Соціальні мережі беруть на себе роль e-commerce платформ, які з’єднують користувачів із брендами. Дослідження HubSpot показує, що 87% маркетологів, що продають у соцмережах, вважають ці канали ефективними. А 17% опитаних споживачів роблять там покупки, найбільше — зумери. 

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

В Україні понад 24 млн людей користуються соцмережами. Тому бізнесу варто використовувати їх, щоб збільшувати продажі. Ось кілька порад, як це робити.

Оберіть свої соцмережі

Станом на початок 2024 року соціальними мережами в Україні користувалися 24.3 млн людей, за даними дослідження DataReportal. Найпопулярніші соцмережі серед українців:

Facebook — майже 14 млн користувачів. Хоча з жовтня 2023 року по січень 2024-го спостерігався спад рекламного охоплення.

TikTok — 16.5 млн українців мають акаунти в соцмережі. З початку 2023 року до початку 2024-го потенційне охоплення реклами TikTok в Україні зросло на 3.5 млн (+26.6%).

Linkedin — понад 5 млн. У період з жовтня 2023 року по січень 2024-го було помітне зростання рекламної аудиторії — плюс 300 тис.

X (Twitter) — 4.55 млн користувачів. 

Instagram — близько 12.4 млн. І в період з жовтня 2023 року по січень 2024-го охоплення виросло на 100 тис.

Youtube — 24.3 млн. Водночас потенційне охоплення реклами за рік впало на 2.4 млн.

Також однією з найпопулярніших соцмереж серед українців є Telegram. За даними дослідження Слово і Діло, в Україні ним користується понад 10 млн людей. 

Цифри — не єдиний орієнтир. Враховуйте, якими соцмережами користуються ваші потенційні клієнти. Для цього:

1. Подивіться на своїх поточних покупців. Проведіть серед них опитування й запитайте, яким соцмережам вони віддають перевагу та які потреби там закривають: спілкування, читання новин, відстежування знижок брендів тощо. Також перегляньте демографічні дані своїх акаунтів і використовуйте аналітику соцмереж, щоб відстежувати зацікавленість аудиторії.

2. Проаналізуйте, яка соцмережа найбільше відповідає потребам вашої ЦА. Instagram — просування продуктів з візуальним фокусом. Facebook — створення сторінок бізнесу для формування спільнот. YouTube — для пошуку та огляду товарів. Tik Tok — залучення аудиторії через великі обсяги трендового короткого контенту. Telegram — для повідомлень про новинки або спеціальні пропозиції. LinkedIn — для залучення професіоналів і представників бізнесу. 

3. Перевірте, де ваші конкуренти найбільш активні та який контент публікують. Так побачите, що працює, а що — ні, і матимете корисну інформацію для своєї стратегії.

Створюйте корисний контент

Контент залучає користувачів, збільшує трафік і конверсії. Тому не дивно, що в опитуванні HubSpot майже третина маркетологів використовують контент-маркетинг, а 90% планують зберегти або збільшити свої інвестиції в цю стратегію. 

Але контенту в соцмережах занадто багато. Як виділятися? Комунікація має не тільки відповідати формату соцмережі та зацікавленням аудиторії, але й бути корисною саме для покупців. Який це контент:

Тексти. Новини компанії або галузі, кейси бізнесу, дописи про продукти, інструкції або поради з вибору та користування товаром або послугою, відповіді на питання клієнтів або добірка відгуків. 

Зображення, графіка та меми. Світлини з магазинів і шоурумів, фото продуктів від покупців, візуалізація статистики.

Відео. Презентації продуктів, професійні поради, відеоінструкції, демонстрація користування продуктом, огляди з виробництв.

Щоб збільшити органічний трафік, використовуйте UGC-контент, створений користувачами. Тут важитиме не кількість підписників, а якість контенту та його користь для інших споживачів. Як залучати аудиторію до таких ініціатив, ми писали у нашій статті.

Працюйте з мікроінфлюенсерами

За даними Statista, 26% опитаних компаній витрачають до 40% маркетингового бюджету на інфлюенс-маркетинг. Kantar пише, що у 2023 році в співпрацю з інфлюенсерами інвестувала майже половина опитаних маркетологів, а 59 % — збільшуватимуть витрати на це у 2024-му.

Підтверджує впливовість інфлюенсерів і дослідження HubSpot: 23% маркетологів використовують інфлюенс-маркетинг, а 87% з них — планують зберегти або збільшити свої інвестиції в нього. З ким працюють ці маркетологи: 

64% — з мікроінфлюенсерами (від 10 000 до 100 тис. підписників) 

44% — з макроінфлюенсерами (від 100 тис.)

22% — з наноінфлюенсерами (менш як 10 тис.) 

І тільки 17% маркетологів залучали знаменитостей або впливових людей, які мають понад 1 мільйон підписників.

Працювати з мікроінфлюенсерами вигідно, бо вони:

  • відкривають доступ до згуртованих, зацікавлених і лояльних спільнот

  • ефективніше мотивують споживачів купувати ваш продукт

  • можуть спеціалізуватися на вузькій ніші, для якої релевантні ваші послуги чи товари

  • легше встановлюють довгострокові партнерські відносини

Не ускладнюйте досвід клієнта

Зробіть взаємодію клієнтів з вашим брендом через соцмережі максимально комфортною:

Синхронізуйте залишки товарів і ціни на них між інтернетом-магазином, соцмережами та складом. 

Спростіть оформлення замовлення. Клієнт не буде вести багатоетапне листування в соцмережі, щоб замовити товар. Тому підготуйте зрозумілу форму для покупок або одним посиланням перенаправляйте із соцмереж на сайт магазину.

Якщо відповідь на звернення клієнта потребує часу, повідомте, коли дасте фідбек, або запропонуйте швидші альтернативи — наприклад, дописи-інструкції, добірку поширених запитань, відео. 

Використовуйте чат-боти. Щоб зменшити навантаження на саппорт, але одночасно не залишати клієнтів без підтримки, залучайте чат-боти. Це один з найпопулярніших маркетингових інструментів бізнесу в Telegram. Чат-боти можуть пропонувати відповіді на поширені запитання, оновлення статусу замовлень або персоналізовані рекомендації.

Продавайте наживо

Тренд в e-commerce на 2024 рік — livestream shopping в Facebook Live, Instagram Live, TikTok Live та на інших майданчиках. За прогнозами McKinsey, до 2026 року продажі наживо складатиму 20% від усієї світової електронної комерції. 

Продажі в соцмережах наживо — джерело невикористаного потенціалу, тому маркетологам варто бути більш уважними до цього формату. У своєму дослідженні Ogilvy пише: 31% респондентів кажуть, що завдяки трансляціям роблять більш розважливі покупки. А 66% опитаних компаній — що такий контент працює краще, ніж звичайна реклама. 

Що компанія може робити на лайвах:

Демонструвати та продавати свої продукти напряму через соцмережі або по посиланню в інтернет-магазині. Щоб привабити покупців, пропонуйте знижки та бонуси, які діятимуть лише під час прямої трансляції.

Просувати продукт — відповідати на запитання клієнтів, показувати їм залаштунки бізнесу чи виробництва та розповідати про використання продукту, щоб підігрівати інтерес до наступних відео.

Розповідайте аудиторії про майбутні онлайн-трансляції та давайте їм можливість залишити свої запитання. Це можуть бути анонси в соцмережах і на сайті.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ідеї для Вашого Бізнесу
Ідеї для Вашого Бізнесу@ua_bizidea

Канал №1 для підприємців

3.1KПрочитань
1Автори
7Читачі
На Друкарні з 8 квітня

Більше від автора

  • Як безкоштовно рекламувати бізнес в Google

    Безкоштовна реклама в Google доступна всім, хто має привязку підприємства до місця офлайн. Це може бути офіс, склад, пункт самовивезення, магазин та ін. Є за що зачепитися? Тоді читай далі ти за крок від важливого та корисного інструменту просування.

    Теми цього довгочиту:

    Маркетинг
  • Бізнес на консалтингу

    Загалом консалтинг це будь-який процес, у якому хтось дає якісь поради. І тут немає обмежень: це 1 година чи 150. Але ми говоримо про нього не як про дисципліну чи термін, а як про сервіс.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається