Як відкрити Spa-салон

Зміст

Spa-салон - не просто салон краси, це місце, де відвідувачі можуть розслабитися і зняти стрес. Попит на косметологічні послуги, масаж і оздоровлення залишається досить високим навіть у період війни.

Переваги та недоліки бізнесу

Люди хочуть бути красивими. Для короткочасного ефекту існують салони краси, де можна зробити зачіску та макіяж, а для триваліших і природніших поліпшень зовнішності потрібен послідовний догляд і комплекси оздоровчих процедур. Крім того, СПА-догляд виконує й іншу важливу функцію: допомагає заспокоїтися, зняти напругу, гармонізувати свій стан. Недарма комплекси СПА-заходів часто називають "ритуалами" - це не тільки догляд за тілом, а й занурення в медитативну розслаблювальну атмосферу, якої так бракує сучасному міському жителю.

Як і в будь-якого бізнесу, у Spa-салону є свої переваги та недоліки. Розглянемо їх докладніше.

Плюси

Високий попит на омолодження, оздоровлення та збереження природної краси. Це стабільний тренд кількох останніх десятиліть, до того ж не тільки для жінок, а й для чоловіків. Дедалі частіше підтягнуте обличчя і здорова шкіра стають маркерами успішності для представників міддл і аппер-міддл класу.

Зростаюча аудиторія. На ринку доглядових і косметологічних послуг весь час з'являються гучні новинки, які викликають інтерес у клієнтів. А популяризація водних процедур і масажу привертає до Spa-салонів дедалі більше гостей будь-якого віку.

Багато різних форматів. Ви можете відкрити маленький кабінет або повноцінний СПА-комплекс із різними видами саун, бальнеологічним кабінетом, чайною кімнатою і басейном. Усе залежить від бюджету.

Широкий вибір послуг. У сфері краси та здоров'я є з чого вибирати, і зовсім не обов'язково зупинятися на чомусь одному. Пробуйте різні можливості, залучайте фахівців широкого профілю, експериментуйте - тільки так ви зрозумієте, що подобається клієнтам.

Потенціал для масштабування. Хочете надавати додаткові послуги? При СПА-центрі можна відкрити кафе, фітнес-зал або дитячу кімнату.

ІДЕЯ: у Spa-салоні, крім надання послуг, можна продавати лікувальну та доглядову косметику, олії та засоби для ароматерапії.

Мінуси

Великі вкладення. Що більше послуг ви хочете надавати, то більше буде потрібно грошей на старті. Якщо йдеться про повноцінний Spa-салон із водними процедурами, обладнання буде не дешевим. Крім того, будь-який формат СПА вимагає витрат на підготовку приміщення.

Документообіг. Якщо ви плануєте надавати косметологічні послуги, доведеться отримувати медичну ліцензію, наймати адміністративний персонал із відповідним досвідом і вести складний документообіг.

ЦІКАВО: складнощі з медичним ліцензуванням окупаються високою ціною на послуги та відсутністю ПДВ. Для маленького салону косметологічний кабінет буде нерентабельним, а ось якщо ви плануєте відкриття великого центру, реєстрація як медустанови стане суттєвою перевагою.

Високі вимоги до атмосфери. СПА - це територія відпочинку і розслаблення. Там має бути красиво, затишно і чисто, все має налаштовувати на спокійний лад, зокрема фонова музика і поведінка персоналу. За всіма цими факторами потрібно стежити.

Висока конкуренція. Якщо ви надаєте базовий набір послуг, який є скрізь, вам доведеться конкурувати з іншими салонами. А якщо ви спеціалізуєтеся на вузькому профілі або рідкісних послугах, аудиторія на старті може бути меншою.

Ціни та платоспроможність клієнтів. Навіть найпростіший Spa-салон - не найдешевше задоволення, і в ситуації фінансової нестабільності ви ризикуєте втратити частину клієнтів

ПОРАДА: найкраще орієнтуватися на міддл-клас. Салони економ-класу в кризу стають не по кишені цільовій аудиторії, а клієнти Spa-салонів класу люкс переходять у більш бюджетні заклади.

Як запустити Spa-салон у кілька кроків

Визначитися з форматом. СПА-кабінет чи повноформатний СПА-центр? Окремий заклад чи співпраця з фітнес-залом, басейном, готелем? Салон СПА-відпочинку чи салон краси з послугами СПА? Це буде визначальним фактором для бізнес-плану та рекламної стратегії.

Обрати послуги, які будете надавати. В асортимент Spa-салону може входити косметологія, масаж, обгортання, гідромасаж, лазні та сауни, кріотерапія, бальнеологія, флоатинг-ванни, соляні печери та багато іншого. Крім того, можна вибрати вузьку спеціалізацію. Наприклад, тайський або індійський догляд.

Зареєструвати юридичну особу і відкрити розрахунковий рахунок. Якщо ви плануєте надавати послуги, які вимагають медичної ліцензії, потрібно буде зареєструвати ТОВ. Для послуг, які не кваліфікуються як медичні, достатньо ФОП.

Якщо ви плануєте продавати щось у салоні, варто зареєструвати додаткові коди КВЕД на роздрібну торгівлю.

Найняти персонал. Якщо ваша діяльність вимагає ліцензії, потрібно заздалегідь найняти співробітників, які мають профільну медичну освіту. Якщо ні, цей пункт можна відкласти на потім.

Знайти відповідне приміщення. За нормами СанПіН Spa-салон повинен розташовуватися в добре вентильованому приміщенні. Якщо йдеться про розміщення в житловому будинку, салон повинен розташовуватися на першому поверсі, мати окремий вхід і окрему вентиляційну систему. Площа залежить від кількості послуг, що надаються: за нормами на одну послугу має припадати не менше 12 кв. м.

Для косметологічних потрібно два типи кабінетів: процедурні та маніпуляційні.

Провести ремонт і укласти необхідні договори з керуючими компаніями. Вимоги до внутрішнього оздоблення Spa-салону майже не відрізняються від вимог до перукарні або масажного кабінету. Стіни і підлоги мають бути покриті матеріалом (плиткою), що легко миється, а "мокру зону" необхідно відокремити від сухої. Крім того, знадобиться укласти договори на утилізацію сміття та люмінесцентних ламп (це окремий документ), клінінг, дератизацію та дезінсекцію, обслуговування вентиляційної системи та (за потреби) обслуговування медичної техніки.

Заклад із медичною ліцензією зобов'язаний укласти договір із пральнею. Прати рушники та халати самостійно ви не зможете.

Закупити обладнання, меблі та витратні матеріали. Тут усе залежить від послуг, які ви плануєте надавати. Щонайменше вам знадобляться масажні столи та крісла, джакузі та обладнання для гідротерапії, набори для обгортань, парафін для парафінотерапії, камені та олії для масажу, халати, капці та рушники для гостей. Також будуть потрібні меблі для приймальні, шафки для гостей та оргтехніка.

ПОРАДА: можна купити вживані меблі, які досить часто продають під час закриття салонів. А ось на апаратурі економити категорично не рекомендується, адже в разі поломки ви зазнаватимете збитків.

Отримати дозвільні документи. Після того, як ви зібрали необхідну документацію й уклали договори з керуючими службами, можна отримувати дозволи від санітарно-епідеміологічних служб і пожежної інспекції. Зазвичай це займає не більше місяця. А ось реєстрація медичної ліцензії потребуватиме кількох місяців, і подаватися на неї можна тільки після закупівлі обладнання.

Провести рекламну кампанію перед відкриттям. Для того, щоб про новий салон дізналося якомога більше клієнтів, варто почати рекламну кампанію як мінімум за два тижні до старту. Хороші результати дає поєднання стаціонарної (рекламні щити, білборди) поліграфії та реклами в інтернеті. Також можна пропонувати знижки на пакети послуг або невеликі подарунки за перше відвідування недавно відкритого салону.

ПОРАДА: білборд - гарне рекламне вкладення, але якщо він стоїть на одному місці занадто довго, люди перестають звертати на нього увагу. Змінюйте зміст і розташування реклами, щоб вона була більш ефективною.

Який Spa-салон можна відкрити?

На старті дуже важливо визначитися з концепцією і форматом закладу. Існує кілька можливих варіантів відкриття СПА-салону. Розглянемо їхні переваги та недоліки.

СПА-центр за межами міста

Такий заклад можна відкрити як самостійний комплекс, або як СПА при готелі, пансіонаті чи аквапарку. Найбільші салони зазвичай розташовуються на території баз відпочинку: це підвищує якість відпочинку гостей і забезпечує додаткових клієнтів власнику салону.

Плюси: найширший спектр можливих послуг, велика територія і додаткова реклама від власника бази відпочинку, якщо центр відкрито на її території. Мінуси: істотні початкові вкладення.

Міський Spa-салон у спальному районі

Такі салони зазвичай приваблюють відвідувачів невисокими цінами, затишною атмосферою, а також зручністю розташування.

Плюси: жителі району, де відкрито ваш заклад, будуть вашими постійними клієнтами.

Мінуси: буде складно розширювати бізнес.

Студія СПА при фітнес-клубі або СПА-кабінет у ТЦ

Такий салон може бути зовсім невеликим, але він однаково приноситиме певний прибуток завдяки підвищеній прохідності точки.

Плюси: добре для старту з невеликим бюджетом.

Мінуси: маленький салон не передбачає широкого асортименту послуг і громіздкого обладнання.

Салон краси, поєднаний зі студією СПА

Зазвичай акцент у таких салонах робиться насамперед на доглядові та антивікові процедури і масаж обличчя. Також популярністю користуються СПА-процедури для волосся і догляд за руками.

Плюси: додатковий дохід від візажу, нейл-дизайну та перукарських послуг.

Мінуси: великі вкладення в персонал. Крім того, при формуванні бізнес-плану доведеться додатково враховувати рентабельність салону краси на тлі високої конкуренції.

Салон вузької спеціалізації

Це може бути японський SPA-салон, акупунктура або незвичайний, але популярний формат студії флоатингу. Також існують салони, орієнтовані на молодих мам із дітьми.

Плюси: можна знайти власну нішу, в якій буде мало конкурентів.

Мінуси: орієнтація на вузьку цільову аудиторію приверне мало клієнтів, а якщо послуги рідкісні або не розкручені, доведеться як слід вкластися в рекламу.

Вкладення та окупність

Скільки знадобиться грошей? Spa-салони можуть бути різних форматів і напрямів, тому всі можливі варіанти ми розглядати не будемо. Торкнемося тільки обов'язкових витрат і обладнання для найбільш популярних послуг.

  • Реєстрація та оформлення ліцензії - від 1000 гривень.

  • Ремонт і підготовка приміщення - від 150 000 гривень.

  • Масажні столи (мінімум 2) - від 5 000 гривень.

  • Ванна з гідромасажем для салону - від 200 000 гривень.

  • Педикюрні крісла з ванночкою для ніг - від 15 000 гривень.

  • Стерилізатор-розігрівач для рушників - від 6 000 гривень.

  • Масажні камені - від 2000 гривень за набір.

  • Підігрівач для каменів - від 7 000 гривень.

  • Парафінові ванни для рук - від 1000 гривень.

  • Душові кабіни - від 15 000 гривень.

  • Косметологічні крісла або кушетки (за кількістю приймаючих фахівців) - від 7 000 гривень.

  • Візки і столики для доглядових засобів (мінімум 2 для кожної зони) - від 4 000 гривень.

  • Інфрачервона сауна - від 50 000 гривень.

  • Офісне обладнання та меблі, включно зі стелажами - від 100 000 гривень.

  • Меблі для зони очікування (диван, пуф, крісло) - від 50 000 гривень.

  • Кондиціонер - від 15 000 гривень за одиницю.

  • Витратні матеріали, включно з масажними маслами - від 15 000 гривень залежно від обсягів і типів продукції.

Крім того, варто враховувати регулярні витрати. Це і вартість обслуговування приміщення, і комунальні платежі, і зарплата співробітників. Ще одна регулярна стаття витрат - вкладення в маркетинг. Від реклами залежить дуже багато чого, і економити на ній не можна.

Загальна кількість вкладень у запуск салону СПА обійдеться не менше, ніж у 1 000 000 гривень. Вихід на окупність, як правило, відбувається протягом двох років залежно від обраної бізнес-стратегії.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

750.7KПрочитань
11Автори
567Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається