Європейські Мечі 12-того сторіччя

автор: Декерактовий

Перше, з чого почнемо, це роль мечів на полі битви. В супереч поп-культурі, вони зовсім не були основною зброєю, мечі були другорядною зброєю, та зброєю самозахисту, та використовувалися лише для відповідно самозахисту, або якщо неможливо користуватися основною зброєю, як-от спис, чи на надто коротких дистанціях. За деякими виключеннями. Натомість меч був головним знаком приналежності до шляхетного, лицарського стану, чи просто ознакою того, що ти є військовим, меч можно в цьому порівняти з військовим камуфляжем за зоною бойових дій. Так само він був сакральним символом. Визначившись з тим, яку роль грав меч, можно перейти до основного змісту, а саме мечі Європи 12-того сторіччя.

Каролінзький меч, також більш відомий як меч вікінгів, був мечем, що вже майже зник з вжитку, адже не був так гарно адаптований до нових умов на полі битви, власне саме зміна умов, еволюція обладунків, їх доступності й спонукала мечі та іншу зброю розвиватися та змінюватися. Адже ідея залатати людину в залізо повністю не нова, та й люди раніше не були тупими, аби не розуміти, як це реалізувати, інша справа доцільність подібного, але щось я відійшов від теми.

Каролінзький меч 11-12 століття, фото Рівненського Обласного Краєзнавчого Музею.

Каролінзький меч був розмірами коло метра, тому був улюбленою зброєю вершників, на рівні списів. Цей одноручний меч, не дивлячись на дол в клинку, який був там задля полегшення леза, досить важкий, тому від рубки чи уколу цим мечем, тим більше з коня, людина навіть в шоломі аж прозріє. Також, не менш улюбленим він був для піхотинців. Використання разом з щитом ніхто не забороняв, й такі шикування іноді практикували, правда таким мечем сильно не пофехтуєш, хоч фехтування й не для поля бою існує. Цікавий факт, цей меч виробляли не так багато майстерень, через особливості технології виготовлення клинку, й меч цей був Французьким(точніше Франкським), й досить дорогим, але вікінги зазвичай не обтяжували себе купівлею такого дорогого меча, й попросту трофеїли їх у франків.

Романський, лицарський, чи військовий меч - уявіть одноручний меч. Даю гарантію, ви уявили саме його, бо це мабуть найвідоміший меч в усьому світі.

Романський меч зі сторінки “Кузні Фантазій”

В час, коли люди майже не використовували мечі в шикуванні, романський меч, що по вазі не поступається каролінзькому, панував серед інших, довжина клинку у них теж однакова, але хрестовидна гарда, кулясте або кругле навершя, й більш орієнтоване на укол, ніж у каролінзького меча клинок. Саме це і є улюблений меч вершників, так само прекрасно підходящий для ведення дуелей, та самооборони в цілому. Рубає, але не як топор, колить, але гірше за спис, б'є, але йому далеко до булави, захищає, але не на рівні щита, це найбільш універсальна зброя, про яку навіть нема що додати. Може, цей меч і не дуже асоціюється з Україною, але на теренах нашої держави знайшли дуже багацько таких мечів.

Півтораручний меч, він же бастард, так, той самий меч, що був у відьмака.

Півтораручний меч Львівського Історичного Музею

Може здатися дивним, але при довжині на 20-30 см більше, важив він в середньому не більше за раніше згадані одноручні мечі, саме завдяки невеликій товщині леза, в комбінації з долом. Півтораручний меч в рідких випадках може застосовуватися й однією рукою, але через баланс меча він буде куди більше виснажувати за одноручні, в основному створений для самооборони та фехтування, в шикуванні майже не застосовується, такі мечі є відгалуженням раніше згаданого романського меча. Це перший прояв окремого типу дворучного меча загалом.

На цьому доки що усе. Є ще кілька речей, які я б хотів додати наостанок: зброя, як і обладунки, розвивалися в міру можливості. В бронзову еру не створювали довших мечів не бо люди тоді були не надто розумні, а бо бронза не витримає власної ваги при ударі. Повні лати не створювали бо це коштувало б надто багато для замовника. Інші залізні "вундервафлі" не створювали з тих самих причин, це будо не доцільно, та в цьому й не було багацько користі в тих умовах. Люди ніколи не були глупіше за людей зараз, й не варто їх недооцінювати.

Також, усі типи мечів це умовність, меч це надто індивідуальна річ, її прикрашають та змінюють під вимоги замовника, та часто руків'я робиться в Європі, а лезо взагалі з В'єтнаму, тож можуть бути мечі, що підпадатимуть під один тип навершям, інший тип лезом, а гарда взагалі буде відсутня, бо замовник суто вершник, якому та гарда й задарма не треба, майте на увазі, а на цьому пост підійшов до кінця.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Іводзіма
Іводзіма@istoriahi

Про історію

80Прочитань
1Автори
0Читачі
На Друкарні з 8 січня

Більше від автора

  • Французьке вторгнення в Португалію

    Ця подія відбулася в 1807 році, конфлікт тривав з 19 до 30 листопада, цілих 11 днів. Чому так мало? Чому напали? Як? Га? Як раз зараз і розберемо.

    Теми цього довгочиту:

    Наполеон

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається