Як відкрити свій скейт-парк

Зміст

Популярність стейтбордингу

Скейтбординг як вид спорту скоріше можна віднести до аматорської розваги. У тому плані, що він поки що не так сильно популярний серед українців. Хоча вже зараз у кожному великому населеному пункті можна зустріти свої тусовки скейтерів. Ба більше, після початку реалізації програми з розвитку паркових зон і майданчиків, все більше стало з'являтися спеціально обладнаних зон, де можуть покататися любителі скейтів, роликів і велосипедів.

Для тих же, хто з якоїсь причини не знайомий із цим видом екстриму, пояснюємо. Скейтборд - це дошка з роликовою основою. Катання на скейті передбачає у професіонала виконання складних і часто небезпечних трюків з використанням оточення - бордюрів, перил, трамплінів і ям.

І хоча, скейтбординг прийшов до нас з-за кордону, хвиля популярності почала набирати неспішних обертів ще з дев'яностих років. Спочатку тренуватися, хлопці, які захоплюються цим видом спорту, могли тільки на вулиці. Тобто - де доведеться. Згодом держава все більше почала піклуватися про можливості молоді та облаштовувати майданчики. Та й магазини спортивної атрибутики стали закуповувати екіпіровку і для цього виду спорту.

Але якщо скейт - популярний, то чому б не посилити цю популярність, просуваючи її в маси і попутно забезпечуючи собі концепцію заробітку. Адже загальні майданчики - справа хороша, але занадто "розмита". Набагато цікавіше було б побудувати майданчик профільний, та ще й критий, щоб у зимові періоди і за поганої погоди він не простоював.

Види скейт майданчиків:

  • майданчики з деревини

  • майданчики з бетону

Що зручніше, ще належить з'ясувати, але бетонні майданчики точно відрізняються довговічністю покриття. Адже саме катання передбачає постійні удари, падіння та інше навантаження.

Бетоновані майданчики, слід зауважити, відразу стали популярнішими. Особливо це видно там, звідки родом цей вид спорту. У Сполучених Штатах комплекси для скейтбордів із покриттям із бетону можна зустріти мало не в кожному районі великих міст.

Логічно, що витрати на побудову майданчика з бетонним покриттям будуть значно вищими, ніж у разі дерев'яного покриття.

Однак якщо врахувати обидва ці фактори - довговічність і вкладення, то на перспективу якраз бетонне покриття і стане більш вигідним вкладенням. Тому такі майданчики і зустрічаються значно частіше.

Якщо вже ми зупинилися на бетонному покритті, давайте ближче познайомимося з його вигодами.

Плюси скейт майданчика з бетонним покриттям:

Термін служби. Те, про що було написано вище. Але потрібно знати, що чималу роль в експлуатації та терміні відіграють і кліматичні умови, в яких розташований ваш комплекс. Покриття поверхні майданчиків і їхня довговічність також залежатиме від температурних умов і умов вологості. Дерев'яне покриття розраховане на термін служби тривалістю в п'ять років. Далі потрібен капітальний ремонт.

Бетонне покриття розраховане на більш тривалий період експлуатації.

Форма комплексу і начинка. Бетонні покриття дають змогу створювати більш різноманітні майданчики для катання. На арені може сусідити кілька різних форм перешкод і пристосувань для тренування трюкової їзди на скейті. При цьому весь майданчик буде монолітним, відповідним до спочатку задуманої проектувальником конструкції.

Бетонний тип майданчика дає змогу розраховувати на швидке створення цілих бетонних комплексів для їзди (бетонних містечок) з різними конструкціями, що імітують перешкоди на звичайній вулиці - перила, пам'ятники, сходи та інше.

Безпека. Межі майданчика завжди обмежуються насипами з піску та інших "м'яких" матеріалів, які сприяють безпечнішому катанню. Асфальтування кордонів виключається.

Шумоізоляція. Подібний вид покриття забезпечує мінімум шуму під час катання.

Найоптимальніший рівень зчеплення покриття і коліс скейтборду, навіть з урахуванням довгої експлуатації майданчика.

Принцип організації скейт-майданчика

Для того, щоб почати справу з будівництва майданчика для скейт-спорту, знадобиться знайти однодумців. Тому що ваш комплекс буде насамперед обслуговувати певну тусовку любителів покататися на скейті, а потім уже всіх інших, хто тільки вчиться або вирішив просто спробувати.

Тому, якщо ви самі не входите в цю тусовку, то обов'язково розшукайте людину, яка зможе і допомогти вам у веденні бізнесу, і братиме на себе обов'язки спілкування з основними клієнтами. Щоб знайти таку людину, для початку зацікавте громадськість і захоплених скейт спортом своїм проєктом.

Далі, можна створити групу, вибрати керівника команди і приступати до будівництва. З цього моменту, керівник команди братиме на себе все спілкування з громадськістю. Можливо навіть вдасться домогтися шляхом збору підписів сприяння від муніципалітету. Але опрацьований проєкт вам знадобиться в будь-якому разі.

Проект майданчика для скейтбордів

Опрацьований план проекту, який ви зможете надати в ті чи інші інстанції, значно спростить вам процес реалізації майданчика.

Обов'язково приготуйте кілька варіантів планів майданчика. Кожен план має бути у формі окремої презентації з включенням фотографій і матеріалів проєкту, виконаних за допомогою комп'ютерного моделювання.

Кожен проєкт повинен мати прорахунок і схему залучення майбутніх клієнтів, а можливо і приватних бізнесменів, які допоможуть вам потягнути проєкт із фінансового боку. Як говорилося раніше, це може бути і муніципалітет району, в якому буде реалізовано проєкт комплексу. Звісно, вигода має бути видна з обох сторін.

  1. Допомога вам

  2. Допомога підприємцю, який надає свої послуги, яка буде доступна після відкриття комплексу.

Наприклад, як ваш спонсор може виступати фірма, що займається продажем спортивних товарів. Відповідно, реклама, яку такий спонсор зможе реалізувати на побудованому комплексі та за його допомогою, сприятиме збільшенню продажів його товару (ті ж скейти, екіпірування, велосипеди та інше).

Місцезнаходження скейт-парку

Створювати проєкт вашого майбутнього парку для катання на скейті, щоб відкрити його на околиці міста не має сенсу. Що ближче до центру він буде розташований, то більша кількість потенційних відвідувачів потягнуться за новою послугою. Також підійдуть і спальні райони. Однак якщо ви плануєте відкривати платний майданчик, то потрібно розуміти, що райони міста з невеликим населенням не зможуть окупити вам відвідуваністю проєкт.

І, як уже говорилося вище, якщо хочете максимальної віддачі від парку, потрібно націлюватися спочатку на будівництво критого майданчика. Тільки так можна домогтися того, щоб ваш парк не простоював у холодну пору року і погану погоду, а діяв цілий рік.

Додатковий дохід на послугах у скейт-парку

Якщо говорити про платне відвідування вашого майданчика, то не варто сподіватися на велику виручку. Особливо на початкових етапах, коли ваш парк ще набирає обертів популярності і не знайомий більшості жителів міста.

Тому потрібно заздалегідь розробляти схеми реалізації додаткових послуг на території парку, які допоможуть окупити всі витрати в максимально короткий термін.

Основною послугою має стати прокат. Причини досить прозорі. По-перше, не у всіх є можливість купувати повний комплект екіпіровки для занять подібним видом спорту. По-друге, ті, хто тільки пробують кататися вперше, навряд чи будуть витрачатися на екіпірування заздалегідь, тому що поки що не мають упевненості, що їм сподобається цей вид спортивної розваги настільки, щоб займатися ним постійно.

У бізнес-плані, який ви готуватимете на етапі розроблення проєкту, має бути й спрогнозована відвідуваність вашого парку. А оскільки приблизні цифри у вас будуть на руках, не виникне складнощів із підрахунком кількості необхідних комплектів екіпіровки для пункту прокату.

В екіпірування і базову комплектність прокату входять:

  • Захисні шоломи

  • Наколінники

  • Налокітники

  • Роликові ковзани

  • Дошки для скейта

Другою платною послугою, на якій можна буде отримувати прибуток, є інструктаж. Наявність професійного інструктора, який зможе не просто пояснити базові правила керування скейтом, а й запропонувати уроки катання на дошці, значно підвищать престиж вашого парку. Уроки можуть включати в себе заняття з дорослими і дітьми, навчання катанню на дошках і роликах.

Третя послуга, яка буде незамінна особливо в літню пору (а в разі критого майданчика також затребувана і в зимовий період) - продаж морозива і прохолодних напоїв.

З часом розвитку вашого парку на його території можна розширювати спектр послуг, що надаються. Зокрема, до бізнес-концепції може входити й арбалетно-кульовий і луковий тир, або ж прокат дитячих електромобілів.

Хоча подібне розширення потребуватиме не менших трудових і грошових витрат, ніж етап відкриття самого парку, все ж стане хорошою мотивацією для реалізації. Адже зі звичайного майданчика для катання на роликах і скейтах може вийти ціле розважальне містечко з неймовірною кількістю розваг для жителів міста.

  1. Ще один спосіб заробити додаткові гроші на власному майданчику - продаж рекламних місць. Як і у випадку з бізнесменами, що займаються продажем спортивного інвентарю та екіпіровки, свою рекламу можуть захотіти дати й інші фірми, що мають ту саму аудиторію, на яку націлений майданчик.

  2. Як і рекламні місця, в оренду можна здавати площу всередині парку і поруч із ним, якщо вона вам належить. Здавати насамперед під торгові намети. У цьому разі і вам, і вашим орендарям буде пряма вигода, а відвідувачі зможуть отримати додаткові набори послуг.

Персонал

Сам по собі скейт-парк може функціонувати, однак, якщо ви плануєте відкривати повноцінний розважальний комплекс, мінімальний персонал потрібен вже на початковому етапі. Тим паче, на прикладах муніципальних парків можна бачити, що якщо майданчик не контролюється людьми, то, наприклад, дітей батьки вважають за краще не пускати на нього (зважаючи на травмонебезпечність).

Саме тому ваш парк має містити мінімальний персонал:

  • Медичного працівника

  • Охоронця

  • Касира

Реклама

Але сам по собі парк буде довго розвиватися, виходячи на прибутковість, якщо ніякими способами не просувати інформацію в маси потенційних відвідувачів.

Крім традиційних способів рекламування, таких як засоби масової інформації та мережа Інтернет, можна звернутися в міський комітет з питань молоді і спорту. Ми в цій статті вже вказували на те, що це навіть необхідний крок, проте раніше йшлося про звернення до муніципалітету з метою фінансування проєкту чи просто схвалення. Як бачимо, з рекламою державний апарат також може допомогти.

Чудовим способом просування буде й укладення договору з реклами з магазинами, що торгують спортивним інвентарем. Можливо будуть вигідними умови бартеру, коли реклама вашого комплексу буде обмінюватися на ваші рекламні місця.

Або ж організувати роздачу флаєрів і листівок на території таких магазинів, адже там мешкає частина вашої аудиторії. Ще один варіант - розробити спільно з магазином систему загальних знижок для ваших клієнтів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

603.8KПрочитань
11Автори
457Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається