Платний VPN чи безкоштовний. Що потрібно врахувати під час вибору

Що дорожче: крадіжка особистих даних чи філіжанка кави? Коли платний захист коштує рівно стільки ж, скільки і кавовий напій, вибір очевидний

Безумовно, отримувати речі безоплатно — це чудово: безкоштовне харчування, безкоштовний одяг, безкоштовні програми тощо. Проте, стара приказка про те, що "все має свою ціну", досі є актуальною.

Можливо прямо зараз ви вберегли свій гаманець від додаткових витрат, однак використання безкоштовного VPN однозначно ставить вашу безпеку під загрозу в довгостроковій перспективі. З цим сперечатися нерозумно. Для роботи мережевих служб потрібні гроші, а якщо клієнти не платять доларами, вони платять даними. Якщо ви досі віддаєте конфіденційну інформацію про себе невідомим третім особам, обов'язково дочитайте цю статтю до кінця.

Якщо зараз перед вами стоїть завдання вибрати VPN-сервіс, який ідеально підходить для ваших потреб, зверніть увагу на такі параметри:

  1. Швидкість з'єднання

  2. Вибір серверів

  3. Використовувані протоколи

  4. Політика конфіденційності

  5. Техпідтримка

Швидкість з'єднання

Погляньмо правді у вічі, ви не єдиний, хто намагається отримати швидкий VPN за безкоштовно. Але що відбувається, коли цей безкоштовний VPN-сервіс стає настільки популярним, що їхні сервери вже не можуть впоратися з таким навантаженням?

Для забезпечення швидкої та безперебійної роботи потрібні чималі гроші. А провайдерам безкоштовних VPN за визначенням не може вистачати ресурсів для підтримки якісної інфраструктури. Як підсумок, користувачі таких сервісів стикаються з частими відключеннями і низькою швидкістю.

Для порівняння, платні VPN-провайдери мають можливість підтримувати інфраструктуру, яка може без помітної втрати швидкості витримувати навантаження в тисячі одночасних з'єднань. Частково це пов'язано з великою кількістю доступних серверів. Великі VPN-провайдери мають у своєму розпорядженні тисячі серверів у десятках країн по всьому світу. Це означає, що де б ви не знаходилися, у вас завжди буде швидке VPN-з'єднання.

Вибір сервера

Як зазначалося раніше, у платних VPN-провайдерів є великий вибір доступних для підключення серверів, у різних регіонах світу, на відміну від безкоштовних.

Вибір сервера - дуже важливий етап. Наприклад, якщо вам захочеться скористатися послугами стрімінгоого сервісу, таким як HBO Max, HULU або Disney Plus ви можете зіткнутися з географічними обмеженнями. Правовласники можуть обмежити доступ до захищеного авторським правом контенту, в окремо взятій країні, або навпаки, дозволити переглядати тільки в ній. На купівлі авіаквитків або бронюванні готелю ви можете заощадити чимало грошей, змінивши всього лише свою IP-адресу. Але найважливішою перевагою вибору країни, де розташований сервер VPN-провайдера, є безпека і конфіденційність ваших даних. Є країни, де закони погано захищають право людей на конфіденційність переданої інформації через інтернет, наприклад США. Такі країни як Ісландія, Швейцарія, Фінляндія, навпаки, мають закони, які дуже активно захищають ваші права.

Якщо вам потрібен VPN-сервіс, який може вам забезпечити необмежену свободу в інтернеті, безкоштовні VPN вам не підійдуть.

Доступні протоколи

Майже всі безкоштовні VPN надають своїм користувачам протокол тунелювання (PPTP). Цей один із найстаріших протоколів VPN який зрештою замаскує вашу IP-адресу, але водночас у ньому наявні серйозні вразливості. Його базові протоколи аутентифікації, абсолютно ненадійні і з моменту їх виявлення неодноразово зламувалися під час проведення аналізу безпеки. Однієї цієї причини має бути достатньо, щоб утриматися від використання протоколу PPTP, незалежно від того, який VPN-провайдер використовує його.

Платні провайдери зазвичай пропонують досить великий вибір використовуваних протоколів: IPSec (IKEv2), L2TP, OpenVPN, WireGuard. Кожен протокол має свій рівень безпеки та швидкості, тому користувачі можуть налаштовувати своє VPN-з'єднання відповідно до своїх потреб.

Політика конфіденційності

Оскільки безкоштовні VPN-сервіси не стягують плату за використання свого продукту, за які кошти вони тоді існують?

Точно так само, як і багато інших псевдобезкоштовних сервісів. Вони збирають усю можливу про вас інформацію і продають її третім особам (державам, рекламним компаніям тощо), а можуть самі аналізувати зібрану інформацію для використання в інших своїх продуктах. Майже всі безкоштовні VPN які доступні для завантаження в Google Play, не мають ні власного сайту, ні юридичної адреси, і взагалі не зрозуміло, хто стоїть за цим застосунком. Про тих небагатьох, про кого вдається накопати хоч трохи інформації, у 90% випадків виявляються пов'язаними з Китаєм, однією з найбільш не вільних країн світу. Де немає ні свободи слова, ні конфіденційності. Де уряд використовує сучасні технології для стеження і контролю над населенням.

Згідно з результатами дослідження, 38% безкоштовних VPN-застосунків для Android є вірусами. 75% безкоштовних застосунків містили код, необхідний для збору користувацьких даних. Такі додатки можуть проявляти себе на пристрої по різному, але в кінцевому підсумку, вони створені виключно для заробляння грошей на даних про вас. Зібрана інформація буде використана для:

  • злому ваших онлайн-акаунтів (пошти, соціальних мереж тощо);

  • крадіжки ваших грошей (крадіжка даних кредитної картки);

  • крадіжки ваших інтернет-замовлень або цифрових послуг;

  • блокування та/або шифрування ваших пристроїв в обмін на викуп.

Небезпеки додає те, що більшість найпопулярніших безкоштовних VPN з високим рейтингом є і найбільш небезпечними.

Є й безкоштовні провайдери VPN, які обіцяють не збирати і не передавати жодної інформації третім особам, але без будь-якого юридичного зобов'язання. Ви дійсно можете їм довіряти?

Проте не всі платні VPN-провайдери оберігають вашу конфіденційність, деякі все ж реєструють ваш трафік. Тоді як безкоштовні провайдери збирають дані, щоб швидко на них заробити, платні провайдери, які ведуть журнали, роблять це, щоб захистити свій бізнес, і зберігають їх деякий час. Але це все ж таки не припустимо, якщо для вас конфіденційність є важливим параметром під час вибору провайдера.

Інша група платних VPN-провайдерів, які не ведуть журнали (логи) - таких значно менше. Ці провайдери принципово не ведуть жодних записів про користувача. От чесно, якщо ви збираєтеся платити за свій VPN, навіщо йти до провайдера, який веде логи?

Техпідтримка

Утримувати цілодобову техпідтримку так само дорого, як і швидкі сервери. Дуже приємно мати можливість звернутися по допомогу о четвертій годині ранку на Різдво, і отримати найкращу техпідтримку. Ціна, яку ви платите за VPN, включає в себе більше, ніж просто великий вибір варіантів підключення, вона також включає людей, які можуть допомогти в непередбачених ситуаціях!

Хто буде допомагати вам о 4-й годині ранку, коли цей безкоштовний VPN скидає вашу DNS-адресу і взагалі розриває Wi-Fi з'єднання?

Дозвольте мені сказати прямо: якщо ви турбуєтеся про свою безпеку в Інтернеті, вам не слід покладатися на щось безкоштовне.

Безкоштовні VPN просто не можуть зрівнятися зі швидкістю, безпекою і надійністю, які можуть запропонувати платні VPN. Коли люди вирішують звернутися до VPN, зазвичай вони це роблять, щоб позбутися обмежень.

Навіщо вибирати те, що не може дати ту свободу, яку ви бажаєте?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Threats
Threats@threats_media

459Прочитань
13Автори
14Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Завжди користуюся “ClearVPN” і все прекрасно

Вам також сподобається