Web3 у дії: як нові технології реформують криптовалютний простір

WhiteBIT, Blocksport і Metamask як прояви синергії крипти та Web3

Зображення створено автором у графічному редакторі Canva © Автор бере на себе авторські права та відповідальність за походження

Наразі ми є спостерігачами повільної, але невпинної еволюції технологічного сектору Web3, який останнім часом здійснює вирішальні кроки в досягненні своєї головної мети – стати не окремою нішею, а всебічно витіснити традиційний Інтернет (або, інакше кажучи, Web2). Прискорення розвитку, яке спостерігається у Web3, справді приголомшує, а його плоди перевертають хід подій – усупереч тому, що вони є буквально лише концептами, більша частина Web3 проектів покидає межі лише ідеї та перетворюється на цілком реальні новинки, які вже творять досконаліше майбутнє для нас із вами. Ентузіасти web3 завжди прагнули спричинити не лише дебати та прогнози, але й викликати цікавість до індустрії. Як сталося, що Web3 позбувся хибного сприйняття як специфічної сфери і перетворюється на мейнстрімну технологію, особливо у криптосфері? Проллємо світло на основні чинники, що сприяли зростанню популярності продуктів Web3.

Зміна трактування та переосмислення концепції

Давайте подивимося правді в очі: для переважної більшості людей Web3 є абсолютно невідомим терміном, а для багатьох інших - це щось з області ракетобудування. Так, згідно з нещодавнім опитуванням, проведеним компанією Consensys, лише 24% респондентів розуміють, що таке Web3. Утім, суть його досить проста – Web3 позначає нову модель інтернету, побудовану на засадах децентралізації, блокчейн-технологіях та токенованій економіці. Щоправда, таке визначення не є загальноприйнятим - зокрема, Ілон Маск вважає цей термін лише маркетинговим слівцем. Але насправді ж низка проектів, які відносять до категорії Web3, насправді не відповідають цьому терміну. Чи, можливо, правильніше було б сказати, що визначення Web3, до якого ми звикли, є туманним і неактуальним?

Діаграма демонструє частку респондентів, що розуміють дефініцію терміну Web3. Переклад: “Тільки 24% опитуваних глобально знайомі з ідеєю Web3”. Джерело: дослідження Consensus “The state of Web3 perception around the world”

Очевидно, що існують проекти, які повністю відповідають початковому поясненню Web3: починаючи з MetaMask і закінчуючи такими революційними проєктами, як WB Soul - екосистема криптобіржі WhiteBIT, основна ідея якої полягає в непередаваності і незмінності даних, вбудованих у власний блокчейн WB Network, або MEDICLE – медичний Web3 сервіс, розроблений на основі децентралізації і блокчейн-технологій (цікавий факт: його токен котирується на згадуваній вище біржі WhiteBIT). За великим рахунком, обидва приклади використовують блокчейн як невідʼєний елемент, а отже, претендують на те, щоб вважатися Web3-проектами. Але якби я вам сказав, що є представники сфери Web3, які використовують технології, відмінні від блокчейну?

Примітно, що існують Web3-продукти, які не відповідають загальноприйнятому визначенню цього терміну, але не вагаються розширювати межі своїх технологічних розробок. Зокрема, інтеграція штучного інтелекту (ШІ) є поширеною тенденцією сьогодення. Велика кількість новинок і продуктів, таких як SingularityNET, TARS Protocol, Cortex стали прикладами успішної синергії децентралізації, блокчейну та штучного інтелекту. Чи означає це, що ці додатки не можна вважати Web3-додатками? Звісно ж, ні. Ідея, яку я прагну донести, полягає в тому, що невідомість навколо тлумачення ідеї Web3 призвела до абсолютно нового, більш складного розуміння цієї концепції - очевидно, що характерність використання технологій блокчейну та розподіленого реєстру не є головним критерієм.

Насправді, Web3 - це не просто обовʼязкове застосування конкретної технології, а новий підхід до використання найсучасніших можливостей у прагненні створити та популяризувати більш просунутий щабель Інтернету.

Проблеми конфіденційності та цифрової ідентичності як найбільш нагальні виклики

Давайте змінимо послідовність статті і повернемося до дослідження Consensus – джерела унікальних інсайтів. Відповідно до нього, 79% користувачів по всьому світу прагнуть більшого контролю над своєю ідентичністю в Інтернеті. Це чітко вказує на те, що люди шукають нові шляхи для того, щоб мережа містила більше інформації про них, яка вирізняє їх як особистість: працевлаштування, місце проживання, освіта, медична історія тощо. Наразі ці дані зберігаються в соціальних мережах або на інших веб-ресурсах, які, по суті, перебувають під контролем третіх осіб, а отже, користувач не може отримати повний контроль над ними.

Діаграма демонструє частку респондентів, які прагнуть більшого контролю над власною цифровою ідентифікацією. Переклад: “79% (опитуваних) хочуть більше контролю над власною особистістю в Інтернеті”. Джерело: дослідження Consensus “The state of Web3 perception around the world”

Відповідно, такі настрої є рушійною силою децентралізації - технологія розподіленого реєстру, тобто смарт-контракти або P2P-торгівля, гарантують, що посередники не матимуть доступу до будь-яких даних або облікових записів, які являють собою цифрову ідентифікацію.

Багатофункціональність і безпека - це саме ті критерії, яких потребує більшість користувачів.

Розробники Web3 досконало обізнані у цій проблемі, тому пропонують нестандартні рішення для її вирішення. Серед них: смарт-контракти - автоматизовані та само-виконувані програми, які встановлюють унікальну мережу між сторонами; децентралізовані центри обробки даних; концепція Віталіка Бутеріна Decentralised Society (DeSoc, буквально: "Децентралізоване суспільство)", невідʼємною складовою частиною якої є вже згаданий вище soulbound. Його ідея полягає у створенні так званих "душ" - гаманців, які міститимуть Soulbound Token (SBT) - незмінні атрибути, що міститимуть облікові записи, документи про освіту, кваліфікацію та інші життєво важливі дані.

Крипта як основний рушій Web3

Тим не менш, проаналізувавши умовиводи, представлені вище, можна простежити цікаву тенденцію — ініціатором Web3 як технологічного явища є саме проєкти, засновані на технології блокчейн і криптовалютах. Левова частка таких сервісів (деякі з них наведені на початку статті), як Metamask, WB Soul, Solidity і той же самий DeSoc — усі вони побудовані навколо цифрових активів з точки зору технологічної структури або субʼєкту надання послуг. Фактично, сама термінологія зʼявилася саме за авторства співзасновника мережі Ethereum Гевіном Вудом, яка теж використовує криптовалюти як інструмент фінансування й операцій усередині блокчейну. У 2014 році, коли Web3 уперше зʼявився на вустах технокомʼюніті, усе більшого й більшого поширення зазнали якраз криптовалюти, а також децентралізований підхід до розробки мереж.

Отже, із цього можна зробити висновок, що криптовалюти, насправді, і є головним інструментом індустрії Web3. Чи ні?

Насправді, через велику популярність цифрових активів, Web3 дійсно почав ототожнюватися з ними як головним аспектом індустрії. І це не дивно з огляду на те, що криптопроєкти активно використовують аспекти цього поняття та технологічний підхід, який воно закладає. Та насправді, криптовалюти — це лише один із інструментів Web3. Хоч вона і є важливою, вона не є ґрунтом для еволюції всесвітньої мережі. Для Web3, крипта є лише ланкою — так, однією з ключових, але не єдиною й навіть не тією, що формує ідею третього покління Інтернету.

У якості доказу моєї тези, варто згадати хоча би той факт, що не тільки Web3 використовує крипту, а й крипта використовує переваги Web3, демонструючи можливість розмежування цих двох індустрій. Як приклад можна навести останню колаборацію криптовалютної біржі WhiteBIT із сервісом Blocksport, що пропонує Web3 рішення для шанувальників спорту. Та це — не єдиний кейс використання криптою переваг Web3 технологій. Зокрема, та ж WhiteBIT активно імплементує Web3 у власні сервіси, зокрема для автентифікації користувача через Web3 гаманець, або ж Web3 депозиту на біржі, а також отримання Unstoppable Domain — унікального доменного найменування для підключення до нього адрес Web3 гаманців.

Висновки

Зважаючи на всі вищевикладені фактори, користувачі у всьому світі переживають підвищений попит на вирішення проблем, які нівелюються завдяки застосуванню Web3-технологій. Таким чином, інтерес до продуктів цієї галузі стрімко зростає. Безумовно, у статті не перераховано повний спектр переваг Web3 та недоліків Web2, окрім найважливіших із них. Прагнення розвивати безпечну цифрову ідентичність і тенденція зміни розуміння терміну Web3 є своєрідними каталізаторами, що зумовлюють невпинний ріст популярності сервісів у цій царині.

Для більшого розуміння теми:

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається