Фондові сектори: основи, які вам потрібно знати (частина 1)

Глобальний фондовий ринок можна розділити на певні групи або «сектори фондового ринку». Організація величезної кількості акцій таким чином допомагає трейдерам переглядати активи більш керованим способом під час торгівлі.

Ефективність фондових секторів може суттєво відрізнятися: деякі сектори йдуть за долею основної економіки, тоді як інші працюють краще під час економічних спадів. Знання характеристик різних фондових секторів дозволяє трейдерам переходити до більш розширеного аналізу капіталу, наприклад, як оцінити акцію.

Промислові

Промисловий сектор складається з компаній, які виробляють або надають послуги, пов’язані з машинами та обладнанням, яке використовується у виробництві та будівництві.

Загалом, сектори фондового ринку різною мірою пов’язані з основною економікою, а промислові акції особливо чутливі до її злетів і падінь. Акції, які рухаються так само, як і загальна економіка, називаються « циклічними акціями », оскільки їх ефективність тісно пов’язана з місцем розташування економіки в діловому циклі.

Коли економіка розвивається, заводи збільшують свої потужності, щоб задовольнити зростаючий сукупний попит, що призводить до збільшення доходів. Коли економіка переживає спад, підприємства та споживачі витрачають менше. Зменшення витрат (попиту) призводить до зниження продажів і доходів промислових акцій.

Таким чином, щоразу, торгуючи промисловими акціями чи будь-якими іншими циклічними акціями, корисно мати тверде розуміння того, де зараз знаходиться економіка та куди вона може рухатися. Трейдери часто використовують індекс капіталу як орієнтир для показників економіки в цілому. Найпопулярніші індекси можна переглянути на нашій сторінці основних фондових індексів , зокрема: S&P 500 , FTSE 100 , DAX 30 , ASX 200 та індекс Hang Seng .

До популярних промислових акцій належать:

  • General Electric Co. (CE )

  • Caterpillar Inc. (CAT

  • Uber Technologies (UBER)

  • United Airlines Inc. (UAL)

Основні матеріали

Основні матеріали або сировина включають нафту , золото , папір і камінь. Найпоширенішими матеріалами в секторі запасів є видобуток, наприклад, метали та руда. Таким чином, цей сектор включає компанії, які займаються відкриттям, розробкою та переробкою сировини.

Багато підприємств покладаються на компанії в цьому секторі для отримання ресурсів, необхідних для виробництва кінцевого продукту. Наприклад, виробники меблів покладаються на компанії, які фізично вирубують, збирають і транспортують дерева, які потім переробляються на придатну для використання деревину для кінцевого продукту.

Загалом, основні матеріали зустрічаються в природі, і більшість із них мають кінцевий характер. Інші придатні для багаторазового використання, але все ще обмежені в постачанні в будь-який момент часу.

Популярні запаси основних матеріалів включають:

  • DuPont de Nemours Inc.

  • BHP Billiton

  • ArcelorMittal

  • Ріо Тінто

Енергія

Енергетичний сектор включає запаси, які прямо чи опосередковано беруть участь у виробництві або розподілі електроенергії для економіки. Ці компанії працюють в одній або кількох із наведених нижче галузей: буріння й видобуток нафти й газу, трубопровідна інфраструктура, підприємства електроенергетики та природного газу , гірничодобувні компанії, відновлювані джерела енергії та хімікати.

Компанії в цій галузі належать до категорії невідновлюваних або відновлюваних джерел енергії. До останнього в останні роки інтерес зростає.

Запаси енергоносіїв, як правило, коливаються залежно від ціни основного товару та інших факторів. Цей зв’язок має сенс, оскільки ціна основного товару визначає, за скільки виробник може його продати.

Популярні акції енергетичного сектора включають:

Ексон Мобіл

BP

Royal Dutch Shell

Шеврон

Споживчі продукти

Сектор споживчих товарів включає всі запаси, які забезпечують продукти першої необхідності , речі, без яких споживачі не готові обійтися. Деякі з цих продуктів є основними продуктами, як-от хліб, рис і кукурудзяне борошно, але асортимент було розширено за рахунок таких товарів, як алкоголь і тютюн.

Сектор можна розділити на 6 галузей:

  • Продукти харчування

  • Роздрібна торгівля продуктами харчування та основними товарами

  • Напої

  • Товари для дому

  • Особисті продукти

  • Тютюн

Основні споживчі продукти вважаються нециклічними, захисними або « безпечними запасами », оскільки людям необхідні товари першої необхідності для життя, незалежно від того, чи економіка перебуває на підйомі чи в рецесії . Як наслідок, споживчі товари зазвичай характеризуються стабільними дивідендами та прибутками, але, як правило, страждають від низького зростання загального бізнесу. Нециклічний характер споживчих основних запасів означає, що вони часто користуються попитом, коли більш чутливі до циклу запаси падають під час економічного спаду.

Споживчі продукти є висококонкурентною галуззю, оскільки компанії продають подібні продукти, мало чим відрізняючи їхню пропозицію від конкурентів. Тому для цих компаній важливо мінімізувати витрати та постійно шукати нові та інноваційні технології, намагаючись стримати витрати.

Серед популярних споживчих товарів:

  • Pepsi Co.

  • Colgate-Palmolive Co.

  • Philip Morris International Inc.

  • Компанія Kroger Co.

На власний розсуд споживача

Споживчі дискреційні акції - це компанія, яка продає продукт або послугу, які вважаються «неосновними». Цей сектор фондового ринку включає такі компанії, як Amazon і Nike, які пропонують якісні товари та послуги, привабливі для споживачів із вищим наявним доходом.

Споживчі дискреційні акції, як правило, процвітають, коли економіка йде добре . Коли економіка близька до повної зайнятості, сукупний попит на товари та послуги зростає, і люди, як правило, мають більше грошей, що залишаються після покупки найнеобхіднішого.

Трейдери та інвестори часто віддають перевагу дискреційним акціям споживачів у країнах, де швидко зростає середній клас або коли економіка входить у фазу відновлення економічного циклу.

Популярні дискреційні акції споживачів включають:

  • Macy's Inc

  • Amazon

  • Найк

  • Ford Motor Co

Охорона здоров’я

Сектор фондового ринку охорони здоров’я складається з компаній, які надають медичні послуги, медичне страхування та виробляють медичне обладнання та ліки.

Медичний сектор отримує переваги від прогресу в технологіях і дослідженнях, які допомагають надавати рятівне лікування або ліки. Фармацевтичні запаси в секторі, як правило, нециклічні , оскільки пацієнти потребують основних ліків незалежно від стану економіки.

Цей фондовий сектор також дещо залежить від демографічних показників. Розглянемо покоління «бебі-бумерів»: його велика когорта зараз пенсіонерів, людей похилого віку та потребує посиленого медичного обслуговування. Це означає, що попит на товари та послуги в секторі охорони здоров’я може зрости, що призведе до збільшення прибутку для сектора.

Однак є деякі потенційні підводні камені. Фармацевтичні компанії, які прагнуть представити новий препарат, часто інвестують мільйони доларів у дослідження та розробки, і все це може бути марним, якщо, наприклад, регулюючий орган відмовить у схваленні препарату. Це може призвести до значних коливань курсу акцій, оскільки оптимізм перетворюється на паніку.

До популярних медичних акцій належать:

  • Pfizer

  • Новартіс

  • Джонсон і Джонсон

  • Indivior PLC

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Форекс Бокс
Форекс Бокс@forexbox

3.6KПрочитань
8Автори
10Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається