Як відкрити клуб віртуальної реальності

Зміст

Клуб віртуальної реальності - незвичайна сучасна розвага, яку поки що можна знайти лише у великих містах. Туди можна прийти як на самоті, так і компанією. По суті, будь-який VR-клуб - це приміщення з комплектом віртуальних атракціонів.

Сучасні симулятори дають змогу відчути себе повноцінним учасником подій - зі звуками, запахами і всіма емоціями. Технології занурюють гравця у вигаданий світ, перетворюючи його на головного учасника війни, квесту або іншої пригоди. Сьогодні індустрія ігор - одна з найбільш швидкозростаючих, геймерів у світі - понад 3 млрд осіб. У статті розберемо, як запустити клуб віртуальної реальності.

Бізнес на атракціонах віртуальної реальності - нюанси та особливості

Атракціони віртуальної реальності дають змогу потрапити в тривимірний простір, створений програмним забезпеченням. Відмінність від кіно та інших подібних розваг полягає в тому, що в процесі людина взаємодіє з усім, що її оточує, а не просто дивиться.

Цей спосіб проведення дозвілля особливо популярний серед молоді та людей із досить високим достатком у мегаполісах. Багато хто грає в ігри на домашніх комп'ютерах, але вони мають обмеження, а у VR-клубі можна пройти справжню інтерактивну подорож.

Плюсами цієї бізнес ідеї вважають:

  • зростаюча ніша;

  • висока рентабельність проєкту;

  • можливість запуску в різних форматах;

  • низька конкуренція в середньому по країні;

  • мобільність (обладнання можна перевезти в іншу точку, якщо локація виявиться невдалою);

  • перспективи розширення.

Мінуси:

  • потрібні великі вкладення в обладнання;

  • бізнес підходить не для кожного міста. Є ризик, що проєкт виявиться незатребуваним у містах із невеликою кількістю населення/відсутністю платоспроможного попиту;

  • схильність до криз. У разі падіння рівня доходів від розваг люди відмовляються у першу чергу.

Бізнес можна запустити у форматі повноцінного клубу/ігрової зони. Тут можуть збиратися компанії та одинаки, іноді в таких місцях проводять корпоративні заходи. Додатково можна заробити на продажу їжі та напоїв. Також важливо передбачити яскраву вивіску і зручну парковку. Простіший варіант - ігрові автомати, які можна встановити в ТЦ або ТРЦ, у нічному клубі, більярдній або боулінгу.

Покроковий план, як відкрити VR бізнес

Приблизний план запуску VR бізнесу має такий вигляд:

  1. Аналіз попиту і пропозицій конкурентів. На цьому етапі важливо зрозуміти рівень затребуваності клубу віртуальної реальності, його конкурентоспроможність.

  2. Аналіз ризиків.

  3. Визначення формату і концепції, написання бізнес-плану.

  4. Пошук коштів на запуск.

  5. Реєстрація та отримання необхідних дозволів.

  6. Оренда, ремонт, оформлення приміщення.

  7. Купівля обладнання.

  8. Найм персоналу.

  9. Маркетингові заходи.

Розглянемо детальніше базові пункти цього плану.

Аналіз попиту

Це перший етап, який має показати, наскільки загалом затребувана ваша ідея. Важливо зрозуміти, хто ваша цільова аудиторія і наскільки вони готові платити за відвідування віар-клубу.

Найчастіше серед відвідувачів таких закладів:

  • школярі та студенти;

  • чоловіки середнього віку до 40-45 років. Це найбільш платоспроможна група, на частку якої припадає до половини числа відвідувачів;

  • корпоративні клієнти - приватні компанії.

На частку жінок припадає не більше 10-15% відвідувачів VR-клубів.

Аналіз пропозицій конкурентів

У малих містах конкуренція може бути повністю відсутня. У мегаполісах рівень конкуренції оцінюється як середній.

Насамперед потрібно вивчити, як працюють ваші конкуренти - яка їхня цінова політика, що вони пропонують відвідувачам, чи є додаткові послуги.

Прямими конкурентами вважаються заклади, які пропонують віртуальні атракціони. Непрямими - будь-які розважальні клуби і центри, включно з більярдом, боулінгом, лазертагом, нічними клубами тощо.

Приміщення

Для клубу віртуальної реальності важливо грамотно підібрати розташування. Плюсом буде близькість до навчальних закладів, ТРЦ. Клуб також може розташовуватися в спальному районі, але тільки якщо там є платоспроможний попит

Без урахування кафе/бару вам вистачить приміщення площею близько 25 квадратних метрів - цього достатньо для 5-6 атракціонів. У приміщенні мають бути всі базові комунікації - опалення, вентиляція, водопровід, електрика. Також має бути головний і запасний (пожежний) вихід.

Часто підприємці обирають оренду ТРЦ із великим трафіком відвідувачів, багато з яких шукають варіанти для розваг.

Купівля або оренда обладнання

Обладнання для клубу віртуальної реальності - найважливіша стаття кошторису; його можна взяти в оренду або купити - все залежить від фінансових можливостей і розрахунків.

У довгостроковій перспективі купівля завжди вигідніша, але тільки якщо клуб приноситиме дохід. В іншому разі купівля нового дорогого обладнання не виправдана.

Вам знадобляться:

  • крісла - залежно від кількості атракціонів;

  • якісні ноутбуки з хорошими характеристиками для встановлення ПЗ і управління;

  • клавіатури, монітори та комп'ютерні миші;

  • шоломи;

  • окуляри віртуальної реальності.

Шолом віртуальної реальності

Шолом віртуальної реальності - включає маніпулятор і програмне забезпечення, яке дає змогу стати повноцінним учасником гри. Зовні він схожий на маску. Шоломи бувають з камерою і контролером (укомплектовані) або такі, що працюють зі смартфоном - Cardboard.

Персонал клубу

Для повноцінної роботи клубу вам знадобляться співробітники. Приблизний штатний розклад:

  • адміністратор - відповідає за роботу закладу, стежить за роботою персоналу;

  • оператори;

  • бухгалтер - найчастіше на аутсорсі;

  • охоронець (альтернатива - охоронне агентство).

Вкладення в атракціони віртуальної реальності

Проєкт вимагає серйозних інвестицій. Точна сума залежатиме від кількості та якості атракціонів, регіону та інших чинників.

Ось основні статті витрат:

  • купівля обладнання;

  • оренда приміщення, а також ремонт і облаштування;

  • меблі;

  • рекламний супровід;

  • ігровий контент;

  • витрати на реєстрацію;

  • резервний фонд.

Загальна сума на запуск коливається в межах від 300 000 до кількох мільйонів гривень - усе залежить від кількості та якості обладнання, а також від вартості оренди.

Рентабельність VR бізнесу

Розмір прибутку і доходу також залежить від багатьох факторів. Середній чек у цьому бізнесі - 500 гривень. Середній клуб може розраховувати на виручку в 200-300 тисяч гривень і щомісячний прибуток до 150 тисяч.

Рівень рентабельності може досягати 40% за грамотної організації роботи. Але все залежить від локації, а також від наявності платоспроможного попиту. Віртуальні ігри затягують, і більшість відвідувачів таких клубів стають постійними клієнтами, приходячи знову і знову. Але врахуйте, що цільова аудиторія все ж обмежена, і близькість конкурентів або завищені ціни можуть згубити цей бізнес.

Ризики бізнесу

Головні фактори ризику:

  • необхідність ремонту обладнання - особливо якщо ви купите дешеві або б/в моделі. Також поломки означають простій у роботі;

  • недостатній попит - причиною може бути неправильний вибір локації, застарілі атракціони;

  • конкуренція - запуск схожих закладів поблизу від вашого клубу може призвести до відтоку клієнтів. Важливо мотивувати відвідувачів - стежити за трендами, пропонувати найпопулярніші атракціони, бонуси і знижки постійним клієнтам;

  • падіння купівельної спроможності - до цього можуть призвести падіння реальних доходів, валютні коливання. У такій ситуації люди починають економити насамперед на розвагах.

Клуб віртуальної реальності - ідея, яка заслуговує на детальний розгляд. Її плюси - низька конкуренція, багатоформатність бізнесу, високий інтерес з боку молоді та чоловіків середнього віку. За умови грамотного аналізу і планування можна розраховувати на хороші фінансові результати. Дуже важливо стежити за рівнем сервісу і якістю обладнання, забезпечити ефективну рекламу і правильно підібрати локацію для VR-клубу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

609.1KПрочитань
11Автори
458Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається