Впустіть Linux у своє життя

Я дуже сподіваюсь, що заголовок міг вас розсмішити та ви не подумали, що це якась секта. Проте я хотів би поговорити про зміщення стандарту з Windows. Ця операційна система справді стала вже стандартом для більшості людей, які хоч колись мали персональні комп’ютори: чи то настільні, чи то ноутбуки. Навіть якщо ви потім пересіли на Apple продукцію, чимало з вас встигли поклацати операційну систему від Microsoft. Невже з нею щось не так? Це ви вирішите, а моя справа (зліва) лише вказати. Але спершу…

Спершу був я і мій ПК

Я отримав свій перший ПК у 5 років. Це був 2004 рік, мій Pentium процесор, яким я вихвалявся і думав, що це назва комп’ютера, слугував мені роки. В той час, я користувався Windows XP, якого будуть оспівувати легенди як одна з найкращих операційок. Роки йдуть, я стаю все більш впевнений користувачем ПК до спроможності не те щоб йти працювати системним адміністратором, але допетрати вирішення більшости проблем, за якими до мене звертались. Лиха не знав, стрибав на Windows 7, потім на 10 і згодом на 11, а також змінював складові комп’ютера. Одинадцяті «Вікна» стали для мене фінальним усвідомленням того, куди летить ОС від Майків (хоч це ще можна було усвідомити на 8-й ітерації, але я її пропустив). Система з кожним випуском ставала не тим, що я шукав для себе як користувач.

Екосистема та її Великий Брат

Стрімке бажання Microsoft об’єднати сукупність програмного забезпечення в одну платформу, а саме: все в одному місці і для зручності для кожного — святий намір. Я не буду казати на біле чорне. Це справді комусь є зручним рішенням. Таке є і в Google. Та я не полишаю думку, що проблема не так в ОС, як в самій компанії.

Хоч бийте мене семеро, але я скажу, що Майкрософт це не про створення якісного програмного забезпечення, а про агрегацію бізнес-ідей в прибуток ШЛЯХОМ розробки програмного забезпечення. Це не те саме. Різниця в пріоритетах. Хоч тренди й важливий аспект бізнесу задля його популярності, але з мого досвіду якість не відчувається. Іноді щось хороше й створюється. Та все ж залишімо аналіз їхнього програмного забезпечення на інший довгочит.

Збирання інформації, якщо нехай і не турбує багатьох, є делікатним моментом, щодо якого створюються дискусії та суперечки роками. Когось турбує те, що хтось взагалі збирає дані. Таку тенденцію бачив в англомовному середовищі, але погодьтесь — турбуватись про власну приватність це норма. Якщо говорити про мене, то я легше до того ставлюсь. Проте я не хочу, щоб сервіси операційної системи, виконуючи свою роботу, забирали багато ресурсів мого ком’ютера. Навіть послабивши відстеження, факт того, що з операційною системи та з тебе збирають інформацію коштом ресурсів твого ж комп’ютера є диковинкою. Власникам слабких ПК приготуватись.

Big Brother Is Watching You - 1984 - YouTube
Він бачить твою Вінду і що ти на ній робиш.

Знайомство з Пінгвіном


Перше-перше-перше знайомство з Linux в мене було на одній з робіт, але робота не була пов’язана з розробкою програмного забезпечення. Це була офісна робота якогось клерка. Там стояла Ubuntu. Я лише міг чути про таке. Причина, чому не Windows — слабкі комп’ютери. Це були мініблоки з малою потужністю, які не стягнули б вимоги «віконної» ОС. Та що там, вона і на Ubuntu працювала так собі, хоча звинувачувати саму операційку марно, прожерливим був Google Chrome з великою кількістю вкладок.

Ось ця хрінь була на роботі.



Дякую алгоритмам YouTube, що підкинули мені деяких ґіків в яких стояла система на базі Linux як основна (вони це називають daily driver). Після перегляду такого роду відео, мені все більше почало підкидати відео на цю тему і першим кроком було відео на кшталт «Лінукс дистрибутив для новачків». Таким чином я згадав роботу і вирішив поставити Linux Mint. Даний дистрибутив надзвичайно дружній до користувачів, які прийшли з ОС компанії Майкрософт, оскільки мають схожий UX настільки, наскільки це можливо. Тому цей дистро і радять всім, хто хоче ознайомитись. Далі в мене почалось distro hopping (перестрибування з одного дистрибутиву на інший), де я полюбив Arch.

Ось Arch Linux з Cinnamon (DE)

Нарешті ви дійшли до солодкої частини статті. Здивований, якщо ви це дочитали. Дякую, якщо сюди справді хтось дійшов. Так ось…

Навіщо вам пробувати Linux дистрибутиви?

Я почну з найпростішого. Усі дистрибутиви, які на основі Ubuntu (той ж Linux Mint) чи Fedora є доволі дружні до новеньких і інтуїтивно зрозумілі для Windows-користувача. Там теж є панель завдань в якомусь з її імплементацій з кнопкою Menu, прикріпленими запускачами програм, програмами на фоні та календарем. Залежно від Desktop Environment, вигляд та імплементація може відрізнятись, але всі вони дають знати про свою можливості. Також, якщо досі тягати Linux Mint як приклад, не вимагають обов’язкового користування «терміналом». Усі операції, навіть встановлення, робляться через GUI програми. Хоча користування терміналом дещо покращить ваші навички при більшому бажанні, але це не так страшно, як ви могли десь чути в Інтернеті.

Linux Mint 19.2 Cinnamon Release Notes - Linux Mint
Linux Mint 19.2 Cinnamon release (без кастомізації)

А тепер відповім навіщо ж вам подібна ОС. Це унікальний досвід, з яким зможете відкрити для себе нові погляди, порівняти попередній досвід і переосмислити його вже спробувавши нове.

Оскільки я очікую, що люди знайомі найбільше з Windows, вони можуть думати, що альтернатива це лише Мак, на який їм не вистачає грошей або він їм не доцільний. Або в когось старий ноутбук, який вже здихає. Новенький ССД з Лінуксом оживить його на раз-два. Перевірено особисто мною. Як я вже наводив приклади, це може підійти малому бізнесу, тим паче якщо потрібно лише доступ в Інтернет, а комп’ютери слабенькі. То нехай зменшиться споживання ресурсів машини щонайменше з боку ОС.

Підсумую це так. Оскільки потреби в нас всіх різні, то я не можу надати відповідь під кожного з вас. Тому я пропоную вам лише спробувати або почитати про різні дистрибутиви й вирішити чи воно вам підійде. Ні, це не лише для програмістів і ні, це не лише під ґіків, які технічно підковані. Деякі операції потребуватимуть знань. Проте це стосується і будь-якої ОС. Тоді чому б не почати з легеньких?

Як спробувати?


Спосіб, у який ви можете помацати Linux дистрибутиви, є простіший, ніж це було б з Віндовс чи навіть Mac. Вам достатньо флешки. Навіть встановлювати на комп’ютер не потрібно. Live session чудово запускається через флешпам’ять і не зітре ваші дані поки ви самі не вирішите встановити на якийсь з дисків. Вам достатньо зайти на сайт якогось з дистрибутивів, завантажити .iso файл, флешнути за допомогою програм rufus/balena etcher/будь-яка інша, а далі вставити флешку у комп’ютер і в BIOS’i обрати ваш носій в пріоритеті запуску. Майже те саме як би ви це робили зі свіжим встановленням Вінди (хоча Вінда вже має свій інсталятор на флеш-носії).

Надалі, оберете installation і вам відкриє саму операційну систему, яку ви можете використовувати з флешки (в тому числі гортати стрічки в бравзері чи встановлювати програми).

На які проблеми ви можете натрапити?

Дистрибутиви Linux мають славу в колі користувачів цієї ОС, що NVIDIA погано працює. Проте це не так. Проблема там лише в тому, що сама компанія-виробниця відеокарт не зовсім відкрила код своїх драйверів і колись власники карток мали проблеми з користуванням ОС. Зараз суттєвих проблем нема, як пропріетарні, так і драйвера з відкритим кодом працюють нормально. Я зараз пишу цей текст з RTX 2060. Працює все нормально.

Ще одне з нарікань це ігри. Це відносно правда. Ігри важче встановлювати з багатьма АЛЕ. Важче встановлювати, якщо вони поза Steam. Завдяки Valve, вони доволі гарно просувають ґеймінг на Лінуксі. Не важко здогадатись чому. Через Steam Deck, яка має кернел Лінукс в основі. Вони розробили програму, яку ви можете знати як Proton, яка є фактичним слоєм сумісності на базі WINE. Увімкнути Протон можна через налаштування та ігри, які планувались лише на Віндовс, будуть здебільшого йти на Лінуксі. Винятком будуть ті, які мають анти-чити. Або якісь хитромудрі запускачі. Для прикладу, я не зміг пограти Rust i DayZ, проте ігри Blizzard (WoW/Overwatch 2) певними махінаціями запустились. Тому так, певні проблеми є, але Valve все більше над цим працюють і з’являється все більше сумісних ігор.

Третя проблема, яку я виділив як наче проблемну, але особисто для мене ні — відсутність програм, до яких ви звикли. Тобто так, звичні програми там є, накшталт бравзерів чи месенджерів. Але ось продукції Adobe нема. Тому заміна Photoshop — GIMP. Програмою для малювання буде Krita, заміна IllustratorInkscape, для монтажу — Kdenlive або DaVinci Resolve. Суть ви зрозуміли. Не все, що є на Windows, знайдеться на Linux системах. Але це ідеально підходить для принципу відходження заїжджених програм.


Тут я підходжу до кінця цієї статті. Так багато не сказав, так багато тексту видалив, аби ви не читали довго-довгочит на >3 тисяч слів. Проте знайдеться що сказати у наступних довгочитах. Дайте знати в коментарях про свої думки, радий буду вашим «оплескам» і підпискам. Безпечного вам дня, Слава Україні, р*сні п*зда!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лавашик про ґеймдев
Лавашик про ґеймдев@lavashyk

Веду блоґ про ґеймдев

193Прочитань
1Автори
13Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Змісти свій мовний фокус, або чому ти можеш споживати англійською

    Цей текст буде рефлексією на проблему, яку я помітив впродовж років перебування на просторах української частини Інтернету. Всі роки ми намагаємось споживати максимально українською та відмовитись від російського. Це правильна позиція, я повністю підтримую. Але...

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • RayLib — чудовий спосіб почати програмувати ігри.

    Хороший, але спартанський метод писати ігри багатьма мовами програмування. Якщо колись цікавила ця тема, то це чудовий спосіб почати шлях розробника ігор. Я розібрав сильні сторони цієї бібліотеки та пояснив чому з неї можна почати свій шлях. І не обов'язково починати на Unity.

    Теми цього довгочиту:

    Програмування

Вам також сподобається

  • 30 років проекту Debian

    16 серпня 1993 року нині покійний Ян Мердок (Ian Murdock) анонсував новий проект під назвою "The Debian Linux Release".

    Теми цього довгочиту:

    Debian
  • Дайджест новин за жовтень

    Підсумкова вибірка новин за місяць повертається. Найбільше уваги в жовтні було присвячено свіжому регулярному релізу, який відбувся зі скандалом. Але було й декілька інших цікавих новин.

    Теми цього довгочиту:

    Linux

Коментарі (7)

У linux є одна але дуже гостра проблема це драйвера, точніше це їх або відсутність або не коректна робота.

Вам також сподобається

  • 30 років проекту Debian

    16 серпня 1993 року нині покійний Ян Мердок (Ian Murdock) анонсував новий проект під назвою "The Debian Linux Release".

    Теми цього довгочиту:

    Debian
  • Дайджест новин за жовтень

    Підсумкова вибірка новин за місяць повертається. Найбільше уваги в жовтні було присвячено свіжому регулярному релізу, який відбувся зі скандалом. Але було й декілька інших цікавих новин.

    Теми цього довгочиту:

    Linux