Як відкрити друкарню з нуля

Зміст

Незважаючи на стрімку цифровізацію суспільства, більшість людей, а також організацій, як і раніше не можуть обійтися без друкованої продукції та друкарських послуг. Попит на ринку поліграфії не схильний до сезонних коливань і стабільний як у мегаполісах, так і в малих містах. При цьому різноманітність форматів дозволяє кожному підприємцю знайти свою нішу, не побоюючись жорсткої конкуренції.

Якщо ви думаєте про запуск власної друкарні, ця стаття допоможе зорієнтуватися у сучасних правилах та трендах поліграфічної галузі.

Нова друкарня: вибір формату

Як уже було сказано, ринок поліграфічних послуг дуже різноманітний, і для початку вам слід визначитися з форматом майбутнього підприємства. Залежно від цього можна буде планувати бюджет, підбирати приміщення та розробляти рекламну стратегію. Для більшої надійності варто звернутися до бізнес-консультанта, який допоможе створити оптимальну концепцію для вашої друкарні.

Сьогодні є кілька основних типів поліграфічних підприємств.

Універсальна друкарня

Заклади такого типу зустрічаються найчастіше. Вони оснащені офсетними рулонними машинами, які дозволяють видавати продукцію великими тиражами. Займаються переважно печаткою книг, навчальних матеріалів, журналів та газет.

Офсетно-цифрова друкарня

Виробництво в таких друкарнях має менші масштаби. Ці підприємства виконують замовлення для малого бізнесу та приватних осіб. Зазвичай тут друкують різні рекламні матеріали (листівки, флаєри, буклети, каталоги та ін.).

Дизайн-друкарня

Подібні підприємства виконують замовлення під ключ: розробляють макети видань, верстають фотокниги, займаються друком та післядрукарською обробкою продукції.

Міні-друкарня

Ці невеликі заклади орієнтовані на середньостатистичного масового клієнта та виконують переважно нескладні роботи, такі як друк документів та фотографій.

Бізнес-план друкарні

Детальний план роботи необхідний як новачкам, так і досвідченим підприємцям. Заведіть бізнес-календар та розділіть завдання по датах: це допоможе відстежувати етапи розвитку вашого бізнесу, контролювати процес і розуміти, наскільки ви вкладаєтеся у встановлені терміни. Також варто приблизно прорахувати доходи та витрати. При складанні плану не забудьте врахувати незаплановані витрати (зазвичай вони становитимуть 20-30%).

ПОРАДА: Найміть менеджера проекту - це заощадить ваші ресурси, і, швидше за все, вбереже від ймовірних прорахунків. Не бійтесь делегувати завдання та ділити відповідальність!

Базовий чек-лист, на який варто орієнтуватися під час запуску друкарні, складається з наступних пунктів:

  • Реєстрація бізнесу та оформлення необхідних документів.

  • Пошук відповідної площадки.

  • Ремонт приміщення (за потреби), організація робочого простору, монтаж вивіски.

  • Закупівля обладнання та витратних матеріалів.

  • Старт рекламної кампанії.

  • Наймання персоналу.

  • Відкриття закладу.

Нижче розглянемо найважливіші моменти детальніше.

Де краще відкрити друкарню

Розмір приміщення для друкарні залежить від обраного формату роботи. Для міні-друкарні, наприклад, достатньо 20-30 кв. м. При цьому майданчик буде необхідно розділити хоча б на дві зони: офісну та виробничу (друкарський цех).

Якщо ви вирішили відкрити масштабне виробництво з використанням флексографічної техніки, то для друкарського цеху потрібно не менше 100 кв. м. І не забудьте виділити додатковий простір під склад.

При виборі місця пам'ятайте про цільову аудиторію. Якщо ваша типографія орієнтована на повсякденні послуги на кшталт друку документів, фотографій та копіювання, можете сміливо відкривати заклад навіть у ТЦ. У торгових центрах завжди більша прохідність – це забезпечити регулярний потік клієнтів.

Офсетно-цифрову друкарню рекомендується розташовувати поблизу навчальних закладів та бізнес-центрів. Студенти та співробітники вузів друкуватимуть у вас навчальні матеріали, а підприємці – рекламну продукцію.

Для друкарень повного циклу не дуже важливо, де буде виробничий цех: як правило, працівники таких підприємств самі виїжджають до замовників.

Ключові оргпитання: документи, обладнання, персонал

Спочатку потрібно зрозуміти, яка правова форма буде у вашого бізнесу, і після цього оформити необхідні документи.

Вам знадобитися:

  • Держреєстрація ТОВ (для великого підприємства) або ФОП (для невеликої друкарні) із зазначенням кодів з КВЕД.

  • Свідоцтво про постанову на податковий облік.

  • Спеціальна ліцензія (якщо ви плануєте працювати з бланками суворої звітності).

Покінчивши з формальностями, зосередьтеся на закупівлі техніки та доборі кваліфікованих кадрів. Сучасне поліграфічне обладнання коштує дуже дорого. Якщо ваш бюджет обмежений, то перш за все купуйте найнеобхіднішу апаратуру, а решту зможете придбати трохи пізніше, коли підприємство почне окупатися. Також обладнання можна взяти в оренду або купити на вторинному ринку (проте тут варто бути дуже обачними).

Типовий набір техніки та матеріалів включає в себе:

  • Комп'ютери із графічними редакторами.

  • Принтери.

  • Ламінуюча машина.

  • Фальцювальна машина.

  • Копіювальний апарат.

  • Папірорізальний верстат.

  • Різограф.

  • Брошурувальник.

  • Техніка для тиснення.

  • Поліграфічний степлер.

  • Картриджі для друку.

  • Папір для різних видів продукції.

  • Ножі для різання паперу та картону.

  • Фарби.

  • Тонери.

  • Ламінуючу плівку.

  • Скріплюючу фурнітуру.

Щодо персоналу, то для невеликої друкарні спочатку буде достатньо п'яти-семи співробітників. Бажано, щоб це були люди з досвідом роботи в поліграфії та відповідними професійними навичками. Особливо ретельно слід підбирати друкарів, різьбярів, майстрів з переддрукарської підготовки та дизайнерів-верстальників. Для інших співробітників (адміністратори, офіс-менеджери, пакувальники, кур'єри) критерії можуть бути менш суворими.

Рекламна компанія

Скільки вкладати в рекламну кампанію, вирішувати лише вам, але якісна реклама потрібна будь-якому бізнес-проекту. Найміть добрих креативників для розробки візиток та листівок. Створіть гарний сайт для друкарні, налаштуйте контекстну рекламу, зробіть якісні фотографії продукції, викладіть відео зі співробітниками друкованого цеху за роботою. Також не забувайте про різноманітні знижки, акції та промокоди.

Нарешті, приділіть увагу рекламі у соцмережах. Деякі з них, наприклад «Телеграм» мають досить широкий функціонал для просування брендів.

Найефективніші рекламні стратегії будуються на постійній комунікації з клієнтами та вигідному партнерстві між різними акторами бізнесу. Чималу користь можуть принести колаборації з іншими підприємствами, скажімо, з книжковими та канцелярськими магазинами. Також ви можете знайти представника для своєї друкарні – блогера, видавця чи популярного художника. Ваше підприємство надаватиме амбасадору друковані послуги безкоштовно або за мінімальними розцінками, а він почне рекламувати ваш бренд серед власної аудиторії.

ІДЕЯ! Сучасна реклама будується з принципу інтерактивності. Якщо ви відкриваєте велике підприємство з повноцінним друкарським цехом, почніть проводити там майстер-класи для охочих переглянути поліграфічний процес зсередини.

Витрати на відкриття друкарні

Відкриття друкарні з нуля в середньому коштуватиме 700-900 тисяч гривень. Стандартний бізнес-план розрахований на те, що ваше підприємство почне окупатися за півтора-два роки. Можливість працювати в міні-форматі, невеликі інвестиції та досить швидка окупність роблять поліграфічний бізнес дуже привабливим для новачків.

Найбільше коштів витрачається на придбання техніки. Крім цього, у бюджеті варто врахувати:

  • Купівлю чи оренду приміщення.

  • Налаштування та ремонт обладнання.

  • Рекламні витрати.

  • Купівля паперу та технічних матеріалів.

  • Заробітну плату працівникам.

ВАЖЛИВО! Подумайте про фінансову подушку безпеки. Перш ніж друкарня почне окупатися, вам потрібно буде видавати зарплатню співробітникам, а також погашати комунальні та податкові платежі.

Висновок

Відкрити типографію з нуля може навіть новачок у бізнесі. Однак для того, щоб заклад приносив догідний прибуток, важливо не лише дотримуватися плану, а й враховувати ймовірні ризики.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

439.4KПрочитань
11Автори
385Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається