 949 людей, так як загальна кількість відвідувань в місяць 58 970 000. Цей процент не враховує людей, які заходять через VPN.

Чи є в Україні власний майданчик для блогінгу

Сьогодні в Україні є власний майданчик – Друкарня, але є певні нюанси. Щомісяця цей ресурс відвідує 670 865 людей, статистика взята із similarweb Ресурс заснований командою із двох людей, які розвивають продукт на скільки ми розуміємо.

Проблематика розвитку українського майданчику в трьох актах

Акт перший: один із авторів публікує матеріал в якому розповідає, що друкарню заполонила велика кількість матеріалів зв’язаних з крипторинком.

Ліричний відступ: з появою Notcoin велика кількість криптопроектів з’явились в 2024 році, вони розвиваються та пропонують свої продукти, автори розповідають про них.

Акт другий: 25 травня власники «Друкарня», по їхніх словах вирішують видаляти всі акаунти зв’язані з крипторинком. Під таке видалення попадає проект та блог «Пісочниця», блог який розповідав аудиторії про розвиток криптовалют, проекти які появляються в цій сфері, розповідав що таке скам та давав приклади таких проектів, так як команда проекту старається перевірити проекти, перед публікацією в блозі. Окрім цього команда писала про CRM для малого бізнесу, і мала плани на написання матеріалів по роботі з лідерами думок, але…

Проект та блог на «Друкарня» з 2 квітня до 25 травня зібрав 68 тисяч прочитань, сама Друкарня давала статистику, що довгочити блогу читають краще ніж в 100% авторів. Тобто, виходить один блог в якого 2000 прочитань за рік, важливіший за блог який за два місяці зібрав 68 000 прочитань.

Ліричний відступ: у правилах самого майданчику немає обмежень щодо кількості посилань, форматування. Команда «Пісочниця» на оборот притримувалась правил та перед публікацією матеріалу старалась максимально перевірити проект. Та просувала не на правах реклами ресурс «Друкарня» на своєму каналі. Скрін правил «Друкарня»

Акт третій: власники приймають рішення видаляти акаунти, які пишуть про крипторинок, «Пісочниця» підпадає під цей перелік та втрачає доступ до свого блогу.

Ліричний відступ: звернувшись за поясненнями до власників «Друкарня», команда отримує відповідь, що їм легше видалити блог чим перевіряти 77 статей. В процесі комунікації, власники все ж погоджуються що матеріали «Пісочниця» несли в собі навчальний характер та дають ряд рекомендацій які команда приймає. На прохання команди «Пісочниця» відновити доступ до блогу з можливістю відредагувати матеріали по нових правилах, які ще навіть прописані, отримує відповідь «На жаль, ми повністю видаляємо профіль»

Дія: власники «Друкарня» на власний розсуд руйнують два місяці роботи. Видалення акаунту без попереджень, зауважень та порад, не зважають на те, що блог не порушував правила. Чи мають вони на це право? Так, звісно це їхній ресурс. Але про що це говорить, що в Україні попри всі сподівання, на жаль немає якісного майданчику для вільного блогінгу і думка одних авторів важливіша за роботу інших.

Чи можливий інший варіант розвитку подій в цьому театрі абсурду?

  • Звісно можливий, допрацювання алгоритмів видачі матеріалів. Приклад ви коли реєструєтесь, ви обертаєте теми які вам цікаві.

  • Категоризація рубрик та ренжування матеріалів, попадання в топ по категорії. Приклад: ви пишете про крипторинок, ваш матеріал попадає в ТОП саме в цій категорії в цій категорії є своя стрічка та фільтр по нових матеріалах. Попадання на головну, якщо справді матеріал набирає більше чим матеріали інших категорій.

  • Можливо зробити ще ряд різних оновлень, щоб продукт став зручним для кожного, але на жаль ми не побачимо цього. Я бачу недооцінку роботи людей, які пишуть блоги, бачу що одна думка важливіша думки іншої людини.

  • При тому, ми зараз бачимо безліч матеріалів, про крипту. Можливо проблема не в тематиці, а в підході?

Прикро бачити як молодий проект йде по шляху вмирання. Так як сьогодні сотням авторів “скажуть ваш акаунт видалений”. Так справді є блоги які копіюють чужі матеріали із того самого ВС, але є справді круті автори, яким немає місця на Друкарня. Сьогодні це криптовалюта, завтра інша тематика.

Ресурс обмежений

Власники проекту, могли б повідомити аудиторію “Друкарня”, що у них обмеженні ресурси і я впевнений, щоб знайшлись як ентузіасти так і люди які б готові були зробити донат на розвиток українського вільного блогінгу, я б був в їх числі. Але на сьогодні ми маємо кейс, який показує, що українські продукти вмирають не реалізувавши себе, а вільний блогінг - не вільний.

Команда “Пісочниця” продовжить розвивати власний проект, ділитись своїм досвідом на власному Телеграм каналі. Але цей матеріал останній, що опублікований на Друкарня. Подальші блоги ми будемо розвивати на закордонних ресурсах, де є чіткі правила, повага до роботи інших людей і авторів.

Дякуємо, кожному за прочитання наших матеріалів, підтримку та довіру.
Надіємось, в якийсь час ми побачимо в українському інформаційному просторі вільний блогінг!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
illaya
illaya@illaya

302Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 26 травня

Більше від автора

  • Всім невігласам – коментаторам присвячується! Криптопроект Notcoin.

    Криптоблогерів звинувачують, що вони розповідають про скам проекти і взагалі вони погані люди. В статті від власників друкарні «Офіційна позиція Друкарні щодо криптоблогерів та подібного контенту» деякі «блогери» інших тематик із захопленням коментують матеріал «нарешті це...

    Теми цього довгочиту:

    Криптовалюта

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Повністю з вами згоден, політика Друкарні щодо користувачів максимально скотська, тому що вони видаляють не тільки матеріал, вони взагалі повністю видаляють аккаунт без жодного попередження. Навіть замислююсь над створенням свого проекту, де не буде такого відношення до читачів та авторів постів. І більше всього мене дивують люди що кричять: “так і треба тим криптанам”, вони не розуміють що проблема не в тематиці як такій, а в тому що розробники не можуть налаштувати адекватним чином алгоритми

Вам також сподобається