Як створити бізнес на будівництві будинків

Зміст

Бізнес на будівництві приватних будинків залишається однією з найприбутковіших сфер підприємництва завдяки високій маржинальності та неослабному попиту. Розбираємося, як відкрити свою будівельну фірму.

Плюси і мінуси будівництва котеджів

Незважаючи на очевидну складність робочого процесу, будівництво є досить привабливою сферою вкладень. Розглянемо докладніше її переваги та недоліки.

Плюси

  • Високий попит. Дедалі більше сімей схиляються до переїзду в котеджні селища. Причин багато: погана екологія в містах, транспортна мережа, що стрімко розвивається, можливість поліпшити свої житлові умови, не втративши в грошах.

  • Висока рентабельність. Націнка на готові котеджі може доходити до 100% і вище, все залежить від місцевого ринку, перспектив розвитку інфраструктури та якості земельної ділянки, яку ви придбали під будівництво.

  • Не хочете вкладатися в землю і шукати покупця на готовий будинок? Можна будувати котеджі на замовлення за готовим планом або за проєктом замовника. Тоді буде і менше вкладень, і менше ризиків.

  • Варіативність. Ви можете спеціалізуватися на зведенні дерев'яних котеджів, цегляних, каркасних або кам'яних будівель. Від цього залежатиме обсяг, швидкість і вартість робіт. Обирайте те, що бачите більш перспективним.

  • Немає проблем із пошуком персоналу. Будівельників, які виконують різноманітні види робіт, на ринку дуже багато, і ви завжди зможете підібрати потрібних людей.

Мінуси

  • Дуже висока конкуренція. Заходячи на будівельний ринок, ви будете конкурувати і з представниками малого бізнесу, і з великими девелоперами. Багато в чому цього можна уникнути, віддаючи перевагу бізнесу за франшизою, особливо якщо йдеться про компанію, відому на ринку.

  • Якщо ви плануєте продавати готові будинки, це потребуватиме великого стартового капіталу, левова частка якого піде на купівлю землі.

  • Ризик. У разі успішного продажу готового котеджу всі витрати окупляться, але вибираючи таку бізнес-модель, ви не знаєте точно, коли знайдете покупця. Пошук може затягнутися. У компаній, які працюють на території замовника, таких проблем не буває, тож якщо ви не впевнені в ринку нерухомості, краще не ризикувати.

  • Дозволи та ліцензії. Якщо ви будуєте будинки під ключ, деякі ваші послуги мають бути ліцензовані: це стосується і водопостачання, і електрики, і газу. Крім того, всі роботи мають бути узгоджені.

ПОРАДА: паперової тяганини можна уникнути, передавши роботи з комунікаціями субпідряднику з ліцензією.
  • Нестабільність ринку. Незважаючи на збереження попиту, купівельна спроможність населення коливається, і це не може не впливати на характер попиту. Крім того, будівельні матеріали також зростають у ціні.

  • Ризики під час найму персоналу. Вибір на ринку праці дуже великий, але високий і шанс нарватися на некваліфікованих виконавців. Цього буде простіше уникнути тому, хто добре знайомий з усіма технологічними процесами. Якщо такої людини в команді у вас немає, найміть її.

  • Сезонність бізнесу. У зимовий період будівельні роботи призупиняються або істотно сповільнюються. Це прив'язує і планування термінів здачі, і отримання основного прибутку до теплого сезону.

Можливі форми організації бізнесу та їхні особливості

Як уже згадувалося, у бізнесі з будівництва приватних будинків дві основні можливі стратегії. Перший варіант - купити ділянку і почати будівництво, щоб потім знайти покупця на готовий будинок. У разі, якщо ви викуповуєте землю під ціле котеджне селище, пошук майбутніх мешканців краще починати ще на стадії котловану, щоб не ризикувати вкладеннями. Утім, навіть під час будівництва одного об'єкта ця стратегія зниження ризиків себе виправдає.

Другий варіант - робота на замовлення з готовим або індивідуальним проектуванням. При такому бізнесі буде потрібно менше грошей на старті, хоча все залежить від обраного вами формату будівництва. Якщо на майданчику не знадобиться дорога техніка і складні трудомісткі роботи, можна обійтися невеликими вкладеннями.

ПОРАДА: більшою популярністю на ринку користуються компанії, що працюють із запитами клієнта за індивідуальними проектами. Тому в штаті краще мати фахівців, здатних скласти проект з урахуванням побажань замовника.

Варіанти організації бізнесу

Зведення будинків на продаж:

  • Необхідна купівля ділянки та будматеріалів.

  • Прибуток залежить від швидкості продажу об'єкта.

  • Підходить для масштабного будівництва (наприклад, котеджне селище).

Будівельна компанія:

  • Робота на території замовника.

  • Низькі стартові вкладення.

  • Будматеріали оплачує замовник.

Якщо ви плануєте брати участь у держзамовленнях, зводити споруди вище за три поверхи й укладати договори на суму понад 8 млн гривень, вам знадобиться вступити в Саморегулівну організацію (СРО).

Необхідні документи та ліцензії

Для самого будівництва ліцензування не потрібне. Однак займатися інженерними комунікаціями ви без ліцензій не зможете.

На підведення будь-яких комунікацій до будівлі знадобляться дозвільні документи, навіть якщо йдеться про свердловину на ділянці.

Щоб отримати будівельну ліцензію необхідно пройти 2 етапи:

  1. Визначитися з видами діяльності, які необхідні Вашій організації чи особі.

  2. Зібрати пакет документів -довідки, дозволи, заявки, виписки з балансу, копії дипломів працівників, штатний розклад, паспорти на техніку, копію трудових книжок і багато іншого.

Будівельна ліцензія це стандартизований документ, який фактично означає автентичність ліцензії.

Територія на якій діє будівельна ліцензія – це вся територія України

Будівельна компанія, яка розпочала свою діяльність також може отримати будівельну ліцензію згідно кодифікатора. Така організація може поступово розширювати свою діяльність. Однак, зробити це можна тільки через 3,5 міс. При наявності будівельної ліцензії та бажанні отримати додаток до списку робіт, організація повинна отримати «дозвіл на початок робіт» підвищеної небезпеки, а вже згодом отримувати додаткові функціональні розширення.

Які вимоги до фахівців при отриманні будівельної ліцензії?

Необхідні техніка та спеціалісти. Фахівці можуть бути як наймані, так за додатковою трудовою угодою. Основні фахівці мають мати відповідну будівельну освіту.

Техніка має бути завірена спеціальним органами, мати технічні паспорти та бути перевіреною спеціальним органами або власною з відповідною документацією.

Дозвіл на будівництво

Отримання дозволу на будівництво – це процедура, яка означає що  замовник надається правом вести забудову нової  споруди, вести її реставрацію, капітальний ремонту та реконструкцію, а також вести  підключення даної споруди або сукупності споруд до мережевої інфраструктури.

Об’єкт, який видає дозвіл на будівництво:

  1. Держархбудінспекція, при чому проект будівництва, затв. кабінетом Міністрів України, -;

  2. Територіальні органи, якщо він (об’єкт)  розташований на відповідній території.

Слід зазначити, що при отриманні дозволу на будівництво посадові особи не уповноваженні вимагати розширення та змін пунктів, зазначених у заяві та інших документах.

Дозвіл на будівництво видається  членом інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в ліцензійному центрі на території виконання або підготовки будівельних робіт.

Підставою для відмови в наданні дозволу на будівництво є:

  1. неподання документів, які були заявлені в переліку при отриманні будівельної ліцензії;

  2. при невідповідності документації законодавчо встановленим нормам;

  3. при вказанні відомості що є неправдивими.

У разі відмови у наданні дозволу на будівництво замовнику відсилають протягом 1 рішення про відмову в наданні будівельної ліцензії зі вказанням причин.

Як запустити будівельний бізнес у кілька кроків

  1. Зареєструвати юридичну особу та стати на облік у податковій.

  2. Якщо ви не плануєте залучати інвесторів або відкривати масштабну мережу філій, то можна зареєструвати свою компанію як ФОП. У разі, якщо без інвестицій не обійтися, ваш вибір - ТОВ.

  3. Обрати спосіб оподаткування та відкрити банківський рахунок для вашої організації.

  4. Визначитися з напрямком роботи.

  5. Ви хочете зводити таунхауси або дачні котеджі? Камінь, дерево або збірні панелі? Бюджетні варіанти або дорогі особняки? Чи передбачає ваша діяльність розробку складних індивідуальних проєктів? Усе це потрібно зрозуміти заздалегідь з урахуванням попиту у вашому регіоні та суми стартового капіталу.

ПОРАДА: не хапайтеся за всі варіанти відразу. Вузька, але правильно обрана спеціалізація може окупитися набагато швидше.
  1. Скласти детальний бізнес-план.

  2. Придбати або орендувати офісне приміщення, а також найняти персонал.

  3. Найкраще, щоб приміщення розташовувалося в зручному з точки зору транспортної доступності місці. Це цілком може бути офіс у бізнес-центрі або інше приміщення, де буде комфортно і співробітникам, і клієнтам.

ПОРАДА: за станом офісного приміщення клієнти оцінюватимуть вашу компанію. Якщо вам дістався офіс без ремонту, це краще виправити.
  1. Підготувати склад для зберігання техніки, а також для комплектуючих, якщо ви плануєте зводити будинки зі збірних дерев'яних панелей. Приміщення має бути досить великим і відповідним з точки зору пожежної безпеки. Дуже важливо, щоб до складу було легко під'їхати.

ПОРАДА: дорогу техніку і вантажний транспорт зовсім не обов'язково купувати. Оренда обійдеться дешевше.
  1. Якщо ваш бізнес-план передбачає продаж будинків з ділянками, то на цьому етапі варто зайнятися підбором землі для будівництва. Для приватного будинку найкраще підійде ділянка, до якої легко підвести комунікації. Крім того, великим плюсом буде її розташування в екологічній зоні з розвиненою інфраструктурою і хорошими дорогами.

ВАЖЛИВО! Перед проектуванням будь-якої споруди вкрай бажано отримати містобудівний план земельної ділянки. Це необхідно для того, щоб знати, чи не виявляться сюрпризи у вигляді будь-яких комунікацій під землею на тому місці, де ви організували будівництво.

  1. Укомплектувати штат фахівцями або заздалегідь домовитися із субпідрядниками.

  2. Домовитися з постачальниками матеріалів.

ВАЖЛИВО! На деякі види сировини попит значно перевищує пропозицію. Наприклад, на дерев'яні панелі. Тому не відкладайте надовго укладення договорів постачання, щоб потім не стояти в черзі за сировиною.

  1. Розпочати рекламну кампанію.

Як і в будь-якому бізнесі, важливо вміти залучити клієнтів і зацікавити їх. Із цим завданням можна впоратися за допомогою таких інструментів:

  • Співпраця з ріелтерськими агентствами.

  • Продуманий, зручний сайт з бонусами у вигляді калькулятора вартості споруди або спрощеного конструктора проєкту.

  • Ведення соцмереж.

  • Стаціонарна реклама на щитах.

  • Реклама в періодиці та на місцевих телеканалах.

ПОРАДА: скористайтеся 3D-візуалізацією у своїй онлайн-рекламі, щоб "провести екскурсію" зразками вашої архітектурної майстерності. Це буде наочніше, ніж фотографії.

Ідеальний приватний будинок за даними опитувань:

  • 1-2 поверхи, площа 80-120 м².

  • Цегляний або дерев'яний.

  • Придатний для постійного проживання.

  • Екологічний район із розвиненою інфраструктурою.

  • 30-40 хвилин до роботи.

Що будувати: найпопулярніші варіанти і матеріали

Сфера будівництва, як і багато інших сфер у бізнесі, розділена на категорії за типом матеріалів і складністю виконуваних робіт.

Каркасні будинки

Такі будинки зводяться на каркасі з брусу, спеціальним чином обробленого і захищеного від усадки. Основа стін - панелі з різних матеріалів. Основна перевага каркасних будинків - швидкість зведення (від 4 тижнів) і привабливі для клієнтів ціни.

  • Плюси: дешево, швидко.

  • Мінуси: невеликий термін служби, не можна зробити перепланування.

Дерев'яні будинки з клеєного бруса

Це більш дорогий варіант дерев'яної конструкції. З дерева можна звести справжній витвір мистецтва, хоча з утепленням все ще можуть виникнути складнощі.

  • Плюси: красиво, екологічно.

  • Мінуси: легко може постраждати від вогню.

Пінобетон і газобетон

Будинки з бетонних блоків також досить дешеві і будуються досить швидко. На відміну від дерева, бетон більш стійкий до вогню і забезпечує кращу теплоізоляцію. Однак будинки з бетонних блоків страждають від вологості і не відрізняються довговічністю, крім того, мають невисоку шумоізоляцію.

  • Плюси: дешево, легко звести, хороша теплоізоляція.

  • Мінуси: недовговічне, не захищає від шуму.

Цегляні будинки

Такі споруди зводяться довго, але вони ж і найдовговічніші. Цегла - матеріал красивий, міцний і придатний для архітектурних експериментів, а з мінусів можна згадати тільки високу вартість і необхідність додаткової теплоізоляції.

  • Плюси: естетична привабливість, довговічність, надійність.

  • Мінуси: дорого, низька теплоізоляція.

Висновки

Будівництво - заняття не з простих. У цьому бізнесі важливо вникати в деталі й уважно стежити за якістю виконання робіт, адже від цього залежить і безпека клієнтів, і репутація компанії. Просто найняти керівника і пустити процеси на самоплив не вийде. Але якщо ви готові приділяти час і сили, не боїтеся працювати і вмієте рахувати гроші, бізнес на будівництві котеджів може згодом принести вам великий прибуток.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.2KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається