Web3 і освіта: як блокчейн-технології все глибше інтегруються в навчальні заклади

Провідні світові ВНЗ готують майбутніх блокчейн-фахівців, а освітні децентралізовані реєстри приходять на зміну традиційним базам даних. Досліджуємо, як формується нова віха освітнього процесу.


За понад десятиліття існування, блокчейн-технології встигли знайти своє місце в багатьох індустріях, що оперують координацією даних – від рітейлу та маркетингу до логістики та цифровій інженерії. Це й не дивно – гнучка інфраструктура й, особливо, технологічні рішення, що пропонує Web3, роблять блокчейн однією з найзатребуваніших архітектур сьогодення.

Не обійшла ця тенденція й освітній процес – децентралізацію та токенізацію все частіше можна знайти інтегрованою в цифрові системи закладів вищої освіти, а і відповідні просвітні програми.

Але чи є це короткочасним трендом, або ж на наших очах формується новий підхід до системи освіти? Про роль Web3 у просвіті та застосування блокчейну в академічних базах даних – далі в статті.

Web3 як освітній напрямок

За словами Вугара Усі Заде – операційного директора криптовалютної біржі Bitget – близько 40% університетів по всьому світу пропонують студентам принаймні одну спеціальність у сфері блокчейн-технологій.

Так, курси з Web3-технологій вже викладаються у Прінстонському університеті, Університеті Мічіган у США та Цюрихському університеті у Швейцарії. Ба більше, отримати спеціалізацію в блокчейн-технологіях можна й у навчально-науковому Інституті блокчейну (Institute of Blockchain) у Сингапурі.

Піонером у секторі є й Україна. Минулого року Національний університет “Києво-Могилянська академія” запустив магістерську сертифікатну програму “Блокчейн технології” у співпраці з однією з найбільших європейських бірж WhiteBIT, що заснована в Харкові.

Популярність Web3 як обʼєкта фундаментальної освіти глобально зростає. Але в чому секрет такої тенденції?

Відповідь: соціоекономічний вплив. Блокчейн-технології оперують потенціалом для трансформування сфери фінансів, охорони здоровʼя та публічного управління. Усе – завдяки принципам прозорості, підзвітності та безпеки даних.

“Уявімо собі певну дорожню пригоду. При виклику швидка завантажує звіт про пацієнта в блокчейн-мережу, і лікарня отримує повну інформацію про його статус миттєво. Після цього медсестра може вносити свої записи в мережу і передавати їх лікарю, який може отримати доступ до повного звіту через блокчейн. Згодом, лікар виписує ліки і завантажує цю інформацію в блокчейн-мережу аптеки з привʼязкою до пацієнта. У кінці-кінців, страхова компанія також має доступ до всієї інформації, так само як і будь-який фізичний терапевт або спеціаліст, якого потрібно повідомити,” – так описав потенційну інтеграцію блокчейну в систему охорони здоровʼя колишній операційний директор децентралізованої біржі Swapsicle під нікнеймом Bryan.

Новаторство, яке пропонує блокчейн-технології, заручило індустрію Web3 глобальною підтримкою та високим інтересом до неї. Тим не менш, це породжує й проблеми, серед яких – низька освіченість мас щодо блокчейн-технологій.

“У криптовалюті все ще бачать складний і лякаючий інвестиційний інструмент. Крім того, окрім інвестиційного потенціалу, технологічні можливості використання криптовалют і блокчейну залишаються незрозумілими для широкої громадськості,”стверджує Усі Заде.

Останнє опитування Consensys – розробника криптовалютного гаманця Metamask – продемонструвало, що лише 24% респондентів, які чули про Web3, розуміють його сутність. Це означає, що доволі незначна частка людей усвідомлюють потенціал блокчейн-технологій; і в той же час, недостатньою обізнаністю щодо Web3 користуються зловмисники – так само, як і в період знайомства глобальної спільноти з Інтернетом.

“Багато шахраїв використовують криптовалюту як засіб здійснення зловмисних платежів,” – зазначає Арлон Абелло, член філіпінської ради з питань блокчейн-технологій і засновник освітньої спільноти “Global Miranda Miner Group”. Разом із командою він займається просвітницькою діяльністю в блокчейн-індустрії.

“Ми їздимо по Філіппінах і навчаємо якомога більше студентів коледжів і університетів – усе для того, щоб налаштувати життя, серця та розуми молодих людей на обізнаність про криптовалюту та блокчейн.”

Саме навчання молоді Web3-технологіям, вихованням сильної спільноти розробників, присвяченої створенню продуктів Web3, і створення широких можливостей для кар'єрного росту в цій сфері є головними завданнями блокчейн-освіти.

“Поширення знань про блокчейн — життєво важлива складова для перетворення України в цифрову державу. Це правильний курс,”зазначивВолодимир Носов, засновник біржі WhiteBIT, коментуючи запуск спільної з Мінцифри програми з криптограмотності.

Блокчейн як реєстр освітніх даних

Освітній процес передбачає опрацювання величезного масиву персональних даних і їх координацію з академічними документами. Ураховуючи бюрократизованість процесу, перспективи інтеграції в нього Web3-технологій здаються більш ніж виправданими.

“Технологія блокчейн пропонує безпечну платформу для зберігання та перевірки академічних документів. Ця інновація спрощує процес перевірки для роботодавців та навчальних закладів. Завдяки використанню блокчейну встановлення автентичності заявленої кваліфікації особи стає простішим і надійнішим, значно знижуючи ризик шахрайства та підтверджуючи академічні досягнення людей,” вважає Гаятрі Аєнгар, керівниця відділу з інжинірингу, логістики та зростання в DoorDash – найбільшій у США платформі з онлайн-замовлення та доставки їжі.

Простими словами, різноманітні освітні документи, такі як дипломи, сертифікати чи атестати, які сьогодні потребують валідаторів, можуть бути перевірені та збережені в базі даних автоматично за допомогою блокчейну. Як тільки задовольняються задані параметри, смарт-контракти на основі блокчейну виконують всю роботу з миттєвим, самозапускаючим затвердженням документів.

Схожа ініціатива була анонсована в Україні компанією WhiteBIT, яка оголосила про впровадження освітніх сертифікатів у вигляді NFT на блокчейні Whitechain.

Така технологія дозволить студентам швидко отримувати доступ до своїх записів та безпечно ділитися ними з потенційними роботодавцями, що в умовах повномасштабного вторгнення та ризиків утрати оригіналів тільки підтверджує важливість електронного формату освітніх документів.

Окрім цього, це зменшує навантаження на роботодавців, оскільки їм більше не потрібно проводити трудомісткі перевірки біографічних даних, щоб підтвердити справжність досягнень заявника. Хороша річ у тому, що вона залишається недоторканою незалежно від зовнішніх проблем.


Перспективи інтеграції блокчейн-технологій в освітній процес поступово стають фактичними здобутками.

Web3 стає невідʼємним елементом академічної діяльності, а разом із цим – повноцінною та, можливо, головною індустрією BigTech поточного десятиліття. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається