Як я писав книгу

Зміст

Може здатися, що якщо ти пишеш блог (чим я нещодавно почав займатися), або ведеш твітер, або постиш фоточки в інсту - робиш те саме тільки довше і у ворд і вуаля - книга готова! Спішу вам повідомити - це не зовсім так.

Найголовніше, що я зрозумів за останні 9 місяців - написання книги потребує дуже багато часу, ментальних зусиль і концентрації.

Вересень 2022. Як все почалося

Вересень 2022 року. Стрес досяг свого апогею і захотілось поринути думками всередину і почати робити щось нове, значуще і цікаве. Щось велике і що потребує 100% уваги, бо дивитися новини нон-стоп вже не було сил. Прийшла ідея написати книгу.

Треба було обрати тему. Вирішив, що напишу про щось, що вже добре знаю і чому вже навчив інших. Так і народилась ідея написати скількись-то там порад для молодих розробників програмного забезпечення. Робоча назва була - ‘50 порад новачку'.

Вересень. Перші кроки

А як писати? А скільки треба сторінок? А як ділити по розділам? А воно точно треба? А якщо я не навчався писати книжки, то як їх взагалі писати? Де писати? Які застосунки використовувати? На якій мові?

Ці і ще деякі інші питання були найпершими думками. Я обожнюю agile software development (гнучкі підходи в розробці ПЗ) і вирішив, що не буду сильно планувати і просто почну щось робити. Вирішив почати по простому - ввечері 17 вересня, з мобільного в Google Docs створив документ і просто почав писати про найважливішу тему на мою думку - psychological safety. Обрав саме англійську, бо точно хотів мати можливість дати почитати результат людям з інших країн.

Перші два А4 прийшли швидко. Подумав що хочу починати кожну главу з якоїсь цитати. Додав дві в перші глави. І картинку хочу! Одну на главу буде досить. Загуглив, знайшов що підходить і сподобалось - додав.

Також вирішив стратегічно, що буду додавати гіперпосилання між главами для того щоб було зручно навігувати.

Осінь. Контент

День за днем, вечір за вечором, ніч за ніччю (так, більшість було написано після 23:00) і щось почало вимальовуватись вже через пару тижнів. Вже стало 15+ сторінок. З'явилось відчуття сили (майже тої самої) і здалось, що закінчити це все займе ну ще “2..3, максимум 4” місяці…

  • Прийшла ідея, яку прочитав на якомусь форумі - знайти альфа-читачів. Знайшов 4 людей (пізніше їх стало 6). Попросив всіх їх надавати відгуки на кожну готову главу. Також вирішив, що всі готові відгуки буду передивлятися в кінці.

  • Зрозумів що картинки треба мати в одному стилі і просто так знайти їх буде важко, але продовжував шукати щось, що хоча б концептуально подобалось і підходило.

  • Почитав про форматування різних видів книг і зрозумів, що краще одразу цілиться в А5 формат. Переформатував свій Google Doc під А5. Стало на 40% більше сторінок - стало тепліше на душі :)

Зима. Продовження контенту

Після 50 сторінки вирішив, що хочу мати якесь кругле число порад в фінальній версії. Десь 50 чи 30. Було вже приблизно 20. Продовжуючи використовувати agile - я писав поки пишеться і думав, що як перестане писатися - або обріжу декілька глав, або парочку напишу.

З'явилися нові проблеми:

  • З картинками все важче. Треба щось з ними робити…

  • Почав пропускати вечора. Без електрики і нормального інтернета не так то і легко писати коли треба усі хатні справи розкидати по дню, та і сил вже не залишається ввечері писати.

  • Важко придумувати нові теми. Схоже що починаю повторювати. Нібито треба взяти 5 тем і повністю між ними пере-розкидати текст…Відкинув всі ці думки і продовжив писати - треба дописати хоча б 100 сторінок.

  • Граматичні помилки та проблеми із формулюванням речень. Знайшов Grammarly клавіатуру і вона трошки допомогла краще структурувати речення.

  • Цитати для деяких глав знайти дуже важко. Почав використовувати деякі свої думки замість них.

Схоже що вимальовується структура книги із 3..5 секції з 20..30 главами. Мені подобається.

Почитав про картинки із пошуку Google і зрозумів що я не маю права їх використовувати і засумував…

Зима. Midjourney

Якщо ви ніколи не використовували Midjourney - спробуйте, це дуже цікавий застосунок. Навіть безкоштовна версія робить чудеса.

Спробував його. Мені сподобалось. Почав створювати..створювати..закінчилась безкоштовна версія. Подумав, ще раз подумав, прочитав правила використання і побачив крутий пункт, що якщо ти оплатив хоча б раз підписку - ти стаєш автором всіх створених зображень! Купив підписку. Мені подобається те що виходить, але часто це потребує багато годин генерації і підбора параметрів. Треба робити вибір між картинкою з 4 пальцями, 3 руками і не ідеальною позою з очевидним останнім переможцем.

  • Тепер кожен другий вечір замість написання тексту я генерую картинки. Попросив дружину допомогти з цим. Робота пішла трошки швидше.

  • Ще більш сповільнився темп написання книги, бо тепер почав навчатися генерації зображень.

Рання весна. Відгуки

У мене були прекрасні альфа читачі. Приблизно по 200 слів коментарів на кожну главу. Це круто.

А скільки я потім буду їх читати? А скільки вносити правки?! Ой-йой-йой!

Геть всі ці думки - треба контент! Вже є 25..30 глав - треба писати далі! Треба 'закінчити текст.

Рання весна. “Закінчення тексту”

Все, 32 глави є! Загалом це зайняло трошки більше 2..3 місяців - 7 місяців! Боже, як довго...але все ж написано! Тепер тяп-ляп і все готово! Тільки відкрию коментарі і… 250 коментарів… і перевірю граматику через Gramarly… 3 тисячі проблем… о божечки… я це ніколи не закінчу… ;(

Пізня весна. Редагування

Окей, треба доводити до кінця, це не може зайняти більше часу ніж написання основного тексту.

  • Коментарі. Замінити 1 слово - легко. Перефразувати 1 речення - легко. Перенести 20% глави в іншу - охх… Переписати главу наново бо її ніхто не зрозумів - ;(. 2..3 тижня пішло на коментарі.

  • Граматика. Вирішив і купив собі premium підписку в Grammarly - і для роботи, і для себе, і для книги. Стало ще більше помилок, бо у нього більш просунута система перевірки ;(. 5 вечорів по 3 години поспіль бездумної монотонної роботи по вставці ком, артиклів, правильних закінчень і тд. Нудно, але треба.

  • Вирішив що пора переносити це все у фінальну версію. Почитав, що на вихід буде треба Docx або PDF файл. Вирішив використати MS Word, благо Google Docs конвертує в нього в 2 кліки. Конвертує то він конвертує, але всі 100..150 посилань зламались ;(. Ще 2 безсонних вечори монотонної роботи з відключеним мозком. Радості така робота не сильно додає.

  • Стилістика. О боже, скільки ж на це пішло часу… прибирати зайві пробіли, вирівняти все, використати стилі у Word і зробити так, щоб все виглядало однаково. Кожне посилання, кожна міні формула, кожна цитата - все потребувало стилізації. На це пішло десь 5 довгих вечорів.

  • Повторне перечитування. Перечитав раз. Зрозумів що хочу змінити порядок глав і їх розподіл по секціям. Це також змінить всі посилання і їх доведеться також перероблять ;(. Ще тиждень роботи.

Травень. Підготовка до публікації

Відкрив я почитати декілька сайтів які надають можливість видавати книжки самому - Google Book, Amazon Kindle direct publishing та інші. Зрозумів що треба змінити ще і форматування. Треба зробити титулку окремо і в спеціальному форматі - картинка, де зображена розгортка книги. Треба вступ, післямова, додатки, колонтитули, правильна нумерація на правильних сторінках.

Чому я це раніше не прочитав?…Тепер знову треба 3 повних вечора віддати на ці зміни.

З титулкою важче, бо треба дизайн. Враховуючи що дизайнер з мене ніякий, але зробити ‘щось’ треба - вирішив знову зробити ‘щось’ і спитати відгуків у своїх альфа читачів. ‘Щось’ нормальне вийшло тільки за 2 тижня і з третьої спроби.

Треба написати вступ. Не найскладніша робота. Передмова і післямова - вирішив що хочу мати і їх. Також не складно. Сподіваюся читачам це буде корисно.

Додатки…вирішив таки зробити один додаток із короткими порадами з усієї книги. Вийшло 54шт. Вирішив залишити рівно 50 - люблю круглі числа.

Ще пару днів пішло на повторне читання і мінімальні зміни по всьому тексту.

Запізно зрозумів що треба із картинок прибрати білий фон. Ну добре що хоч до друку. Пішов дивитися програми в яких це можна зробити. Нашвидкоруч нічого не знайшов - попросив про допомогу. Ще тиждень і всі картинки без фону і вставлені наново в рукопис.

Липень. Час видавати!

Про видавництво напишу окремо і пізніше, як тільки отримаю готові екземпляри на руки. Там же поділюсь посиланням на готову версію книги.

Висновки які я зробив

  • Очікуваний час для будь яких активностей треба множити на 2.

  • Після 60..70% тексту починається криза і головне не забити і закінчити.

  • Почати не так важко в даному випадку як закінчити.

  • Основний текст варто писати коли пишеться, а коли не пишеться не писати, бо це впливає і на якість і на швидкість і на радість від написання тексту.

  • Не треба фокусуватися на якомусь одному реченні чи назві, які ніяк не виходить сформулювати. Дуже часто наступного дня гарні слова прийдуть самі без жодних зусиль.

  • Треба думати про стиль майже одразу. Налаштувати стилі заздалегідь і використовувати їх.

  • Знання цільової аудиторії дуже допомагає тримати фокус.

  • Картинки - це дуже важко, і якщо є бажання їх мати, то це дуже складно. Особливо якщо в тебе немає навичок. При цьому навіть ШІ не так сильно допомагає.

  • Варто зрозуміти формат книги якщо не на початку, то хоча б на 25..50% основного тексту, що б одразу підтримувати консистентність.

  • Різні програми і формати не ідеально зберігають стилістику при переносі між ними.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Даніїл Безлюднов
Даніїл Безлюднов@Daniil_Bezliudnoc

249Прочитань
1Автори
5Читачі
На Друкарні з 29 червня

Більше від автора

  • Як я видавав книгу

    Якщо ви думали, що написати книгу це дуже складно - це ви просто ще не намагалися її видати! :) В цій статті я розкажу про мій перший досвід видавництва своєї книги.

    Теми цього довгочиту:

    Веб-розробка

Вам також сподобається

  • Як написати книгу?

    Одвічне питання письменника-початківця: як правильно писати книгу? Правильна відповідь - не має єдиного вірного способу.

    Теми цього довгочиту:

    Поради Авторам
  • ПРИВІТ☺️

    Просте привіт , чесно кажучи я і не знала з якою фразою/словом ввійти яскраво 😅. Тому нехай буде таке банальне, та доречне привіт (Думаю, більшість так же само починала). Ще вчора я була простим читачем даного сайту, та сьогодні вирішила стати його частиною .

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток

Коментарі (1)

Класна стаття :) Hard work pays ooff, буду чекати на публікацію, цікаво почитати

Вам також сподобається

  • Як написати книгу?

    Одвічне питання письменника-початківця: як правильно писати книгу? Правильна відповідь - не має єдиного вірного способу.

    Теми цього довгочиту:

    Поради Авторам
  • ПРИВІТ☺️

    Просте привіт , чесно кажучи я і не знала з якою фразою/словом ввійти яскраво 😅. Тому нехай буде таке банальне, та доречне привіт (Думаю, більшість так же само починала). Ще вчора я була простим читачем даного сайту, та сьогодні вирішила стати його частиною .

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток