Apple Event 2023 - текстовий варіант

Вітаю. Давно не було постів - багацько роботи.

Маленький дисклеймер: все, що виділено курсивом - мої особисті думки, не відображають реальність, погляди компанії Apple чи інших компаній.

Тож, не відходячи далеко - переходимо до прези.


Вступ

Почали з “історій тих, кого врятували гаджети”. Це вже стало типовим для презентацій Apple щороку. Повідомлення про аварії, підвищений серцевий ритм та визначення падінь, а також - супутниковий SOS.

Далі мінімально згадали свої комп’ютери - чомусь була фраза про те, що це “найпотужніші персональні комп’ютери в історії”, але не в історії компанії, а неначе у світі. Це навіть не спірно, а дійсно неправда, що майже вперше трапилось на їхніх презентаціях.

Також трішки згадали Vision Pro (що на нього зараз розробляється софт і все таке), а також про те, що годинники і смартфони Apple зараз чи не найнеобхідніші речі в житті

Пристрої

Далі перейшли до справжніх анонсів.

Годинники

Першими показали нові годинники - Series 9.

Основні фічі Apple Watch Series 9
Ціни на Series 9

Однією з найбільших, на думку маркетологів компанії, інновацій в цьому сегменті складає саме нова СНЧ - S9 SiP. Це “найпотужніший чіп в годинниках”, який об’єктивно не має сенсу, тому що годинники давно перейшли межу повільних і неюзабельних, ще років так 5 тому. Хіба що дозволять туди поставити PUBG :D

Згадали після цього про справді чи не найважливіший аспект роботи цього аксесуара - автономність. Для компанії 18 годин роботи - це вважається “робота протягом всього дня”, що досі видається більше як жарт над потенційними покупцями.

Далі перейшли до функцій Siri на годиннику. З нового - можливість запитати у годинника про своє здоров’я (як пройшов сон, тренування, що по серцебиттю тощо). Функції дійсно цікаві, проте все ще не певен, чи це те, що варто підносити як інновації за рік розвитку.

Пригадали, що в годинниках присутній NFC-модуль і тепер передача своїх візитівок через нього можлива так само, як і на смартфонах. Вважаю це дійсно цікавою функцією для екстравертів. Але треба не забути заповнити цю візитівку і підтримувати в актуальному стані. Також цікаво, чи вона “випадково” не шаритиметься постійно, щоб випадкові люди не крали особисті дані.

Також, завдяки оновленому модулю UWB, додали можливість пошуку смартфона аналогічно AirTag та спливаючі пропозиції для HomePod, якщо він знаходиться неподалік. Мене дуже дивує, що перше не було додано під час релізу AirTag, але це “Apple way”.

Ще з “залізних” оновлень - це екран з рекордною піковою яскравістю у 2000 ніт та мінімальною у всього лиш 1ніт. Маленька ремарка - судячи з усього, ця яскравість, можливо, навіть під пекельним сонцем не буде використана, а єдине застосування буде у вигляді ліхтарика. Варто чекати тестів.

Також з дійсно корисного - додали розпізнавання жестів руки, а точніше - пальців. Тепер можна підняти слухавку чи взаємодіяти зі сповіщеннями зручним тапом вказівного та великого пальців. Ці жести досить сильно схожі на , які були на Wear OS перших версій, проте відрізняються вони тим, що треба тапати пальцями, а не рухати всією рукою. Радий, що хоча б Apple згадали про те, що годинник не дарма носиться на одній руці. Але так, “інновації”.

Представлені вони будуть в 4 кольорах корпусу: starlight, midnight, silver, (PRODUCT)RED, та 2 розмірах - 41мм та 45мм.

Після цього анонсу - пішов відвертий цирк, який я можу описати лише цим словом. Коли компанія таких масштабів, яка викупає всі виробничі потужності заводу по виробництву чіпсетів на рік вперед розказує про те, що вони “повністю carbon-neutral” чи стануть такими до 2030 року - це навіть не смішно, а сумно.

Анонсували також новий матеріал ремінців з різних перероблених матеріалів. Ремінців дійсно буде дуже багато, як і завжди, проте знову ж - досить багато саме нових, з новими дизайнами та матеріалами. Не забули і про звичну колаборацію з Nike.

Закінчивши з Series 9 - перейшли до Ultra 2.

Основні фічі Apple Watch Ultra 2
Ціна Ultra 2

Сказали, що в ньому “багато нових фішок”, скоріш за все, маючи на увазі вже озвучені в анонсі Series 9.

Серед відмінностей (окрім очевидного дизайну):

  • яскравіть екрану 3000 ніт (судячи з усього - лише для ліхтарика, знову ж таки, але таку яскравість екрану в принцип в будь-якому пристрої на ринку ще пошукати треба)

  • нові циферблати (саме ті, які під ультру зроблені, що добре);

  • автоматичний нічний режим за датчиком освітленості;

  • покращені тренування;

  • автономність: 36 години роботи в звичайному режимі і 72 год - в режимі економії енергії (досі не розумію, для кого ж ці ультри, коли автономність у них на рівні самсунгівських прошок).

І, звісно, також багато ремінців і розповідь про екологічні та перероблені матеріали.

Закінчивши з ультрою - нагадали про існування лінійки SE та повідомили дату виходу всіх вищезгаданих пристроїв.

Ціни Apple Watch SE
Дата виходу Apple Watch Series 9 та Ultra 2

iPhone

Далі перейшли до основного - смартфони.

фічі 15/плюс
Основні фічі iPhone 15/Plus
Кольори iPhone 15/Plus
Ціни

Почали з дизайну.

У порівнянні з 14/Plus:

  • трохи згладили рамки, неначе потихеньку повертаються до нормальної ергономіки, але лише на півкроку;

  • додали Dynamic Island з минулорічних Pro-версій, але все ще без підвищеної частоти розгортки екрану, що наприкінці 2023 виглядає як відверта економія і не більше;

  • підвищена яскравість дисплею у режимі HDR до 1600 ніт та при розташуванні під прямими сонячними променями - до 2000 ніт

Одним з нових пунктів презентації смартфонів була згадка про те, що “айфони тримають ринкову вартість краще за будь-які інші смартфони”, що дивно чути від офіційного представництва компанії, котрій вигідно, щоб ви купували нові смартфони, а не використані, та і звучало якось аж занадто “дешево”.

Пам’ятаючи, що даний виробник електроніки відомий в масах як виробник смартфонів з чудовими камерами - їм приділили достатньо часу теж.

Основні фічі камер iPhone 15/Plus

Заявляється, що це повністю нова система камер у iPhone.

Також приділили окрему увагу тому, щоб розповісти про те, що цифрове двократне наближення на сенсорі з роздільною здатністю в 48мп - це “телефото оптичної якості”, але зараз би цифровий кроп продавати так близько до обману…

Дуже багато уваги приділяли портретній зйомці і можливості зміни фокусу на знімку вже після його створення. Функція зміни фокусу дійсно подобається, це корисно на будь-якому пристрої з камерами.

Дана новинка постачатиметься з минулорічною системою на чіпі A16 Bionic.

Окремо виділили пункт про можливість підключень пристрою до різних інтерфейсів.

Почали з того, що в смартфонах компанії одні з найкращих модемів на ринку, що смішно читати в розрізі того, що вже багато років айфони ледь не найгірше серед всіх цінових діапазонів смартфонів тримають мобільний зв’язок.

Далі розповіли (чомусь дуже швидко, наче не хотіли, щоб про це довго хтось роздумував) про нову функцію під час дзвінків - можливість увімкнення шумопоглинача тією людиною, котра знаходиться в гучному оточенні, щоб її краще було чути. Я навіть зрозумів, чому про це не розпинались в стилі “емейзінгу” - тому що ті ж гуглівські мобілки, котрі гріються постійно, мають цю функцію майже рік і працює вона саме зі сторони слухача, тобто якщо погано чути людину - їй це не треба доводити, а просто вмикаєш покращувач звуку і магія створена.

Після цього згадали про наявність супутникового зв’язку. Розповіли про країни, де цей функціонал працює в режимі SOS:

А також повідомили про запуск нової функції - допомога на дорозі. Тобто у випадку, якщо користувач знаходиться десь на пустельній дорозі, і його ТЗ перестав працювати, а стільниковий зв’язок недоступний - можна викликати майстра через супутник. Поки лише в США. Функція просто космічна, проте деякі апарати дозволяють повноцінне текстове листування через супутниковий зв’язок, і дивує, що цього немає в піонера подібного типу комунікації.

Доступ до супутникових сервісів буде безкоштовним протягом 2-х років з покупкою iPhone 15

І вже наприкінці згадали, що нові смартфони отримають заміну Lightning на USB Type-C. Паралельно з цим анонсували і оновлення всієї периферії, яка ще лишалась на Lightning до USB-C, але без оновлення генерації моделей. Весело спостерігати, як маркетологи намагались якомога менше цьому уваги приділяти, при цьому все ще доносячи це до глядачів як щось божественне.

Наостанок лишили найдорожчі і найпреміальніші пристрої - iPhone 15 Pro і Pro Max.

Основні фічі iPhone 15 Pro і Pro Max
Ціни iPhone 15 Pro і Pro Max

Розпочали з зовнішності - тепер найдорожчі моделі матимуть титанову рамку корпусу. Розповіді про титан приділили стільки часу, що склалось враження, неначе вони продають не електроніку, а саме метали. Також, як і в 15, трохи скруглили супергострі металеві рамки, але в анонсі прошок про це ні слова, хоча на рендерах це помітно.

Новий матеріал рамки корпусу

Звернули увагу глядачів і на зменшені рамки навколо дисплею, інноваційненько.

Не забули також і про “right to repair” - за словами маркетологів, пристрій зробили більш ремонтопридатним.

Перейшли до функціональних змін. Першою і основною стала відмова від старого перемикача режиму “Не турбувати” та заміну його на налаштовувану кнопку. Особиста думка - це поганий апгрейд. Поясню коротко - раніше користувач міг навіть не повертати дисплей до обличчя, навіть не діставати смартфон в кишені, а просто “намацати” положення перемикача і бути спокійним, що на важливій події в нього не почне волати з кишені дзвінок від реклами вікон. Функцій стало більше - практичності менше.

Вигляд кнопки, котра замінила перемикач

Згадали також і про приліжковий режим стенду, де в ландшафтному розташуванні пристрою показується час або інша налаштована користувачем інформація. Все ще піарять функцію з Android 4.0, котра зветься “Заставка”.

Той самий режим “настільного годинника”

Далі розповіли про нову систему на чіпі - А17 Pro. Нарешті відійшли від нейміншу “біонік”, який не означав нічого.

Як і було підтверджено більшістю витоків - це один з перших в світі 3нм чіпсетів. Однією з переваг було вказано наявність підтримки USB 3.0. Коментувати просто не маю сил, але це все ще викликає посмішку, хоч і сумну.

Зробили великий наголос на повністю новому GPU в чіпсеті. Тепер наявна підтримка трасування променів, а також нові технології, пов’язані з шейдерами.

Інформація про новий відеопроцесор плавно підвела до ігрової продуктивності і кількох анонсів.

Отож, одними з перших проектів, котрі будуть використовувати технології нових СнЧ від Apple стануть: The Division Resurgence та Assassin’s Creed Mirage від Ubisoft; кілька проектів від компанії MiHoYo (котра відкрито підтримує орків); Resident Evil Village та RE 4 Remake від CapCom. Для мене було несподіванкою побачити тут аж 3 великі одиночні проекти, і тепер стало цікаво дві речі: чи вийде створити популярність великих однокористувацьких проектів на смартфонах і чи планується реліз всього вищесказаного на платформу конкурентів.

Після ігор перейшли до того, заради чого зазвичай купують Pro-серію iPhone - камери.

Отож, з великих змін:

  • збільшена матриця

  • додали режим 48мп

  • покращене цифрове наближення для портретів.

Також досить дивною ситуація вийшла з точки зору лінійки Pro - лише Pro Max отримав новий об’єктив з 5-кратним наближенням і новою системою дзеркал, котра дійсно відрізняється від всіх телескопічних варіантів на ринку. Чому його немає в звичайній Pro-версії при такому маленькому розмірі механізму - загадка (ні).

Лише на iPhone 15 Pro Max

Надширококутну камеру не оновили взагалі, порівняно з попереднім 14 поколінням.

Також прогрес відбувся під час відеозйомки - тепер в ProRes можна знімати в 4K і 60 к/с. Анонсована підтримка ACES (вимбачте, я не фотограф/відеограф, тому краще тут загуглити, що воно таке).

І вкотре згадали про існування Vision Pro. Для створення контенту під нього пізніше додадуть функцію зйомки в 3D (ех, де мій 2011 і HTC Evo 3D…).

Зйомка в 3D для перегляду в Vision Pro

Отож, передзамовити і отримати пристрої можна буде вже цього місяця

Передзамовлення в США відкриються 15 вересня
Доступні смартфони в США стануть вже 22 вересня

Наостанок оновили плани iCloud+ - тепер є варіанти сховища на 6 і 12ТБ. Досить корисне оновлення, як на мене, бо місця завжди замало.

Під кінець презентації нагадали, які ще смартфони продаються і завершили.

Вся лінійка актуальних iPhone на момент виходу 15 серії

Висновки (мої особисті, звичайно ж)

Отак і пройшла презентація різних “емейзінгів” і “інкредіблів”. Вся інформація, звичайно, була “злита” задовго до анонсів, проте все ще сумно дивитись, що пристрої від такої корпорації на ринку займають позицію наздоганяючих в плані функціональності. Також, навіть після примусового додавання USB-C - все ще жодних зрушень в плані швидкого заряджання, а це дійсно боляче, особливо в смартфонах Pro Max. Відсутність швидкої розгортки дисплею в звичайних, найпопулярніших iPhone - дуже сильно розчарувала особисто мене, я щиро сподівався, що нарешті хоча б в 2024 айфони стануть на один щабель з конкурентами хоч в цьому аспекті, але все ще - ні. Цікавою лишається функція супутникового зв’язку і деякі мінорні програмні фішки. Але так, для всіх, хто має iPhone 12 і новіший - оновлення до 15 сенсу не має. Дійсно реальні зміни відбуваються виключно в прошках, і це сумно, а ще сумно виглядає наявність iPhone SE серед актуального модельного ряду компанії.

Згадуючи про годинники - в Apple досі вважають, що люди більш, ніж 2-3 дні годинник без зарядки не лишатимуть, і з одного боку це так, якщо живеш в мегаполісі, а з іншого - презентують вже другу варіацію Ultra, які показують в різних спортивних активностях, котрі можуть перевалювати навіть за тиждень довжиною, проте автономність лишається на рівні конкурентів серед найзвичайнісіньких розумних годинників.

Загалом: можна брати все, якщо потрібні виключно гаджети цієї компанії. Якщо нема прив’язки до виробника - варто оглянути весь ринок, і правильно скерувати пріоритети, бо, на щастя, варіанти є.

До нових зустрічей :)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Oleksii
Oleksii@Kingracer

545Прочитань
1Автори
11Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Google I/O 2024 - штучний інтелект і нічого більше

    Вітаю. Вже традиційно навесні компанія Google проводить щорічну презентацію Google I/O. Цього року, очікувано, вся увага на Keynote прикута до штучного інтелекту.На жаль,деякі деталі і терміни я не дуже розумію, тому їх покрити повністю не зміг, за це вибачте і приємного читання!

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Google Play Services - оновлення без оновлень?

    Побутує думка, нібито смартфони на Android досить швидко перетворюються на гарбуз через коротку підтримку оновленнями ПЗ від виробника. Тут я спробую показати протилежне.

    Теми цього довгочиту:

    Android
  • Galaxy Unpacked 2024 - чим Samsung НЕ здивували

    Все, що показали - було злито за тиждень чи навіть раніше до події. Тому, якщо ви вже ознайомились зі зливами тиждень-два тому - сенсу читати далі немає, чесно :) Всіх інших - вітаю, спробую таки пояснити, шо ж це за S24 series і яке воно.

    Теми цього довгочиту:

    Samsung

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Все чітко написав , і сумно та смішно , а ще смішніше з людей які трясуться над цими огризкаси і не бачать навколо дійсно класні і мегафункціональні девайси

Вам також сподобається