Як відкрити інтернет-магазин здорового харчування

Зміст

Дедалі більше українців останнім часом відмовляються від шкідливих звичок і намагаються вести здоровий спосіб життя. Вони активно займаються спортом, стежать за своїм зовнішнім виглядом і їдять тільки корисну їжу. Здорове харчування - новий популярний тренд.

Інтерес до ЗСЖ впевнено зростає, але спеціалізованих торгових точок, що пропонують покупцям корисну екологічно чисту їжу, поки недостатньо. Цей факт варто взяти на замітку всім підприємцям, які хочуть відкрити власну справу в цій ніші.

Актуальність запуску бізнес-проєкту

У європейських країнах і Сполучених Штатах прихильники здорової їжі активно заявили про себе ще з початку 2000-х років. Користь правильного харчування було офіційно визнано на тлі стрімкого погіршення здоров'я громадян цих держав. Любителі шкідливих жирів і фастфуду стали масово переходити на здоровий раціон. Так корисна їжа стала набирати популярність.

Сьогодні здоровий спосіб життя (відмова від алкоголю, тютюну і наркотичних засобів) пропагують і активно підтримують у всьому світі. Багато людей полюбили спорт і навчилися правильно харчуватися. А якщо є попит, буде і пропозиція.

Вловивши сучасні тенденції, бізнесмени стали розвивати свою діяльність у цій сфері. З'явилися інтернет-магазини і звичайні торгові точки з продажу продуктів для здоров'я. У нашій країні їх поки що не надто багато, але перспективи вже виглядають вельми вражаюче. Тому що українці також оцінили переваги здорового способу життя.

Плюси та мінуси реалізації бізнес-ідеї

Продаж корисної їжі через онлайн-магазин - рентабельний бізнес. До його незаперечних плюсів можна віднести такі особливості:

  • Затребуваність продукції. Попит на продукти для здоров'я стабільно зростає. При правильній організації онлайн-торгівлі та плануванні маркетингової стратегії проєкт може принести гарний прибуток своєму власникові.

  • Для відкриття онлайн-магазину товарів для здоров'я не потрібна величезна сума грошей. Почати можна з невеликого стартового капіталу, достатнього для первинної закупівлі продукції та розробки веб-ресурсу.

  • Досить висока маржинальність. На товари з категорії здорового харчування можна зробити непогану націнку. Тому реалізувати їх через інтернет-магазин дійсно вигідно.

  • Щоб запустити бізнес-проект із реалізації здорової продукції, не потрібна спеціалізована освіта або особливі навички та вміння. Навіть бізнесмен-початківець може досягти успіху в цій ніші, вивчивши доступну інформацію в інтернеті.

  • Проєкт із реалізації товарів для здоров'я за належного підходу окупиться досить швидко. Всього за 6-12 місяців підприємець зможе повернути витрачені на розкрутку бізнесу гроші.

Поряд із перевагами, у бізнесу в цій ніші є і свої недоліки. До мінусів відкриття інтернет-магазину товарів для здоров'я необхідно віднести:

  • Схильність продукції, що продається, до сезонності. У весняний і літній період, коли на ринку з'являється велика кількість доступних овочів, фруктів та інших корисних продуктів, попит на корисні продукти дещо знижується.

  • Досить висока конкуренція у сфері ecommerce. Багато підприємців уже оцінили вигоду реалізації товарів для здоров'я через інтернет-магазини. Але вільні місця в цій ніші, як і раніше, є. Що відкриває перед сучасними продавцями великі можливості з розвитку бізнесу.

  • Ризик зіткнутися з украй тривалою окупністю проєкту. Якщо при плануванні та складанні фінансового плану будуть допущені серйозні помилки.

Оцінка рівня конкуренції

Здорова їжа стала популярною в нашій країні порівняно недавно. Трендовий напрямок перебуває ще в стадії розвитку, але рівень попиту стабільно зростає.

На ринку ecommerce, як і в офлайн-сфері, з'являється все більше продавців. Більшість мегаполісів уже охопили великі торгові компанії. Проте ринок не можна назвати переповненим. Навпаки - у цій сфері поки що достатньо місця для реалізації бізнес-ідей. Постійно зростаючий попит лише підтверджує незначний вплив конкуренції.

Зверніть увагу, якщо в одному з вами регіоні вже працюють інтернет-магазини здорової продукції, це не привід відмовлятися від реалізації власної бізнес-ідеї. У кожного підприємця є непогані шанси перетягнути цільову аудиторію на свій торговий майданчик. За грамотного підходу зробити це абсолютно нескладно.

Багато підприємців, які запускають бізнес-проекти з реалізації здорового харчування, припускаються типових помилок, які зводять їхні спроби домогтися успіху нанівець. Основною з них є закупівля неякісних товарів для реалізації. Клієнти швидко відвертаються від таких продавців або продовжують купувати в них товари через відсутність більш якісної продукції на ринку.

Належна якість пропонованих товарів і хороший сервіс допоможуть залучити до вашої віртуальної вітрини велику кількість потенційних покупців. Продаючи найсвіжіше, найкраще і найсмачніше за оптимальною ціною, ви безумовно досягнете успіху в ніші здорового харчування.

Стенд “Тарілка здорового харчування” (Артикул: 3-0044) • Купити

Концепція розвитку інтернет-магазину

На стартовому етапі можна пропонувати клієнтам обмежений асортиментний ряд. Адже для покупців корисної їжі набагато важливіша якість, а не кількість продукту. Щоб зарекомендувати себе на ринку товарів для здоров'я, продавцю необхідно:

  • Пропонувати тільки свіжу якісну продукцію відвідувачам свого торгового майданчика.

  • Дотримуватися всіх існуючих санітарних норм без винятку.

  • Надавати користувачам необхідну ліцензійну документацію на реалізовану продукцію.

Щоб ефективно продавати онлайн товари для здоров'я, слід розбити всі товарні позиції на категорії та підкатегорії. При цьому продавець має право поділяти продукт на загальні розділи: продукти з м'яса, молока, овочів, фруктів тощо. А також розподіляти їх за уподобаннями конкретних споживчих груп: для діабетиків, тих, хто худне, спортсменів.

Складання портрета "свого" клієнта

Харчування людини: сьогодення та майбутнє – НАМН України

Користувачі, які приходять в онлайн-магазини здорової продукції, хочуть купувати тільки корисні товари без шкідливих домішок. Баланс поживних речовин, комплекс вітамінів і мінеральних речовин - усе це має для них величезне значення при виборі товару. Саме такий раціон підвищує опірність організму до впливу зовнішнього середовища і різних патологій.

Подібне ставлення покупців до продукту необхідно врахувати під час формування портрета "свого" покупця і формування асортиментного ряду. В ідеалі, щоб активно продавати і добре заробляти на онлайн-торгівлі корисними продуктами, продавцю слід самому стати прихильником здорового способу життя.

В інтернет-магазинах корисної їжі найчастіше купують товари:

  • Прихильники сироїдіння і вегетаріанці.

  • Люди, які мають непереносимість глютену.

  • Шанувальники Крішни.

  • Релігійні діячі та послушники, які дотримуються постів.

  • Вагітні та жінки, які годують груддю.

  • Спортсмени і люди, які стежать за своїм зовнішнім виглядом і ведуть активний спосіб життя.

Підприємець, який виходить на ринок здорової продукції, може спробувати охопити відразу всі напрямки в цій сфері. Однак оптимальним рішенням буде сконцентруватися на якійсь певній ніші. У роботі важливо визначити конкретний сегмент цільової аудиторії, на який належить орієнтувати свій бізнес.

Підбір товарів для віртуальної вітрини

Поради щодо здорового харчування від Центру громадського здоров'я МОЗ  України – Гуляйполе.City

Вибір товарів для віртуальної вітрини інтернет-магазину - відповідальна справа для підприємця. Щоб правильно сформувати асортимент торговельного майданчика, варто залучити до роботи професійних дієтологів та інших фахівців з правильного харчування. Без відповідної освіти самостійно зробити це буде вкрай проблематично.

Перше, що має пам'ятати продавець здорової їжі:

  • Вміст штучних добавок у продуктах виключений. Ваша вітрина має бути наповнена виключно натуральними продуктами.

  • Генно-модифіковані організми - ще один заборонений пункт при формуванні асортименту. Переважна більшість прихильників корисної їжі бояться цього позначення на товарній упаковці, як вогню.

  • Що менше протипоказань до застосування продукту, то краще. На кожній товарній позиції в обов'язковому порядку вказуйте склад і можливі ризики застосування.

Найневдалішим продуктом для вітрини інтернет-магазину товарів для здоров'я є швидкопсувна продукція. Не розпродавши вчасно залежаний продукт, продавець онлайн-магазину може втратити значну суму. Тому на терміни придатності потрібно звертати особливу увагу.

Формування асортиментного ряду інтернет-магазину проводиться з урахуванням потреб і переваг потенційних покупців. У цьому плані продавець торгового майданчика може вибрати для себе вузьку спеціалізацію або спробувати повною мірою задовольнити споживчий попит. Якщо вибираєте вузький напрямок, стежте за тим, щоб на вашій вітрині були всі можливі товарні позиції від відомих виробників.

На віртуальній вітрині онлайн-магазину здорової їжі можна розмістити:

  • Смачні та корисні солодкі продукти: фруктова пастила, цукерки з натуральних інгредієнтів, шоколадна продукція без сторонніх добавок, цукрозамінники.

  • Нерафіновані олії першого віджиму.

  • Безглютенова продукція: злакові, борошно, макарони.

  • Спортивне харчування та товари для діабетиків.

  • Продукти для вагітних і жінок, що годують груддю.

  • Горіхові поживні склади та сухофрукти.

  • Пророщуване насіння бобів і злаків.

  • Заморожені фрукти, ягоди, овочі.

  • Чай, кава, корисні напої.

  • Солодкі десерти: мармелад, арахісова олія і пастила, джеми і варення.

  • Природні олії - оливкова, лляна, конопляна, розторопші, гарбузова.

  • Веганські ковбаски, сосиски, паштети.

Створення сайту для онлайн-торгівлі корисними товарами

Розробка веб-ресурсу - ще один важливий етап для продавця інтернет-магазину. Адже сайт торгового майданчика повинен залучати покупців і нарощувати рівень продажів. Створити ресурс для онлайн-магазину можна самостійно, за допомогою професіоналів або затребуваної CMS-системи.

Підбиття підсумків

Запуск інтернет-магазину товарів для здоров'я - перспективне рішення для підприємців. Такий бізнес-проект актуальний як для підприємців-початківців, так і для продавців, які вже мають напрацьовані точки реалізації товарів офлайн. Головне - правильно підійти до організації онлайн-торгівлі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.2KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається