Як штучний інтелект може допомогти учням

Оскільки системи штучного інтелекту відіграють все більшу роль у повсякденному житті, вони змінюють і світ освіти.

ChatGPT від OpenAI, Bing від Microsoft та Bard від Google несуть у собі як ризики, так і можливості.

В. Ян О'Бірн, Доцент кафедри навчання грамоті Чарльстонського коледжу, у своєму дописі наводить чотири способи, якими, на його думку, ці системи можна використовувати, щоб допомогти учням в навчанні.

1. Диференційоване навчання

Вчителів навчають визначати навчальні цілі всіх учнів у класі та адаптувати навчання до конкретних потреб кожного учня. Але коли в класі 20 і більше учнів, проводити повністю адаптовані уроки не завжди можливо. Кожен навчається по-різному.

Система штучного інтелекту може спостерігати за тим, як учень виконує поставлене завдання, скільки часу на це йде і чи успішно він його виконує. Якщо учень відчуває труднощі, система може запропонувати допомогу; якщо ж учень досягає успіху, система може запропонувати  складніші завдання, щоб заохотити його цікавість.

Такий тип зворотного зв'язку в реальному часі часто важко забезпечити вчителю чи школі для окремого учня, не кажучи вже про цілий клас чи кампус. Доведено, що адаптивні навчальні інструменти зі штучним інтелектом швидко і динамічно вносять зміни в навчальне середовище, контент і завдання, щоб допомогти учням засвоювати більше і швидко вдосконалюватися.

Наприклад, дослідники з Інституту людино-комп'ютерної взаємодії (Human-Computer Interaction Institute) Університету Карнегі-Меллона навчили систему розв'язувати математичні задачі. Система може слідувати інструкціям людини-наглядача, щоб зрозуміти математичні правила й адаптувати свій підхід до проблем, з якими вона ніколи раніше не стикалася. Система також може ідентифікувати області, де їй довелося зробити кілька спроб, перш ніж знайти правильну відповідь, позначити їх для викладачів як місця, де учні-люди можуть заплутатися, і виокремити методи, які система використовувала для більш ефективного знаходження правильної відповіді.

2. Інтелектуальні підручники

Дослідники зі Стенфорда розробляють і тестують прототип так званого "інтелектуального підручника" під назвою "Inquire". Це застосунок для iPad, який контролює фокус і увагу учнів під час читання, звертаючи увагу на те, як учні взаємодіють з програмою. Інтерактивний текст містить визначення ключових слів, доступних за допомогою дотику або кліку, і дозволяє учням виділяти й коментувати їх під час читання.

Підручник також може пропонувати запитання щодо змісту та напрямів подальших опитувань, які можна налаштувати для кожного учня окремо. Підручник може змінювати зміст текста, а також містити додаткові фотографії, відео та матеріали, які допоможуть учням зрозуміти те, що вони вивчають.

3. Удосконалення оцінювання

Освітнє оцінювання фокусується на тому, як викладач визначає, чи засвоює учень те, чого його навчають. Традиційне оцінювання - есе, тести з множинним вибором, запитання з короткими відповідями - мало змінилося з часів сторічної давнини. Штучний інтелект має потенціал змінити це, виявляючи закономірності навчання, які можуть бути неочевидними для окремих викладачів чи шкільних адміністраторів.

Наприклад, компанія Duolingo, що займається викладенням мов, використовує штучний інтелект і машинне навчання для створення та оцінювання тестів на знання англійської мови для університетів, компаній та державних установ. Тести починаються зі стандартних запитань, але залежно від того, як учень справляється з ними, система обирає складніші або простіші запитання, щоб швидше виявити здібності та слабкі місця учня.

Інший проєкт оцінювання, Reach Every Reader, у якому беруть участь Гарвардська вища школа освіти, Массачусетський технологічний інститут і Університет штату Флорида, створює навчальні ігри, в які батьки можуть грати зі своїми дітьми, навчаючи їх читати. У деяких іграх дорослі та діти грають роль персонажів, заснованих на реальних життєвих сценаріях.

Ці ігри можуть допомогти батькам і вчителям ефективно визначити, чи читають діти на належному рівні, і допомогти їм у цьому, якщо вони відстають.

4. Персоналізоване навчання

Персоналізоване навчання відбувається тоді, коли інтереси та цілі учнів керують навчанням. Вчитель є радше фасилітатором, тоді як що, чому і як навчатися, здебільшого диктує сам учень. Системи штучного інтелекту можуть забезпечити індивідуалізоване навчання, пристосоване до індивідуальних інтересів кожного учня.

Адаптивні навчальні системи зі штучним інтелектом можуть швидко визначити, коли учень відчуває труднощі, а потім надати йому відповідний рівень підтримки, щоб допомогти йому досягти успіху. Коли учень демонструє, що він засвоїв матеріал або навичку, інструмент ШІ пропонує складніші завдання і матеріали, щоб ще більше випробувати його.

Чат-боти використовуються для реагування на текстові або усні запити. Багато людей взаємодіють з чат-ботами, коли ставлять запитання Alexa або Siri. В освіті чат-боти з системами штучного інтелекту можуть допомагати учням, надаючи їм персоналізований зворотний зв'язок або допомогу в потрібний момент. Ці чат-боти можуть відповідати на запитання про зміст або структуру курсу. Це допомагає учням відстежувати власне навчання, зберігаючи їхню мотивацію та зацікавленість.

Подібно до автоматизованого плейлиста з музичними або відеорекомендаціями, освітня система рекомендацій на основі штучного інтелекту може генерувати адаптовані запитання для оцінювання, виявляти непорозуміння і пропонувати нові теми для вивчення. Ці технології штучного інтелекту можуть допомогти учням сьогодні та в майбутньому.


Сподобалась публікація? Дуже на це сподіваюсь, адже автор відшукував матеріал, перекладав, редагував та адаптовав його для того, щоб читання приносило не лише задоволення, але й було корисним. Можете підтримати його донатом. Навіть 1 гривня принесе радість!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Артем
Артем@artem

Намагається збагнути світ

3.1KПрочитань
8Автори
44Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Провести School Maker Faire і вижити. Власний досвід

    24 травня 2024 року в Ukrainian Global School пройшов School Maker Faire подія, що об'єднала учнів, вчителів та батьків навколо ідей STEAM (наука, технології, інженерія, мистецтво та математика). Це було справжнє свято винахідливості, креативності та практичного навчання.

    Теми цього довгочиту:

    Maker Faire
  • Чому micro:bit краще за Arduino для початкової школи

    В сучасному цифровому світі дуже важливо щоб діти вивчали основи програмування та електроніки. Погодьтесь, якщо ти розумієш, як влаштована та чи інша технологія, у тебе менше шансів потрапити в якесь незручне становище.

    Теми цього довгочиту:

    Освіта
  • “Другий Мозок” своїми руками

    Після невеликої перерви я вирішив повернутися до теми Продуктивності та Роботи з інформацією. Якщо до цього я робив переклади матеріалів, то цей довгочит вже авторський.

    Теми цього довгочиту:

    Продуктивність

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається