За межами поля бою: чому ми маємо інвестувати в демократичне майбутнє України - Аtlantic Сouncil

Оскільки всі очі прикуті до триваючого контрнаступу України, спрямованого на звільнення країни від російської окупації, по всій Україні та за її межами також багато говорять про те, що станеться далі. Це буде одне з головних питань порядку денного цьогорічної Конференції з відновлення України (URC), яку Сполучене Королівство та Україна спільно прийматимуть у Лондоні наприкінці червня. Майбутня конференція збере лідерів міжнародної спільноти, міжнародних фінансових інституцій, приватного сектору та громадянського суспільства для мобілізації міжнародної підтримки для післявоєнної економічної та соціальної стабілізації України.

Міжнародна підтримка, безсумнівно, і надалі буде мати вирішальне значення для здатності України протистояти й перемагати в умовах триваючої агресивної війни Росії, як і для подальшого відновлення та реконструкції України. У цьому ключі вкрай важливо визнати, що відданість України стійкості до демократії, як під час війни, так і в післявоєнний період, є важливою для підтримки та розширення цих вкрай необхідних інвестицій.

До повномасштабного вторгнення в свою країну в лютому 2022 року українці вже мали довгу історію наполегливої ​​боротьби за свої права та свободи. Протягом десятиліть після розпаду Радянського Союзу незалежна Україна відчула значний прогрес у напрямку переважно вільних і чесних виборів та інших основних прав людини. Країна також децентралізувала політичні та бюджетні повноваження, забезпечила більшу прозорість державних витрат, капітально переглянула свій банківський сектор і досягла успіху в покращенні управління державними підприємствами, багато з яких планується приватизувати.

Незважаючи на жахи російського вторгнення, низка поточних ознак свідчить про те, що Україна готова до подальшого прогресу. Українська армія зараз одна з найпотужніших у Європі. Впливове громадянське суспільство та відносно вільна преса є одними з найміцніших стовпів цієї яскравої демократії. Технологічний сектор процвітає і допомагає зруйнувати те, що було задушливою бюрократією, одним із багатьох пережитків Радянського Союзу. Але роботи ще багато.

Сьогодні військова перемога, очевидно, є головним національним пріоритетом України. У той же час будь-який українець скаже вам, що одна з багатьох реалій, які відокремлюють їх від Росії, полягає в тому, що українці мають чітку військову мету і, на відміну від Росії, знають, за що вони борються: за свободу. Кроки, необхідні для досягнення цієї свободи, виходитимуть за межі поля бою та включатимуть подальший прогрес у децентралізації, політичному плюралізмі, свободі преси, дотриманні верховенства права, боротьбі з корупцією, правах людини та демократичних виборах.

Для України, наприклад, буде критично важливо забезпечити вільні та чесні вибори, коли країна повернеться до партійної політики після закінчення збройних дій з Росією. Щоб це сталося, потрібен час, щоб гарантувати, що необхідні законодавчі зміни будуть ухвалені відкритим шляхом; щоб політичні конкуренти мали розумний і справедливий доступ до ЗМІ; що виборча інфраструктура готова; відновлення фінансової звітності для політичних кандидатів; і що списки виборців є актуальними. Оскільки міжнародне співтовариство збирається для планування підтримки відновлення України, дуже важливо, щоб союзники України були готові підтримати цей критично важливий аспект майбутнього нації.

Подібно до того, як Україна перевершила всі очікування у своїй сміливій боротьбі проти повномасштабного вторгнення Росії, розпочатого 16 місяців тому, нація також має перевершити очікування реформ, коли вона переможе російську армію. Адже це втілює те, за що бореться нація. Подальші заходи щодо реформування також мають вирішальне значення як засіб забезпечення постійної та розширеної підтримки з боку міжнародних партнерів країни, зокрема для відновлення та реконструкції.

Героїчний опір України загарбницькій війні Росії – це історія опору прогресуючої демократії автократії. Вільний світ надає військову, економічну та гуманітарну підтримку Україні, оскільки більшість вважає боротьбу України своєю власною. У цьому сенсі повномасштабне вторгнення Росії є не лише злочинним нападом на суверенну країну, а й проти демократії всюди. Світ має сприймати відновлення України в тому ж світлі, що й шанс просувати спільні демократичні цінності.

Автори Пітер Ербен є головним радником Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) (глобальний) і старшим регіональним директором IFES в Україні. Гіо Кобахідзе, заступник директора IFES в Україні.

Джерело Аtlantic Сouncil

Матеріал підготував канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається