Як відкрити школу ментальної арифметики

Зміст

Школа ментальної арифметики - це затребуваний і стабільний бізнес.

Розумним бути модно! Тренд на якісну позасистемну освіту знову повертається. Разом з найрізноманітнішими курсами, магістерськими програмами та тренінгами для дорослих великої популярності набирають освітні програми для найменших – наших дітей. І якщо в парадигмі попит-пропозиція з додатковою освітою для дорослих все більш-менш прогнозовано, то з позашкільною освітою для дітей не все так однозначно. Школа ментальної арифметики – один з найпопулярніших закладів серед дітей та дорослих. Дитина щаслива, бо отримує задоволення від навчання і практичні навички, а батьки щасливі – бо дитина семимильними кроками додає у своєму розвитку.

Така синергія створює хороші передумови, щоб задуматись найбільш підприємливим для відкриття власної справи на цьому поприщі. Згідно проведених досліджень, ринок ментальної арифметики в даний момент займає лише 10% від свого потенціалу. Тобто, фактично це величезна, незаповнена ніша!

Для початку кілька слів про ментальну арифметику

Ментальна арифметика – це програма розвитку розумових здібностей і творчих задатків дитини завдяки арифметичним обчисленням на рахівницях та в уяві. Методика ментальної арифметики призначена для школярів від п’яти до шістнадцяти років. Вона заснована дві тисячі років тому і зараз працює в понад 5о країнах світу. Це японська методика розвитку інтелектуальних здібностей дитини за допомогою обчислень на спеціальних рахівницях «соробан», інша назва «абакус». Ментальна арифметика тренує одночасно ліву і праву півкулі мозку, удосконалюючи зорову пам’ять, концентрацію уваги, креативну спрямованість та образне мислення дітей. 

Основний інструмент, який застосовується під час навчання – це рахівниця. У Китаї її називають «абак», в Японії – «соробан». На першому етапі дитина використовує рахівницю, на другому – починається візуалізація, а далі відбувається магія – дитина рахує в уяві (ментально), уявляючи рахівницю перед собою. Тільки уявіть силу уяви і швидкість мислення такої дитини! Завдяки такій системі рахування у дітей розвивається синхронна робота обох півкуль мозку.

Повний курс програми ментальної арифметики становить 9 місяців. Перші результати можливо побачити вже через 2 місяці занять. Заняття проходять 1 раз на тиждень по 1,5 години. Плюс щодня по 15 хвилин для виконання домашніх завдань. Заняття проходять в захоплюючій формі – з іграми та фізичною активністю. Для максимального ефекту починати заняття слід у віці 4-7 років. Можна почати і в 16 років, але тоді займатися доведеться трохи більше.

Прев’ю освітньої бізнес ідеї

Школа ментальної арифметики

Цей бізнес підійде як для досвідченого бізнесмена, так і для підприємця-початківця. Не потрібно спеціальних навичок і освіти. Все, що вам потрібно – це стартовий капітал. Мінімальна сума вкладень для відкриття школи ментальної арифметики становить $5000. Оскільки попит на послуги щомісяця зростає, тому маєте всі шанси окупити початкові інвестиції вже за кілька місяців (від 5-6 міс.).

Ринок приватної дитячої освіти відчуває себе досить впевнено навіть у період глибоких криз. Батьки рідко коли відмовляються від додаткових витрат на якісну освіту, бо вважають, що на дітях економити не варто. А тому навіть зростання цін на ринку не зумовлює значну втрату клієнтів у цій справі.

Бізнес-ідея буде особливо актуальна для середніх і великих міст. Середній чек такої послуги – від 900 до 2000 грн. в залежності від регіону. У маленьких містах доведеться знижувати цінник, щоб залучити клієнтів.

Але перш, ніж відкрити бізнес з нуля, потрібно зважити всі «за» і «проти», оцінити конкуренцію і затребуваність послуги у вашому місті.

Вивчаємо конкурентів і споживчий попит

Спочатку порахуємо кількість ваших конкурентів в місті. Щоб знайти дану інформацію достатньо буде вписати відповідний запит в Google чи іншій пошуковій системі в інтернеті. Можна також зайти на сайт великих компаній, які розвивають мережу франшиз і перевірити, чи є представництво у вашому місті. Зверніть особливу увагу на їх географічне розташування. Так ви оціните рівень конкуренції і розташування шкіл в межах міста.

Щоб вивчити споживчий попит, можна переглянути міські тематичні форуми, промоніторити сторінки діючих шкіл в соцмережах, переглянути дані статистики відповідних державних установ. Якщо конкуренція у вашому місті не надто висока, а попит на послуги є – приступайте до реалізації бізнес-проекту.

Як офіційно зареєструвати школу ментальної арифметики

Для діяльності школи ментальної арифметики вам не потрібна освітня ліцензія. А тому реєстрація даного бізнесу буде стандартною.

В якості юридичної форми рекомендується вибрати ТзОВ. На практиці зустрічаються варіанти з ФОП і ГО. Ці питання рекомендуємо пропрацювувати безпосередньо з реєстратором, або попередньо проконсультуватись у юриста і податкового агента.

Код діяльності згідно КВЕД: 96.0 – Надання інших індивідуальних послуг. Якщо плануєте оптимізувати бізнес і разом з основною послугою надавати додаткові (навчання швидкісному читанню, наприклад) – рекомендуємо ще КВЕД: 85.59 – Інші види освіти, н.в.і.у.

Яке приміщення потрібно для школи

Свою школу бажано відкрити в центрі міста, або у великому мікрорайоні з новобудовами – якраз там живе ваша цільова аудиторія, сім’ї з маленькими дітьми. Приміщення повинне мати природне освітлення, варіант з цоколем навіть не розглядайте. Бажано, щоб приміщення було на першому поверсі, в крайньому випадку – на другому, але зі зручним входом. Вам знадобиться 2-3 невеликі кімнати з обладнаним коридором для стійки адміністратора, гардеробну зону (шафа для взуття та верхнього одягу) і зону очікування. Обов’язково зверніть увагу на якісний санвузол. Площа приміщення – від 30 кв.м.: за нормами площа приміщення повинна становити 2,5 кв.м. на дитину.

Якщо плануєте надалі розвивати школу і додавати інші послуги, то краще передбачити це на етапі вибору приміщення. Для додаткових курсів потрібно буде збільшення площі. У вартості оренди приміщення в 30 і 40 кв.м. різниця невелика, однак додаткові 10 кв.м. в майбутньому можуть принести вам значно більше прибутку.

Яке обладнання потрібно для занять

Для облаштування класу будуть потрібні 5-7 індивідуальних парт, стелаж, кулер з водою, 10 стільців, магнітно-маркерна біла дошка, ноутбук, мультимедійна дошка, рахівниці, навчально-методичні матеріали. Також буде потрібно придбати канцелярію.

Персонал школи

Для організації навчання достатньо буде двох вчителів з ментальної арифметики, адміністратора та прибиральниці. Як ми уже зазначали вище, жодної ліцензії для навчання ментальної арифметики викладачам не потрібно. Але це мають бути справжні професіонали своєї справи: наявність педагогічної освіти, практичний досвід роботи з дітьми різних вікових категорій, сертифікат про проходження професійних курсів з ментальної арифметики. Це дуже важливо для батьків, які приведуть своїх дітей в школу. Тому необхідно забезпечити співробітникам професійне навчання.

Власне, у ситуації з підбором викладачів є два варіанти: шукати педагогів з досвідом, переманювати співробітників у конкурентів, або займатися навчанням особисто. Де викладачеві вивчити методику навчання ментальної арифметики? На спеціальних курсах, на дистанційному навчанні у експертів, через мережеві компанії.

Однак важливо мати на увазі, що методик і програм ментальної арифметики досить багато. І викладачі повинні проходити курси за тією програмою, яка передбачається і в роботі з дітьми. Відповідно до цього будуть купуватися навчальні матеріали.

Школа ментальної арифметики: основні та додаткові послуги

На старті бажано зосередитися на основній діяльності – навчання ментальній арифметиці. Але для успішного бізнесу необхідно розвиватися і розширювати спектр послуг. Наприклад, можна запропонувати індивідуальні заняття для дітей. Багато батьків вважають за краще, щоб з їх дитиною займалися індивідуально. Для таких занять краще виділити окреме невелике приміщення, або певний час занять.

Також вигідно відкрити інші гуртки додаткової освіти. Це можуть бути репетиторство з математики, підготовка до ЗНО, курси іноземних мов, швидкочитання, підготовка дошкільнят до 1 класу і т.д.

Скільки грошей потрібно для відкриття школи ментальної арифметики

Мінімальна сума для старту бізнес проекту «Школа ментальної арифметики» – $5000. Ці гроші підуть на оренду, меблювання приміщення, закупівлю навчальних комплектів і запуск рекламної компанії.

Також варто спланувати щомісячні витрати на утримання школи. Вони становлять в середньому 50-60 000 грн. і складаються з:

  • Орендної плати за приміщення – від 10 000 до 20 000 гривень (залежить від регіону, в Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі на порядок вище)

  • Фонд оплати праці – 25 000 гривень.

  • Інші: податки, комунальні платежі і т.д. – 20 000 гривень

Це приблизні суми. А для більш точних розрахунків краще скласти свій індивідуальний бізнес-план. Так ви зможете оцінити доходи і витрати проекту в умовах вашого міста.

Скільки можна заробити на ментальній арифметиці

При розрахунку прибутку школи потрібно враховувати, що бізнес відчутно залежить від сезону. Пік відвідуваності припадає на вересень і лютий, а спад активності – на липень. Тому прибуток буде протягом року нерівномірним. Також прибуток сильно залежить від розташування школи, оскільки це визначає її відвідуваність.

В середньому, за один день в школі проходить навчання 4 груп по 5-7 чоловік. Невелика школа може навчати 50 осіб. Вартість одного абонемента на місяць становить 1500-3000 гривень (в залежності від регіону). Це означає, що дохід складе від 60000 до 150000 гривень в місяць. Індивідуальні заняття будуть коштувати дорожче і становитимуть додатковий дохід. Разом, в середньому щомісячний дохід школи складе 100-120000 гривень. Тоді середній прибуток – 50-60000 гривень. При початкових вкладеннях в 200000 гривень бізнес окупиться за 5-7 місяців.

Школа ментальної арифметики за франшизою

Школа ментальної арифметика по франшизі

Для тих, кому не хочеться самому витрачати час на відкриття школи «з нуля» також можливим є варіант з придбанням франшизи уже відомої в регіоні чи країні компанії.

Франчайзинг – це така організація бізнесу, за якою компанія (франчайзер) передає певній людині чи компанії (франчайзі) право на продаж продукту і послуг цієї компанії. Франчайзі зобов’язується продавати цей продукт чи послуги по заздалегідь визначених законах і правилах ведення бізнесу, що встановлює франчайзер.

Переваги франчайзингу як способу ведення бізнесу:

  • Можливість запустити бізнес в найкоротші терміни за вже розробленими стандартами;

  • Це можливість мінімізувати ризики, пов’язані з веденням бізнесу;

  • Купуючи франшизу, ви отримуєте можливість працювати під популярним брендом, використовуючи всі напрацювання материнської кампанії і досвід власників центрів по всій мережі;

  • Це можливість бути самостійним підприємцем, але при цьому отримати доступ до відпрацьованої методики, яка вже довела свою ефективність.

Ми проаналізували український ринок пропозицій франшиз з відкриття школи ментальної арифметики і сформували загальний для усіх пропозицій пакет обов’язкових послуг, які зобов’язується надавати франчайзер.

Так, майже в усіх випадках франчайзер надає всім партнерам детально розроблені плани уроків (включно з відео-уроками), забезпечує всебічне навчання викладачів з видачею сертифікатів, гарантує постійне вдосконалення методики та онлайн-платформи, допомагає запустити бізнес протягом 2-3 тижнів і прогнозує для власника франшизи при наявності в середньому 12-15 учнів вже перший прибуток.

Що стосується фінансової частини, то за готовий бізнес у вигляді франшизи вам доведеться викласти від $3000 до $5000 (ціна франшизи залежить від бренду та повноти супровідних послуг). Рентабельність такого бізнесу складає до 45%. Окупить вкладені кошти ваша школа ментальної арифметики орієнтовно через 3-5 місяців.

Сам процес запуску бізнесу можна умовно розділити на п’ять послідовних етапів: знайомство з бізнес-проектом; підписання договорів; підбір локації; підбір та навчання персоналу; відкриття школи, активне просування, залучення клієнтів.    

І так, переваги франшизи при запуску бізнес-проекту «Школа ментальної арифметики»:

  • Унікальна методика (центральний офіс бере на себе зобов’язання щодо розвитку методики)

  • Доступ до спеціально розробленої онлайн-платформи, яка допомагає учням плідно і стрімко навчатися

  • Бренд, який популярний, або набирає популярності в Україні

  • Низькі стартові вкладення ($3000-5000 vs $7000-10000)

  • Висока рентабельність, завдяки якій окупність досягається протягом 3-5 місяців (до 45%)

  • Автоматизована бухгалтерія та автоматичні таблиці рентабельності

  • Консалтинг бізнесу на всіх етапах розвитку бізнес-проекту.

Не забувайте про пільги від держави

Держава підтримує сферу додаткової освіти. Існують різні пільги і субсидії, які можуть поширюватися на створення приватної установи, оренду приміщення, користування приміщенням, яке належить муніципалітету.

Наприклад, в деяких регіонах існують спеціальні програми пільгової оренди муніципальних приміщень для представників приватного сектору дошкільної освіти, або соціального підприємництва. Тому обов’язково уточніть всі варіанти державної підтримки вашого бізнесу в своєму регіоні.

Реклама двигун прогресу і… великих прибутків

Ментальна арифметика набула такої популярності завдяки правильно побудованій маркетинговій стратегії. Основна ідея просування полягала в тому, щоб обіцяти відчутні результати від навчання вже через короткий час. І багато батьків охоче повели своїх дітей в такі школи. Завдяки цьому центри ментальної арифметики зайняли значну частину ніші додаткової освіти.

Реклама в цій сфері – двигун продажів. Розкажіть людям про себе, донесіть до них, яку користь несе ваша справа, переконайте їх в тому, що вони потребують ваших послуг. Як це можна зробити? В першу чергу, створити сайт і групу в соціальних мережах. Там можна розміщувати інформацію про навчальні матеріали, програму навчання, портфоліо викладачів, час роботи школи та інше.

Також запустіть рекламу в місцевих ЗМІ: можна залучити групи в соц. мережах, газети, радіо. Розкажіть про себе в школах і дитячих садках вашого міста, розповсюдьте брошуру, щоб батьки отримали інформацію. Способів заявити про себе – до безкінечності. Будь-який актив у цьому плані вітається!

Резюме

Школа ментальної арифметики – це актуальний напрямок в додатковій освіті, який може стати для вас відмінним прибутковим бізнесом. Відкрити таку справу під силу підприємцю початківцю, і тим більш досвідченому бізнесмену. Зараз конкуренція на ринку ще не така висока, тому місце для нового учасника обов’язково знайдеться. Бізнес здатний приносити більше 50 000 гривень в місяць. Відкривши свою школу ментальної арифметики, ви започаткуєте свою прибуткову справу, про яку давно мріяли.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

457.7KПрочитань
11Автори
387Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Як в ХНУРЕ самоврядування просирали.

    Доброї вам пори доби шановні читачі. Колись давно у мене ви могли побачити статтю про те як наші ВНЗ були і лишаються не готові дистанційного навчання, і як це впливає не просто на успішність студентів, а й на якість отриманих заннь в цілому.

    Теми цього довгочиту:

    Освіта
  • Ліцензії для бізнесу: що потрібно знати

    Відкрити власну справу в Україні можна після реєстрації в державному реєстрі та вести діяльність відповідно до законодавчих нормативів. Але згідно з Цивільним кодексом України для надання певних послуг чи продажу окремих категорій товарів необхідно мати дозвіл від держави.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Як в ХНУРЕ самоврядування просирали.

    Доброї вам пори доби шановні читачі. Колись давно у мене ви могли побачити статтю про те як наші ВНЗ були і лишаються не готові дистанційного навчання, і як це впливає не просто на успішність студентів, а й на якість отриманих заннь в цілому.

    Теми цього довгочиту:

    Освіта
  • Ліцензії для бізнесу: що потрібно знати

    Відкрити власну справу в Україні можна після реєстрації в державному реєстрі та вести діяльність відповідно до законодавчих нормативів. Але згідно з Цивільним кодексом України для надання певних послуг чи продажу окремих категорій товарів необхідно мати дозвіл від держави.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес