Zахіда підтримка: Європейські компанії які забезпечують російську армію

Росія веде війну проти України вже понад 9 років, порушуючи міжнародне право та суверенітет сусідньої держави. Російська агресія загрожує не тільки Україні, але й стабільності та миру в Європі. У цих умовах, європейські країни та інституції намагаються показати свою солідарність з Україною та вводити санкції проти росіян та російських компаній, які фінансують або поглиблюють конфлікт. Однак, не всі європейські компанії хочуть дотримуватися санкцій.

Щонайменше 25 європейських компаній допомагають російській армії закуповувати товари і технології з Європи, незважаючи на санкції проти її оборонних підприємств. Закупівлі здійснюються через військових підрядників, які не потрапили в чорні списки. Серед товарів, які продають європейські фірми росіянам, є мікросхеми для ракет, гільзи, детонатори, взуття для солдатів, бронежилети, двигуни для бойових кораблів і багато іншого. Постачання відбувається із Німеччини, Франції, Швейцарії, Угорщини, Словаччини, Італії, Естонії, Литви, Австрії та Польщі.

The Russian soldiers refusing to fight in Ukraine - BBC News

Мікросхеми для ГЛОНАСС

АТ “Информационные спутниковые системы” (“ИСС”) - один з найбільших підрядників держкорпорації "Роскосмос". ИСС виконує замовлення з розроблення та виробництва космічних апаратів у рамках розвитку системи навігації та позиціонування ГЛОНАСС і системи супутникового зв'язку “Гонець-М” в інтересах Міноборони. ГЛОНАСС відіграє важливу роль у забезпеченні боєздатності Збройних сил РФ: систему використовують у високоточній зброї, безпілотній авіації, на рівні оперативного управління військами. У 2022 році на орбіту було запущено 9 космічних апаратів військового і подвійного призначення, вироблених “ИСС”.

“ИСС” перебуває тільки під санкціями США. Тому може вільно імпортувати з Європи перемикачі, які використовуються в мікросхемах бортових систем управління ракет. Постачальник — Radiall S.A. з Франції. Згідно з базою ImportGenius, поставки були здійснені в липні 2022 року.

Бронежилети

Виробник бронежилетів для силовиків та військових АТ НВП “КЛАСС” завіз фрезу з Італії. Постачальник — Minelli Carmello.

Верстати для ракет

Московське ТОВ “Стан” — розробник сучасних верстатів із числовим програмним управлінням, що входить до держкорпорації “Ростех”. Незважаючи на те що “Ростех” перебуває під санкціями, німецька компанія Vansped Logistics (від імені Reißaus & Baumberg Maschinenbau GmbH) уже після початку війни постачала “Стану” технологічне обладнання для ливарного виробництва.

“Стан” є постачальником низки оборонних підприємств. Зокрема, компанія здійснювала технічне переозброєння “123 Авиационного ремонтного завода” (замовник — Міноборони), який займається обслуговуванням літаків військової авіації. Також є підрядником держкорпорації “Тактичне ракетне озброєння”: постачав обладнання для “ПО “Стрела”, що займається виробництвом протикорабельних ракет.

Згідно з базою даних аналізу держзакупівель, ТОВ “Стан” уклало 125 контрактів на загальну суму понад 14 млрд рублів. Серед контрагентів:

ПАТ “ОДК-Кузнецов” - випускає двигуни для стратегічних ракетоносців Ту-160М;

АТ “Научно-производственная корпорация “Уралвагонзавод” — єдиний на росії розробник і виробник танків;

АТ “НИКИЭТ” — головна організація з утилізації атомних підводних човнів;

АТ “Адмиралтейские верфи” — головний центр виробництва неатомних підводних човнів;

АТ “Концерн “Морское подводное оружие-Гидроприбор” — виробник торпед і морських мін;

АТ “Корпорация “Комета” - входить до складу концерну повітряно-космічної оборони (ПКО) “Алмаз-Антей”, займається створенням космічного ешелону російської системи ПКО.

Уже після початку повномасштабної війни проти України перший заступник гендиректора “Ростеха” Володимир Артяков розповідав про важливість поставок з боку ТОВ “СТАН” для випуску літаків Ту-160 (саме з них по Україні запускають крилаті ракети Х-101 та Х-555).

Детонатори для "Градів" і "Смерчів"

Французька компанія Marchante під час війни постачала російській збройній компанію “Курганприбор” технічними виробами.

Французів не турбувало ні те, що “Курганприбор” — офіційний партнер концерну "Калашников", ні те, що власник російської фірми — російський сенатор Сергій Муратов. Саме підприємство потрапило до чорного списку ЄС тільки в грудні, але член Ради Федерації перебуває під персональними санкціями ще з березня минулого року, але, як видно зі звітів, це не завадило його бізнес-відносинам із Marchante.

Сенатор Муратов, очевидно, підтримує війну Росії проти України. Тим паче вона йому особисто вигідна: “Курганприбор” — виробник детонаторів для танкових снарядів, сухопутної та морської артилерії, ракетних систем залпового вогню (РСЗВ), зенітно-ракетних комплексів. Зокрема, саме це підприємство постачає детонатори та механізми для реактивних снарядів до РСЗВ “Смерч” та “Град”, які часто застосовують під час ударів по цивільних об'єктах України.

Прилади нічного бачення

Петербурзьке АТ “Ломо” — виробник оптичних систем для Військово-морського флоту, Військово-космічних сил і Сухопутних військ. Наприклад, прицілів нічного бачення "Мауглі-2" і "Мауглі-2М" для переносних зенітно-ракетних комплексів. Напівактивною головкою самонаведення розробки “Ломо” оснащуються і високоточні керовані снаряди “Краснопіль”. Під час війни проти України “Краснопіль” настільки добре себе зарекомендував, що обсяг виробництва таких снарядів у 2022 році зріс у кілька разів.

Європейським постачальником “Ломо” виявилася — естонська Marker Nordic Ou. Фірма з Талліна постачала російському оборонному підряднику волоконно-оптичні джгути, промисловий клей тощо.

Двигуни для військових кораблів

Ще одні покупці продукції з Європи — олігархи Іскандар Махмудов і Андрій Бокарєв. Вони контролюють АТ “Коломенский завод”, що постачає Міноборони дизельні двигуни для військових кораблів. Деталі для двигунів типу Д500 “Коломенскому заводу” продає Sipavag AG зі Швейцарії, D.Kudarauskienes Warehouse з Литви і Geislinger GmbH з Австрії.

Саме на базі дизелів типу Д500 підприємство виробляє двигуни для Військово-морського флоту. Ґвинтові пружини “Коломенский завод” отримує з Німеччини, від Heinrich Eibach GmbH. Запобіжні клапани — від HOERBIGER Wien GmbH з Австрії. Деталі для двигунів типу Д49 - від Piston Ring Manufacturer Prima з Польщі.

Чоботи для для солдатів

Європейські постачальники буквально взувають російських солдатів. Ростовська фірма “Донобувь” прямо на своєму сайті повідомляє, що є постачальником Міноборони.

Підприємство минулого року повністю перекваліфікувалося на випуск продукції під потреби армії. Тепер на язичках берців зазначена буква Z.

“Виробничі потужності компанії — це новітнє високоякісне німецьке обладнання”, — з гордістю повідомляє “Донобувь”. Фабрика постачає з Німеччини взуттєвий клей Jakob KECK Chemie GmbH і шкіру Salamander SPS GmbH & Co. KG, а підошви імпортує з Італії Tacchificio Campliglionese.

Італійці і німці продовжили поставки “Донобуві” навіть після лютого 2022-го. Salamander продає під час війни шкіру і ще одному підряднику Міноборони — АТ “Компанія "Фарадей”.

Підошви “Фарадей” отримує теж з Італії, від Suolificio Morrovallese. І пластикові колодки у “Фарадея” знову таки італійські, від Formificio Milanese Team. Постачальники заклепок — італійські компанії Hawai Italia і Sammi Export, а устілок — Cunial Components. Розчинники — німецька Jakob KECK Chemie GmbH. 1,3 тонни шкіри зі шкір великої рогатої худоби виробник взуття для військових отримав минулого літа від Conceria Cervinia з Верони. Інші постачальники "Фарадея" — словацькі фірми Export-Import і MONETA SK spol.

Ємності для газу

Угорська фірма Aluminiumarugyar Zrt. продає ємності для газу російському підприємству “Русбал”, виробнику надувних макетів для армії.

Нейромережі для Міноборони

Глава “Роскосмосу” Юрій Борисов, який раніше керував закупівлями озброєння в Міноборони і як віце-прем'єр уряду, контролює оборонного підрядника АТ НТЦ “Модуль”. Зокрема, Міноборони закуповувало прискорювач Нейромереж розробки НТЦ “Модуль”, а той, в свою чергу, закуповує електричне обладнання у Швейцарської фірми E-tec Interconnect AG.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Threats
Threats@threats_media

459Прочитань
13Автори
14Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Машинний переклад як інструмент влади

    За оцінками Оксфордського університету, вже в найближчому майбутньому машинний переклад може перевершити людей... а отже, перекладацька галузь і загалом індустрія мовних послуг будуть одними з перших, які постраждають від впровадження технологій штучного інтелекту.

    Теми цього довгочиту:

    Технології
  • Нічого приховувати. Хибний компроміс між конфіденційністю та безпекою

    Приватність чи безпека? Як держава порушує права громадян заради надзвичайних ситуацій. Розкриття хибних аргументів захисників безпеки та їх пагубного впливу на конфіденційність.

    Теми цього довгочиту:

    Приватність
  • Платний VPN чи безкоштовний. Що потрібно врахувати під час вибору

    Що дорожче: крадіжка особистих даних чи філіжанка кави? Коли платний захист коштує рівно стільки ж, скільки і кавовий напій, вибір очевидний

    Теми цього довгочиту:

    Vpn

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Вітаю! Вашу роботу опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Ваш довгочит дуже цікавий! 🫶

Вам також сподобається