На Афоні виявлено не відомі раніше українські рукописи і стародруки

Наукова експедиція на Святу Гору Афон виявилася напрочуд багатою на нові знахідки та відкриття. Раніше світу було відомо про 350 збережених примірників Острозької Біблії. Тепер ми дізналися ще про три унікальні й невідомі раніше книги. 

У книгосховищі одного з афонських монастирів виявлено три екземпляри Острозької Біблії 1581 року – першого повного друкованого видання Святого письма церковнослов’янською мовою.

І це ще не все! Масштаби знахідки приголомшливі.

20 рідкісних видань Київської Митрополії XVI-XVII століть, також вдалося відшукати у книгосховищі.

Загалом було виявлено 144 київських стародруки XVIII століття.

Про це розповів на своїй сторінці Facebook Сергій Шумило – кандидат історичних наук, доктор теології, директор Міжнародного інституту афонської спадщини. Згодом, для інтервʼю BBC, він розкрив більше деталей.

Він зазначив, що судячи з записів на полях стародруків, вони належали українським афонським ченцям кінця XVII – початку XVIII ст.

«Не знаю, чи є ще десь, щоб в одному місці було сконцентровано таку велику кількість українських стародруків? Це просто неймовірно. Все це безцінні скарби української духовно-культурної спадщини, які зберігаються в закритих книгозбірнях афонських монастирів», – ділиться враженнями Сергій Шумило.

Також, було знайдено рукопис XVII–XVIIIстоліть із записами українських гетьманів, які жертвували на афонські монастирі.

Це важливі історичні документи, що містять біографії української козацької старшини та їх родині звʼязки, зокрема гетьманів Івана Самойловича, Івана Мазепи, Данила Апостола, Івана Скоропадського, полковників Леонтія та Павла Полуботків. 

«У знайденому рукописі відразу після імені Івана Мазепи йде ім’я Марії, а потім його батьків Стефана і Магдалини. Найімовірніше, що на другому місці записане ім’я дружини Мазепи», – розповідає науковець. 

Науковець розповідає на своїй сторінці про плани на більш детальне вивчення, записів про Івана Мазепу й можливе майбутнє видання окремою книгою.

Ця нова деталь з біографії Мазепи породжує ряд питань. Гетьман та його рід були одними із засновників та жертводавців афонського монастиря. Дослідження життя гетьмана викликають неабияку цікавість серед істориків.

Унікальний автограф, виявлений на Острозькому виданні 1595 р., упорядником якого був особисто Василь Суразький. Це дарчий напис письменника для іншого відомого українського духовно-культурного діяча та подвижника св. Івана Вишенського.

Унікальний автограф, виявлений на Острозькому виданні 1595 р., упорядником якого був особисто Василь Суразький. Це дарчий напис письменника для іншого відомого українського духовно-культурного діяча та подвижника св. Івана Вишенського.

Серед іншого знайшли унікальний оригінальний автограф відомого українського духовно-культурного діяча з Острозького інтелектуального гуртка, упорядника низки видань Острозької друкарні, соратника князя Костянтини Василя Острозького, духовного письменника та теолога Василя

Суразького-Малюшицького (сер. 1550-х – між 1604–1608 рр.).

Гора Афон, автономна чернеча республіка на півострові Айон-Орос (Свята Гора) на північно-східному узбережжі Греції, упродовж століть була найбільшим у світі міжнародним центром православного чернецтва.

Відомо, що у XVII-XVIII столітті Афон був тісно повʼязаний з Київською митрополією.

Сьогодні на Афоні розташовується 20 монастирів і 16 скитів. Потрапити туди вкрай важко, навіть дослідникам, тож велика кількість архіві лишається не дослідженою.

Сергій Шумило та дослідник Олександр Алфьоров мали розпочати свою експедицію ще 25 лютого 2022 року. Проте повномасштабне вторгнення Росії стало на заваді. Цьогоріч проєкт відновили завдяки The British Academy та University of Exeter, Theology & Religion, University of Exeter.

На фахівців чекає багато роботи. Необхідно задокументувати знайдені джерела, визначити походження паперу, це все кропіткі й тривалі процеси. 

Також великим бажанням команди, є створення й публікація каталогу невідомих раніше українських стародруків.

Джерела та фото

Суспільне. Культура

Сергій Шумило / Facebook сторінка

ВВС

Знати більше про цікаве: https://t.me/+Bw847b_63xlkOTli

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Про історію та культуру
Про історію та культуру@abouthistoryandculture

404Прочитань
0Автори
18Читачі
На Друкарні з 23 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається