Змісти свій мовний фокус, або чому ти можеш споживати англійською

Вітання усім поціновувачам довгочитів!
Цей текст буде рефлексією на проблему, яку я помітив впродовж років перебування на просторах української частини Інтернету. Всі роки ми намагаємось споживати максимально українською та відмовитись від російського. Це правильна позиція, я повністю підтримую.

Проте як відмовлятись від англійської, якщо ще не усюди є українська? Так, це неймовірно, що ера українізації набрала суттєвих обертів і з усіх закутків мережі лише й чути новини, що десь створили обговорення чи петицію про українізацію. Але рука українського ентузіаста не є всюдисущою. Для очей українського користувача значно більшим охопленням є англійська. Або, борони мене від лиха, є російська. Друге є дуже очевидним вибором для багатьох, через що й пишу цей довгочит. Й справді, наче ж усе на поверхні, правда? Я спілкувався з чималою кількістю людей, в тому числі зі стримерами, які грали в ігри з російською локалізацією. Що ті особи казали?

Ой, а я не хочу напрягатись. Треба, щоб усе було зрозуміло.
Я прийшов/шла розслабитись, не хочу напрягати мозок.

Ці фрази однієї опери є найчастішою відмовкою ведучих трансляцій спробувати зрозуміти ситуацію, в якій опинились українці загалом. Ми споживали вмісти російською через те, що не добре розуміли (або взагалі не розуміли) англійську мову. А через те, що споживали російською, ми не вчили англійську чи недостатньо ефективно це робили. Замкнене коло, яке породило проблему. Тому тепер люди змушені виправдовуватись, що їм тяжко, їм не хочеться, все якось незрозуміло. З іншого боку, я не сумніваюсь в українськості позиції тих, хто так каже. Ці люди можуть бути надзвичайно патріотичними, помічними, навіть класти життя за Україну та українське. Але в голові застряг алгоритм «Наступна зрозуміла мова після української — російська». Це проблема, на яку я хотів звернути увагу і жодним чином не лаяти когось незалежно від того, заслужив хтось чи ні. Це радше про наболіле.

Якщо відкинути те, що ви голову забиваєте російською мовою, так ще й кажете розробнику, що ця мова у попиті в українців. Це шкідництво у формі колоди у колесо усіх локалізаторів, які борються за те, щоб їхній переклад з'явився в улюбленій грі.

Доволі цікава фраза на додачу до двох вище:

Української нема, тому граю російською.

В такому випадку, особа не надто й шукала, як потім з'ясовувалось. Тут два варіянти є: відкрити новостворений сайт з каталогом українських локалізацій або зайти у Telegram-канал «Українізатори ігор».

А тепер до найголовнішого. Я дам вам декілька доріг, якими можна піти для розв'язання цього питання, якщо українська відсутня. Між рядків все ще буде виднітись "вчи англійську", але це й так очевидно, хіба ні? Тут потрібні конкретні поради й спробую вам допомогти з цим. Деякі можна навіть поєднувати. Так ось:

Підбирайте ігри під ваш рівень англійської

Можна було б узагалі сказати "Грайте ігри без надписів", але тут про поради в опанування англійської через ігри, а не забирання її з ваших очей.

Повертаюсь до поради. Існують ігри, де кількість слів є мінімальною, а рівень не надто високий. Чи то головоломки, чи якісь дуже казуальненькі. Спробуйте вчитуватись, щоб очі звикали до англійської. Якщо ж англійською володієте вже не на елементарному рівні, то можна обирати звичні вам.

Перепроходьте улюблені ігри.

Якщо у вас є якісь старенькі ігри чи відносно нові, але в яких ви вже всі штани протерли, то зміна мови інтерфейсу (ха-ха, піймався) допоможе освіжити терміни англійською, якщо ви їх знаєте як «отче наш» російською. Чи то описи вмінь, чи то властивості предметів, а може й репліки персонажів.

Проходження зі словником не така вже й погана ідея...

Якось я чув наступну фразу «Мені що, зі словником сидіти?». Ну, може й так, що тут такого? Підглядати слова не є чимось поганим. Може й не паперовий, а електронний, як вам пасує. Виписуйте вивчені слова десь на сайти з картками, як той Quizlet, де можна потім собі влаштовувати перевірку вивченого.

Хоча може комусь й не зручно у цифровому варіянті, але я надаю саме йому перевагу. Ви ж можете обирати й паперовий, десь у зошиті.

Грайте з іноземцями

Саме ця порада стосується онлайн ігор, нехай це ММО чи кооперативна. Спілкування з іноземцями є важливим способом розвинути розмовні навички та вміння слухати. Ба більше, якщо пощастить, то ви подружитесь з тією людиною і матимете можливість тренуватись.

Важливо, звісно ж, старатись значно більше, ніж писати "ss mid" чи "it's B" (умовні приклади з DOTA 2 та CS:GO). Тобто пробуйте формулювати з думок речення та спілкуватись. Навіть не щодо гри. Гадаю, у вас самих був досвід спілкування з кимось у голосовому чаті всередині гри про усяке. Голосовий чат чудовий інструмент для практичного вдосконалення англійської. Користуйтесь!


На цьому у мене все, висловився так, як міг, без агресії. Навіть якщо не переконав миттєво. Поради є тими, які допомогли мені. Тому я не можу гарантувати, що все для вас, але я певен, що ідею ви підхопили й зробите перші кроки. Якщо ви знаєте кому можна надіслати цю статтю, то це буде для мене честю.

Дайте знати про ваші методи вивчення англійської у коментарях. Дякую за читання та до зустрічі в інших закутках!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лавашик про ґеймдев
Лавашик про ґеймдев@lavashyk

Веду блоґ про ґеймдев

192Прочитань
1Автори
13Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Впустіть Linux у своє життя

    Це стаття-роздуми, яка буде корисна користувачам Windows, яким тісно і не подобається операційна система, якою зараз користуються. Для розширення свого світогляду, надзвичайно корисним є пробувати нове. Так шукаються найкращі рішення. Спробуйте Linux, раптом це те, що шукаєте?

    Теми цього довгочиту:

    Комп’ютер
  • RayLib — чудовий спосіб почати програмувати ігри.

    Хороший, але спартанський метод писати ігри багатьма мовами програмування. Якщо колись цікавила ця тема, то це чудовий спосіб почати шлях розробника ігор. Я розібрав сильні сторони цієї бібліотеки та пояснив чому з неї можна почати свій шлях. І не обов'язково починати на Unity.

    Теми цього довгочиту:

    Програмування

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається