Непереможний повстанець Юрий Тютюнник проти чекистів СеРеСеРе

Ситуація станом на 1921

Герой цієї статі був доволі цікавою, але дуже суперечливою фігурою в історії української революції 1917р-1923р. та її наслідків.Я буду вдаватися тільки в необхідні подробиці того проміжку часу.

Почнемо з 1921, тоді ще нещодавно було закінчено другий зимовий похід всеукраїнської повстанської армії проти більшовиків, який було невдалим. Більш 300 повстанців було розстріляно. В той час на чолі було два керівника руху по відновленню української держави. Перший з них був всім відомий Симон Петлюра, а другим як раз і виступав наш Юрий.

Проблема двох лідерів та безрозсудні вчинки Тютюнника

Чи була проблема в тому? Була. Через внутрішні проблеми повстанські сили страдали не менше, ніж від зовнішніх загроз. Будова повстанських сил була не зовсім зручною, в майбутньому, за часів ОУН(Б), армія повстанців буде будуватися як регулярна армія незалежної країни. Вона буде більш проста поділена по класах і при тому мати більшу гнучкість для змін. Але повертаючись до герою нашої статі, можу сказати, що Петлюра та Тютюнник були особистостями антиподами. Один був занадто рішучий та переконаний в своїй перемозі - Тютюнник, а другий навпаки недостатньо впевнений - Петлюра. На жаль, вони не змогли знайти спільної мови і доповнити один одного.

Наводжу цитати з книги “історія з грифом «секретно»”

Я процитую книгу(тицни для встановлення пдф варіанту) з якої я брав матеріал:

Юрко Тютюнник, який нещадно критикував Петлюру за повільну підготовку операції, врешті розпочав її, не підготував- шись. Воякам бракувало не лише зброї та набоїв, а навіть взуття і верхнього одягу. В умовах на- ближення зими найбільш раціо- нальним було б відкласти рейд, але це означало поступитися в гарячій суперечці, що було не- властивим для Тютюнника. По- при вкрай несприятливі обстави- ни, він був упевнений у власній перемозі, яка мала зробити саме його «українським Бонапартом».
Отаман Юрий Тютюнник

Чому ж Юрий був так впевнений в собі? Непереможний? Ну з Іваном Сірком його не порівняєш, але вразити він все одно може.

Щаслива зірка Тютюнника не раз рятувала його, здавалося б, у цілком безвихідних ситуаціях. Він вижив у м'ясорубці Першої світової, незважаючи на два поранення, у тому числі важке в голову. У1917 році стає активним учасником революції та творцем української армії, згодом — одним із керівників Вільного козацтва, в лавах якого на початку 1918 року розгорнув діяльну антибільшовицьку боротьбу. З приходом до влади гетьмана Скоропадського Тютюнник продовжує воювати проти нього та його німецьких союзників. За це отамана заарештували і засудили до смертної кари, яка, проте, не була виконана — Юрко переагітував своїх охоронців, які приєдналися до антигетьманського повстання, очоленого Директорією. У спогадах сучасників він неодноразово постає як блискучий оратор, здатний опанувати натовп.

До чого веде доля?

Не буду довго розписувати всю діяльність пана Юрія, з нею можна ознайомитися з джерел вище або самостійно (не раджу вікіпедію).

Юрія підставив його «кращий друг», який був насправді агентом ГПУ

Я, Петре, вас знаю і ви мене знаєте, — передає слова отамана чекістський документ, — один одного ми не будемо підводити. Чи ВВР не фікція?

Відповідь агента:

Цього, пане генерале, не може бути. Я їх усіх знаю, і люди, які зі мною, мені чудово відомі. Ви ж, знаючи мене, можете покластися на мене і на моїх справжніх козаків

Чекісти обрали Юрія через те шо він мав велику довіру від народа та повагу серед повстанців. Всі знали його непереможність. Тому як тільки його пов'язали, то поширили чутки, а потім і офіційні новини про те, що о було взято. Дрч, не тільки в межах СеРеСеРе, а й за кордоном. Деякі втратили надію, деякі з інтелегенції повернулися в радянський союз, а деякі отамани склали зброю.

В майбутньому Юрій співпрацював з чекістами під загрозою смерті. Але от одного разу його беруть на допит, він потрапляє в тюрму і пише вірша:

Хіба ж можна засипати море? Хоч би й гору кісток навернуть? Не злякають ніякі нас гони, — До мети пробиваємо путь

Йому дають час на те, щоб він одумався та знов співпрацював з ЧК. Але він вже не може терпіти того, що його принижують на очах у всіх(було знято кіно з його участю, в його ролі, було написано листи до повстанців та за кордон, тощо). І от 1930р, рік, коли Тютюнника було розстріляно.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пан Євген
Пан Євген@Ukrainian

4.3KПрочитань
0Автори
65Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дякую за увагу. Сподіваюся, комусь це і справді цікаво!)

Вам також сподобається