Артеміда-Мелісса: тетрадрахма з Ефесу

Давньогрецька богиня полювання Артеміда мала десятки епіклесів (епітетів) – священних імен, які відображали її різні властивості. В Аттиці її знали як Агротера (Мисливиця), в Кіфії прозвали Апанхоменою (Задушеною), в Спарті називали Орфією і Лігодесмою (Пов'язаною вербою). В Ефесі (Мала Азія) Артеміда мала свій культ і епітет – Мелісса, в перекладі з давньогрецької «бджола». Вважається, що Артеміда Ефеська була місцевою богинею, пізніше її стали ототожнювати із давньогрецькою Артемідою. Тут на честь неї було збудовано грандіозний храм, одне із семи чудес світу.

Символи Артеміди можна побачити на монетах Ефесу. Зображення бджоли прикрашає аверс представленої тут тетрадрахми – срібної монети, яка дорівнює чотирьом драхмам. По обидва боки від бджоли розташовані літери грецького алфавіту Ε та Φ – абревіатура назви міста. На реверсі зображений олень, що озирається на пальму позаду себе. Він символізує панування богині над дикими тваринами. ΚΑΡΝΩ(Ψ) (Карно[пс]) – ім'я магістрату, який стежив за карбуванням на монетному дворі.

У 1987 році в турецькому місті Бодрум, розташованому на місці стародавнього Галікарнасу, археологи виявили скарб, який налічував приблизно 2600 монет. Серед них виявилося близько 600 ефеських тетрадрахм, що містять десятки імен магістратів, у тому числі ім'я Карнопса. Вивчення скарбу дозволило датувати цей екземпляр 390–380 рр. до н. е. Монета в чудовому стані, зараз знаходиться в музеї Гетті, проте невідомо, була вона частиною скарбу або виявлена ​​в іншому місці.

Джерело: getty.edu

Знати більше про цікаве: https://t.me/+Bw847b_63xlkOTli

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Про історію та культуру
Про історію та культуру@abouthistoryandculture

412Прочитань
0Автори
18Читачі
На Друкарні з 23 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається