Іспанські археологи дослідили найстаріше у світі вино

Вік найстарішого у світі вина серед тих, що були знайдені у рідкому вигляді, становить близько 2000 років. Й нагадує воно херес. 

Червоно-коричневу рідину знайшли в під час дослідження недоторканної римської гробниці у поховальній урні. Як зазначають археологи, спочатку воно було білим, але в наслідок хімічних реакцій, алкогольний напій змінив свій колір.

Урну з вином знайшли декілька років тому у місті Кармона в Андалусії в затонулій римській гробниці. На неї випадково натрапили місцеві мешканці, що робили ремонт у своєму будинку. У восьми поховальних нішах розташовувалися шість урн з вапняку, пісковику або скла та свинцю. Кожна містила залишки кремованих кісток однієї людини. На двох урнах були вписані імена померлих.

«Треба подякувати громадянському духу власників будинку, які одразу зателефонували до міського відділу археології. Дослідники швидко зрозуміли, що гробниця була незвичайною, оскільки її не було захоплено чи пограбовано», — розказав Хосе Рафаель Руїс Арребола, хімік-органік з Університету Кордови, який керував аналізом вина.

Аналіз експертів з Університету Кордови показав, що в одній з урн присутня рідина з близьким до рівня води PH, й хімічні елементи, дуже подібні до тих, що присутні у сучасних винах.

Раніше найстарішим вином, яке зберігалося в рідкому стані, вважалася пляшка вина Speyer, знайдена на території Німеччини у 1867 році та датована приблизно до 325 р. н. е.

Джерела: unc.edu.ar  theguardian.com

Знати більше про цікаве: https://t.me/+Bw847b_63xlkOTli

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Про історію та культуру
Про історію та культуру@abouthistoryandculture

341Прочитань
0Автори
15Читачі
На Друкарні з 23 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається