3D-друк і вогнепальна зброя

Дисклеймер: ця стаття є оглядовою в темі застосування 3D друку для виготовлення зброї або її частин та не містить інструкцій. Автор ні у якому вигляді не заохочує виготовлення нелегальної зброї або запчастин.

З кожним днем питання друкованої зброї все частіше спливає в інтернеті та публічному обговорені. З розвитком технологій 3D друку та переходу принтерів від здоровенних складних індустріальних машин до доступних кожному компактних знарядь, можливості застосування їх для виготовлення вогнепальної зброї зростають.

Думаю багато хто згадає отаку штуку в .22 lr, з якої все і почалось у 2013 році, проте пройшло понад 10 років, і технології знатно просунулись вперед. Принтери з року в рік стають все доступніше, наприклад,  в Україні, придбати адекватний 3D принтер можна за $300-400. Тому не дивно що ця технологія потрапила в руки збройових ентузіастів, що почали шукати способи її використання в улюбленій справі. 


Залучення 3D друку у виготовленні зброї можна поділити на три категорії:

  1. Зброя виготовлення із друкованих деталей із використанням матеріалів у вільному продажі (пружини, болти, гвіздки, труби).

  2. Зброя у якої 3D друк використовується для виготовлення корпусу\фурнітури на яку встановлюють заводські деталі. 

  3. Виготовлення запчастин до вже наявної зброї 

Повністю саморобна зброя із залученням 3D друку

Найяскравішим представником цієї категорії є карабін в 9х19 FGC-9 (Fuck Gun Cotrol, буквально “Нахуй регуляцію зброї”). Він був створений як сучасна відповідь на ПП Luty, та задумувався в якості зброї яку легко може виготовити будь-хто для “боротьби з тиранією”. Автор оригінальної моделі нещодавно помер, проте дизайн продовжує жити та розвиватись та вже пройшов величезний шлях покращень та модифікацій завдяки ком’юніті ентузіастів зі всього світу. 

В результаті цей дизайн набув популярність серед радикалів, криміналу, та жителів батьківського підвалу що чекають кінця світу. Проте найбільшу славу FGC-9 отримав коли почав масово вироблятись повстанцями проти хунти в М'янмі.

Збірка FGC-9 в “ліжкових” умовах 
Озброєння новобранців друкованим карабіном подібної конструкції
Вилучені хунтою карабіни. Можна оцінити масштаби виробництва


FGC-9 торгуються і на Європейських чорних ринках, до того ж часто по досить демократичним цінам в 1\3 від АК, або в половину від заводського ПП.

FGC-9 на французькому чорному ринку за 3000 Євро
FGC-9 MK2 на турецькому чорному ринку за 1000 доларів
Також така зброя досить популярна серед радикалів. Ось фотографії FGC-9 із затриманої групи фінських неонацистів.

Більше інформації тут.

Крім FGC-9 існують і інші варіанти подібної зброї з різним рівнем залучення заводських деталей, залежно від їх доступності в регіоні. Є навіть варіанти для яких зовсім не потрібні заводські деталі  – УСМ збирається із базових компонентів, затвори виробляються із гайок, а нарізний ствол технологією травлення.

Як можна зрозуміти, на даному етапі така зброя обмежена пістолетними калібрами через не дуже надійну конструкцію, має сумнівні характеристики та актуальна або для криміналу, або для іррегулярних сил без доступу до нормальної зброї. 
Такі друковані карабіни займають ту саму нішу, яку раніше займали саморобні “стеноподібні” ПП з вільним затвором. 

Надійність не найсильніша сторона такої зброї

Зброя із заводських деталей

Гаряча тема в США, що викликає багато обговорень. Проблема в тому, що в США як частина зброї реєструється лише лоуер. З допомогою 3D принтера виготовляється вся фурнітура, наприклад, до AR-15 або пістолета, а потім необхідні запчастини вільно закуповуються в інтернеті як ЗІП та збираються в повноцінну одиницю зброї В результаті ви отримуєте так званий “ghost gun”, що ніде не зареєстрований. 

Тут то і починається полювання  на відьом  за 3D принтерами. В Нью-Йорку навіть подали проєкт про обов’язкову перевірку людини, подібну до тієї що проводять під час покупки зброї, для тих хто купляє 3D принтерів (новина). Хоча корінь проблеми тут лежить не в інструменті, це щось рівня реєстрації токарних станків, а у надмірній доступності запчастин з яких можна зібрати повноцінну зброю.

Такий спосіб виготовлення часто застосовують для отримання дешевих карабінів та пістолетів. Корпус друкують самі, а запчастини купляють або окремо, або відразу у готовому наборі. Все збирають та отримують робочий пістолет чи карабін. Одним із яскравих прикладів є друкована AR-15 під назвою Orca 

Orca 

Цікавий проєкт повністю друкованого корпусу для арки. Що цікаво, автори у відео, де представили Orca, відразу рекламували й власний магазин запчастин де продається все необхідне. 

Зараз Orca досить популярний варіант отримати арку за дуже недорого. В їх магазині весь набір необхідних запчастин (без друкованого корпусу, проте він має дешеву собівартість) можна купити за $480 (зі списком можна ознайомитись тут). 

Проте нічого не заважає знизити ціну купляючи їх самостійно в роздріб і на знижках.

За заявою автора із США, ця гвинтівка в зборі обійшлась в $350. 

Деякі приклади застосування друкованих та заводських частин

Лоуер MCX надрукований на принтері
Запчастини до глоків широко доступні, тому їх часто збирають
Різна зброя в друкованих корпусах, включаючи АК - Plastikov
Карабіни із застосуванням частин AR-15
Буллпап на базі FM-15.


Крім бажання отримати сіру зброю, подібне виготовлення кастомної фурнітури слугує і як засіб самовираження, або спосіб отримати зброю що мімікрує під рідкісні зразки які або неможливо дістати, або за всі гроші світу.

FAMAR
PLAR – арка що мімікрує під QBZ-95
StG44 вдома
Арка що мімікрує під WA 2000 

Оригінальні дизайни 

Також 3D принтери слугують і засобом прототипізації та створення власних дизайнів

Цікавий карабін по системі Люгера. Фурнітура виготовлена 3D друком.
XM5,7 - клон XM8 в 5.7x28
Затвор що має елементи виготовлені 3D друком.
Hades – Цей карабін цікавий тим, що затвор та деякі інші частини виготовленні з допомогою 3D друку металом, коли фурнітура звичайним. Подібне недоцільно при широкому виробництві, проте може бути гарним способом створення прототипів

Відео по Hades тут.

До речі, макет прототипу корпусу гвинтівки MSBS Grot також створювався з допомогою 3D друку.

Виготовлення запчастин до зброї

Принтери широко застосовуються для друку фурнітури, накладок, заміни зламаних пластикових частин, друку кришок на приціли, кнобів, аксесуарів (тактичні руків’я, кріплення для ліхтарів, пістолетні руків’я) тощо. 

Замінена цівка на Браунінг Авто-5
Буллпап кіт на Ruger 10\22
Магазини від АК-12 це гаряча тема серед фанатів АК в США, проте не всі можуть їх дістати, тож з’явився друкований варіант

Ще однією цікавою штукою є друк рідкісних обойм, магазинів та пачок для старих гвинтівок та пістолетів. Це може бути дуже актуально, бо оригінали або неможливо знайти, або за дуже дорого. Друковані варіанти слугують дуже доступною альтернативою що дозволить постріляти із рідкісного зразка зброї.

Roth-Steyr М1907
Carcano
Winchester M1907. Автор цього магазину не міг знайти оригінальні, тому надрукував собі такі сам

Нелегальна модифікація УСМ

Проте крім таких легальних штук, деякі власники зброї модифікують УСМ друкованими частинами та додають на свої цивільні карабіни або пістолети автоматичний режим стрільби. В народі такі друковані шептала отримали іронічну назву “Super Safety” (супер запобіжник).

Автоматичний режим на цивільному АК
SF-5, друкований корпус для запчастин MP5, з автоматичним режимом стрільби

Друковані шептала не надто надійні, та дуже нелегальні. Тому їх звичайний ужиток – полювання на банки енергетиків в глухих лісах. Проте вірогідно ми їх ще не раз побачимо як знаряддя злочину. 

Висновок

Друкована зброя пройшла великий шлях від страшненьких однозарядних пістолетів в .22 lr до нинішніх зразків та навіть почала застосовуватись у війні. Проте це все ще здебільшого залишається зброєю або криміналу, або цивільних ентузіастів. 
Думаю багато читачів мали справи з друкованими речами та погодяться, що така зброя це не те чому можна довірити своє життя. І надійна річ не вийде, якщо для виготовлення не використовували якісний посилений пластик з гарно налаштованим якісним принтером.

3D принтера міцно зайняли своє місце серед інших інструментів. І як будь-які станки вони можуть використовуватись як у добрих намірах – для прототипізації, створення рідкісних деталей або власних дизайнів, так і поганих. Таких як виготовлення нелегальних запчастин та сірої зброї. 

Проте в будь-якому разі. Це знаряддя, а все інше залежить від людини. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PS Magazine українською
PS Magazine українською@PsMagazineUA

Команда перекладачів і авторів

2.6KПрочитань
1Автори
28Читачі
На Друкарні з 20 лютого

Більше від автора

  • Ризики для торговельних суден в сучасній зоні бойових дій.

    Більш ніж два роки активних бойових дій в Чорному морі та атаки хуситськими угрупуваннями торговельного судноплавства в Червоному морі, змушують звернути увагу на засоби ураження які застосовувались проти суден, і шкоду які такі засоби можуть спричинити суднам.

    Теми цього довгочиту:

    Флот
  • Байрактари та квадрокоптери зі скидами

    Як Україна і Нагірний Карабах підкреслюють наявні недоліки протиповітряної та протиракетної оборони й необхідність безпілотних авіаційних систем

    Теми цього довгочиту:

    Війна В Україні

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Цікаво, вже пора починати думати над засобами для догляду за 3д-друкованою зброєю?)

Вам також сподобається