Яким 2024 рік буде для війни в Україні?

Автор: Еміль Кастегелмі

Оригінальний твіттер-тред був опублікований 3 січня 2024 року

На початку 2024 року війна в Україні триває. Цей тред про те, як деякі ключові події минулого року вплинуть на цей рік.

Спочатку про цифри: за нашими оцінками, росія окупувала приблизно 18,26% території України станом на 1.1.2023. Рік по тому росія окупувала трохи більше 18,27 %.

Зображення

У контексті отримання контролю над територіями, захоплення Бахмута та прилеглих міст стало для росіян головним досягненням року. Однак стратегічне значення цієї події було досить обмеженим, і росія не змогла суттєво просунутися далі.

Зображення

Інші російські просування протягом року здебільшого обмежувалися кількома містами та селами. Протягом року росіянам вдалося створити загрозу оточення в Авдіївці, але після значних втрат їм так і не вдалося прорвати оборону України навколо міста.

Незважаючи на те, що російські успіхи були мінімальними на більшості напрямків, їм вдалося зупинити літній наступ українських військ, не втративши при цьому значної кількості позицій. Це можна вважати успішним досягненням, оскільки росії вдалося протистояти стратегічним амбіціям України.

Оборона України також була дуже успішною. Незважаючи на те, що росія вклала і втратила величезні суми грошей, матеріальних засобів і людських ресурсів у війну, вона не змогла досягти вирішальних наступальних перемог ніде. У загальній картині, російські здобутки були абсолютно мінімальними.

Україна неодноразово втягувала росію у тривалі та виснажливі бої, іноді з неочікуваними результатами. Наприклад, вперту оборону Бахмута можна розглядати як часткову причину «заколоту Вагнера» в червні 2023 року, єдиної великої збройної внутрішньої кризи у війні.

Оборонні дії України збільшили тріщини між «Вагнером» і російським міністерством оборони. Ворожнеча була принизливо публічною. Хоча Україна втратила місто Бахмут, їхні зусилля сприяли усуненню з фронту ефективної бойової сили «Вагнера».

Хоча Україна змогла зупинити російські атаки, її власні наступальні операції мали свої труднощі, оскільки жодних стратегічних цілей досягнуто не було. Найбільш значні результати протягом літа та осені були досягнуті на південному фронті, на двох основних напрямках.

Зображення

Українські контратаки під Бахмутом призвели до певного просування вперед, але восени та взимку 2023 року деякі звільнені райони були знову втрачені, оскільки росіяни розпочали власні контрзаходи.

Контрнаступ мав певний локальний успіх. Виступ під Великою Новосілкою припинив своє існування, Україна сформувала досить широкий виступ у напрямку Токмака і ліквідувала потенціал для майбутнього оточення в районі Бахмут-Часів Яр. Однак цього було недостатньо.

У цьому треді я не буду детально зупинятися на труднощах, яких зазнали українці під час літнього наступу, оскільки є ще багато чого, що треба «розпакувати» - хоча багато моментів вже широко обговорювалися. Однак є певні наслідки для майбутнього, які я спробую проаналізувати.

Україні не вдалося створити значно кращі позиції для початку можливого наступу влітку наступного року. Російська оборона, знову ж таки, матиме серйозні проблеми в майбутньому. Наступного літа росія також мала час побудувати і спланувати більше [укріплень].

Зображення

Західна військова допомога також має вирішальне значення для успіху України як в наступальних, так і в оборонних операціях. На жаль, наразі все виглядає не дуже добре. Обсяги поставок скоротилися, а запаси європейських країн стають дедалі меншими.

Незважаючи на те, що нове озброєння не надходить у вирішальній кількості, Україна хоче створити нові механізовані бригади. Водночас вона повинна замінити нещодавні втрати техніки. Буде мобілізовано більше чоловіків, що призведе до появи на фронті великої кількості недосвідчених солдатів.

2024 рік, ймовірно, буде досить статичним «проміжним роком». Майбутнє війни значною мірою залежить від розвитку подій на Заході. До того, як західний військово-промисловий потенціал зросте, а політична турбулентність у США вляжеться, Україна не зможе багато зробити для збільшення зовнішньої допомоги.

Для росіян це також не буде парадним маршем. Продовження війни роками може бути для росії технічно можливим, але не бажаним. Навіть найкращим пропагандистам буде важко пояснити людям ще один рік дорогої війни без значних перемог.

Ніякого колапсу для України горизонті не видно. Навіть з меншою допомогою, Україна зможе оборонятися від росіян по всьому фронту. Також можливо, що Україна спробує провести кілька наступальних операцій влітку, але вони, ймовірно, будуть більш локальними або, принаймні, більш концентрованими, ніж у 2023 році.

P.S. Три нотатки:

  • Події, що обговорювалися тут, стосувалися здебільшого подій, що відбувалися на землі. Всі аспекти війни не вкладаються в один тред

  • Згадані на початку відсотки були приблизними - у різних картографів вони можуть дещо відрізнятися. Однак тенденція залишається незмінною.

  • Я вже згадував [у іншому треді], що оборона Бахмута була дуже дорогим рішенням для України. Утримання міста мало багато недоліків, і навіть якщо воно потенційно зробило певний внесок у внутрішню боротьбу в росії, результат не був достатньо вигідним у загальній картині. Рішення України витратити там значну кількість часу, людей і ресурсів також дозволило росіянам завдати значних втрат деяким з найкращих українських підрозділів і дало їм час підготуватися до майбутнього контрнаступу. Стверджувати, що Бахмутська операція була розумною для обох сторін, - це не те, чого я прагну.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.2KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається